HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. szeptember 23.

A lengyelt odaengedik, ahová Matolcsyt nem

Gyükeri Mercédesz

 (A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)

„Európa békéje is veszélybe kerülhet, ha az adósságválság következményeként felbomlik az eurózóna.” A háborús idézet kivételesen nem a magyar kormány valamelyik prominensének szájából hangzott el, és címzettje nem is a megszorítások valódi okairól mit sem sejtő lakosság volt. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter nyilatkozta ezt a múlt héten egy amerikai tévécsatornának – sokadszorra.
 
A nagy-britanniai születésű közgazdászprofesszorral nagyot szakított a Donald Tusk vezette lengyel kormány, és nem csak gazdasági éleslátása miatt: határozott kijelentései komolyan segítik Varsót abban, hogy ne csak 15 perces hírnevet tudjon kiharcolni magának soros elnökként, hanem valódi főszereplővé váljon az uniós döntéshozatalban. Legyen szó akár az euróövezet problémáiról: a lengyel kormánynak sikerült elérnie, hogy helyet kapjon az ország a valutaunió pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup üléseken, pedig a lengyelek majdnem olyan távol vannak az eurótól, mint a magyarok.
 
Igaz, tényleg, csak majdnem, hiszen jelenleg az egyetlen közös pontnak a valódi céldátum hiánya tűnik. A kelet-közép-európai új EU-tagok GDP-jének 40 százalékát előállító ország ugyanis viszonylag ép bőrrel vészelte át a válságot. Jóllehet a többéves késéssel letisztázott külkereskedelmi adatok ennek némileg ellentmondanak, de Varsó még mindig azzal büszkélkedhet, hogy az EU tagjai között egyedüliként recesszió nélkül megúszta az elmúlt három évet.
 
Budapesttel ellentétben most sem saját problémái megoldása köti le a kormány minden idejét – bár kritikusai szerint éppenséggel lenne tennivalója Donald Tusknak. A kormányfőnek még akkor is bőven van ideje építgetni országa európai tekintélyét, ha október 9-én parlamenti választásokra készül. Annál is inkább, mivel pártja, a jobbközép liberális, Európa-párti Polgári Platform biztosan vezeti a népszerűségi listákat: szeptemberi felmérések szerint a szavazatok több mint negyven százalékára számíthatnak, míg fő riválisuk, a Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök által vezetett Jog és és Igazságosság (PiS) mindössze 30 százalék körüli támogatásban reménykedhet.
 
Tusk Brüsszelben is hamar el tudta feledtetni az euroszkepticizmusra hajlamos Kaczynski-érát. És ahhoz képest, hogy január elején az Európai Parlamentben a „mindenkivel jóban akarunk lenni, de az EP-vel különösen” jelszó jegyében kiálló magyar miniszterelnöknek szűzbeszéde után hevesebb támadásokat kellett állnia, mint 2006-ban a Szabadság téri tévészékháznak, Tusk egy tál eperrel érkezett Strasbourgba, és a kutya nem emlékszik már, hogy miről is beszélt.
 
Pedig azt az EU-ban már mindenki megtanulta 2004-es csatlakozásuk óta: a lengyelekre nem árt odafigyelni. Ha visszaemlékszünk arra, hogy a 2007-2013-as költségvetés és a lisszaboni szerződés elfogadásakor is komoly előnyöket tudtak kiharcolni, az ölükbe hullott ajándéknak tarthatják akár, hogy a következő hétéves pénzügyi kerettel kapcsolatos viták éppen az ő elnökségük idején startolnak. Kérdéses, ezúttal mennyire tudják átverni akaratukat az euróválságon edzett francia-német tandemen. Tény azonban, hogy a büdzsé kurtítását erőltető nyugat-európai nagyoknak is fel kell venniük majd a kesztyűt.
 
Hivatalosan az elnöki stáb élén Mikolaj Dowgielewicz áll. Az EU-ügyi államtitkár 2008 óta vezeti az elnökséget előkészítő csapatot, előtte évekig a brüsszeli döntéshozatali gépezet része volt, előbb Pat Cox akkori EP-elnök tanácsadójaként, majd bizottsági szóvivőként.
 
Radek Sikorski külügyminiszter pedigréje sem rossz Európában: a korábban több brit lap szabadúszó újságírójaként dolgozó, sőt egy afganisztáni fotójáért World Press Photo-nyertes politikus tíz éve még a Jerzy Buzek jelenlegi EP-elnök kormányának külügyi államtitkára volt. Ennél is nagyobb érdemként tartják azonban számon, hogy a kormány – és Sikorski – 2007-es hivatalba lépése óta egyszerre tudta jelentősen javítani a kapcsolatokat Berlinnel és Moszkvával.
 
Az elnökség valódi főszereplőjévé azonban mégis Rostowski lépett elő. A csípős nyelvéről ismert közgazdászprofesszor egy brit arisztokrata unott arcával és tökéletes angolsággal küld el mindenkit az őt megillető helyre.
 
Elsősorban az euróövezeti válság körüli, egyre vészesebb időhúzásra próbálja felhívni kollégái figyelmét – akár biztonsági kockázatokat is vizionálva. „A bizottság javasol, de a tanács és a parlament elutasít” - fakadt ki az uniós pénzügyminiszterek wroclawi ülésén szeptember közepén.
 
Rostowski hangos kritikusa annak, hogy az EU-IMF mentőcsomagok fejében csakis megszorításokat várnak el a hitelezők. Ugyanakkor ő volt az, aki „lélegzetelállító szűklátókörűséggel” vádolta a mentőcsomagot éppen hasonló indokkal elvető Igaz Finneket.
Híve a politikai integráció erősítésének, nem véletlen, hogy az „Egység vagy összeomlás. Nincs harmadik út” szókapcsolat is gyakorta hagyja el a száját. Mindez érthetően tetszik Brüsszelnek, és nyilvánvalóan nem kerüli el a tagországok figyelmét sem. Ám egyelőre kétséges, csodát tud-e tenni Rostowski a káoszban. Ő legalább megpróbálja.

 

Címkék: lengyelország elnökség gyükeri mercédesz

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr23251206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HowAreYouOneAVetésün? 2011.09.26. 10:37:31

„Európa békéje is veszélybe kerülhet, ha az adósságválság következményeként felbomlik az eurózóna.”

Ez mit jelent? Dádá lesz Németországnak?

is 2011.09.26. 10:48:25

@HowAreYouOneAVetésün?: Inkább azt, hogy félrenéznek, ha az egyesített román-szlovák csapatoknak Budapesten támad kedvük masírozni...

HowAreYouOneAVetésün? 2011.09.26. 11:24:16

@is: Mi köze ehhez Magyarországnak? Németországtól akarja mindenki hogy a zsebébe nyúljon.

HowAreYouOneAVetésün? 2011.09.26. 11:25:46

@is: A szlovákok amúgy nem jelentenek problémát, a románok, hát igen, nem árt ha ott van az orosz a hátukban.

Kotkodus 2011.09.26. 11:35:07

@is: "divide et impera"
amíg nem tudunk regionális együttműködést elérni, addig nem lesz semmi esélyünk érdekérvényesíteni a német-francia tandemmel szemben.

a te kommented alapján, akár nevezhetünk francia-, német-bérencnek is, ugyanis az ő malmukra hajtod a vizet...

egy dolog biztos: kokikkal és sallerekkel nem fogunk tudni érvényesülni az eu-ban (még akkor sem, ha jogos lenne...).

végül, ha létrejön egy regionális együttműködés amelyből mi kimaradunk (mert politikailag is felszínre kerül a félelem, hogy az "egyesített román-szlovák csapatoknak Budapesten támad kedvük masírozni..."), akkor tényleg megtapasztalhatjuk, hogy mi az ára a nagy magyar népnemzeti büszkeségnek: kitaszítottság, magány és szegénység.

végezetül az a probléma amit te úgy látsz, hogy a szlovákok, románok elnyomták a magyar kisebbséget 100 éven keresztül (de facto így is van), azt ők úgy látják, hogy a magyar nemesek nyomták el a szlovák, romám, stb. kisebbségeket többszáz éven keresztül (többnyire szintén jogos nézőpont...).

ebben a kérdésben soha senkinek ne lesz igaza, viszont lehet vele olcsó politikai tőkét kovácsolni... akinek nem inge ne vegye magára...

darnai 2011.09.26. 12:26:04

ennyire azért nyalni nem kell !!!

kéne 1 nick 2011.09.26. 12:57:13

@Kotkodus:
Akkor már 10 évvel azelőtt is elnyomták ott a magyarokat, hogy megkapták volna azokat az országrészeket?

Nagyon ügyesek ezek a szlovákok meg románok.

Kotkodus 2011.09.26. 13:06:16

@kéne 1 nick: ha a többivel egyetértesz, akkor korrigálom a 100-at 91-re... így már teljesen OK?

Kotkodus 2011.09.26. 13:06:54

@kéne 1 nick: ja és 9 amit te 10-nek írsz...

kéne 1 nick 2011.09.26. 13:23:54

@Kotkodus:
Valójában 13, ne feledkezzünk meg az 1940-es évekről sem.

Kotkodus 2011.09.26. 13:32:12

@kéne 1 nick: megegyeztünk... :)
a többi rendben van?

Szalahadin 2011.09.26. 14:03:02

@Kotkodus: Igazad van abban, amit írsz. Ami viszont kegyetlenül nehéz kérdés, hogy az egy szál fakarddal történő díszmagyar bohóckodás és a nemzetáruló önfeladás között létezik -e egyáltalán valami roppant vékony ösvény, amin a magyar külpolitika járhat?
Az a tömény gyűlölet és rosszindulat, ami a magyarokat körülveszi az említett országok politikusainak a részéről, valamint, hogy bebizonyosodott, az EU pont leszarja magasról a kisstílű torzsalkodást, azt sejteti, hogy magyar politikusnak igazán jó nem lehet húzni, maximum kevésbé rosszat.

kéne 1 nick 2011.09.26. 14:07:37

@Kotkodus:
A többi szerintem rendben.

@Szalahadin:
"Az a tömény gyűlölet és rosszindulat, ami a magyarokat körülveszi az említett országok politikusainak a részéről"

Na igen, mert jobbos kormányaink semmit nem tettek azért, hogy ezt elérjék... Antalltól Orbánon át Orbánig.
Akár ellenzékben is.

Kotkodus 2011.09.26. 14:37:59

@Szalahadin: @kéne 1 nick:
nem érzek különbséget a magyar és a szlovák-román-szerb vonalon mutatott populizmus között.

nem új ez a recept: ha bajban vagy mutass rá a szomszédra, hogy az ő hibája... ideiglenesen lesz némi mozgástered...

az eu közös-ség alapú szervezet, amelyben nekünk - büszkén, egyedül - semmi esélyünk érdekérvényesíteni. marad az együttműködés lehetősége, amelyet olyan partnerekkel érdemes folytatni, akikkel (többnyire) megegyezik az érdekünk és közel olyan méretűek, mint mi...

tény, hogy lehetetlen az egyensúlyt pontosan meghatározni, de a kompromisszum nem egyenlő a "nemzetáruló önfeladással". egy kisebb közösségben (az eu-n belül) sokkal nagyobb súllyal esnek latba a mi érdekeink, mindazonáltal nyílván kell áldozatokat is vállalni.

jelenleg nem azt érzem, hogy a külpolitikánk egy egységes regionális gazpol közösség létrehozásának az irányába mutatna (viszont 2014-re lesz a kormánynak egy pótlólagos szavazóbázisa, akikkel tovább mélyítheti a lövészárkokat)...

vajon mit nevezzünk hazaárulásnak?...

vizipipa 2011.09.26. 14:40:23

@kéne 1 nick:
Bizony, bizony. Kimondták, hogy ott a szülőföldjükön élő magyarok is vannak és az anyaország felelős értük.
Egyébként miben különbözik ez a kisantant 1918-as szövegétől? Egy nagy különbség biztosan van, az 1918 és 1990 között eltelt 72 év.

ehja 2011.09.26. 15:35:57

Aztán miért vonulnának be az egyesült román-szlovák csapatok Magyarországra? Tönkreteszi azt a pártunk és kormányunk saját maga is. Az oroszok meg minket védenének meg? Erre még nem volt példa a történelemben. De a cikkhez senki sem akar hozzászólni? Ennyire evidens a cím, hogy a magyar "pénzügyminiszter" teljesen súlytalan és köznevetség tárgya? Hát nem védi meg egyetlen derék fidesznyik sem? Hát ne éljen Éduárd (Viktor, György, János stb)?

Ly  2011.09.26. 18:31:01

Mintha az nem számítana, hogy Lengyelország 38 millió lakosával a 491 milliós EU 6. legnagyobb állama, Magyarország meg csak a 13. ugyanebben a rangsorban. Persze.

A cikk címe félrevezető és szenzációhajhász és ez az, amire az olvasók felfigyelnek.

Egyébként meg ha Matolcsy nem akar (még vagy egyáltalán?) euró-t, akkor mi a fenének ment volna el az Eurogroup ülésére?

Továbbá ha Rostowski el is mehetett oda, szavazati joga úgy sem volt neki, akkor meg minek ez az egész hajcihő?

Az újságok megírták, mi történt ott, tehát mi is tudunk róla.

Szóval ez a cikk számomra arról szól, hogy egy újabb újságíró mutatta meg a sorok között, hogy mit gondol a magyar politikáról, miközben látszólag a lengyelekről szól a cikk. Szép teljesítmény, gratulálok!

Amúgy a cikk nem eléggé tényszerű, inkább olvasmányos, minősítgető, félrevezető, szélsőségesen elfogult; valamit kiemel, mást elhallgat. Szegény finneket Igaz Finneknek nevezni nem volt korrekt dolog.

Viszont igaz, ami igaz, ez csak egy cikk egy blog-on, a szerzőnek és a posztolónak szíve joga volt közzétenni. (Remélem, jogszabály nem tiltja még az ilyen cikkek megjelenését.)

Liberias szkeptikus 2011.09.27. 17:59:04

@Ly : Jó pontra tapintottál rá Ly... a cikk úgy ahogy van, zagyvaság, és nyilvánvaló, hogy belpolitikai indíttatású..

Annyiban viszont nem értek egyet veled, hogy az Európai Bizottság fizet ezért a blogért, és az jó, hogy nem szól bele, de az kár, hogy egy minőségi minimumot nem vár el...

Ami pedig a címbeli felvetést illeti: a blog írója a híres jereváni rádiós helyzetbe keveredett... "a hír igaz, csak nem moszkvában, hanem leningrádban... stb"

A lengyelek (joggal vagy nem joggal, ezt most ne firtassuk) valóban be akartak törni az eurogroup üléseire. Hosszas lobbimunkájuk eredményeképpen az eurogroup vezetője (Juncker) beadta a derekát. Derék újságírónőnk tudása úgy tűnik, itt megállt.

Azonban Junker elkövette azt a hibát, hogy nem konozultált erről a tagokkal. Sarko állítólag azt mondta, ha a lengyelek ott vannak, akkor Franciaország nincs ott (értsd: akkor majd más fórumon fognak a döntések megszületni)

Szóval a történet így teljes - a mi Matolcsynk, illemtudóan, meg sem próbált erölködni, hogy egy olyan klub összejövetelén szerepeljen, aminek nem tagja. Rostowski (akiről Brüsszelben kb. már azt is gondolják, amit arról szoktak, aki "mindenkit elküld az őt megillető helyre"...) megpróbálta, és belebukott. (Hivatalosan "nem fogadta el Junker meghívását, mert az eurogroup megosztott volt a kérdésben")

Arra godnolni sem merek, hogy a blogbejegyzés íróját netán az tévesztette volna meg, hogy múlt héten volt egy informális ECOFIN + eurogroup ülés lengyelországban, hiszen ő is nyílván pontosan tudja, hogy ott ugyanez a szabály: hiába volt Lengyel felségterületen, a miniszternek bizony kívül tágasabb volt....

Csak azt nem értem, hogy ilyen féltudással miért pont Eu fronton kellett belekötni Matolcsyba, amikor van elég téma manapság, amivel bele lehet kötni.... Erről a cigány lova jut eszembe: nem vak, csak bátor?

Ly  2011.09.27. 22:45:40

@Liberias szkeptikus:
"Annyiban viszont nem értek egyet veled, hogy az Európai Bizottság fizet ezért a blogért, és az jó, hogy nem szól bele, de az kár, hogy egy minőségi minimumot nem vár el..."

Nem tudom, hogy itt pontosan mire gondolsz. De ha arra, hogy ez egy EU által támogatott cikk, akkor az tovább ront az eddig sem túl jó képen, már ami a szerzőt illeti...
Egyébként honnan tudod, hogy ez egy Európai Bizottság által ANYAGILAG támogatott blog? Támogatni máshogy is lehet. A Szerkesztőségi charta-ban gyors átfutással nem találtam erre utaló jelet.

Liberias szkeptikus 2011.09.28. 10:05:06

@Ly :
Valamelyik bejegyzésben MP úgy rémlik, utal erre, de nekem a "megbízási szerződés" szó is rögtön a fizettség ellenében történő munkavégzést jelenti. Ráadásul tudom, hogy a Bizottság majdnem mindent "erőből" old meg, azaz fizet mint a katonatiszt, hogy foglalkozzanak az EU-val.

(Persze lehet h az egyedi bejegyzésekért nem kapnak fizetést, csak MP kap valami költségtérítést a blog fenntartásáért (0Ft? :))

De a lényegen nem változtat: akár fizettség ellenében, akár ingyen, ez egy gyenge írás, ami annál inkább égő, mert alattomosan, külpol mázba próbálta csomagolni a belpol kritikát, úgy téve, mintha ő olyan nagyon értené azt és most megmutatja a magyar közönségnek, hogy lám, még külföldön is elutasítják Matolcsyt, bezzeg a jó lengyelt nem.... (tévedés ne essék: ilyet szabad, sőt kell is, csak tegye igényesen. Kritizálja valódi hibáiért a kormányt vagy a minisztert, akár külügyi területen is, de ne ilyen erőltetett baromságokért. Ha igazán "jól ért valami olyanhoz ami az Eu-val kapcsolatos", tud biztos ilyet is találni...)
süti beállítások módosítása