HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. február 11.

Túl puha Európa a lángoló araboknak

Folk György

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója.) 

Franciaország miniszterelnöke, Francois Fillon szilveszteri egyiptomi családi nyaralására a pénteken megbukott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak különgépével repült. Majd az országon belül közlekedve, és a Níluson hajókázva is az egyiptomi elnök vendégszeretetét élvezte. Igaz ugyan, hogy az efféle gesztusok politikai vezetők közt nem ritkák, viszont Fillon esete jól érzékelteti, hogy mennyire közel állt az egyiptomi (és a többi észak-afrikai) kormányhoz számos európai állam.

A hangzatos nagyra törő kezdeményezések szintjén remekül teljesít az Unió. Hiszen Líbia kivételével minden térségbeli országgal kötött megállapodást az Európai Szomszédságpolitika részeként, és jelentős támogatási pénzeket is folyósít arrafelé.
 
Mindezekre óriási szükség is van, hiszen a Balkán után az észak-afrikai országok jelentik Európa legközelebbi szomszédságát. Vannak nagy ügyek is, mint vízpolitika, migrációs kihívások vagy geopolitikai stratégia építése. Ráadásul osztozunk az európai civilizációt szárba szökkentő Földközi-tengeren, amelynek gazdasági jelentősége ma is felbecsülhetetlenül nagy.
 
Az elméletek szintjén ezt már a 60-70-es évektől figyelembe vették az európai államok, ennek bizonyítéka volt az úgynevezett globális mediterrán politika. Átfogó keretmegállapodást az Unió 1995-ben kötött az észak-afrikai országokkal. Ekkor Barcelonai Folyamat néven a kapcsolatok szorosabbra fűzését és összehangolt segítségnyújtást irányzott elő Brüsszel, mindenekelőtt francia és spanyol kezdeményezésre. Az 1995 és 1999 közötti időszakra 4,6 milliárd euró összértékű kezdeményezésből azonban csak igen keveset hívtak le sikerrel a megcélzott országok.
 
2008-ban az Euro-Med megállapodásokba új életet lehelendő, Nicolas Sarkozy francia elnök nagy csinnadrattával létrehozta a Mediterrán Uniót. Az új kezdeményezést azonban már létrejöttekor felvizezett, érdemi többletforrások nélkül elindított, szinte kizárólag francia és földközi-tengeri tagállamok érdekeit szolgáló látványakciónak bélyegezte a sajtó. Az igen kevés sikerrel büszkélkedő Mediterrán Unióra adott válaszként a németek vezetésével még ugyanabban az évben megindult a Keleti Partnerség felállítása is, a szomszédságpolitika kiegyensúlyozásának jegyében, vagyis belső vetélkedés lett a befolyási övezetekért a közös szomszédságpolitika helyett. (Itt a posztszovjet tagállamokkal való együttműködés a cél.)
 
A Mediterrán Unió észak-afrikai kritikusai szerint ráadásul az EU-pénzek folyósítása nagyrészt a rezsimek fenntartását segítette. Nem segítették az európaiak érdemben az átláthatóbb közélet létrejöttét, a szabadságjogok tiszteletben tartását vagy a térség felzárkózását. Szakértők szerint mikroszinten ugyan vannak értelmes kezdeményezések, de a pénzek nagy része nem hozott számottevő változást.
 
Összességében kijelenthető, hogy távolról sem olyan elmélyült a gazdasági együttműködés Észak-Afrikával, mint ahogy azt az európai államok szeretnék látni és láttatni.
 
Ez azonban nem elsősorban Brüsszel hibája, sokkal inkább annak tudható be, hogy a legfontosabb döntések bilateriális szinten születnek meg. Ez pedig rontja az Unió esélyeit, hogy egységes hangon tárgyaljon a déli szomszédaival. Ebből a szempontból Észak-Afrika kapcsán nagyon hasonló problémákkal küzd az EU, mint általában az egységes külpolitikai arculata létrehozása terén.
 
Az Európai Unió mentségére legyen mondva, hogy a helyi sajátosságok - vagyis, hogy a Mediterrán Unió országai nagyon eltérő fejlettségi szinten vannak - szinte lehetetlenné teszi az összehangolt tárgyalásokat. A partnerségben résztvevő országok közt feszülő ellentétek pedig tovább nehezítik a kooperációt.
 
Ezek tükrében kevéssé meglepő, hogy a rövid távú gazdasági érdekekért cserébe az európai országok szinte mindent elnéztek a térség autoriter vezetőinek. Keblükre ölelték ezzel a hatalmukat félkatonai rendszerrel fenntartó diktátorokat.
 
Erre jön rá, hogy az Unió az egyre megállíthatatlanabbnak tűnő elöregedés ellenére a lehető legkevésbé nyitott migrációs politikát folytatja. Az internet az észak-afrikai fiatalok látómezejére helyezte a “tejjel-mézzel folyó Európát”. De ez a vidék egyben elérhetetlen is, és ez tovább fokozza a feszültségeket.
 
Európának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a demokratikus törekvések elősegítésében. Márpedig ennek csak a gazdasági együttműködés lehet a motorja, amelyhez nem elegek többé az európai kormányok eddigi félmegoldásai.
 
Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az energetikai kapcsolatok erősítése lenne. A régóta tervezett szaharai napkollektor napelem hálózat, a Desertec vagy óriási szélkerék farmok telepítése egyszerre látná el Európát és a térséget megújuló villamos energiával, és juttatná jelentős bevételhez Észak-Afrikát.
 
A jelentős infrastrukturális beruházások nyomán a helyi stabilitás kiemelt fontosságúvá válna Európának is. A stabilitás és a gazdasági kapcsolatok szorosabbá válása pedig további befektetéseket, technológiai transzfert és az együttműködés egyéb formáit juttathatná a Földközi-tenger déli partjára.

Címkék: mediterrán unió szomszédságpolitika folk györgy

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr882655077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stuffmonger 2011.02.12. 11:05:46

a NAPELEM az, ami termeli a delejt, jegyezzük már meg az ég szerelmére

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.02.12. 11:09:10

és ha otthon is lenne rendes munkájuk, akkor kevésbé akarnának átvándorolni.

stuffmonger 2011.02.12. 11:13:39

@fukka636:

igaz a Desertec egy CSP-wind-PV mix lenne, de az állandó napelem-napkollektor keverésről jó lenne már leszokni a madzsar sajtóban

Spiritmonger 2011.02.12. 11:25:22

csak maradjanak a helyükön

a bevándorlók 90%-a haszontalan, nincs képzettsége, nem érti az európai törvényeket és szokásokat, nem tud európai módon dolgozni, beilleszkedni, nem beszéli a nyelvet, nem akar európai lenni

azt kellene ezzel a tömeggel megértetni, hogy nekik akkor lesz jó, ha átveszik az európai mintát, mint egy franchiset
el kell felejteni a hülyeséget, el kell fogadni, hogy szekularizáció az alapkövetelmény a fejlődéshez, meg kell érteni, hogy vége azoknak az időknek, amikor törzsi/vallási vezetők osztják az észt hivatalból, e mellé európai oktatási rendszer kell
ha ez meglesz, senki sem akar kivándorolni onnan
de addig csak az jöjjön, akit hívnak

Syolos 2011.02.12. 11:28:48

Nem hiszem, hogy Európa rossz migrációs politikát folytat. Annak ellenére, hogy öregszik a kontinens lakossága, és közel sem nő a populáció olyan tempóban, mint Afrikában vagy a távol-keleten, nem az a megoldás, hogy akkor importálunk 50 millió arab/néger fiatalt. Ilyen számban amúgy is képtelenek lennének beilleszkedni az európai normák közé - elég csak megnézni a mostani kisebbségeket, azonnal mennek tüntetni a nagykövetségek elé, ha az "óhazában", ezer kilométerekre valami ribillió történik. Inkább a családbarát munkahelyek létrehozását kellene ösztönözni, a termékenységet és a gyerekvállalási kedvet fokozni, emellett pedig olyan robotikai fejlesztésekbe fogni, mint amilyet a japánok folytatnak.

Ettől függetlenül persze nagyon fontos a Földközi-tenger déli régióival való gazdasági megállapodás.

sdaniel 2011.02.12. 11:59:42

"hiszen a Balkán után az észak-afrikai országok jelentik Európa legközelebbi szomszédságát."
Hmm,ezek szerint engem teljesen átvágott a föci tanárom,mert azt hittem a Balkán is Europa,az lehet h nem az Unio része,vagy geopolitikailag kell érteni?

MEDVE1978 2011.02.12. 12:49:03

A bolond európai liberalizmus éveit látjuk. Az amerikaiak szarnak az egészbe, hiszen több ezer kilométerre van tőlük, lehet szemforgatóan demokráciát kiabálgatni.

Bizony én jártam Tunéziában és Jordániában, ahol rend volt. A diktatúra megteremtette azt az alapot, hogy legyen egy normális gazdaság, egy idegenforgalmi szektor. Tunéziában bizony nagyon ritkán raboltak ki nyaraló külföldit. Mégpedig egyértelműen azért, mert a rendőrök csúnyán elbántak az ilyen cselekedeteket elkövetőkkel, ez a gonosz elnök utasítása volt.

A sok beképzelt európai, hülye filozófus, demokrácia hevében fetrengő liberalista azt képzeli, hogy na majd most öntudatra ébrednek az arabok és létrehozzák a saját kis szép demokráciáikat. Erre tökéletes példa Irán. Ott is vannak választások, a szegény tömegek pedig örömmel választják Ahmedinedzsadot, aki átkozza szépen a két ördögi birodalmat Izraelt és az USA-t. Ha kicsit több lenne a katonája és atombombája, már kapásból Európát is átkozná, így viszont megtűri.

Illúzió azt hinni, hogy ezek az országoknál a demokrácia garancia lenne egy "magasabb" életszínvonalra, egyenlőbb-igazságosabb társadalomra vagy bármire. Erre is van esély, amely az ország fejlettségétől függ. Marokkóban esetleg Tunéziában, Jordániában több az esély erre. Egyiptomban, Szíriában, Irakban alapvetően kevesebb.
Nem szabad elfelejteni, hogy a vallás más szerepet tölt be ezeket a társadalmakban. A plebs, az egy dollárnál kevesebből élő, vízhiánytól szenvedőnek semmit nem fog mondani a szép demokratikus választás ígérete, azonban az, hogy Allah törvényének uralma mindenkinek elhozza a boldogságot erősebb hívószó...

Amit a postíró az európai bevándorlási politikáról mond, csak részben igaz. Példák vannak, nézzünk az amerikaiakra, nekik legalább részlegesen sikerül a legális bevándorlást úgy tartani, hogy az értékes munkaerő áramoljon be, ne pedig a haszontalan szakképzetlen fiatalok tömege, akik integrálhatatlanok.

Európának is ezt kellene mondani: örömmel várjuk az arab orvosokat, mérnököket, tudósokat legálisan bevándorolhatnak, ha beilleszkednek támogatást is kapnak. A kétkezi munkások nem kellenek, van nekünk is elég.

csokisazigazat 2011.02.12. 13:15:25

Kedves Spiritmonger, Syolos és MEDVE1978!

Elgondolkodtató ez a csupán árnyalatokban eltérő, de mégis az európai felsőbbrendűségi alapmotívumra hangszerelt érvelés. Igazatok van: errefelé, illetve pardon, inkább kicsit arrábfelé ugye, valóban professzionalizált, diszciplinált, toleráns és demokratikus, egyben átlátható szabályrendszerek által vezérelt állapotok uralkodnak, így igaz. Nem pöknek az asztalra, a nők többsége jólápolt, kívánatos, kétlábonjáró parfüméria. - Egyrészt. Másrész meg lassan de biztosan rohad szét a szabályigenlő attitűd és fegyelemkultusz, mint alapbeállítódás, ami erre a szintre eljuttatta a jó öreg kontinest. Napnál világosabb: azért nincs kellő demográfiai reprodukció, mert az újhedonista káté voltaképpen kiiktatja a gyerekvállalási drájvot a fiatalokból. Amúgy pedig az európai ember hétköznapjai bizony elviselhetetlenül unalmasak, sivárak, tartalmatlanok, süket élvhajhászatra, ostoba passziókra lelünk akárhova nézünk. És főleg rossz ízlésre. A kb. a romatika kora óta érvényes, az I. vh. utántól pedig kánonszerűen kötelező ostoba boldogságkultusz jegyében remekül szétmállt minden. Szóval amikor olyan szépen fölvázoljátok ezt a csodás infótechnológiai kütyük által vezért tip-top Júropot, nézzétek már meg, mivel is töltik az emberek az estéiket, milyen szövegek hangzanak el az asztalnál otthon és a kávézókban meg főként miket néznek a tévében - ja meg a neten. Szóval miféle rendezett állapotok bezzeg itt meg...?

gauche caviar 2011.02.12. 13:18:47

de hogy mindig előkerülnek azok a kretének akik nekiállnak liberálisozni meg rothadó európai értékrendekről fosni a szót... mindezt a liberális szólásszabadság meg rothadó európai életszínvonal miatt lehetővé váló interneten.
blőee... menjetek, szibériába remek új államokat lehet létrehozni és ott minden úgy lesz ahogy akarjátok. Vagy csatlakozhattok észak-kóreához, ott ugye rend van.

csokisazigazat 2011.02.12. 13:35:26

@gauche caviar: Nem sokáig teszi mindezt lehetővé a remek technikád, mert hamarosan beleragadnak a billentyűk az ondóba.

totyatotya 2011.02.12. 13:41:27

"Amúgy pedig az európai ember hétköznapjai bizony elviselhetetlenül unalmasak, sivárak, tartalmatlanok, süket élvhajhászatra, ostoba passziókra lelünk akárhova nézünk"

Gondolom neked ebből nem jut, ezért a hiszti.

" És főleg rossz ízlésre." ehhh vazz, hirtelen idepökni egy totálisan szubjektív valamit, attól majd mesteribb lesz a nyavajgás?

" A kb. a romatika kora óta érvényes, az I. vh. utántól pedig kánonszerűen kötelező ostoba boldogságkultusz jegyében remekül szétmállt minden."

wtf, ehelyett inkább szenvedjen a hülye ejrópaija, feküdjön le éjszakánként zokogva, mert miért is?

Te figyi csokis, neked mi az _igazi_ problémád?

csokisazigazat 2011.02.12. 13:55:22

@totyatotya: Ajánlanám becses figyelmedbe: S. Beckett, E. Albee, T. Williams, E. O'Neill, E. Ionesco, A. Miller.
Olvasgass kicsit. Ők úgy gondolják, minden stimmel? A 20. századi szépirodalom állapotrajzára miért nem hivatkoztok, libókáim? Vagy nyisd ki Te is a szemed és gonndolkozz el, tényleg a gonosz kormány miatt nem lesz-e például majd nyugdíjad?

Rókakígyó 2011.02.12. 13:56:51

@Spiritmonger: Akkor Mo sem európai ország.
@Syolos:
Én robotokat csak importálnék a japóktól.

pandacsökiboborján 2011.02.12. 14:50:40

Az elöregedés a második háborút követő demográfiai lufi lecsengése. 10-20 év múlva,amikor már szinte megfizethetlen lesz a kőolaj, vajon mi lesz a világgal? és hogy jár majd a túlszaporodott Afrika,aki ma sem képes magát ellátni?
Szerintem az európai gazdaságban egy csomó olyan munkahely van,ami tök fölösleges. ezek majd szépen kikopnak és akkor majd a francia gyerekeknek is be kell álni péknek,meg lakatosnak. Borzasztó lesz megint dolgozniuk kell. A be nem illeszkedett és valószínűleg akkor is képzetlen bevándorlók meg majd kapnak egy egyirányú hajójegyet.

Goompah 2011.02.12. 14:56:48

@MEDVE1978:

"örömmel várjuk az arab orvosokat, mérnököket, tudósokat legálisan bevándorolhatnak, ha beilleszkednek támogatást is kapnak."

És ezzel végképp elvesszük a fejlődés lehetőségét ezektől az országoktól. Agyelszívás, ugye.

fec2000 2011.02.12. 15:10:41

Híjj...
Itt most szerintem az lesz a baj, hogy a nagy demokrácia - amit európai értékrendünk kikövetel az araboktól - felszínre hozza az elfojtott dühöket. A diktatúrákat, a konzervált nyomort, irdatlan nagy munkanélküliséget éppen a civilizált európai pénzek és érdekek tartották fenn. Az európai meg elment nyaralni és költötte az ottaniak által csak álmodható euró-dollár százakat. Naná, hogy minket tartanak az okozóknak, s kivívják szabadságukat tőlünk.
Nem véletlen, hogy a legjobban Izráel aggódik.
Rövid távon talán most még nem lesz gondja, de ha rövidesen az egyiptomiak nem élnek majd jobban, akkor bűnbakot fognak keresni. S Gáza is közel van. Most még csak egy falnyira, de...
Ha meg jobban fognak élni, akkor meg azért...
Jobban meg kína miatt élhetnek csak. Másnak pénze nem nagyon akad. Kína Észak-Szudánban már elég jó pozíciókat foglalt el. Onnan csak egy ugrás. S most hogy elvesztette Dél-Szudánt az olajmezőivel, nem kell nagy gógyi. Itt esetleg az USA rúghat még labdába, menteni, ami menthető. Bár nem örvend nagy szeretetnek, de a szudáni "harcokban" ő jött ki győztesen Kína ellenében (még George Clooney-t is bevetette).

totyatotya 2011.02.12. 16:24:16

@csokisazigazat: Te, neked akkora arcod van, hogy eddig ér, pedig 6700 kilométerre lakom Budapesttől. Esetleg értelmes dolgot kéne csinálni vakarózdás helyett, mindjárt nem aggódnál a nyugdíjad miatt. Egyébként a magyar nyelvben tudtommal nincs olyan szó, hogy "libóka", bár valószínűleg nem olvasok annyi szépirodalmat, mint te.

okosallah 2011.02.12. 18:06:52

@csokisazigazat: Beckett, Sartre, 50-60-as évek filmjei meg meganyi hasonló mű valóban leirta az unalomba fulladt tömegek "lelki szenvedéseit" -abban az időben.

Mindezeknek a műveknek már nincs semmiféle kapcsolata a mai valósággal mert az információs forradalomban csak a legprimitivebb bunkók nem találnak maguknak elfoglaltságot.
És ez szinte ingyen van; -egy internet kapcsolat nem egy vagyon!

Tanulj nyelveket, használd az Internetet más népekkel való kommunikációra, csinálj videókat és tedd fel a youtube-ra, olvass fontos dokumentumokat bizonyos témákban stb.

Utazhatsz a világban, nézd meg a Machu Pichu-t, snorkel-hetsz a trópusokon...csak az agyatlan dorong unatkozik.
Neked valami borzalmas életed lehet valami isten-háta-mögötti nyomortelepen...menj el inkább feketén Angliába és learn English.

csokisazigazat 2011.02.12. 18:38:55

@okosallah: Ordít a szövegedből a mai felszínes technicizmus. Komolyan gondoljátok, hogy az élet morális alapkérdései és a lényegi, tartalmi ügyek a neten lógva, vagy felszínes utazgatásokkal megválaszolhatók? Az ostoba, félművelt infópolgár képzeli, hogy a "mai valóság" alapkérdései technikai, meg infó-úton megközelíthetők. Ez a mai hülye nyugai civilizáció bornírtsága: elfordul a spirituális és morális kérdésektől és üres, ostoba technikai meg pénzügyi válaszokkal kísérletezik. Kár a benzinért. Attól, hogy nemsokára mindenki amerikaiul brekeg, nem nő az emberek közötti megértés, legfeljebb a még jobban terjed a primtív kommunikáció.

brlv24 2011.02.12. 18:39:00

@fukka636: " NAPELEM az, ami termeli a delejt, jegyezzük már meg az ég szerelmére"

Nem akarok vitat inditani, de CSV az inkabb napkollektor, mint NAPELEM. Tukrokkel gyujti ossze a napfenyt es egy pontra fokuszalva gozt fejleszt. Ez napkollektor.

brlv24 2011.02.12. 18:40:41

@fukka636: " NAPELEM az, ami termeli a delejt, jegyezzük már meg az ég szerelmére"

Nem akarok vitat inditani, de CSV az inkabb napkollektor, mint NAPELEM. Tukrokkel gyujti ossze a napfenyt es egy pontra fokuszalva gozt fejleszt. Ez napkollektor.

A szerzonek van igaza.

okosallah 2011.02.12. 19:10:10

@csokisazigazat: Jót vihogtam az irásodon. Ami az "Élet Nagy Morális Kérdéseit" illeti olvasd Madach nagy művét az Élet céljáról. Vagy vegyél egy koponyát (most olcsó) és kérdezd meg, hogy "Lenni vagy nem lenni?"

Ha nem kapsz választ akkor nincs más hátra mint, hogy pap legyél mint Szent Ferenc és prédikálj a madaraknak.
Itt csak kiröhög a sok félművelt embör aki Ángliusul monnya a sódert az Usákokbó....

Ne add fő, fótassad a posztolást mer az fájintosabb mint a Lúdas Matyi.

lüke 2011.02.12. 19:13:42

nem túl puha, hanem nem muzlim
még lesz nagy seggbe lövés
nekik: elmarad a turizmus,
s nekünk is
www.youtube.com/watch?v=oqtlimo0sOg

különvélemény 2011.02.12. 19:21:00

@okosallah: "Tanulj nyelveket, használd az Internetet más népekkel való kommunikációra, csinálj videókat és tedd fel a youtube-ra, olvass fontos dokumentumokat bizonyos témákban stb. Utazhatsz a világban, nézd meg a Machu Pichu-t, snorkel-hetsz a trópusokon...csak az agyatlan dorong unatkozik."

Az élet szépségei, youtube video, meg évente 1-2 hét nyaralás...
Tényleg nagy dorong lehet, aki ezek mellett sivárnak érzi az életét.
Más népekkel is rendkívül fontos kommunikálni azoknak, akik a szomszédjukkal sem állnak szóba.

Te aztán jól megmondtad...

csokisazigazat 2011.02.12. 19:21:11

@okosallah: Madách, nem Madach. - Különben az a benyomásom angolul is azon a szinten tudtok, mint magyarul. De közösségnek közösség vagytok, az tény. Ez is valami.

okosallah 2011.02.12. 20:05:43

@különvélemény: én nem akartam olyan szórakozásokat megemliteni amik talán nem valók erre a fórumra csak 18 éven felülieknek... pusztán felhoztam egy két közhely dolgot mert hogy "Több dolog van égen és földön Horatio, mint amit ember álmodni képes".(Sékszpir).

Nem kell kitekerni minden szó értelmét. Statisztika szerint .hu-ban van a második legtöbb öngyilkosság (origo.hu)mert nem tudnak má mit kezdeni magukka az embörök.

Tiszta röhely, hogy egyesek az interneten monnyák e, hogy milyen szar a "mai felszínes technicizmus" ahelyett, hogy egy Erika irógépen ütögetnék 1 újja...

Csak neked megsúgom de halkan:
barátunk valószínüleg nőhiányban szenved mert nincs az a lepukkant nő aki kibírná esztet a rettenetes nyivákolást és károgást az élet szarságáról mint amit barátunk lead itt.

Láttad a képet az Indexben a manusról aki felgyújtotta magát és leugrott égve a hídról?
Szerintem ebből divat lesz .hu-ban hiszen olyan szar az élet.

különvélemény 2011.02.12. 20:28:16

@okosallah:
Mindketten elfogultak vagytok szerintem.
Te feltételezed, hogy Európában mindenki tehetős, ráadásul kielégítik az anyagi javak.
Én elsnorkelezgetnék meg utazgatnék életem végéig ha örököltem volna pár száz millát, vagy oligarcha lenne a felmenőim között, esetleg zsíros állami megrendeléseket kapnék, vagy hivatalnok lennék sok nokiásdobozzal.
De van aki más élményre vágyik.

Vitapartnered meg a keleti szemléletet tolja előre. Az ottani közösségi élet, szemlélet, filozófia ugyanúgy nem überállesz', mint a nyugati elhidegülés egymástól.
Én nem vágyom, hogy ismerjem a fél falut, de a legtöbb embernek szüksége van a közösségi létre. Ezért is népbetegség a depresszió errefelé.

sárkányfő 2011.02.12. 20:31:00

Hát... a szerző nem kapta el a szarva közt.

Az EU valóban puha és megosztott sok okból kifolyólag, de ez nem csupán É-Afrikával szemben van így és pláne nem csupán a mediterrán államok egyéni helyzetei miatt.
De ha már ez a téma, szót lehetne ejteni az arab államok komolyságáról is, nem biztos hogy nagyon megéri velük forszírozni a gazdaság- és kapcsolatépítést, Ázsia vagy Dél-Amerika is több perpektívát kínál, sokkal, nem is szólva a ez EU-n belül lehetőségekről.

Az afrikai napelem-erőmű bármelyik formájában álom, egyetlen komoly ország sem fogja ilyen biztonságpolitikai bizonytalanságnak kitenni magát. Ettől magáncégek azt csinálnak amit akarnak, de ha túl nagy része jönne az áramnak külföldről, akkor az államok gyorsan beszabályoznák a dolgot. EU-s országok megvédik a saját légterüket, de Afrikában ezt nem tudják megtenni, és bármelyik ellenséges ország (pl. Irán, vagy világháború esetén Kína, stb.) röhögve lebombázná a védtelen erőműveket, vagy a vezetékeket, és ott maradna fél EU alaposan megcsappant áram-ellátással. Nem is szólva az É-afrikai államok eleve gázos és bizonytalan voltáról. Persze ki lehet építeni valami méregdrága űrtechnikás védőpajzsot lézerrel, rakétákkal, radarokkal, műholdakkal innen is, de akkor meg már nem éri meg, és az EU amúgy sem képes ennél jóval kisebb ügyeket sem elintézni.

Goompah 2011.02.12. 20:48:28

Ez valóban magas hőmérsékletű, tükrös napkollektor, nem pedig napelem. Én a projektet inkább naperőműnek hívnám.

Amúgy meg elnézem majd az EU nagyokosainak pofáját, amikor szembesülnek azzal, hogy az orosz olaj- és gázfüggést felcserélték arab napfüggésre. Mert ugye a napsütés ugyanúgy természeti kincs, mint az olaj vagy a gáz, és az arabok előbb-utóbb beintenek majd és azt mondják,m felment a napsütés ára, fizess többet vagy vidd innen a naperőművedet. Az ezer kilométeres vezetékkel együtt.

Goompah 2011.02.12. 20:50:19

@sárkányfő: Ah, látom, közben te is leírtad, míg én vacsoráztam.

okosallah 2011.02.12. 21:10:22

@különvélemény: Nagyon is realista vagyok. Két választásom lehet .hu megitélésében. Az egyik amit látok az aluljárókban, a kora reggeli buszokon a panel házak előtti megállókban, vagyis a nyomorral határos nélkülözést.

A másik pedig a millió luxus kocsi, a budai hegyoldalon a villák, lakóparkok tömege, a törökországi utazások, a plázákban vásárlók stb. stb.
Nem minden ember maffiózó, bűnöző aki lopta a pénzt.

Egyszerűen az van, hogy .hu-ban az embereknek nincs hagyományuk az önálló vállakozásokra, merész kezdeményezéskre mint a nyugatiaknak.
Ezt már Ady is megköltötte - igen, mi kelet-európaiak elmaradottak vagyunk még akkor is ha egy csomó híres Nóbeles van közöttünk.

Az új fiatalság már európai lesz: otthonos lesz Londonban vagy Bécsben, nyelveket fog tanulni és nem lesz depressziós.
Nincs mindenre megoldás az életben mert lesznek olyanok akiknek semmi se jön be.
A Marilyn Monroe - hiába volt szép és sikeres mégis hazavágta magát.

A Szarka bácsi a latin tanárom a Madách gimiben idézte Pompeius mondását, hogy "navigare necesse est, vivere non est necesse" = hajózni szükséges, élni nem.

Goompah 2011.02.12. 21:13:16

@okosallah: "Az új fiatalság már európai lesz: otthonos lesz Londonban vagy Bécsben, nyelveket fog tanulni és nem lesz depressziós. "

Nem is tudom, a mai tizen- és huszonévesek között riasztóan sokan vannak, akiknek gond egy angol nyelvű weboldal megértése.

Bakterház 2011.02.12. 21:30:22

Spiritmonger! Elég földhözragadt gondolkodásra vall, ha vki úgy gondolja, hogy csak egyetlen - és éppen az övé - gondolkodásmód, világnézet, társadalmi berendezkedés az üdvözítő. Ráadásul a nyugati gazdasági rendszer éppen az összeomlás szélén áll, lásd a nyugati államok adóssághegyeit; az erkölcsökről pedig ne is beszéljünk!
A szekularizáció pedig egyáltalán nem alapkövetelmény a fejlődéshez, lásd az iszlám gazdasági, társadalmi, tudományos fejlődését a fénykorában!
Syolos! A robotikai fejlesztések után az élőerőnek több vagy kevesebb munkalehetősége lesz?

okosallah 2011.02.12. 21:39:59

@Goompah: Igazad van, különbséget kell tenni a "mai" és az "új" fiatalság között. A mai fiatalság a szülők révén fél lábbal még a régi rendszerhez kötödik.
Amit otthon láttak attól nem lettek okosabbak.

Az új fiatalság már olyan otthoni környezetben fog felnőni ahol a szülők is már egy modern EU szellemben nőttek fel, vagyis mostantól számítva kb. 20 év.

Az otthoni környezetnek döntő hatása van gyerek fejlődére és ez szinte közhely.
Példa: Minden Skandináv országban a fiatalok többsége perfekt Angol mert már a papa is meg a nagypapa is tanult Angolul.

Kanada, Belgium, szintén kétnyelvű ország.

totyatotya 2011.02.12. 21:42:06

@Bakterház: "Ráadásul a nyugati gazdasági rendszer éppen az összeomlás szélén áll, lásd a nyugati államok adóssághegyeit" - eh bazze

okosallah 2011.02.12. 21:48:18

@Goompah: Igazad van különbséget kell tenni a "mai" és az "új" fiatalság között.
A "mai" még fél lábbal a szülők révén a régi világhoz tartozik és otthonról nem sok jót örököltek.
Mi volt nálunk 30-40 évvel ezelőtt?
Hogy nézett ki egy átlag magyar család?

Az "új" generációhoz azok fognak tartozni akik már egy fejlett európai kulturális környezetben nőnek fel. Vagyis a szülők is beszélnek nyelveket: ez még 20 év.
A szülői környezet döntően hat a gyerekek szellemi fejlődésére.

Seregbontó 2011.02.12. 22:23:11

Tehát Európa elöregedésére az a válasz, hogy engedjünk be minél több embert egy, a miénktől teljesen eltérő kultúrkörből úgy hogy a bevándorlók jó részének esze ágában sincs beilleszkedi. Sőt némelyikük nyiltan el akar minket pusztítani.

Tessék már észrevenni, hogy a multikulti eszméjének hivatalosan lőttek!

Seregbontó 2011.02.12. 22:29:49

@okosallah: Hidd el, nem unalmukban öngyilkolják magukat ".hu"-ban az "embörök".

Ez sajnos régi jó magyar szokás, magyar ember nehezen viseli a nehézségeket. Régen a dzsentri főbelőtte magát, ha nem tudta fizetni a kártyatartozást. A parasztember felakasztotta magát , ha felrobbant a cséplőgép. Arany János balladahősei úgy hullanak, mint a legyek.

Mr. Hilter 2011.02.12. 22:35:25

Az embereknek hamarosan két választásuk lesz!

Bandras3x 2011.02.13. 00:20:01

Egykét apró észrevétel:
- Az áramtermelés nem teszi függővé minket Afrikától, ha nemcsak arra támaszkodunk. Ezt híják ugye diverzifikációnak :-).
- Az nekünk is jó, ha Afrika jobban a saját lábára tudna állni. Ami viszont fontos, hogy ki segíti őket ebben. Lásd Kína esete.
Ha van elég áramuk, jobb lesz az életkörülményük, Azaz kevesebb okuk lesz ide bevándorolni. Diktatúra ide- vagy oda. Az afrikaiak sem hülyék. A jobb életkörülmény lehetővé teszi nekik is a tanulást mondjuk a gyerekhadsereg helyett. A tanulás pedig erősíti a szekularizációt. És csökkenti a néphülyítés esélyét. Bár ez itthon sem mindig látszik. Lásd biankó 2/3 adása a Fidesznek. Most meg sírhatunk, hogy nem erre szavaztunk. De ez most mellékes.
- Mondhatjátok itt a szent Grált (liberalizmus, mentális élet, Madách stb). Szart sem ér addig, amíg azon kell filózni, hogyan ne haljunk éhen. Addig lesz olyan, aki simán felrobbantja magát egy piacon, csakhogy a családja utána ne szenvedjen hiányt. Persze ezt a vallás nevében.
- Túl nagy a technikába vetett hit emberek. Igen, piszokul megkönnyíti az életünket, de emiatt még nagyon megütjük a bokánkat. Az olaj nem 10-20 év múlva, hanem a mostani infók alapján kb. 50 évre elég. Persze 7-9 év múlva már 160 dollár is lehet ettől az ára. És mi a válaszunk? Akksis vellanyautók. Ja persze. Majd megint eljön az idő, amikor a mostani 2 milla magyar autó helyett 3-400.000 fog az utakon rohangászni, mert nem lesz pénz 4-5 évente az akksik cseréjére (ami az autó árának min 40%-a). Ugye?
És ez csak egy példa volt.
Én láttam belülről az épülő merci gyárat. A dolgozó emberek jóval kevesebben lesznek, mint a robotok. Ennyit a japókról. Mert ugye a robot pontosabb, gyorsabb és főleg olcsóbb.

exlex 2011.02.13. 00:55:01

"Európának nagyobb felelősséget kellene vállalnia a demokratikus törekvések elősegítésében. Márpedig ennek csak a gazdasági együttműködés lehet a motorja, amelyhez nem elegek többé az európai kormányok eddigi félmegoldásai."

Megy a duma. Európa ezt kell tegye meg azt. Ne várjunk mindent Európától! A cikkíró konkrétan mitt tett az idézett magasröptű sznob gondolatok megvalósításáért?
Adjatok pénzt erre meg arra. Mintha a pénzmennyiség végtelen lenne vagy legalábbis fán teremne.

exlex 2011.02.13. 01:00:18

@Bandras3x: "Lásd biankó 2/3 adása a Fidesznek. Most meg sírhatunk, hogy nem erre szavaztunk. De ez most mellékes."

Wazze, neked mindenről a 2/3 jut eszedbe????

okosallah 2011.02.13. 01:39:50

@egy derék katona: Viszont arra is van sok sok példa, hogy a magyar ember mennyi elképesztő dolgot tud kitalálni, hogy sorsán alapvetően változtasson.
Hányszor verjük a mellünket beszélgetések során, hogy hát az is meg ez is magyar volt amikor sikeres emberekről van szó.

Én is ismerek egyet akitől tanultam a számítógépezés alapjait - haveri alapon. Most éppen Kínában van, vizumja lejárt évekkel ezelőtt és angol tanitásból tartja fent magát és nagyon is jól.

Itthon munkanélküli volt mert állandóan füvezett és ezért nem vették fel sehová.

okosallah 2011.02.13. 02:06:51

@egy derék katona: A "multikulti" alapjait az 1919. népbiztos-gyilkos-filozófus, Marxista Lukács György találta ki. Nyugaton mint "Kulturális Marxizmus" címszó alatt fut.
Először Merkel mondta ki, hogy a multikulti dolog megbukott, nemrég Cameron az angol is és legutoljára Sarko a francia elnök is elismerte.

Tudom, hogy .hu-ban senkit sem érdekel a panaszkodáson kívül semmi, de azért melléklem egy nagyon jó magyar nyelvű fordítását egy amerikai akadémiai értekezésnek a "Politikai Korrektségről" amiben a multikulti ötlet is benne van meg a Lukács szerepe.

Kaslik Péter: Politikai korrektség, tegnap, és ma.
www.huncor.com/pkorrektseg/pkorrektseg.htm

Kivancsi 2011.02.13. 08:55:43

"a lehető legkevésbé nyitott migrációs politikát folytatja"

Nagyon helyes... SOT meg zartabb kene!!!

nem szeretek sok afrikai "norvegot" latni az EU ban...

De mar eso utan koponyeg...
Van belolluk boven az europai nagyvarosokban...

donpéló 2011.02.13. 09:57:38

Engedjük be mindenkit Európába. Úgyis fogyunk.

MEDVE1978 2011.02.13. 10:21:32

@Goompah:

Sajnos ők vagy mi. Ez a világ hamarosan túlnépesedik, valahogyan meg kellene őriznünk egy egyensúlyt. Jelenlegi technikai feltételek mellett ez az egyetlen lehetőség.

A világ proletárjai egyesüljetek szép, de megvalósíthatatlan.

MEDVE1978 2011.02.13. 10:23:06

@csokisazigazat:

Egy olyan helyzetre, hogy a gyereked nem olvas és nem akar tanulni, nem feltétlenül azzal kell válaszolni, hogy beengeded a szomszédságban tengődő utcai gyerekeket is és még piát is veszel nekik...

T mint T 2011.02.13. 10:30:56

Mielőtt elolvasnám a többi kommentet és kommentálnám a cikk többi bekezdését, ezt az egyet azért külön is megnézném:

"Erre jön rá, hogy az Unió az egyre megállíthatatlanabbnak tűnő elöregedés ellenére a lehető legkevésbé nyitott migrációs politikát folytatja. Az internet az észak-afrikai fiatalok látómezejére helyezte a “tejjel-mézzel folyó Európát”. De ez a vidék egyben elérhetetlen is, és ez tovább fokozza a feszültségeket."

Nos, én 6 éve élek Brüsszelben és egyáltalán nem az a benyomásom, hogy az EU szűkmarkúan mérné az észak-afrikaiaknak adandó beutazási, munkavállalási és letelepedési engedélyeket. Sőt... Gyakran az az érzésem, hogy Belgium egyes területei, városai (főleg Brüsszel, Charleroi és Antwerpen) inkább Észak-Afrika, mint Európa. A kelet-európaiaknak messze nincsenek olyan lehetőségei, pedig mi elméletileg EU-sok volnánk, ugye.
És Belgium nem is a leggázabb rész. Párizs, Marseilles, London, Amszterdam, Nápoly, stb sokkal rosszabb cipőben járnak. Rotterdamnak például mohamedán főpolgármestere van...
Vannak olyan városrészek, ahol inkább a sharija uralkodik, mint az európai jogrend, szvsz.

Szóval, ezt a bekezdést én cáfolnám...

Folk-György · http://tarsaslenyeg.blog.hu/ 2011.02.23. 10:14:50

Szépen halad ez a blog. Csak éppen túl szabatosan beszéli az EU újbeszélt. "A mediterrán Únió országai eltérő fejlettségi szinten vannak ..." de hát ki bizonyította be, hogy az országok egy léc mentén, egyfelé fejlődnek? Miért muszáj nekik a demokratikus átalakulás? Talán egy olyan fajta transznacionális tőkeboldogító emberleértékelő demokrácia, amely felé az Únió sodródik az agyonhypolt globális szuperversenypiacon? Mi van valójában a Balkánon és Észak-Afrikában? Azon túl amivel mi európaiak meg akarjuk váltani őket?
süti beállítások módosítása