HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2012. április 16.

Eldől-e a spanyol dominó?

Joób Kristóf.

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

 
Ismét felerősödött a pánikhangulat az euróövezeti hitelválság kapcsán. Ezúttal főleg Spanyolország miatt idegeskednek a pénzpiacok, és sokan már arra számítanak, hogy Madrid még az év vége előtt mentőcsomagra szorul.
A fő gond az, hogy a nemrég 800 milliárd eurósra növelt uniós mentőmechanizmus is kevés lehet, ha egy ekkora tagállam kerül bajba. Az Európai Bizottság mindenesetre vagy kincstári optimizmusról tanúskodik, vagy Brüsszel tudatosan kívánta csitítani a felborzolt kedélyeket, amikor az egyre vészjóslóbb előrejelzések közepette a madridi kormány reformpolitikáját dicsérte közvetlenül húsvét után.
 
Nem sok ideje volt az uniós vezetőknek, hogy kényelmesen hátradőljenek az elmúlt hetek sikerei – vagy talán inkább sikerként kommunikált fejleményei – után. Hiába született döntés a görög adósságállomány részleges elengedéséről, és hiába sorolta le a portugál államadósságot a harmadik nagy hitelminősítő is a bóvli kategóriába: az olasz, a spanyol és a portugál hozamok csökkenő tendenciát mutattak. Az átmeneti jó hangulatban persze komoly szerepe volt az Európai Központi Bank sokak által vitatott, összesen ezermilliárd euró értékű likviditásnövelő akcióinak is, amelyeket tavaly év végén és 2012 elején hajtottak végre.
 
A húsvét előtti héten azonban hirtelen elpárolgott a bizakodás. A tízéves lejáratú spanyol – és olasz – állampapírok után fizetendő hozam vészesen megközelítette a lélektani határnak tekintett 6 százalékot. A hozamemelkedésre reagálva Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter néhány nappal később igyekezett megnyugtatni a befektetőket, egy újságinterjúban bizonygatva, hogy hazája és annak bankszektora is képes lesz külső segítség nélkül úrrá lenni a nehézségeken.
 
De mi is az a nagy baj, ami most hirtelen „kiderült”? A spanyol államadósság 2011 végén a GDP 70 százaléka alatt volt, ami alapján szinte „éltanulónak” számít az euróövezeti mezőnyben, különösen, ha például az olaszok 120 százalékos eladósodottsági rátájával hasonlítjuk össze. Ami viszont sokkal nagyobb probléma, az az, hogy a gazdaság várhatóan 1,7 százalékkal zsugorodik az idén, a munkanélküliség 25 százalék közelében van, a fiataloknál pedig eléri az 50 százalékot. Mindezek mellett az ingatlanpiaci buborék fájdalmas kipukkadása óta nehéz helyzetben van a spanyol bankszektor, főleg a sok behajthatatlan hitel miatt. Az ingatlanszektor és vele együtt az építőipar összeomlásának következménye nemcsak a bankszektor nehéz helyzete, de a munkanélküliség ugrásszerű megnövekedése is. Az imént felsorolt strukturális problémák azonban már régóta ismertek, így ezek önmagukban nem magyarázzák az újabb bizalmatlansági hullámot a pénzpiacon.
 
Érdekes módon valószínűleg éppen Mariano Rajoy konzervatív államfő pótlólagos megszorításokról szóló bejelentése váltott ki rossz hatást. A spanyol kabinet eredetileg 27 milliárd eurós megtakarítást irányzott elő 2012-re. Ahhoz azonban, hogy a már eleve puhított, 5,3 százalékos deficitcélt tartani lehessen, újabb 10 milliárd eurós megszorítás vált szükségessé, elsősorban az egészségügy és az oktatás területén. Különösen az utóbbi esetében merültek fel aggodalmak: az oktatás leépítése csak még jobban ronthat az ország amúgy is gyenge versenyképességén. A spanyol gazdaság egyik fő problémája, hogy túlságosan függ az építőiparban, a turizmusban és a mezőgazdaságban megtermelt jövedelmektől. Az ebből való kilépés egyik útja pedig éppen a versenyképes oktatáson keresztül vezetne. A piaci reakciók így jól megmutatták, milyen kényes egyensúlyozó mutatványt kell végrehajtania egy bajban lévő ország kormányának. A befektetők egyfelől rossz néven veszik a nem kellően ambiciózus takarékossági vállalásokat, másfelől viszont azt is, ha a megszorítások a gazdasági növekedés megfojtásával fenyegetnek.
 
Bár az utóbbi napok „újabb csődhullám közeleg az euróövezetben” típusú hírözönében Olaszországot is gyakran emlegetik, a két állam problémái alapvetően eltérnek. A spanyol gazdaság versenyképesség szempontjából sokkal rosszabbul áll Olaszországnál, ráadásul az ibériai állam bankrendszerének helyzete különösen nagy veszélyeket rejt magában. A kétes kinnlevőségeik miatt megszorult bankok nehezen adnak hitelt, ami különösen a közepes vállalkozások esetében jár súlyos következményekkel. Ráadásul külön problémát jelent, hogy a német szövetségi tartományokhoz hasonló önállósággal rendelkező spanyolországi autonóm közösségek óriási összegekkel tartoznak beszállítóiknak. A központi kormányzat ezen most egy 35 milliárd eurós garanciakerettel próbál meg segíteni. Az autonóm közösségek az állami garanciának köszönhetően olyan hiteleket vehetnek fel a bankoktól, amelyek segítségével törleszthetnek a vállalkozások irányában. A lépéstől összesen 177 ezer munkahely teremtését, vagy legalábbis megőrzését várja a madridi pénzügyi tárca.
 
A bankok nehéz helyzetén azonban ez a hitelkeret sem lesz képes segíteni. Amint az EKB által a kereskedelmi bankoknak nyújtott olcsó hiteldömping sem tudott, bár arra alkalmas volt, hogy ideig-óráig látszólagos nyugalmat hozzon a pénzpiacokon. A jelek szerint azonban a várakozásokkal ellentétben sem az államkötvények kelendőségét, sem a vállalati hitelnyújtást nem tudta érdemben egyenesbe hozni a Mario Draghi EKB-elnök által beindított bankóprés. Az olcsó jegybanki hiteleket kritizálók pedig igazolva látják azt a már előzetesen megfogalmazott ellenvetésüket, hogy az ilyen lépések csak a lényegi problémákkal való szembenézés halogatását szolgálják.
 
És ha mindez nem lenne még elég, egyéb fejlemények is gondoskodnak az uniós befektetői kedélyek folyamatos borzolásáról. Franciaországban április 22-én tartják az elnökválasztás első fordulóját, és a jelenleg nyerésre álló szocialista jelölt terveit aggodalommal telve figyelik a pénzpiacok. Francois Hollande szakítani kíván a költségvetési fegyelemre koncentráló politikával, és inkább gazdaságélénkítő elemekkel egészítené ki az EU fiskális paktumát. Ezzel pedig várhatóan magára haragítja majd Németországot és a pénzügyileg fegyelmezett északi tagállamokat. Ráadásul a válság 2008-as kitörését követő élénkítési kísérletek az égvilágon semmilyen számottevő eredményt nem hoztak a francia gazdaság számára, annál inkább hozzájárultak viszont az államadósság megugrásához. Mindezek fényében el lehet képzelni, hogy a valós okok nélkül is pánikra és hisztériára hajlamos pénzpiacok hogyan árazzák be Hollande esetleges gazdaságpolitikai kísérleteit.

Címkék: spanyolország franciaország olaszország rajoy draghi

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr564453254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 16:28:59

:0

ezek szerint összeomolhat a világgazdaság?

mi lesz a következő cikk, a tudomány tévedhet, esetleg lehet isten???

ezt az értelmiségi/ateista/liberális index olvasók nem fogják bevenni

ők tuggyák, hogy majd 2014-ben eljön Dopeman a messiás, és elvezet mindenkit a kánaánba

2012.04.16. 16:46:17

Az usánka többezer milliárd dolláros hitelével meg jótanuló?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 16:48:51

@HUN_Sector: :c

miért kell egyből zsidóznod egy értelmiségi blogon, te náci?

egyébként az usa eladósódásáért is orbán viktor a felelős, akinek patája van

2012.04.16. 17:02:21

@wmiki: Hol zsidózok te elmeroggyant anyaszomorító?

46,52% 2012.04.16. 17:06:14

"Eldől-e a spanyol dominó?"

Dőljön el a gecibe!

Kutchek (törölt) 2012.04.16. 17:06:18

"a munkanélküliség 25 százalék közelében van, a fiataloknál pedig eléri az 50 százalékot."

Nem román cigókkal kell szedetni a narancsot....

46,52% 2012.04.16. 17:07:38

A fasznak kell ilyen sokbetűs posztokat írni, alig marad a parasztnak energiája, hogy hozzászóljon.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 17:09:20

@HUN_Sector: :x

tudjukjól amerika esetén miért nem gond a hatalmas eladósódás

campobaszo 2012.04.16. 17:13:28

@wmiki: Már a "baráti" Nézőpont Intézetet is baszogatod?Nem figyeltél a fejtágítón.
Látom van eladó sódás.Mennyiért adod?

Árokszállási Zoltán 2012.04.16. 17:33:56

@poszt: a szerző felteszi a kérdést, hogy mi az a nagy baj, ami most "kiderült"? Nos, héhány hete vált világossá, hogy a tavalyi spanyol költségvetési hiány a bruttó össztermék 8,5%-át tette ki, így nagyon nehézzé vált, hogy jövőre már 3%-ot teljesítsenek. Egyébként ezért is kaptak némi plusz mozgásteret nemrég (ami a magyar hitelkérelemmel kapcsolatban egyébként fel is merült, mondván, a spanyolokkal pozitívan, Magyarországgal negatívan kivételez az EU). Alapvetően az a baj, hogy több kiigazítás kell, hogy tartsák a költségvetési hiányt, ami negatívan hat a gazdasági növekedésre és ezáltal az államadósság fenntarthatóságára, ez pdig egy adósságcsapdába hajthatja az országot. A hozamok emelkedése is ördögi kört indíthat el (a nagyobb elvárt kamatszint miatt az adósság még fenntarthatatlanabb). Ezért volt például nagy segítség az Európai Központi Bank plusz pénze: csökkentek a hozamok, ami viszont pozitív visszacsatolást jelentett (legalábbis az év első hónapjaiban ezt lehetett látni). Egyébként a "spórolós" északi tagállamok sokat segíthetnének, ha kicsit többet költekeznének. Így a perifériás országok folyó fizetési mérlege javulhatna, ez pedig a gazdaságra is jótékonyan hathatna. Egy okos gazdaságpolitikai "mix"-re lenne szükség: a németeknek többet, a spanyolok kevesebbet kellene költekezniük.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 17:41:29

@Árokszállási Zoltán: .... meg a görögöknek, olaszoknak, portugáloknak, angoloknak...

Szibarita 2012.04.16. 17:43:42

A Nezopont Intezet az nem az a ceg, amiben a Mraz Agoston Samuel vezeto lehet, aki emelt hangon mentegette Schmittet miutan a doktori cimfosztas utan nem volt hajlando lemondani? Utananeztem ennek a "cegnek" es kiderult, hogy mi ez.

Szoval ez az az intezet, amit a Fidesz azert uzemeltet, mert abban remenykednek, hogy talalnak maguknak ezen keresztul eleg kadert, akik majd az ertelmisegi hatorszagot adjak, ha mar valodi, a szakmajuk irant elkotelezett emberek ugysem fogjak oket tamogatni.

Koszonom, hogy feltuntettetek a szerzo neve alatt ezt a (nem elhanyagolhato) jellemzojet, igy nem olvastam vegig teljesen foloslegesen egy otoldalas okoskodast arrol, hogy miert megint azok a hibasak, akiknek a penzevel jatszadozni kivanunk es miert nem az, akiben joggal nem biznak.

Ha lenne valami igazsag ebben a vilagban, akkor minden egyes kontar partkatona, aki ilyenre adja a fejet, mint a fenti szerzo is, a kormanyvaltassal (ugye egeszen addig penzeli oket a kormany) kiesne az ertelmisegbol. Nem kapnanak semmilyen megbizast soha, de meg viccbol sem, mondjuk vegezhetnenek az erettsegijuknek megfelelo munkat. Azt ugyanis remekul igazoljak az ilyen "cegek" "szakertoi", hogy semmilyen modon nem lehet komolyanvenni a velemenyuket egyetlen temaban sem, leven azt amint lehetoseguk volt ra, aruba bocsatottak, ezzel pedig arconkopnek mindenkit, aki valos energiabefektetesen keresztul kivan ervenyesulni, hasonloan Schmitt alkotasahoz.

Velemenykurvak.

Szibarita 2012.04.16. 17:59:01

@wmiki: Dehat pont most irtam le, hogy onmagara valamit ado ertelmisegi miert nem all le vitatkozni valakivel, aki a Nezopont Intezethez adja a nevet, plane aki ezt buszken fel is vallalja.

Nem figyelsz!

Gera 2012.04.16. 18:00:11

@HUN_Sector: Jó tanulónak nem szokták titulálni, de mégis a pénzpiacokon van egy olyan, sokak által elfogadott nézet, hogy az USA nem tud csődbe menni, egyszerűen a világgazdaságban elfoglalt vezető pozíciója miatt és emiatt hiteleznek nekik orrba-szájba. Ugyanez Spanyolországgal kapcsolatban nem áll fenn, ez a görög csőd óta elég érthető. Ha az EU is egy olyan szoros szövetség lenne, mint az USA, akkor szerintem hasonló lenne a helyzet, senkit nem érdekelne az adósság, nyomtathatnánk az eurot ezermilliárdszám és nem lenne semmi. Mondjuk hogy ami az USAban megy, hova vezet, azt nem nagyon tudja senki :)

J.László 2012.04.16. 18:09:48

@Szibarita:
Magára valamit adó "értelmiségi" tud helyesen írni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 18:15:03

@Szibarita: ez igaz

az értelmiségi/ateista/liberális index olvasó nem vitatkozik csak úgy akárkivel, holmi érveket előturkászva

elvégre ő mégiscsak felsőbbrendű értelmiségi, mint maga a megváltó: Dopeman

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 18:18:58

@Gera: így van

nekik bárki hajlandó hitelezni, ha pedig kérné vissza az összeget... hát majd odamennek, és jól megverik azt a diktátor rezsimet

a cigányokkal is ilyen üzletelni

2012.04.16. 18:21:02

hmmm...
egész Spanyolországra jellemző az elképesztő pazarlás, ők ezért jutottak ide. Elég a Real,Barca őrületet megnézni, milliárdos klub, milliárdos fizetések, eközben 24% munkanélküliség. Serrano sonka hitelre. tényleg tücsök nép :)(a katalán is :))

Gera 2012.04.16. 18:23:00

@wmiki: Fenéket, pont azért, mert biztosak abban, hogy törleszteni fog. Görögország nem törlesztett. Általános álláspont, hogy a spanyoloknál is van erre esély.

Kösz a halakat! 2012.04.16. 18:32:30

nah Ovi mehet ezmiatt is magyarázkodni az eu parlament elé Kohn-Bendit majd nyálfröcsögve fog ordítani hogy miattunk retteg minden spanyol (az ismerősei mondták) + újabb túlzott-deficit eljárás ellenünk 1000000 milliárd eus pénz megvonás mert a magyar katonai junta tönkreverte a spanyol gazdaságot

Szibarita 2012.04.16. 19:01:57

@J.László: Marhasag. Marmint persze, idealis esetben tokeletes a helyesirasa, de hat azert nem lehet amelle rakni, hogy valaki kurzuslovag-e, ha mondjuk orvoskent, mernokkent vagy termeszettudoskent elejt-e egy-egy vesszohibat, bar ertem, hogy itt a cel a mondandomon kivul valo fogastalalas lett volna.

Inkabb vallalom, hogy rossz a helyesirasom, mint hogy takonygerincu kurzuslovag legyek, es ezen nem is kell tul sokat gondolkodnom.

Guillaume sous guillotine 2012.04.16. 19:03:01

nevetséges hogy a euró tagországok közül szinte senki sem tudja betartani a Maastrichti kritériumokat, de persze Magyarországtól elvárják a 3 százalék alatti államháztartási hiányt. Gyurcsány alatt 2006-ban (10 százalékos hiány) nem fontolgatták a kohéziós pénzek befagyasztását. Látszik kiket kedvelnek Brüsszelben.

Mesterlövész 2012.04.16. 19:15:26

@Lizarazu: És az is látszódik, hogy kik folytatnak gazdasági szabadságharcot EU zászlóégetés mellett. Ezek után én minimum nem nézek meglepetten. Én is utálnám Mo.-t a helyükben, úgy őszintén.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2012.04.16. 19:16:06

Ez is mutatja, hogy ennek az egyenlőtlenségnek a hitelpénz halmazán nincs megoldása.

A kamatbűnben született hitelpénz önmagát teszi tönkre az elvárt "gazdaságossági" mutatókon keresztül.

J.László 2012.04.16. 19:34:35

@Szibarita:
"Marhasag."
"Értelmiségi" nem így szokott érvelni.

Szibarita 2012.04.16. 19:40:59

@J.László: Karomkodni szokott? Ugyanmar, pontosan tudja, hogy mirol beszelek.

Egy ertelmisegi azert ertelmisegi, mert tobbet tud egy temarol masoknal es a velemenye szamit az adott teruleten. Amint a velemenye nem szamit (mert mondjuk gatlastalanul eladja azt valakinek pillanatnyi erdekbol), mar nem ertelmisegi.

Egyszeruen erdektelenne valik, hogy mit szovegel, ugyanis onnantol fogva propagandistanak minosul es nem szakertonek. Nem azert, mert jo a helyesirasa, vagy mert nem beszel csunyan.

Ez a sorsa a Magyar Hirlap, a Magyar Nemzet, a HirTV es a tobbi kitartott propagandaujsag "ujsagiroinak" es a kulonfele kormanykozeli "kutato" intezeteknek, akikbol szervilizmuson kivul semmi sem jon ki.

Tisztan az a funkciojuk, hogy manipulaljanak.

abaka 2012.04.16. 20:15:59

@Lizarazu: 1) Magyarorszagnak van a legregebb ota 3% folotti hianya, sot soha egyetlen orszag nem volt egyhuzamban ennyi ideig tuldeficit eljaras alatt. Plussz, mi az EU csatlakozasunk ota egyetlen egyszer sem tudtuk elerni a 3%-ot.

Persze valoszinuleg a gorogok is mindezt csak csalassal usztak meg, de oket meg ugyanugy nem szeretik az EU-ban, mint minket.

2) Most mar a tobbi orszagtol is elvarjak, vagy legalabbis az afele tarto eros konvergalast. Az, hogy nehany orszag (Spanyol) ezt nem tudja teljesiteni, az mas teszta.

3) 2006 volt a harmadik evunk az EU-ban, akkor ez meg nem volt idoszeru. A kehezios penzek befagyasztasa a tartos (ugye mostanra 8 ev es meg nem latszik a vege) tuldeficit eljaras miatt van.

4) Azok az EU orszagok, amik most is alljak a cehhet azert az esetek tobbsegeben hoztak a 3% alatti hianyt.

Chicano 2012.04.16. 20:18:13

Aztán mi lesz Romániában ha egy esetleges Spanyol csőd esetén úgy 2 millió munkanélkülivé vált román kulimunkás hazamegy? Szerintem kezdjék el gyorsan palántázni a narancsfákat a Havasalföldön hogy legyen nekik munkájuk.

shwarcz bácsi 2012.04.16. 20:22:15

@wmiki: " miért kell egyből zsidóznod egy értelmiségi blogon, te náci? "
cigányozni lehet? te értelmiségi.

rohadjmegARCgeci 2012.04.16. 20:23:06

@wmiki: Most mit csodálkozol?Amelyik világban a devizatőzsdén keresztül egy egész kontinenst térdre lehet kényszeríteni,ott nem lehet semmi jót várni.Majd ha bezárják a devizatőzsdét és kipucolják az eu-ból a sok tetves kínait,és kínai árut,majd akkor talán lesz fellendülés.De addig nem.

rohadjmegARCgeci 2012.04.16. 20:23:49

@Chicano: A csórók mindig oda mennek,ahol lopni lehet.És az ebben az esetben nem Románia.

shwarcz bácsi 2012.04.16. 20:31:41

@Dr. Furia: 3 hekker letérdelteti az egész országot kb 2 óra alatt.

rohadjmegARCgeci 2012.04.16. 20:37:18

@shwarcz bácsi: Erről van szó.Nem értem,miért nem szüntetik be ezt az átkozott devizatőzsdézést?Nem is szabadna a forintnak kint lennie!

Az árutőzsde nyilván egész más helyzet és normális viszonylag,de ez....

Gera 2012.04.16. 20:54:08

@Dr. Furia: Melyik kontinenst kényszerítik térdre a devizatőzsdén? Az euroövezetnek nem sok problémája van ezzel, de a nem eurot használó tagországok közül is szinte csak nálunk zuhant nagyot az árfolyam és kezelhetetlen méretű chf hitelállomány is tkp. csak nálunk van. A kontinens problémáinak köze nincs a devizatőzsdéhez.

rohadjmegARCgeci 2012.04.16. 21:23:43

@Gera: Taccsra vágták az eurot pl és pl volt rá példa hogy egy tőzsde cába egy véletlen elütését követően a dodó elkezdett zuhanni mint állat.

Gera 2012.04.16. 21:35:43

@Dr. Furia: Mikor vágták taccsra az eurot? Nekem nem tűnt fel.
süti beállítások módosítása