HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2012. február 07.

Itt a német-francia antant?

Joób Kristóf.

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője
 
Bizarr kifejezésnek tűnhet a „német-francia antant” vagy a „Berlin-Párizs tengely” annak fényében, hogy milyen szövegkörnyezetben használták az „antant” és a „tengely” szavakat a gyászos emlékezetű 20. századi háborúk során. Ennek ellenére mindkettővel találkozni lehet az uniós hitelválságról szóló újságcikkekben, elsősorban azt illusztrálandó, hogy mennyire szoros az együttműködés Németország és Franciaország között az euróövezet megmentéséért folytatott küzdelemben.
De vajon mennyire mély és őszinte ez az új uniós „antant”, és miként viszonyul Párizs vagy Róma az egyre leplezetlenebb német túlsúlyhoz?
 
Az áprilisi elnökválasztásra készülő Nicolas Sarkozyvel kapcsolatban epésen emelte ki a brit sajtó, hogy a francia államfőt mennyire bűvöletében tartják a német gazdasági reformok. A The Economist szerint az egyelőre vesztésre álló Sarkozy sokat remél a Franciaországban nagy tekintélynek örvendő Angela Merkel támogatásától a kampány során. A brit újságíró azt elfelejtette hozzátenni, hogy az eset korántsem precedensértékű: 2009-ben Sarkozy nyújtott hasonló segítséget Merkelnek a német szövetségi parlamenti választás során. Nem igazán meglepő, hogy a brit sajtó igyekszik minél többet köszörülni a nyelvét a Berlin és Párizs közötti szoros kapcsolaton; London elszigetelődni látszik az EU-n belül, ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy kimarad az uniós fiskális paktumból.
 
Nemcsak a briteknek nem tetszik a nagy német-francia összhang. A kis uniós tagállamok fogadatlan prókátora, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurócsoport (Eurogoup) vezetője nemrég a Handelsblattnak nyilatkozva élesen kifogásolta, hogy a 17 tagú euróövezettel kapcsolatos összes újítási javaslatot német-francia ötletként tüntetik fel. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig még tavaly decemberben beszélt „háborús jellegű állapotokról” annak kapcsán, hogy Merkel és Sarkozy igyekeznek mindenki másra ráerőltetni akaratukat, miközben ők is alig értenek egyet valamiben. A zsörtölődés ellenére azonban a legtöbben végül mindig meghajolnak az EU két legnagyobb finanszírozójának akarata előtt. Jól érzékelteti a helyzetet Dimítrisz Hrisztófiasz ciprusi elnök megjegyzése: „Tulajdonképpen forradalmat kellene kirobbantani Merkel és Sarkozy ellen, de mindannyian akarunk tőlük valamit”.
 
Barroso és Juncker számára egyszersmind lehetőség is nyílhat a nyomasztó német-francia egység megbontására. A Berlin által továbbra is vehemensen ellenzett eurókötvény kibocsátása például ilyen téma lehet, mivel e téren érdekellentét van a két nagy tagállam között. A Bizottság, az Eurogroup és a Tanács márciusig ígért konkrét javaslatot a témával kapcsolatban. Az áprilisi elnökválasztáshoz közeledve Sarkozy valószínűleg mind egyértelműbben igyekszik majd demonstrálni a hazai közönségnek a francia érdekek erőteljes képviseletét. E téren pedig könnyen összeütközésbe kerülhet a német kancellárral.
 
Merkel és Sarkozy válságkezeléssel kapcsolatos nézetei folyamatosan közeledtek egymáshoz az elmúlt két év során, olyannyira, hogy tandemjük a Merkozy fantáziadús becenevet is kiérdemelte a sajtótól. Az euróövezet megmentésének alapjait egy kis normandiai fürdőhelyen, Deauville-ben fektették le 2010 októberében, demonstratívan meghitt tengerparti séták közepette. Az akkori kompromisszum alapján Sarkozy – a francia bankok nagy kitettsége ellenére – beleegyezett a görög adósság részleges elengedésébe. Merkel cserébe lemondott a túlköltekező tagállamok automatikus szankcionálásának ötletéről. Ehhez képest az utóbbi szempont immár belekerült a fiskális paktumba, miközben az adósságleírás egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
 
A két vezető közötti munkakapcsolat gördülékenysége érdekében Merkel és Sarkozy bizalmas tanácsadói (Meyer-Landrut, illetve Xavier Musca) vették át a mindennapi kapcsolattartás feladatát.  Az allűröktől mentes hozzáállást képviselő szakemberek együttműködése sem tudta azonban palástolni az alapvető felfogásbeli különbségeket. Miközben a franciák az Európai Központi Bank kötvényvásárlási akcióit sürgetve azonnali tűzoltással segítenének a bajokon, addig a németek a fiskális fegyelem erősítésével a gyökereinél próbálják megragadni a problémát. Ez az eltérés folyamatosan problémát okoz a két ország kapcsolatában. Jól illusztrálja ezt a kettősséget az a legutóbbi eset, amikor tavaly év végén Párizs váratlanul saját jelöltet állított a német Jörg Asmussennel szemben az EKB főközgazdászi posztjáért folytatott versenyben.
 
Sarkozy sokáig a duó domináns feleként igyekezett feltüntetni magát a francia közvélemény előtt, ami – minden látványos gesztusa ellenére – egyre kevésbé tűnt komolyan vehetőnek. Az AAA hitelminősítői besorolás januári elvesztése, illetve a némettel összehasonlítva igencsak harmatos francia gazdasági kilátások miatt az egyenrangúság látszata mind kevésbé tartható. Ezt természetesen az államfő honi ellenfelei is igyekeznek kihasználni. Európai megbékélés ide vagy oda, Franciaországban még most sem ritka, hogy valaki a régi ellenségeskedésből visszamaradt reflexekre építve próbál politikai tőkét kovácsolni. Arnaud Montebourg szocialista képviselő például Bismarckhoz hasonlította Merkelt, mint aki egész Európát saját kénye-kedve szerint igyekszik ugráltatni. A gallok csúfos vereségével végződő porosz-francia háborút kiprovokáló német vaskancellár nevének említése még most is alkalmas lehet ellenséges indulatok gerjesztésére, főleg az idősebb korosztály körében. Ez pedig nyilvánvalóan nem használ a Merkel támogatásával kérkedő Sarkozynek sem az elnökválasztás során.
 
A német hegemóntörekvésekkel szembeni ellenérzések időleges újjáéledésére azonban korántsem csak Franciaországban van példa. Kínos engesztelő manőverekre kényszerült például Merkel a január 30-i uniós csúcs előtt, miután olyan híresztelések kerültek napvilágra, hogy Berlin uniós „takarékossági komisszárt” ültetne a görögök nyakába. Az ötleten nemcsak a görögök háborodtak fel, hanem számos más, szintén nehéz helyzetben lévő tagállam politikusai is.
 
A német takarékossági „diktátumok” ellenére látszik, hogy Berlin mozgástere korlátozott az uniós érdekérvényesítés terén. Jól mutatja ezt az, hogy az EKB főközgazdásza végül francia, és nem német lett. A monetáris unió harmadik legnagyobb gazdasága, Olaszország is egyre határozottabban hallatja hangját. Az olasz államadósság a GDP 120 százalékán áll, és a nemrég kinevezett szakértői kormányt vezető Mario Monti tökéletesen tisztában van azzal, hogy országának talpon maradásán múlik az euróövezet sorsa. Ennek tudatában magabiztosan sürget az eddigieknél nagyobb pénzügyi szolidaritást Berlin részéről. Merkelnek ez különösen azért eshet rosszul, mert részben ő és Sarkozy segítették kormányra jutni Montit.

  

Címkék: merkel sarkozy barroso fiskalis paktum

28 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr784074654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kormánypárti jeti támadt Miskolc határában az éhségmenetelőkre 2012.02.07. 12:55:29

Meg nem erősített, mszp-s körökből származó információk alapján tegnap Miskolctól néhány kilométerre egy vélhetően kormánypárti jeti támadt az éhségmenetelőkre. A hóviharban érkező rémet egyedül a hatalmas, a hóviharban is jól látható, Munkát, kenyeret...

Trackback: Kormánypárti jeti támadt Miskolc határában az éhségmenetelőkre 2012.02.07. 12:54:54

Meg nem erősített, mszp-s körökből származó információk alapján tegnap Miskolctól néhány kilométerre egy vélhetően kormánypárti jeti támadt az éhségmenetelőkre. A hóviharban érkező rémet egyedül a hatalmas, a hóviharban is jól látható, Munkát, kenyeret...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2012.02.07. 12:54:56

Tovább növelheti az unión belüli különbségeket, meg talán a válságot is, ha Németország a saját szempontjait kényszeríti rá a többi tagállamra, azok érdekeit félresöpörve.

2012.02.07. 13:17:14

@Kozod?????: A "rohadt németek" azt szeretnék, hogy mindenki ésszerűen, takarékoskodva, a jövőre is gondolva gazdálkodnának. Micsoda mocsokság!

Scala 2012.02.07. 13:22:08

@Kozod?????: kommented maga az agyhalál.

Szamiz67 2012.02.07. 13:23:47

@Anselmo: Ja, Németország utalja át a havi apanázst, de ne szóljon bele, mert az zavarja a pénzt elfogadót.
Először is kellene egy takarékos állam, tovább egy világgazdaságot értő és oda okosan integrálódó kormány, hiteles költségvetés és költségvetési egyensúly, aztán ha ezek megvannak, akkor lehet pattogni Brüsszelben, de addig arcátlan.

Medgar 2012.02.07. 13:34:30

@Kozod?????: elfelejtetted a kapcsolót:

IRONIA: ON

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.07. 13:37:00

Akkor lettek volna kemények, amikor Németországot a szőnyeg szélére kellett volna állítani. Akkor bezzeg kibújt ez alól. Most sokkal hihetőbb lenne a szájtépés!

Calibaan 2012.02.07. 13:40:28

@Kozod?????: Kik azok a brittek? Esetleg britek? és úgy gondolod, hogy az Egyesült Királyság légierejének csapást kellene mérnie Európa kontinentális területén élő szövetségeseire, akikkel együtt NATO tagok? Jó ötletnek tűnik, tényleg.

lüke 2012.02.07. 13:45:41

Draghi olasz
ECB-t pedig Kohl hozta létre

coeurace 2012.02.07. 13:46:05

A gazdaságpolitika bonyolult műfaj és a mostani helyzet elég egyedülálló. Nagyon nehéz lenne optimális megoldást találni. A németek céljai nem feltétlenül jelentenek optimális megoldást, pl. nagyon megszorító jellegűek, viszont mindenki mással ellentétben legalább kb. megvalósítható elképzeléseik vannak a jövőről! Hosszú távon pedig a fiskális fegyelem alapvetően szükséges a kérdés csak az, milyen formában tudjuk kikényszeríteni. (Ezért is adja be a derekát mindenki az ellenkezés mellett.)

Az már egy érdekes politikatudományi kérdés, hogy mennyire tartható, hogy egyetlen országnak legyen elképzelése és kvázi "rákényszerítse" ezt a többiekre az unión belül. Ez egy legitimációs probléma amin úgy lehetne segíteni, ha a többi ország a gazdasági tervszerűség, elméleti felkészültség szintjén felnőne a németekhez és értelmes vitákat lehetne folytatni. Ebből a szempontból pont Sárközy jó példa, hiszen komoly érdekütközések vannak a franciák és németek között, de legalább meg tudják tárgyalni.

Elnézést kérek a hívőktől, de Gyuri bácsi nem azonos súlycsoport, szóval ezen még dolgozni kell!

Anselmo 2012.02.07. 13:46:19

@Szamiz67: a németek az az érdeke, hogy a többi ország gazdaságélénkítés helyett kizárólag a takarékossággal foglalkozzon. ez a takarékosság viszont a kereslet, ezen keresztül a gazdaság további csökkenését okozza. A célja mindössze annyi, hogy a válság ellenére is fejlődő német gazdaság nagyobb biztonságban legyen. Az sem véletlen, hogy a gazdaságélénkítést választó USA jobban kezd kijönni a válságból, mint Európa. Éppen ezért a Németek - csak saját országukra koncentráló - politikája visszaüthet rájuk, ha emiatt Európa még nagyobb válságba kerül.

agyameldobom42 2012.02.07. 13:47:12

Mivel az egesz EU bohockodas elsodleges celja hogy a franciak meg a nemetek ne haboruzzanak ujra egymassal, mindenki mas csendben oruljon, hogy ilyen faszan sikerult.

Medgar 2012.02.07. 13:47:52

Mo. 2011-ben nagyjából 270 milliárd forintot fizetett be Az EU-ba és 1300 milliárd Ft támogatást kapott, ennek nagy része a németektől származik.

Van egy mondás:
Az rendeli a nótát, aki fizeti a prímást.

Kösz a halakat! 2012.02.07. 13:49:14

A német gazdaság teljesít a legjobban az únión belül, de a franciák mindent jobban tudnak a döcögő gazdasádukkal. Annyira jellemző... Nem értem miért nem fogadják el a német javaslatokat. Csak azért mert német?? Nagyon primitív megközelítés. Német uralomtól tartanak vagy mi az ok? Ez már nem a 20. század.

MEDVE1978 2012.02.07. 13:50:50

Egy részről a németeknek igaza van abban, hogy a görögöket takarékosabb gazdálkodásra akarják szoktatni. Nem szabad elfelejteni, hogy

Görögország csalással került be az eurozónába és kb. egy olyan év sem volt, amikor hiteles adatokat szolgáltatott volna. Emellett gyakorlatilag egy koraszülött jóléti államot működtetett, amelyben 13-14. havi nyugdíjak, korai nyugdíjazás és nagyfokú büntetlen adókerülés volt a sikk. Hozzátenném, hogy a görögök eleve csak politikai okból kerültek bele magába az EU-ba (nehogy a szovjet érdekszféra lenyúlja őket).

Reális tehát, hogy az unió le akarja állítani a délolasz, görög, egyes esetekben spanyol pazarlást.

Ugyanakkor a mediterrán országokon kívül vannak még olyanok, akik ebben az unióban vannak a németeken és a franciákon kívül. Már az euro sem volt más, mint az egész övezet pénzeinek német márkává alakítása, ugyanis a maastrichti kritériumok gyakorlatilag a német gazdaságra voltak írva. Viszont nem mindenki van olyan helyzetben, mint a németek. Nincs olyan infrastruktúrája, szakmai múltja, oktatása, működő, bejáratott ipara és szolgáltatási szférája.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen már "kialakított", fejlett gazdasággal szemben semmi esélye nem lesz a fejlődőnek egy versenyben. Ezt a fejlődő gyakorlatilag plusz források bevonásával, nagyobb államadóssággal, nagyobb fejlesztésekkel tudná befolyásolni, de éppen ettől vágja el a ketrec, amit az europaktum jelent. Ez tényleges gazdasági gyarmatosítás, ugyanaz, mint amikor az angolok Japán kapuit hadihajókkal nyittatták ki.

bkkzol 2012.02.07. 13:51:51

Persze hatalmukkal visszaélnak az erősek. Németország,Franciák követelik, terrorizálják ki a megszorításokat?! Csökkenteni kell a fizetéseket, nyugdíjjakat...kelet-európában. A román, magyar nyugdíjjakat, fizetéseket sokallják? Mennyit keresnek náluk? Mennyi egy francia nyugdíj? Kit kell megyszorítani?

MEDVE1978 2012.02.07. 13:55:16

@Anselmo: A helyzet viszonylag egyszerű. A német vállalatok exportszámai jelenleg évek óta a legjobbak. A német gazdaságba ömlik a máshonnan menekülő bankok, vállalatok pénze. A németek egyértelmű nemzeti érdeke a helyzet stabilizálása.

Az sem véletlen, hogy az amerikai - részben már célra vezető utat - az euro és így az egyes országok államadósságának elinflálását (= eurokötvények kibocsátása) ellenzik, hiszen ezzel az ő megtakarításaik és hasznuk csökken.

Idet 2012.02.07. 14:38:50

@Kozod?????: brit bombázók. Azok a demokratikus britek... a Zwingert lerombolni+40 ezer embert, köztük olyanokat, akik az oroszok elől menekültek, megölni... mikor már vége volt... olyan volt ez, mint a szintén nagyon demokratikus Amerika atombombája.
Nem nagyon kellene terrorcselekményekért lelkesedni. Majd egyszer minket is megszór valaki, és majd "járulékos veszteségnek" fogja minősíteni.

Idet 2012.02.07. 14:46:26

Ti tudjátok, mi történik, ha az € bedől? Illetve, ha valamelyik Prügelknabe mediterrán ország csődbe megy? Van valami elképzelés erről? Nem elvi szinten, hanem a gyakorlatban, mondjuk, egy nappal azután, hogy Görögország vagy Portugália bedobja a törülközöt? Például velünk mi történik?

biobender 2012.02.07. 14:50:45

@MEDVE1978: Azert azt se felejtsuk el, hogy a nemetek kb. tiz evig szivtak Schroder alatt amig a fajdalmas gazdasagi reformokat vegigcsinaltak. Akkoriban pl. a newsweek kulonszamban rohogott a nemet gazdasagon annyira rossz fele mentek a dolgaik. De Shroderek megcsinaltak, bar elvesztettek a valsztasokat utana. Ma Nemetorszag gazdasaga szarnyal. Nem csoda, hogy nem szimpatikus nekik lejmolassal fenntartani eletkeptelen gazdasagokat.

biobender 2012.02.07. 14:53:11

@Idet: Szerintem mi is dolunk, meg aznap. Egyszeruen azert mert minden toke azonnal elmenekul a nemortodox orszagokbol, es ott bizony az elen jarunk.

biobender 2012.02.07. 14:54:59

@kennyking: Barmikor kihuzhato barkinek a feje a hurokbol - csak vissza kell fizetni a kolcsonoket oszt vigyek a nemetek a koszos penzuket ahova akarjak.

Szamiz67 2012.02.07. 15:18:23

@Anselmo: Áruld már el, hogy mi milyen területeken veszélyeztetjük a német gazdaság fejlődését, illetve ha 1-2 mikro piacon van is magyar versenytárs, a fogyasztásban megjelenő német import miatt egészen biztos, hogy nagyobb érdeke van No-nak egy fejlődő, növekvő magyar gazdaságban. Ha jól tudom No-ot (így bennünket is) főkét a kínai export viszi előre, s mivel Németország a világ második legnagyobb exportőre, amely főként magas technológiájú termékekből, berendezésekből áll, amiben az EU-ban is alig van versenytársa, nemhogy a relatív elmaradott Mo., ezért ne komolytalankodjunk már a német-magyar gazdasági konkurencián.

Dezsőjóska 2012.02.07. 15:22:37

A kommenteket elnézve, elmondható, hogy komoly sötétség uralkodik ebben az országban.
Én speciel kibaszottul örülnék, ha a drága kormányainkat lecserélnék német helytartóra.

biobender 2012.02.07. 15:23:36

@bkkzol: "A román, magyar nyugdíjjakat, fizetéseket sokallják? Mennyit keresnek náluk? Mennyi egy francia nyugdíj? Kit kell megyszorítani? "

Kinek a penze?

histar007 2012.02.07. 16:03:35

A német egy mindig visszafogott nép volt, és soha nem rendelkeztek világuralmi törekvésekkel.
Anno a gazdaság erősítése a háború alapját képezte. Ha akkor nincs háború csak a gazdaság fejlesztése, akkor ma már németül beszélnénk, és Berlin lenne az Európai Egyesült Államok fővárosa. És bár nem kedvelnénk őket, a ház előtt horgonyzó Merci, ami autópályán visz ki a szuperexpressz állomásához, kicsit biztonsan felvidítana.
Jelenleg tőlük függ minden. Anno politikai okokból felkarolták Görögországot, Spanyolországot és Portugáliát, kontérbe horták a támogatást, ezek az országok pedig elköltötték becsülettel. A PIGS országok eléggé jól jártak, a pénz jött dolgozni meg nem kellett. Csoda, hogy most valaki benyújtja a számlát?
A "gondnok" kinevezése viszont nem fér bele. Már ha a demokrácia fontos...

sorhajóhadnagy 2012.02.26. 20:23:03

@Dezsőjóska:

Teljes mértékben egyetértek.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.14. 20:40:29

Az a baj, hogy hozzánk nem került a konténerekből!!!!
süti beállítások módosítása