HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. augusztus 28.

Minden hatalmat az okosoknak!

Magyari Péter

 (A szerző az Index újságírója és e blog szerkesztője.)

„...és az állam vezetői nem lehetnek mások, csak a filozófusok” – Platón: Az állam, VI. könyv
 
Lehet, hogy Európa beteljesíti az antik görög álmot? Nagyon furcsa volna önmagában is, pláne, ha ezt a dolgot éppen a görögök válsága hívná életre.
Európa arra készül, hogy tagállamai összehangolják gazdaságpolitikájukat, és alaposan ellenőrizzék is egymást. Arra jutottak Európa legbefolyásosabbjai (utoljára például augusztus 16-i találkozóján a francia elnök és a német kancellár), hogy még tovább kell fejleszteni a közös gazdasági kormányzást.
 
Az ellenőrzés joga az eddig ismert tervek szerint (például hatos csomag esetében) az Európai Bizottságnál volna. Ha a retorziókkal szigorított közös kormányzást közösségi alapokon (tehát nem valamelyik kormány diktátumával) képzelik megvalósítani, akkor logikus, hogy az egyetlen komoly szakértői apparátussal bíró intézmény álljon a középpontban. Ez pedig a bizottság. Lehet utána a politikusoknak vitatkozniuk a megállapításokról, de ahogy az európai szemeszter esetében is a bizottság jelentései számítanak a kiindulópontnak, úgy az integráció erősödésével a bizottsági hatalom tovább kell hogy bővüljön.
 
A bizottság munkatársai úgynevezett szakemberek. Biztosan nem politikusok, hanem versenyvizsgákon állásukat elnyerő hivatalnokok. Ez azért jó, mert a pellengérre állított országok vezetői nem mondhatják majd, hogy politikai alapon packáznak velük.
 
Európa frissen felfedezett vonzódása a szakértőkhöz a másik alakulóban lévő csomagban, az európaktumban is benne van, pedig az csak kormányközi megállapodás, nem európai jog. Viszont ott is megvan az igény a „független szakértők” helyzetbe hozására, amikor arra kötelezi a tagállamokat, hogy otthon is legyen jogi számonkérhetősége az „okos” gazdálkodásnak. Vagyis az alkotmánybíróságok vagy költségvetési tanácsok vagy ilyesmi szervezetek ellenőrizhessék a költségvetés helyességét. (Legyen az alkotmányban eladósodási plafon.) Ez megint arról szól, hogy a politikusok helyett „független szakemberek” legyenek az állam őrei (Platón könyvében „őröknek” is nevezi az állam vezetésére hivatott szakembereket).
 
Persze eddig is voltak alkotmánybíróságok, van európai bíróság, és a bizottság már most is büntethet kormányokat. Csakhogy most egy olyan komoly ügy kerülne a „szakértők” kezébe, mint a költségvetés. Amióta Európán belül a hadseregek jelentősége erősen elhalványult, azóta a legfontosabb hatalmi pozíciója az államoknak a költségvetések elkészítése. A kormányok a legfontosabb jogosítványaikat készülnek gondnokság alá helyezni.
 
Az éppen most alakuló európai kísérlet elég egyedülálló a világon. Világos, hogy ami alatt Platón filozófust értett, az mostanság leginkább a közgazdásznak felel meg. A költségvetések tervezése ugyan még nem kerül hozzájuk – bár javaslatokat máris adnak – de az ellenőrzés egyre inkább. Sőt várhatóan arra is felhatalmazást kapnak, hogy az egyes országoknak már akkor az orrukra koppintsanak, ha csak rossz irányba mennek a dolgok, de még nincs baj a számokkal.
 
Európa a 21. században elkezdte szervezni a platóni ideát, a szakértők által őrzött államot. Nem nagyon próbálta még soha senki, és nagyon utópisztikus hangulata van az egésznek.
 
Nyilvánvaló, hogy ez nem a demokratizálódás felé vezető út. Hiszen a tagállami költségvetéseket ellenőrző, tanácsokat adó, és adott esetben büntetéseket is javasló testületek nem választott és nem visszahívható személyekből állnak.
 
Érdekes, hogy nem az ideológiai megfontolások, hanem kényszerhelyzet vezette ide az európai országokat. Kipróbálták, milyen ha csak nagyjából határozzák meg a kereteket, de ez nem működött. Viszont a „ki diktáljon?” kérdésre a legkényelmesebb válasz az, hogy legyenek világos szabályok, amelyeket egy független zsűri pontoz majd. Nem véletlen, hogy éppen a rendszer automatizmusának mértékén vérzett el a hatos csomag elfogadása a magyar elnökség alatt. A kormányok megértették a kényszerhelyzetet, de nagy legitimációval bíró vezetőik azért azt nem akarták, hogy szinte teljesen ki legyenek szolgáltatva a brüsszeli mandarinoknak.
 
Európa mindig élen járt abban, hogy utópisztikus államformákkal kísérletezzen. A felvilágosult abszolutizmus „rációval a közjóért” programja tért most vissza. Az érdekes különbség a mostani kísérlet és az elmúlt évszázadok tapasztalatai között az, hogy most nem nagy ideológusok álmai látszódnak megvalósulni, hanem akut helyzetek kezelési kényszere, és a legkisebb rossz keresése sodorják a döntéshozókat az új idea felé.

45 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr113186599

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Találkozás kedvenc képregényfiguráimmal - avagy a status confessionis ritka pillanata 2011.08.29. 10:46:01

Hétfő van, fél hét lesz nemsokára. Van még nyolc percük, hogy megérkezzenek. Átfutom az utoljára begépelt soraimat, mentem a munkát, majd elégedetten hátradőlök: ma este nem hagyok félbe miattuk semmit. Tudom, nincs az a baleset, az a tragédia vagy ter...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.08.29. 08:35:11

A jelen idejű elemzés OK, de az, hogy ezt még sosem próbálták ki, nos az elég felületes ismerete a történelemnek. A kora és érett középkor egészen pontosan Platon állama: a papság tölti be a filozófusok, őrzők szerepét. Ha kell kiátkozza a császárt is, aki aztán mehet kanosszát járni. Őrzi a tudást, a világnézetet; beszed legalább annyi pénzt, mint az állam maga (kilenced); nemzetek feletti háborúkat szervez (keresztes hadjáratok); politizál, intrikál. Ezen felül is passzol Platon leírása: a nemesség a fegyveres védők, a parasztság meg a parasztság.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.29. 08:41:22

Ahogy elnézem eddigi és jelenlegi kormányaink/kormányunk tevékenységét, talán jobban is járnánk, ha delegálnánk máshova a költségvetés készítését, mert idehaza csak a teljes inkompetenciára kapunk újabb és újabb bizonyítékokat.

Orkogo 2011.08.29. 08:48:20

A Bizottságban politikusok ülnek. Hozzájuk kerül az ellenőrzés joga. Hol is vannak itt a szakértők?? Nehogy azt mond, hogy a Bizottság mögötti irodisták, mert ennyi erővel most is az okosok kezében van a hatalom mindenhol...
Ez egy nagy baromság, amit írsz. Manipulatív ál-vezetőink soha nem fognak semmilyen hatalmat még kényszerből sem kiadni a kezükből.

tucano 2011.08.29. 08:49:59

@is: Vissza kéne térni a platóni (vagy platoni?) leíráshoz, mert nálunk a nemes urak a legnagyobb parasztok.

Ingerlékeny Banya 2011.08.29. 08:51:21

Nagykolaíció lenne egészséges,legalább 6 különböző párttal,hogy lobbizzanak egymásnál, ügyek érdekében.

ANON a hármasról 2011.08.29. 08:54:29

Szerintem ez egy újabb lépés a világkormány felé. Nem lesz jó senkinek a korporatokrácia képviselőin kívül. Meglássátok nem is lehet majd visszacsinálni a folyamatot amennyiben sor kerül rá. Az EU-ból sem lehet kilépni. Innen meg már csak pár lépés és Magyarország gyakorlatilag mint állam megszűnik. Eddig volt államunk megkent lefizetett politikusokkal (ez sem volt szívderítő) most már állam sem lesz csak megkent politikusok akik mégcsak nem is magyarok. Mondjuk az eddigi vezetőink (függetlenül a pártállástól) is csak magyarul beszélő nem magyarok véleményem szerint.
Haladunk egy "Szép ÚJ Világ" felé.

Ingerlékeny Banya 2011.08.29. 08:55:27

Kíváncsi lennék,hogy pl a Kultúrális Ökörségvédelmi Hivatal két gigangituk épületét,mely több emelet magas,megszámlálhatatlan sok irodával és irodistával,saját postával és könyvtárral,vajh mennyiből refinanszírozza a kormány egy évben?+ kórházat lehetne belőle újra építeni szerintem,csak a működési költségéből.Aztán folyton megy a nyifogás,hogy nincs pénz,meg csontvázak mindenütt.Hát igen,ez igaz,csak nem a kormányra és a parlamentre.

Ingerlékeny Banya 2011.08.29. 09:00:40

Gyorsan levették az index főoldaláról a blogot,helyette az elbaszott nemzeti tortás faszkodás van már kint napok óta és további más olyan blogok és témák,amik totálisan érdektelenek.Mint ha az indexesek félnének kitenni politiki jellegű blogokat.

ANON a hármasról 2011.08.29. 09:03:48

A globalizáció, a fogyasztói társadalom, a liberalizmus, a növekedés abszolutuma kb ezek jutatták ide az országunkat és az egész világot. Helyi adottságokra alapozott helyi de a világra nyitott egymással kapcsolatban álló mikrogazdasági területek hálójaként kellene működnünk. A globalista gazdaságpolitikai irányok tarthatatlanok, aláássák gazdaságunk függővé és kiszolgáltatottá tesznek minket.
Nézzük meg pl a mezőgazdasági termékeket. Beáramlik egy csomó olcsó de selejtes termék és a helyi termelők meg tönkremennek pedig minőségben sokkal jobbak. Lásd méz , paradicsom, tej, stb. Csomó élelmiszeripari ágazat ment már emiatt tönkre. Pl húsipar, cukoripar, mi is lett az eredménye 400 Ft-os cukorár. Ha meg tönkremennek nem lesz munkájuk, nincs keresetük, segélyt kap, nem adózik, fásult lesz , nem vállal gyereket, stb

Ingerlékeny Banya 2011.08.29. 09:07:42

A gazdaság is ugyan úgy működik,mint a föld légköre,illetve öntisztító képessége.Ez is egy zárt rendszer,és körfolymatok eredménye,mely magától spontán fog meggyógyulni és a válságból kilábalni.Csak hagynák....

implode 2011.08.29. 09:14:52

Ez maga lenne a TECHNOKRÁCIA.
Végre botcsinálta politikusok, és aljas haszonlesők helyett a szakmailag legmegfelelőbbek kerüljenek vezető pozícióba - (ne kapcsolatok számítsanak) - és irányítsák az irányítani való dolgokat mindenben.

(És igen akkor a demokrácia is végre lecserélhető lesz mert az kevés indok hogy most nincs jobb ettől, meghogy: jobb lenne akkor egy diktatúra?, mikor mindenki látja milyen problémákkal küszködik a fenenagy demokrácia)

Legyen az EMBER-TERMÉSZET-TECHNOLÓGIA és ezek harmóniája(!) végre az elsőd-rendű,
ne pedig a pénz mindig csak a pénz.
Akkor lehet emberbarát társadalmakat létrehozni, lehetőleg a környezetünk minél kisebb károsításával és közben
a emberiség fejlődéséről sem kell lemondani. Majd nem a pénzbeli gyarapodás és annak százalékos statisztikái lesznek a meghatározók, hanem hogy ki (egyének, államok, cégek) mennyit tesz a fentebb említett harmónia megteremtéséért.
Persze ez csak utópia!? Vagy legalábbis még. De ki tudja...

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.29. 09:18:59

@Ingerlékeny Banya: nem szedték le, ott van a főoldalon középtájon, csak csúszik lejjebb, ahogy felül jönnek az újabb anyagok

smoor 2011.08.29. 09:25:17

"Politikamentes, független szakértő" nem létezik. Nincsen optimális, érdekektől független, "szakmai" döntés. A legszakmaibb döntés is értékeken, választásokon alapul, egyeseknek kedvez, másoknak nem. (Ettől még persze fontos, hogy a politikai döntések szakmailag meg legyenek alapozva). Minden döntés politikai döntés, ami egy politikai közösséget érint. Ha erről a közösséget nem kérdezik meg, vége a demokráciának. Remélem, ezt nem hagyják Európa népei.

2011.08.29. 09:30:24

@ANON a hármasról: Én sem hiszek a központosításban, inkább a regionalizmus erősítésében. Ha már történelem, akkor példának ott a XVIII. századi német fejedelemségek. A császárság névleges hatalmat gyakorol fölöttük, maguk a fejedelemségek komoly anyagi-kultúrális fejlődésen mennek keresztül, viszont világpolitikai jelentőségük csekély.

Ez az egész kinevezősdi nevetséges, nyilván az érdekcsoportok emberei kerülnek pozícióba. Ez megy kicsiben is, országokban, önkormányzatokban, az EU miért lenne más?

A válságon nem ezzel leszünk úrrá, mert a válságok megtisztítják a gazdaságot és új irányokat nyitnak meg. Ezzel szemben négy éve megy a látszatintézkedések és szőnyeg alá söprések sorozata. A fejlődés nem az emberiség természetes állapota, a válság nem deviancia. Azt mondta Obama, hogy az USA mindig AAA lesz. Ez olyan szép önáltató hazugság volt, hogy szerintem megadják neki a közgazdasági Nobel-díjat is a békedíj mellé.

SzabóPatriciaVagyok 2011.08.29. 09:48:29

Azt persze nem látom, ez mitől lenne olyan nagyon jó. "botcsinálta politikusok, és aljas haszonlesők helyett" ugyanolyan aljas haszonlesők lennének mindenféle technokrata hablattyal. Nincsenek mindentudó független szakemberek, akik egyben erkölcsi ikonok is. Ez egy utópia. Ez az egész az amerikai típusú lobbis "kormányzás" lenne különböző pénzes csoportokkal, ami pont ugyanolyan szarul működik, mint bármelyik másik megoldás. No meg ott az IMF, mint "független" meg "szakértő" társaság. Azt hogy elb*sztak mindent, amihez szakértettek (Dél-Amerikát, Távol-keleti válságot). Na meg kíváncsi leszek, ha egy domonikstrauszkahn típusú megkérdőjelezhetetlen független szakember majd megmondja a franciáknak, hogy mi legyen a tuti, akkor is ezt a megoldást támogatják. Gondolom azt gondolták ki a németekkel, hogy majd ők adnak 10 független szakértőt, akik majd megmondják a többieknek, mit kell csinálni.

Mehet_a_Menet 2011.08.29. 11:20:11

Nekem tetszene ez a helyzet és szerintem nem igaz, hogy kevésbé demokratikus. A bizottság tagjait és elnökét a parlament választja/hagyja jóvá, akiket meg a zemberek választanak (persze más kérdés, hogy milyen szempontok alapján). Nyilván vannak hátsó politikai megállapodások, de Merkelt, meg Sárközit is megválasztotta valaki
Nem hiszem, hogy nagyobb lenne itt a demokrácia-deficit, mint Svájcban, ahol mindig ugyanolyan arányban jutnak be a pártok a Szövetségi Tanácsba. Aztán Svájcra mégis ritkán gondolunk antidemokratikusként.

cukorrépa 2011.08.29. 11:37:00

a közös gazdasági irányítás jó ötlet, ideje lenni valami értelmes Eu-s rendszert bevezetni. röhejesek és iszonyatosan kártékonyak ezek a velejükig korrupt sz*rjankók, akik az utóbbi húsz évben szívták a vérünket, míg kormányon voltak.

a korporációk és a spekulánsok is elmehetnek a francba. gátlástalan módon rabolnak az egyszerű emberektől. lehet, hogy ezen a szabad rabláson is segítene egy technokrata döntési mechanizmus.

cukorrépa 2011.08.29. 11:39:49

@Mehet_a_Menet:
Svájc elképesztő jómódban él Magyarországhoz képest, a jogok szépen delegálva vannak a kantonokra, imádják és gyakorolják a szubszidiaritást, a helyi döntéseket.

és még az is lehet, hogy a politikusok nem korrupt, aljas, zsírosodni vágyó férgek, mint amilyenek Magyarországon a rendszerváltó pártok csúszómászói.

van azért némi különbség Svájc és Magyarország demokráciája között.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.08.29. 11:41:04

@nemorino: Nem is kell történelmi példa, ott van most is Svájc.
Ha adóverseny lenne nálunk is, akkor BAZ megye simán több befektetőt vonzhatna, mint BP. Csak akkor el kell engedni a kezet és ettől mindig félnek a hatalmasok. Ne feledjétek, hogy a politikai elit szándékainak köze sincs az általuk vezetett nép szükségleteihez.
@SzabóPatriciaVagyok: Nem vagyok IMF-fan, de Dél-Amerikát pont kihúzták a válságból 2001-től... Argentína és Brazília hozzánk képest a mennyekben és ezt igen szoros együttműködésben oldották az IMF szakembereivel.

cukorrépa 2011.08.29. 11:48:11

@SzabóPatriciaVagyok:

"Nincsenek mindentudó független szakemberek, akik egyben erkölcsi ikonok is. Ez egy utópia."

ez sajnos igaz. de remélhetőleg vannak, és döntési bizottságokba hívhatók felelős érzelmű nem-politikusok, akik szeretnék, ha az unokáik is jól éreznék magukat az Eu-ban.

"Ez az egész az amerikai típusú lobbis "kormányzás" lenne különböző pénzes csoportokkal, ami pont ugyanolyan szarul működik, mint bármelyik másik megoldás."

amíg nem próbáltuk ki, addig ez csak puffogás a levegőbe. amilyen szar a jelenlegi rendszer, érdemes egy lényegesen jobbnak tűnőt kipróbálni.

"No meg ott az IMF, mint "független" meg "szakértő" társaság."

az IMF sose volt független, az csak a propagandája része. a mögötte álló legnagyobb hatalom az USA. Lásd:

en.wikipedia.org/wiki/Imf

az IMF ennek megfelelően támogatja gátlástalanul az amerikai pénzügyi elit terjeszkedését és a fejletlen világ kizsákmányolását (az előbbit az utóbbi kárára).

így volt ez a globális szabadpiaccal is: azoknak az országoknak volt jó, akiknél a több pénz és nagyobb katonaság volt. ezen zsírosodott meg a "nyugati civilizáció". ideje lenne valami értelmesebbet kitalálni globális szinten is. (na ez az igazi utópia!)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.08.29. 11:58:20

mar regen fel kellett volna a nemzetallamokat szamolni es egy europia egyesult allamokat letrehozni, kulonben allamonkent fogja kina v az oroszok felzabalni europat.

Dezsőjóska 2011.08.29. 12:02:42

@SzabóPatriciaVagyok: Ha a németek küldenek szakértőt, azzal nekünk nem nagyon lehet problémánk.

norcy 2011.08.29. 13:04:01

Egy: Valaki árulja már el mi az a gazdaság.
Ugyanis ha létezne akkor nem lenne vele hiba. De mivel a gazdaság egy kreált és több helyen felfújt valami ezért inkább veszélyes mint egy hasznos valami.

kettő: Valaki mondja meg mi az a pénz.
A pénz egy ígéret arra hgoy valamikor valaki valakinek megtesz valamit.

A pénznek egészen addig van értéke amíg elhisszük hogy van értéke. Ez igaz az ígéretre is. A vállság oka az hogy már senkinek nem hiszünk el semmit. Tényleg oylan drága a fentebb említett cukor? Mi dönti el hgoy anyiba kerül? Gépeink vannak addig bírnak gyártani míg van alapanyag.

Én nem vagyok a gépek ellen. Szeretem őket. Helyettem takarít, helyetem mos, időre elkészítí a kenyeret. Kiszolgál hogy nekem több időm maradjon szórakozni gondolkodni, a barátaimmal lenni, vagy kikapcsolódni. Szeretem a gépeket. Én támogatom hogy legyenek autómata gyárak, és mindenből annyi legyen hogy mindenkinek jut legalább 3. Csak a profitot és a pénzt vegyük ki a képletből.

unionist 2011.08.29. 13:06:17

imho megyei (nuts-2) alapon szervezett unió kellene. van 22 magyar képviselői hely. ezt feleltessük meg a 19 magyarországi megyének, és a fővárosban pedig 3 metropolitan county: buda, budapest city, és pest.

a megyék által delegált 22 magyar képviselő kerülhetne az összeurópai törvényhozásba. valamint a kétnyelvű képviselők szlovákiából. illetve ott ülne még vélhetően a három székely (többségű) megye képviselője: hargita, kovászna, és maros.

jelenleg az ep olyan, mint egy folyamatosan ülésező szovjetorosz pártkongresszus. európa párt különféle platformokkal. ezt válthatnák fel a megyék által választott szakpolitikusok.

az unió kormánya a tagországok által delegált szenátorokból állna össze. tehát politikai kormányzás lenne.

jelenleg egy szovjet típusú tanácsrendszer működik, ahol a politikai pártok delegálnak egy tagot. helyette minden country egy szenátort delegálhatna az unió kormányába. és minden county egy elektort az unió parlamentjébe.

---

a politikai pártokat sem kellene megszüntetni, hanem azok a nemzetiségi parlamentekben (az országgyűlésekben) foglalnának helyet. és választanának nemzetiségi kormányt. szerintem ezeknek alapvetően gyenge vétójogot kellene adni. ami azt jelenti, hogy minden esetben az unió mondja ki a főszabályt. de a nemzetiségek ettől lehetőségük volna eltérni.

mondjuk a médiára vonatkozna egy európai kerettörvény. ez az unió parlamentje fogadná el. ez nyilván inkább egy megengedő szabályozás lenne. de a nemzetiségi parlamentek elfogadhatnának a nemzetiségre vonatkozó korlátozó szabályokat. ez az országgyűlések kompetenciájába tartozna. tehát ahogy mondjuk a franciák meghatároznak mondjuk kvótákat. a magyar országgyűlés is elfogadhat ilyeneket. de mondjuk az alkotmányosságot érintő kérdésekben alapvetően az uniós jog lenne továbbra is az irányadó.

unionist 2011.08.29. 13:07:05

jav. a megyei szint nuts-3.

Mehet_a_Menet 2011.08.29. 13:10:46

@cukorrépa:
én nem Mo.-t és Svájcot, hanem az EU-t és Svájcot próbáltam összehasonlítani.
Egyébként én örülnék, ha a mindenkori magyar kormány "feje felett döntene" az EU. Jelenleg ugyanis nem látok felelősen gondolkozó politikai oldalt itthon, akinek esélye lenne kormányozni, olyat meg pláne nem. Persze, lehet, hogy ez 10-20 év múlva nem így lesz.

ormotlan 2011.08.29. 13:13:41

A filozófusokhoz hasonlóan a bizottságoknak se hatalma se kellő reagálási gyorsasága nincs, hogy működőképesek legyenek.
Ha nem adnak kellő akaratot, retorziót és hatalmat mellé, csak gittegylet.

Kurgán 2011.08.29. 13:15:39

@SzabóPatriciaVagyok: Azért az a szemétmocskos IMF mégiscsak jóval olcsóbban adja ugyanazt a zsetont, mint a szabadpiaci befektetők. Cserébe kb. annyit vár el, hogy az oszág fenntartható legyen. A szabadpiaci befektetők pont ezért adják a pénzüket drágábban, mert őket az ilyesmi nem érdekli, csak addig a szintig, hogy vissza tudjuk-e fizetni a kölcsönt időben. Mintha mostanság a magyar kormány is az államadósság és a deficit csökkentéséről beszélne állandóan. Az IMF és a kormányunk között szavakban nincs is akkora különbség. Akkor mi is a baj az IMF-fel? Csak nem az, hogy nekik nem elég csak a dumálás?

Egyébként ebbe a szakértői csapatba beveszik a mi jó öreg Matolcsynkat is?:D

tbb 2011.08.29. 13:28:38

Szép-szép ez a platoni idea, de még nem az igazi. Az majd az lesz, amikor felfedezik a pápaság intézményében rejlő közösségformáló erőt. A világi hatalom nélküli hegemon ideológiai hatalmat. Ami olyan politikai/társadalmi közeget biztosított, amelyen a modern Európa kialakulhatott. Egyszerűen azért, mert a pápaság iránymutatásai alapvetően arra a meggondolásra épültek, hogy a befolyásukat az erősíti a legjobban, ha az általuk orientált világi hatalmak prosperálnak.

2011.08.29. 13:33:12

Hahó, emberek, csak egy ellenőrző testületről van szó, nem nemzetek feletti kormányzásról. Platon belekeverését nem is értem (illetve értem, csak épp baklövés).

Károly4 2011.08.29. 13:35:33

Vannak országok, amelyek jól tudnak élni a 90 körül kivívott szuverenitásukkal (Észtország, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Szlovákia). És vannak országok, amelyeknek ez nem megy, és talán sohasem fog menni (Románia, Magyarország, Bulgária, Litvánia).

Nem szeretném, ha a gazdasághoz egyáltalán nem értő magyar "szakemberek" határoznák meg a gazdaságpolitika irányvonalát. Nem hiszek abban, hogy itt egyáltalán lennének hozzáértők. Ha lennének, akkor már láttuk volna őket.

Itt egy sor az Antinemzeti Dalból:
"Rabok legyünk vagy szegények?
Ez a kérdés, válasszatok! –"

norcy 2011.08.29. 13:42:53

@tbb: A világi hatalom nélküli hegemon ideológiai hatalmat. Ami olyan politikai/társadalmi közeget biztosított, amelyen a modern Európa kialakulhatott.

Igen, mint a spanyol inkvizícó, a tudományok művelőinek megégetése, a boszorkányüldözés, a írek pedofil botrányai. Ezek mind valóban erkölcsös és modernizáló hatásuak.

Ianas 2011.08.29. 14:02:28

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Én is így gondolom, csak kicsit nagyobb léptékben.

kötözködő 2011.08.29. 14:06:43

Erős európai együttműködésre van szükség a kínai, amerikai, orosz stb. nyomás kivédésére. Különben az európai országokat megveszik kilóra, és jön az "oszd meg és uralkodj" elve. Az EU-n belül lehet regionalizmus, én is örülnék neki.

@norcy: a pénz az, amit a munkádért kapsz, és a boltban fizetni tudsz vele. Vagy te a cserekereskedelemben hiszel? És szórakozni miből jársz, ha nem pénzből?

norcy 2011.08.29. 14:15:12

@kötözködő: Ne legyél hű a nevedhez. Érdemben válaszolj.

midnight coder 2011.08.29. 14:25:50

Egyrészt a közös európai politika nem ártana. Másrészt, ezekben a "szakértőkben" én azért nem bíznék annyira. Az hogy a világ, és benne az EU jelenleg nyakig ül a szarban, szintén efféle "szakértők" tevékenységkének köszönhető.

legeslegujabbkor 2011.08.29. 15:05:06

@norcy: Úgy válaszolt, csak elfelejtette hozzátenni, hogy mivel pénz helyett a gyárban 6 kg cukrot kaptál, mennyibe kerül a boltban a tej.

tbb 2011.08.29. 15:17:16

@Károly4: :)))

De azért megjegyzem, nem hinném, hogy az un. nemzetiségi karaktert a nemzetiség határozza meg. Sokkal inkább a kialakított kulturális közeg. Sapienti sat.

tbb 2011.08.29. 15:53:16

@norcy:

Kétségtelenül égbekiáltó bűnökről beszélsz, de képzeld csak el, hogy mindezeket korlátozatlan világi hatalommal hajtják végre. Az milyen Európához vezetett volna? Megsúgom neked: Max valami cári birodalomhoz hasonlóhoz. Amit csak bolsevizmussal lehetne megbuktatni. Nos, ez a pápaság nélküli fejlődési modell. A cseberből vederbe.

norcy 2011.08.29. 16:24:18

@tbb: Nézd meg rómát mielőtt a keresztények szétverték. Folyamatosan fejlődött és megújult. Aztán jött a sötét középkor. Amiről egy könyv maradt fenn: a biblia...

tbb 2011.08.29. 16:58:20

@norcy:

Tudtommal nem a virágzó köztársasági Róma omlott össze, hanem az agonizáló császári. Amely úgy próbálta a végzetét elkerülni, hogy fokozta az expanzíós politikáját. Kísértetiesen hasonlóan a mostani globalista törekvésekhez.

Károly4 2011.08.29. 17:12:37

@tbb: Nem tudom, hogy miért nem tudunk élni a szabadságunkkal: a "nemzetiségi karakter" vagy a "nemzetiség" miatt. Mindegy is. Mindkettő reménytelen.

Részlet egy mai Index cikkből: "Orbán Viktor szerint Magyarország vészhelyzetbe sodródott, és az ország szuverenitását is elvesztheti. Ez akkor következhet be, ha csődbe jutunk, mint Görögország. Emlékeztetett, hogy a görögök már nem dönthetnek saját sorsukról. „Már az is szép eredmény nekik, ha egyáltalán részt vehetnek a róluk szóló döntésekben” – figyelmeztetett."

A csődközeli helyzetet természetesen nem kívánom, de amitől Orbán tart, az nekem az álmom. A mi életünkben nincs arra esély, hogy ez a "nemzeti karakter" vagy "nemzetiség" progresszív legyen.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2011.09.21. 10:44:40

Ez a tudományban már megvan. A Future Emergent Technologies nevű EU-s alap 5 zászlóshajóját (flagshipenként 200 millió euro's költségvetéssel) 6 ember szavazta meg a pályázatok közül). cordis.europa.eu/fp7/ict/programme/fet/flagship/
süti beállítások módosítása