HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. november 07.

Háborús fenyegetés Európában

Babarczy Eszter

(A szerző kultúrakutató, publicista)

Az amerikai, német, angol és francia sajtó véleményrovatát és riportjait 2011. októberében három fő téma uralta: az euro-krízis, az „arab tavasz” és következményei, és az Occupy Wall Street mozgalom (OWS). Különösen érdekesnek találtam a „háború” metaforát. Az elmúlt ötven évben felnevelkedetteknek a „háború” bevezetése a közbeszédbe egészen abszurdnak tűnik. Persze, persze, volt a Balkán, és Oroszország se túl udvarias a szomszédaival, de... Itt? Az euró miatt? Viccelnek, ugye?
Az angol Daily Mail publicistáját is megihlette a téma: szellemesen felvázolja, hogy is jutunk el odáig, hogy 2018-ban Nagy-Britannia vesztésre áll egy háborúban, amelyet az EU országok vívnak egymás ellen:
 
Egyszerűen adjuk össze a megszorítások ellen lázadozókat a 70-es évek terroristáival, és szórjuk meg az egészet némi etnikai és nacionalista konfliktussal, és máris kész a robbanóelegy. Franciaország bevonul Belgiumba, hogy megmentse a vallonokat, Németország békefenntartókat küld Görögországba. Sarkozy és Berlusconi autoriter rezsimet alakít ki. A krízis sujtotta Baltikumot az európai káosz kibontakozását kihasználva Putyin bekebelezi. Francia parasztok angol termékeket égetnek, és Nagy-Britannia, amelynek erőit részben már leköti a szakadár IRA és a nacionalista skót mozgalom, Belgium védelmében belesodródik a háborúba. Az anti-globalista és antikapitalista terroristák középületeket robbantanak, a szélsőjobboldali és egyéb nacionalista csoportok pedig buzgón irtják a bevándorlókat. Magyarországon például skinheadek masíroznak.
 
 
Az EurActiv (az európai központi sajtószemle) a beszédet „Ha az euró megbukik, Európa is megbukik” címmel hozza, és az utolsó három bekezdésnek „A béke nem magától értetődő Európában” alcímet adta.
 
A feltűnést kiváltó bekezdés magyarul a következőképpen hangzik „Nem hihetjük, hogy magától értetődő egy újabb békében és jólétben eltöltött fél évszázad Európában. Nem az. Ezért mondom: ha megbukik az euró, megbukik Európa is. Ennek nem szabad bekövetkeznie.” Ez a gondolat a szöveg utolsó, lezáró részében szerepel, miután Merkel részleteiben ismerteti a mentőtervet, a nemzetközi szervezetek, a banokok és az EFSF szerepét, és kitér arra is, hogy a lisszaboni szerződést talán át kell írni („ki mondta, hogy egy egyezménynek tíz évnél tovább kell tartania?”). A következő bekezdésben jelenik meg a háború árnya – pontosabban a második világháború után létrehozott, az európai békét garantáló struktúrák megvédésének kötelezettsége.
 
„Történelmi kötelességünk, hogy az európai egyesülés munkáját, amelyet elődeink a gyűlölet és a vérontás évszázadai után, 50 évvel ezelőtt megkezdték, minden rendelkezésünkre álló, felelősségteljes eszközzel megvédjük és óvjuk. Ha ez nem sikerül, annak beláthatatlan következményei lennének. Mély meggyőződésem, hogy nem történhet meg, hogy egyszer majd azt mondják, az a politikai nemzedék, amely a 21. század második évtizedéért a politikai felelősséget viselte, meghátrált.”
 
Ha már a beszédnél tartunk, Merkel egy bekezdést szentel az OWS (Occupy Wall Street) által inspirált tiltakozóknak is, „nagyon is megértve” a felháborodásukat.
 
A „háború” metaforát Papandreu is átvette – érthető. Ha Merkel meg akarja védeni az európai békét, akkor lesz szíves megmenteni Görögországot is. Az arab világ demokráciát követelő tiltakozói központi tereken gyülekeztek, az Occupy Wall Street mozgalom a New York-i Zuccati park elfoglalása után számos amerikai nagyvárosban (és néhány európai városban) köztereken alakuló spontán gyűlésekkel folytatta a pénzvilág ellen harcot, az athéni Syntagma tér pedig a görög megszorítások ellen tiltakozók gyülekezőhelye lett. Az előbbi demokratikus forradalom, az utóbbi romantikus hippimozgalom, de a görög káosz már háború.
 
A brit Telegraph kolumnistája bele is kapaszkodott mindjárt a „béke” kifejezésbe, megjegyezvén, hogy a görög szuverenitást Németország sárba tiporja, nem csoda tehát, hogy fasiszta egyenruhában ábrázolják Merkelt a görög tiltakozók. Le is vonja a következtetést: az Európai Unió elkerülhetetlenül vezet a polgárháború és a háború felé, és ezt csak az EU-propagandisták nem látják.
 
Az angol sajtó egyébként is örömmel vetette magát a „háború” metaforájára. A Spiegel külföldi lapokat szemléző rovata például felhívja a figyelmet rá, hogy a Daily Express a mentőcsomag elfogadását a következő címen tálalta: EU SUMMIT SEALS ONE TRILLION EURO DEAL AFTER MERKEL WARNS OF WAR IN EUROPE
 
A Foreign Policy publicistája még egy lépéssel tovább megy: el kell tűnődnie azon, vajon mi lesz a NATO-val, ha az EU szétesik.
 
A „háború” metafora a németek lelkiismeretére appelált. Kétlem, hogy ez volt a legmeggyőzőbb érv Merkel beszédében, de nem látok a német képviselők fejébe. De hogy ebből ki lehet kerekíteni néhány rémforgatókönyvet, ha a bulvársajtó, olvasóira való tekintettel, nem közli az euró-mentés technikai részleteit, a bloggerek pedig új összeesküvés-elméletet keresnek, az biztos. Mindenesetre az ötletet kiveséző blogok rámutatnak, hogy már csak azért sem valószínű háború Európában, mert az erős európai államok átlagéletkora igen magas.

 

Címkék: valsag haboru babarczy eszter

48 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr613361248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Twitter szerepe az arab forradalomban 2011.11.27. 12:44:06

2010 júliusában napi harmincezer arab nyelvű twitterüzenet született. Mára ez a szám már a kétmilliót is átlépte. Az ok? A Twitter és az Arab Tavasz egymást népszerűsítették....

Trackback: Meddig tart az örökbéke? 2011.11.17. 08:49:24

„Si vis pacem, para bellum.” (Vegetius)   Angela Merkel háborús utalása nem vetett akkora hullámokat, mint gondoltam. A legtöbben ezt inkább költői túlzásként, retorikai elemként fogták fel, mint azt Babarczy Eszter írása is jól példá...

Trackback: Besokalltak a németek 2011.11.07. 17:24:01

A németek kétharmada szerint Görögországnak nincs jövője az eurózónában, és nem támogatják a megmentését sem.

Trackback: Besokalltak a németek 2011.11.07. 17:24:01

A németek kétharmada szerint Görögországnak nincs jövője az eurózónában, és nem támogatják a megmentését sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glabla 2011.11.07. 16:40:36

"... már csak azért sem valószínű háború Európában, mert az erős európai államok átlagéletkora igen magas."

Ennél még az is reálisabb érv, hogy mert Chuck Norris nem engedi.

AutosVilli 2011.11.07. 17:24:14

Vezessük be a Svájci frankot mint fizető eszközt, Magyarországon. Néznének bután a népek.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.11.07. 17:39:01

Kedves kollegina,

Elárulok egy "titkot". A te cikkeidet szoktam használni lakmuszpapírtesztként. Úgy értem te vagy az, aki általában szinte tökéletesen pontosan _fordítva_ látja a jövőt, mint ahogyan az majd be fog következni - ezt már számtalanszor tapasztaltuk. A múltban.

Ha jól emlékszem te voltál az, aki mindenkit nyugtatott ANNO a Fidesz hatalomra kerülése után valamivel, miszerint nincs velük semmi baj, és szerinted nem is törekednek TÚLHATALOMRA.

És ha szintén jól emlékszem, Megyesi Gusztáv írt neked egy gyors választ a Népszabadság cikkedre, gyakorlatilag olyan céllal hogy ugyan ébredj már fel.

Most viszont megijedtem. Ha te azt mondod nem lesz háború Európában az jelent valamit.

A kancellár egyébként nem hülye, nem véletlenül mondta azt amit mondott. Az újságírók értelmezése elég pontos volt.

A legnagyobb tévedésed az hogy Merkel szavai - "Nem hihetjük, hogy magától értetődő egy újabb békében és jólétben eltöltött fél évszázad Európában. Nem az." nem tekinthetők metaforának.

Hattory Hanzo 2011.11.07. 17:47:41

Tényleg igaza van Orbánnak, hogy a világ, de főleg Európa csak kullog utánunk. Ő már mióta mondja, hogy háborúban állunk? A németek meg még mindig csak ott tartanak, hogy háború lehet.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.11.07. 17:52:21

Ismeritek ezt a primitív barmot: weisz manfréd huba · magyarinfo.blog.hu/ ??
Valami kettősmérce vagy mit firkál. Ha olvastatok már ordenáré mocskot, ehhez képest semmi volt!
De a cenzúra megy a kis Hitlernek.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.07. 18:44:12

Babarczy Eszter 1 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban

Akkor most látogatott blogokat?

L.K.R. 2011.11.07. 18:59:38

Háború ide vagy oda, én azért Babarczy Esztert sunáznám...

Kepan 2011.11.07. 19:00:34

Ha itt Európában megint átrendeződés venné kezdetét, már most üzenem a németeknek/osztrákoknak, hogy szeretettel várom felszabadító akciójukat a parlamenti alibimunkásaink kiűzésére, ám addig is igazán tarthatnának oktatást az összes pártnak ország -és gazdaságirányításból.

Ja és licitálásra bocsáthatnánk a világpiacon, hogy kinek üzenjünk hadat, mert amely ország a legmagasabb árat fizeti, az biztosan nyerni fog. :)

Liquid_Night 2011.11.07. 19:09:52

Kiegészítés: a háború nem csak fegyveres összecsapást, és fiaink frontra küldését jelenti. A fogalom maga (pláne a 21. században) komplex gazdasági, társadalmi, pénzügyi, akár titkosszolgálati, érdekalapú összetűzést is jelenthet. Nem akarom Kínát idekeverni, de Szun-ce már papírra vetette a koncepciót évezredekkel ezelőtt (jó vezetők a háborút már azelőtt megnyerik, hogy megkezdődött volna az első csata), valamint az öreg Európában is voltak elméleti, meg gyakorlati mesterek is...

Mellesleg Merkel nem háborúról beszél, hanem arról, hogy a béke(sic!) nem természetes. Ez két, az állapotok elég széles spektrumára rámondható fogalom. Béke az, ha az európai államok fogyasztói jólétben együttműködnek, meg még béke az is, ha emellett a holland fiatalok szarkasztikus humorral tag-elik a muzeális német bunkerekre a "zimmer frei" szállóigét...viszont az béke, ha mondjuk összeomlik az euró, és dél-európa északot vádolja majd? Vagy az béke, ha a franciák és a németek elkezdik törni a borsot egymás orra alá, mondjuk milliárd márka/frankos veszteségeket okozva ezzel? Vagy az béke, ha minden hírszerzés elkezd embereket toborozni a jólinformáltság érdekében? És ez hogy hat Európa versenyképességére a 21. században, meg jó lesz-e nekünk, ha a kínai, indiai, sőt az orosz szemben is igazából csak a nyugatiak vagyunk, akik egymással marakodnak?

Na erről beszélt Merkel...hihetetlen, hogy sokaknak mennyire nincs gőzük az életről/mennyire vevők a hollywoodi egyszerűségű képzelgésekre...

Muster Mark 2011.11.07. 19:39:12

Eszterke jó arc, zsidók. Titeket próbál nyugtatgatni, emberszerűvé formálni. Ő is az, persze, de ő ennek ellenére megmaradt kultúrlénynek.

Vegyetek példát róla.

Remélem, Eszter, nem okozok nagy kárt neked azzal, hogy én dicsérlek. Asszem mostantól átszokok rá, hogy mondjuk Andrassewnek vagy Megyesi Gusztinak fogjam pártját.

klacus 2011.11.07. 19:58:56

Ez a Merkel nem tűnik bajszosnak...esetleg van valakinek róla egy szuper közelije?

Németek az euróval azt érték el, ami tankkal nem ment hatvan-pár éve. Ha nem megy az euróval, akkor majd megint előkerül a tank.

baba2008 2011.11.07. 20:01:50

A játékszoftver ipar már a lecsapott a témára:

www.youtube.com/watch?v=coiTJbr9m04

csillámpóni 2011.11.07. 20:04:07

@Liquid_Night: te látod jól, noha túlírod.

A béke ellentéte nem szükségképp háború.
Merkelnél nyilvánvalóan a BÉKÉTLENSÉG. Ami csakugyan várható. Növekvő terhek, kiszámíthatatlan környezet, szükségintézkedések, improvizáció.

Ettől mindenki békétlen, akinek van vesztenivalója.

Az meg, hogy ez a sunc... kishölgy mihez ért jól nem világos - de ha csak egy fillér közpénzt is elköltött valaki rá, azt talán érdemes volna megkérdezni, ugyan nem volt annak jobb helye?

yotta 2011.11.07. 20:20:31

" Frieden und Wohlstand in Europa selbstverständlich ist."

Milyen érdekes az emberi elme, mennyi mindenről árulkodik(?!): vajh miért csapódott le számos közvéleményt tájékoztató egyed agyában, mindez úgy, hogy ha nem magától értetődő a béke és a jólét, akkor az csakis háborút - értsd: fegyveres konfliktust - jelenthet?

Tán nincs a békétlenségnek több más alternatívája? Tán van igény liberáliséknál egy kis lövöldözésre?...

Liquid_Night 2011.11.07. 20:51:26

@csillámpóni: "A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos...A blogot az Európai Bizottság megbízásából Magyari Péter szerkeszti."

"de ha csak egy fillér közpénzt is elköltött valaki rá"

Ööö... :DD

Pusztán ennyi kritikát írok le: egy kultúrakutatónál ciki, ha ennyit bír kihozni abból, hogy egy német kancellár 2011-ben ezzel a retorikával él egy elemi döntésnél:)

Martian (törölt) 2011.11.07. 23:18:20

@WITCH: "Ha jól emlékszem te voltál az, aki mindenkit nyugtatott ANNO a Fidesz hatalomra kerülése után valamivel, miszerint nincs velük semmi baj, és szerinted nem is törekednek TÚLHATALOMRA."

Hát, még nem is vezettek be rendkívüli állapotot... :)

Kösz a halakat! 2011.11.07. 23:18:46

Ha már ott tartunk, hogy kik basszák tele az emberek fejét a háború szóval, többek között:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/30/hig/

Kösz a halakat! 2011.11.07. 23:20:59

Index, én így szeretlek

Sicc 2011.11.07. 23:51:29

Ha a magyar kormánynak esze volna, akkor hagyná az Eurót a fenébe. Kinek kell vajon manapság euro-övezet? Gomb-övezet kell. Manapság mindent gombokért lehet megvenni - elárverezett lakást, évek, hónapok óta az utcán rothadó autót, anyóst a házával együtt, mosolygó politikust.
Éljen a gomb-övezet!

csillámpóni 2011.11.07. 23:55:11

@Liquid_Night: VÉR ciki. Ezek a nők...
De hagyjuk, talán "olyan" napja volt.

És igen, ez szexista. Kutasd ezt liba.

AlbA 2011.11.08. 03:00:40

" Si vis pacem, para bellum....." azaz, ha békét akarsz, készülj a háborúra.

kilobike 2011.11.08. 06:12:34

És ezt pont november 7-én, a Nagy Októberi(!) Szocialista Forradalom győzelmének napján? Ejnye!:-)

Zelefánt 2011.11.08. 06:20:26

A béke itt nem olyan értelemben szerepel, hogy hátradőlünk, és élvezzük, amit elénk tesznek, mint anno a hetvenes-nyolcvanas években?
(Mármint Nyugat-Európában.)

Bruhahahahihihi 2011.11.08. 08:37:33

Egyszerűbben is kitörhet.
A Magyar Nép (az igazi 2/3 ad nál is több már) elindul a Nemzeti Diktatúra megdöntéséért minden kaszával, kapával lapáttal, s mindennel ami elsűlhet.
A Nemzeti Szarok elindítják szembe vele a milliárdokból felállított Nemzeti Elhárító bandát Bandát....de a NEM ,( az Nemzeti ellenállási Mozgalom, amely nem párt politikai hanem egyszerűen a DEMOKRÁCIÁT akarja visszaállítani és eltörölni a NEMZTI szar Bandát.), nagyon erős és külföldi segítséget is kap más DEMOKRATA országtól....támogatást kap.
Egy pár szabadnapos arab terroristát megbíznak ( és pénzelik is), hogy a Nemzeti Sárkány fejeket" intézze el...
Egy pár Ázsiai ország is haszonszerzésből " beszáll" a buliba, hogy a magyar "4 ik Köztársaságot" gazdasági ugródeszkának használja Európa felé.
Jobbra balra megy a háború ..és a lényeg Magyarország megszabadul a Nemzeti Rohadék Törpétől és Bandájától.
Elindul az Alkotmány és a Jogállam újjáépítése.
...s jön a Nemzeti Szarok Számonkérése!!!!!!!!
Ketrecbe zárva mutogatják Európának a Fidesz Banditákat az Állatkertben!
Felvirágzik a Turista forgalom Magyarországon...és Újra befogadja maguk közé országunkat EURÓPA és AMERIKA.
Végre megtörténik a " Diktatórikus Személyi kultuszos, rendszer" leváltás, ami már NEM TETSZETT a MAGYAROKNAK .:)))

Bruhahahahihihi 2011.11.08. 08:39:17

Nemzeti Együttműködés a DIKTAÚRA ellen.Ez kell!!!!

lariflari 2011.11.08. 08:45:58

@Kepan: Magyarországnak a hadüzenet nem nagy kunszt, mint tudjuk.Az amerikaiaknak is megüzentük már egyszer a hadat,oszt mi lett...

lariflari 2011.11.08. 08:59:59

Aztán ki háborúzna kivel?Valahogy nem logikus a háború gondolata,lévén azért,mert egy pénznem megszűnik,még nem szoktak háborúk kitörni,továbbá egyik országnak sincs pénze háborúzni mert mindenütt tombol a válság(kivéve Kína),de ők meg köszönik szépen,jól elvannak.A háború az Izraeli térségben valószínűbb,már is kezdik a kekeckedést az olaj miatt.

Norris74 2011.11.08. 09:01:10

glabla 2011.11.07. 16:40:36

Beszéltem vele. Tényleg nem engedi. :)
De a viccet félretéve, sajnos nem hogy Európa, de az egész világ folyamatosan sodródik egy újabb világháború felé, és ez ami itt történik az ennek az európia lecsapódása. Ez még csak hab a híg kaki tetején.
Viszont mint ismeretes minden VH egy kategóriával pusztítóbb az előzőnél, így ha az I.VH-ban 15 millióan haltak meg, a II.VH-ban 72 millióan, akkor a harmadikban, ha lineáris a növekedés, akkor is 345 millió, ha exponenciális, akkor le sem merem írni hogy mennyi lenne. Ez a tömegpusztító fegyverek miatt problematikus és nem is elsősorban csak az atomfegyverekre gondolok...
Szép jövő! :( De megakadályozható lenne, ha a RENDSZERT alapjaiban megváltoztatni óhajtó erők átlépnék a kritikus tömeget. A kérdés az, lesz-e erre idejük? Ha nem lesz, akkor vissza az őskorba. Talán igaza volt Rosa Luxemburgnak, amikor azt mondta "Szocializmus vagy barbárság".

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.11.08. 09:12:08

Hát ez a cikk eléggé mellé ment.:(
Úgy is lehetne fogalmazni, hogy szar.

mikerbiker 2011.11.08. 09:38:37

Srácok! Tudom hogy nem közvetlenül a cikkbe vágó téma,de meg tudná valaki mondani hogy hová áramlik a lóvé kifelé? Mármint a bankokból kifelé,vagy európából kifelé.....?Mert mindenki csak azt mondja hogy csőd,csőd hátán meg nincs pénz....hát valahova csak került a pénz nem?Nem tűnik el a semmibe...vagy igen? Vagy talán nem dolgoznak eleget az emberek?Túl sok a nyugdíjas? Hova lett a LÉ? Csak mert ha megvan akkor inkább ott kellene valami háborúfélét összeütni,aztán ha visszahoztuk a lét,nyugi lenne megint vagy 50 évig.

Buzogány András 2011.11.08. 09:57:07

@Norris74: A szocializmus maga a barbárság.

kerecsen2010 2011.11.08. 10:20:46

@Kepan: Ez a licitálás tökéletes ötlet. Amúgy én már akkor éreztem, amikor beléptünk a NATO-ba, majd az EU-ba, hogy ezek a szervezetek halálra vannak ítélve...

csoko20 2011.11.08. 10:54:33

Ha Merkel azt mondja, hogy háború lesz, akkor a franciák már kezdhetik gyakorolni a fegyverletételt!!!

Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy a következő 40 évben valami "jófej" hatalom száll meg minket /nem, Kína nem az/.

Rekspa 2011.11.08. 11:03:08

Általában a történelem ismétli önmagát. Láttunk már ilyet: Válság -> Nacionalisták előre törése -> diktatúra -> háború

Nemrég egy politológus pont azt mondta, hogy a németeknek szükségük van az EU-ra, mert ha újra mindenki tök önálló lenne, olyan szinten kitűnnének a többi gazdaság közül, mint a távol keleten Japán és az bizony könnyen feszültségekhez vezethetne.

lokkoL 2011.11.08. 11:07:49

szerintem nem az a kérdés hogy lesz-e európai háború a közeljövőben, mert lesz!
Mivel az Uniót gazdasági szempontokra alapozták, de így ebben a formában politikailag nem stabil, de olyan helyzetbe hoztuk magunkat, hogy nincs vissza út, mert a megszűnése is komoly érdekellentéteket szül, és az Európai Föderatív Unió sem életképes ... erre a konfliktusra nem létezik diplomáciai megoldás a jelenlegi hatalmi viszonyrendszer között ...
így jönni fog a hatalmi rendszerek újrarendezésének történelmileg szokásos módszere a háború ...
tehát háború lesz, kérdés az hogy milyen, kik között és mekkora
nekünk magyaroknak az fájna legkevésbé, ha a háború minél előbb kitörne, és még az előtt vége lenne, hogy Kína Ororszország és az USA be akarna szállni, mert akkor elbúcsúzhatunk a mi kis szuverén nemzetállamunktól megint :( ... ez a gondolat nagyon elszomorít ... nem akarok megszállás alatt élni!

elBandy 2011.11.08. 11:08:06

Csatlakoznék a Babarczi Esztert sunázókhoz. Már ha ő van a képen. Legalább legyen egy jó napom a háború előtt.

B-rocker (törölt) 2011.11.08. 11:27:39

Háború lesz. Polgárháború. Pogromokkal, etnikai tisztogatással. Némi átnevelelő táboroztatással. Kínai rendfentartók fognak állomásozni a végén.
Naés? Mi a lószar ráhatásunk van?

B-rocker (törölt) 2011.11.08. 11:35:48

@mikerbiker: arabok, oroszok, brzilia, kina, india.
USA és Nemet állam kötvényei.
Japánok magukkal elvannak.

I_Isti 2011.11.08. 22:18:41

"Ezek után látám éjszakai látásokban, és ímé, negyedik állat, rettenetes és iszonyú és rendkivül erős; nagy vasfogai valának, falt és zúzott és a maradékot lábaival összetaposta, és ez különbözék mindazoktól az állatoktól, amelyek előtte valának, és tíz szarva vala néki."

1) különbözött mindazoktól az állatoktól, amelyek előtte valának. (Előtte egyébként a következő "állatok" voltak:
1) Babiloni birodalom - Nabukodonozor,
2) Méd-Perzsa birodalom - Cirus (Kűrosz) -
3) Görög makedón birodalom - Nagy Sándor
4).... róma.
Viszont a római birodalom nem különbözött elődeitől: a hatalmának az alapja az volt, hogy sokkal nagyobb, jobb, és ütőképesebb hadsereggel rendelkezett, mint az előző birodalmak.
Az EU ebből a szempontból viszont érdekes jószág, hiszen "demokrácia" van, meg emberi jogok, hadserege viszont - pillanatnyilag - éppen a nevetséges és a hihetetlenül nevetséges között van valahol fél úton - gondoljunk csak bele, hogy az EU tagállamoknak hány, és mekkora repülőgép hordozójuk van, és hány van mondjuk az USA-nak? Tehát az EU tényleg valami más: ebbe a birodalomba nem azért lépnek be a népek, mert ha nem tennék, jönnének a légiók és vasra vernék őket, és tízezrével vinnék rabszolgának Rómába - és nem is azért nem lépnek ki, mert ha ki akarnának lépni, akkor jönnének a légiók és lenyomnák őket... viszont valahogy mégse lehet kilépni belőle...
Az apokalüpszisz annyit jelent, hogy feltárulkozás, lelepleződés: amikor a dolgok belső valósága, az, ami ténylegesen a lényegük láthatóvá válik. Ebből a szempontból a görög és a római események nettó apokaliptikus jellegűek: az EU _nem_ a negyedik fenevad, mert a negyedik fenevad erős, és az egész földet bekebelezi. Viszont az teljességel egyértelmű, hogy a negyedik fenevad az EU-ból, mint egy tojásból fog kikelni, és az Antikrisztus szelleme már kotlik rajta...
(én mindenesetre szóltam: ha esetleg Izrael mégis csapást mérne az iráni atomlétesítményekre, akkor már el is kezdődhetne az utolsó _előtti_ felvonás...)
ja, még valami: az eu el fogja foglalni észak-afrikát is, ugyanis a negyedik birodalom az tulajdonképpen volt, és nincs, és mégis van: vagyis a római birodalom újratöltve - a római birodalom meg elfoglalta Karthagót. Hogy ezt hogy fogja csinálni, az bizony naagy misztérium... vagyis rejtély - vagy talán inkább rejtvény? :)

Patreides · patreides.blog.hu 2011.11.17. 18:19:02

Ha a gazdaságok összeomlanak, és nem lesz mit ennie sokaknak, már mért ne lehetne errefelé háború?
Húsz éve is volt, itt mellettünk.
(Hacsak előbb el nem ér minket egy-két iráni atomrakéta, mert akkor már mindegy lesz.)
Európában mindig voltak háborúk, a II. Vh utáni hosszú békét a Közös Piac, és az ebből kifejlődő EU hozta létre. Ha ez a rendszer összeomlik, újra előjönnek a régi ellentétek, a nyomor hátán.
Azért Babarczy Eszter egy aranyos teremtés. :)

Patreides · patreides.blog.hu 2011.11.17. 18:23:45

A biztonságérzetről meg csak ennyit:
"...Tíz nappal ezelőtt biztonságban, boldognak éreztem magam, és már nagyon vártam a látogatást Grúziába, a nyári vakációra. Most nem vagyok biztos benne, mit érzek.
Csak annyit tudok, hogy egyszer Grúzia meggyógyítja magát a jelenkori történelmének egy újabb viszálya után, és ezután én sohasem fogom ezt a biztonságérzetet adottnak venni, és ezt azoknak az embermillióknak sem kellene tenniük, akik békés országokban élnek."
patreides.blog.hu/2011/01/09/ket_bejegyzes_katie_melua_blogjabol
Szűklátókörűség azt gondolni, hogy azért, mert a mi kis életünk során nem történt meg valami, ami egyébként az egész történelmet jellemzi, ez már mindig így is marad.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.11.17. 18:36:54

És még valami... Ki gondolta volna 2006 nyarán, hogy ősszel autók fognak égni Budapest utcáin, folyamatos összecsapások lesznek (politikai háttértámogatással) és rendőrök lábát törik el utcakövekkel, molotov-koktélok repkednek, és tüntetők szemét lövik ki gumilövedékkel? (Azokon kívül persze, akik akkor már talán éppen borítékokba rakosgattak egy bizonyos megszerzett hangfelvételt, amit azután szeptemberben jól időzítetten bedobáltak a kiválasztott postaládákba.)
A baj előtt egy perccel még semmi baj nem volt... vagy hogy is van a Micimackóban?

Komment Elek 2011.12.12. 17:45:18

Gabóca, neked vagy gyógyszert kellene szedned, vagy sürgősen lerakni.

Komment Elek 2011.12.12. 17:47:22

Gabóca, bocsáss meg. Borzasztó müdon félrenéztem. Az előbbi hozzászólás "I_Isti"-nek szólt! Mea Culpa!
süti beállítások módosítása