HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2012. április 23.

Döbbenetesen nagy a szegénység Magyarországon

Bartha Attila

A szerző közgazdász, az MTA kutatója
 
A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó európai statisztikák alapján úgy tűnik, nem is nagyon téved ebben: az Eurostat idén februárban közzétett adatai szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Ezzel a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.
 
Az a kelet- és közép-európai várakozás tehát, miszerint a szegényeknek a rendszerváltás időszakában riasztóan megnőtt aránya gyorsan minimális mértékűre szorul vissza az uniós csatlakozás után, több országban hiú ábrándnak bizonyult csupán. Eddig legalábbis ez nem következett be, ma is nagy a távolság Európa legjobb helyzetben levő országai és az EU-hoz az elmúlt évtizedben csatlakozó új tagállamok között: Nyugat-Európában jellemzően 5 százalék körül van a komoly anyagi gondokkal küszködő népesség aránya, a legjobb helyzetű észak-európai országokban pedig ennél is kevesebben számítanak abszolút értelemben szegénynek. Ez alapján persze akár úgy is tűnhetne, hogy egymáshoz képest az európai államok úgymond helyükön vannak a szegénységi rangsorban – a gazdasági és a humán fejlettséget mérő mutatók, az egy főre jutó GDP vagy a gazdaságok versenyképessége szerint elfoglalt helyezések erősen korrelálnak a szegénységi arányokkal.
 
Mégis sok, fájóan sok ez a bizonyos magyarországi 22 százalékos arány, nemcsak hétköznapi, emberi értelemben, hanem közgazdasági, szakmai nézőpontból is. Mintha e tekintetben is kiiratkoztunk volna Közép-Európából, hiszen a velünk lényegében azonos gazdasági fejlettségű Lengyelországban „csupán” a népesség 14 százaléka szembesül a hétköznapokon komoly anyagi nélkülözéssel. A sokáig „szegényellenes, neoliberális” politikája miatt – a kirekesztettség aspektusát tekintve teljes joggal – bírált Szlovákiában ennél is kisebb a súlyos anyagi szegénységben élők hányada, Csehország mutatója pedig közelíti a nyugat-európai átlagot. Van tehát valamilyen, a fejlettség és a szegénység közötti szokásos közgazdasági megfelelésen túlmutató ok. (Az, hogy az idézett adatsor 2010-re vonatkozik, aligha változtat ezen. Semmi okunk azt hinni, hogy az utóbbi másfél évben relatív helyzetünk javult volna; inkább az a valószínű, hogy ennek ellenkezője történt.)
 
Evidencia persze, hogy a szegények aránya erősen függ attól, hogy adott fejlettségi szinten mekkora a foglalkoztatás. Márpedig az alacsony foglalkoztatottság a magyar gazdaságfejlődés egyik alapvető problémája, e tekintetben 2010-re sikerült letornázni magunkat az uniós foglalkoztatási rangsor utolsó helyére. A „kevesen dolgoznak, ők viszont kiugróan sokat” hazai sémájával szemben a „sokan dolgoznak, de nem kiugróan sokat” észak-európai kombinációja nyilvánvalóan kedvezőbb a társadalmi kohézió és a pénzügyi fenntarthatóság szempontjából is.
 
Az ugyanakkor bizonyos, hogy az európai összevetésben katasztrofális hazai foglalkoztatási mutatót nem magyarázhatjuk azzal, hogy netán túl magasak volnának a magyarországi bérek. Euróban számolva a magyar bruttó bérek 2009 óta már alacsonyabbak, mint Szlovákiában, és például a portugál vagy a máltai béreknek csupán a felét érik el. Vegyük ehhez még hozzá, hogy az adóék, vagyis a foglalkoztatás költségét a nettó bérhez képest növelő adók és járulékok aránya nálunk jóval nagyobb, mint szűkebb régiónkban, a visegrádi térség többi országában. A kevés magyarországi foglalkoztatott tehát nemcsak összeurópai, hanem közép-európai mércével mérve is igen alacsony bért kap, amelyet az átlagosnál nagyobb elvonások  terhelnek. Ezek után inkább azon kell meglepődnünk, hogy a súlyosan nélkülöző szegények aránya nem nagyobb még a jelzett 22 százaléknál is. Ebben a sokat szidott szociálpolitikai rendszerünknek is lehet szerepe – legalábbis a kialakult jövedelmi egyenlőtlenségeket európai összevetésben eddig viszonylag jó hatékonysággal csillapították a magyar szociálpolitikai beavatkozások.
 
Lehet tehát a magyarországi béreket emelni? Sőt, ahogy azt néhányan felvetik: ez netán egyenesen célszerű, miután növelni fogja a jövedelmeket, a fogyasztást, és végső soron ettől indulhat be a növekedés, ez vezethet el a költségvetési stabilitáshoz is (nem pedig a restrikciós lépések sorozata)?
 
Látszólag ez a felvetés a termelékenység és a külkereskedelmi teljesítmény oldaláról is jól alátámasztható, hiszen a magyar külgazdasági pozíció kiemelkedően kedvező: az utóbbi évek adatai alapján a visegrádi országok közül csak Csehország export-versenyképessége hasonló a miénkhez. Úgy tűnhet tehát, hogy a hazai bérek emelése nemcsak kívánatos, de makrogazdaságilag is lehetséges. Sajnos, mégsem feltétlenül ez a helyzet. A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ezzel részben maguk a pesszimista várakozások képezik a fellendülés gátját, jóformán ördögi kört hozva létre. Ilyen negatív bizalmi környezetben a kényszerű béremelések is könnyen visszafelé sülnek el – az idei év első két hónapjának magyar statisztikái nem véletlenül mutatják azt, hogy az elvárt béremelést ismét csak a foglalkoztatás csökkentése árán próbálják meg kigazdálkodni a hazai vállalatok.
 

Az elképzelhető kiút csak lassú és többlépcsős folyamat lehet. Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd vélhetően nálunk is jobban működik az Európa-szerte alapvetően érvényes összefüggés a bérek és a termelékenység között. Ekkor adott bérszint mellett lényegesen magasabb foglalkoztatás érhető el, ami végre elvezethet a súlyosan nélkülöző szegények arányának csökkenéséhez is. 

 

Megjegyzés: 

Az egyes EU-tagországokban komoly anyagi nélkülözést megélők arányának (several material deprivation rate) forrása a Eurostat adatbázisa:
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mddd11&lang=en

 

Címkék: szlovákia szegénység lengyelország foglalkoztatás közép és kelet európa

60 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr904468836

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balog: Más arca van a romák szegénységének 2012.05.03. 13:57:01

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy keresztény civil szervezetek által rendezett fórumon arról beszélt, hogy szerinte más arca van a romák közötti szegénységnek, mint a nem romák közöttinek.

Trackback: Az elmúlt két év sikere: öt új adó 2012.04.25. 00:00:38

Aki azt gondolta volna, hogy a kormány az utóbbi időben – a plágium-ügy árnyékában – esetleg tétlenkedett volna, nagyot tévedett. A Széll Kálmán terv 2.0-ás változatának bejelentése komoly csattanó minden bizonytalankodónak. Idézzük há...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p0wer 2012.04.23. 18:32:37

Elmúlt8év, mást erre már nem lehet mondani. Kösz mindenkinek..

Anti Anyag (törölt) 2012.04.23. 19:15:06

Most mindjárt jönnek, hogy Orbán miért nem volt képes 2 év alatt megoldani.

Mesterlövész 2012.04.23. 19:20:22

Fidesztrollt észlelt a radar! Kerüljétek!

Sét 2012.04.23. 19:57:17

Elmúlthuszonkétév

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.04.23. 20:30:01

"Először meg kell törnünk a negatív várakozásokat, le kell dolgoznunk az EU-ban és ezen belül a közép-európai térségben kiugró bizalmatlansági felárunkat, nemcsak a nemzetközi pénzpiacok, de a hazai gazdasági szereplők felé is. Ha ezt elérjük, akkor majd..."

Már több, mint 40 éve törjük folyamatosan a negatív várakozásokat! Ezt újra leírni, vagy kimondani már a szánalmas kategória!

Eftársak! Még ez az év lesz xar, még most meg kell szorítani a nadrágszíjat, de majd jövőre! Szánalom!

komplikato 2012.04.23. 20:36:40

Miért a 2010-es adat? Nincs újabba vagy szomorú lenne a 22% helyett 25% vagy 30%???

Illés Béla 2012.04.23. 20:47:31

A probléma neve :Kapitalizmus+Kommunizmus+akármilyen izmus...
Nincs jobb meg bal oldal,önző sz@rháziak vannak akik tesznek rá veled/velünk mi van.
Lehetne pártok nélküli világ,egy erőforrás alapú gazdálkodásban nem lenne szükség rájuk.
A civilizáció,a technikai vívmányainak köszönhetően,már alkalmas egy politika nélküli világ létrehozására.
Viszont ez a rendszer(hol ebben a rend?) sajnos nem érdekelt ANYAGILAG e világ létrehozásában...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.04.23. 21:00:13

hiteleket kell felvenni, ahogy eddig is. a hitelt imádja a magyar!

ne az emberekkel fizettessék meg, tehát hitelt kell felvenni!!!

hajrámattyar

2012.04.23. 21:03:00

@p0wer: "Elmúlt8év, mást erre már nem lehet mondani. Kösz mindenkinek.."

Uncsi. Majdha látom a törekvést, hogy toloncolják sittre emmútnyócév politikusbűnözőit... A szájkarate már unalamas, nevetséges, sőt 20 év után kifejezetten kurva idegesítő.

CSL 2012.04.23. 22:34:09

@Illés Béla: Sőt ország sem kéne, csak autonóm közösségek, akik megoldják a saját problémáikat. De ilyet nem lehet létre hozni mert minden közösség az erőforrások, kereskedelmi útvonalak minél nagyobb arányú birtoklásáért küzdene.

rulla 2012.04.23. 22:54:28

Nos, ha azt a több ezer milliárd forintot, amit a rendszerváltástól mostanáig a politikusnak nevezett bűnözőink és a kül- és belföldi bűnöző haverjaik elloptak, vagy termőföldek és vállalatok formájában elprivatizáltak, most meglenne nekünk, ez a bizonyos fent említett számarány is biztosan kisebb lenne.

Egyébként valaki említette feljebb, hogy "elmúltezerév" - igen, van benne valami, nem is kevés...

2012.04.23. 23:30:24

Nem magasak a bérek Magyarországon, sőt, alacsonyak. Mondhatni, bagóért dolgozunk. Azt hiszem, a béremelés nem lehet kérdés. Jelentős fogyasztásnövekedés nem várható tőle, mert az a pár százalék, ami többnyire szóba jöhet, nem lendít jelentősen az anyagi helyzeten. De heti 1-2 zsíros kenyeret talán kiváltana valami rendes étellel. Ez meg is térülne, mert valamivel csökkennének azok az egészségügyi kiadások, amik a hiányos táplálkozás miatt kialakuló betegségek kezelése során merülnek fel.

Sonka Nery 2012.04.23. 23:42:48

@Anti Anyag: inkább egy "ballibsi" troll, mint egy gonosz törpe...

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.04.24. 00:07:25

Kellett az EU? Itt van a kánaán, köszönjük meg szépen!

JosephSmith 2012.04.24. 01:21:10

@endike: endike a faszt habzsolja kétpofára. Attól öklendezik minden blogba egy ilyet. És mindig ugyanazt. Nem unja...

SzaszaG1 (törölt) 2012.04.24. 02:13:09

2002 környékén még elé jól álltunk. aztán meg lehet nézni, hogy hogyan alakult a GDP növekedés nálunk és hogyan a régiós országokban. Köszönjük mesterségesen erősen tartott forint. Ezek tényszámok, és mindemelett egyetlen évben sem sikerült 4 % alá tornázniuk a hiányt. A számok nem hazudnak. a legjobbak között voltun és utolsók lettünk.

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Real_GDP_growth,_2001-2010_(%25_change_compared_with_the_previous_year;_average_2001-2010).png&filetimestamp=20120110102858

SzaszaG1 (törölt) 2012.04.24. 02:16:24

Hogyan lehet, hogy a többi régiós ország növekedése nem kezdett csökkenni 2002 után, ha jól tudom a válság később kezdődött. És úgy növekedtünk a többiek alatt, hogy közben pörgették a gazdaságot a devizahitelekkel és a hiány is mindig magas volt. Ez ám az eredmény :)

Dr. Cica75 2012.04.24. 03:27:03

@SzaszaG1: Mondjuk a forintot mestersegesen erosen pont Jarai tartotta ugye, mert o volt az MNB elnoke.

Dr. Cica75 2012.04.24. 03:32:10

@SzaszaG1: Ja, es a devizahitelek is elsosorban az irrealisan magas forintkamatok miatt tudtak elterjedni, amirol szinten ki tehet? Az MNB elnoke, vagyis Jarai Zsigmond.

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.24. 07:49:12

@Illés Béla:

Az "erőforrás alapú gazdaság" neve magyarul: kommunizmus. Akkor akard, ha nagyobb szegénységet szeretnél.

b p 2012.04.24. 07:56:03

Nagy a szegénység, de aki szerint rosszabb a helyzet mint Szlovákiába, az azért tegyen egy körutat K-Szlovákiában. szegénység és szegénység között is van különbség, nemcsak a szegények arányát kell összehasonlítani. Nálunk még nem voltak éhséglázadások (persze még lehetnek). Úgyhogy még egy statisztikát kivesézhetnénk: az elégedetlenek, pesszimisták, saját sorsukat a valósnál borúsabbnak látók arányát.

Jack__Bauer 2012.04.24. 07:58:05

@Dr. Cica75: "forintot mestersegesen erosen" vs. "irrealisan magas forintkamatok" ezen szerintem törpölj még egy picit... :D

AlbaZen 2012.04.24. 08:42:44

Elmúlt 60 év. Kesergés, letörtség, depresszió, államtól való csodavárás tanulás és önfejlesztés helyett.

El kell tűnnie a kádár-rendszer iránti hamis nosztalgiát tápláló 50-es rétegnek és az agymosott gyerekeiknek ahhoz, hogy végre megszokjuk, hogy nem jár semmi ingyen. Az még vagy 50 év.

Komoly szaktudású értelmiségi vagy szakmunkás mester ismerőseim közül egy sem éhezik.

hattyú 2012.04.24. 08:55:05

@AlbaZen: tudod, ilyeneket könnyű leírni, ez körülbelül olyan mint a náci ideológia, semmivel sem jobb: a gyengék, az elesettek dögöljenek meg! Csak ez téves. Te is lehetsz bármikor gyenge és elesett. A legtöbb szegény ember meg szerintem egyáltalán nem akarna élősködni, ha lenne lehetőségük dolgozna mind, ahogyan Magyarországon a támogatások jelentős részét pont az általad ajnározott jómódú, értelmiségi réteg szívja el és soha nem jut el a rászorulókhoz...satöbbi. Gondolkodj mielőtt ökörségeket írsz. A saját sorsodat csak akkor tudod kézben tartani, ha gyerekkorodtól egyenlő esélyeid vannak és nem vagy születésedtől fogva megpecsételve, elsősorban ebben különbözik a Magyar Banánköztársaság egy nyugati országtól.

G Hardy 2012.04.24. 09:02:30

A szegények aránya az egész EU-ban nagyjábol hasonlo: A szegénységet az ottani átlagkeresethez képest határozzák meg. Azaz, ha gazdagodik is egy ország, a szegények aránya is automatikusan nö.
Ezt azért tudhatná egy MTA kutato. De talán éppen ezért tartunk itt, mert nem tudja, vagy elhallgatja...
Lehet pampogni, de van VALAKINEK biztos receptje, hogyan lehetne ezt az országot kihuzni a sz...-bol?
Sajnos, nem hinném.

Idet 2012.04.24. 09:05:08

@hattyú: Gondolod, hogy egy német állampolgárságú, de török köztisztasági dolgozó gyereke ugyanazon eséllyel indul, mint, mondjuk egy Siemens nem csúcs, csak középmenedzser gyereke?

Idet 2012.04.24. 09:11:27

@AlbaZen: Azért nem minden 50-es hülye, nosztalgiázó kádárista. Vannak még köztünk viszonylag normálisak is, ne tessék sommásan ítélkezni egy egész korosztály felett, pláne, hogy a kádárizmust nem magunk választottuk. Arról sem beszélve, hogy a rendszer lebontásában - amennyire sikerült - mi is jócskán részt vettünk. Nem futotta többre. Tudod, élni is kellett, meg túlélni, meg családról gondoskodni, az összes ilyen hátráltató dolog.

karikaV43 2012.04.24. 09:17:57

@G Hardy: itt a recept:atomot ide azt rend lesz.

isti77 2012.04.24. 09:19:16

@AlbaZen: egyre több, viszonylag fiatalabb ember is nosztalgiát táplál a Kádár-rendszer iránt, olyanok, akik megérték az utolsó évtizedét, akár gyerekként, pedig az sem volt már egy diadalmenet.
És el kellene gondolkodni azon, mi lehet az oka, hogy még ezt is egyre többen sírják vissza, egyre fiatalabbak, és nem feltétlenül a lecsúszott rétegekből. Azaz olyanok, akiknek felületesen nézve még csak okuk sem lenne rá, hiszen náluk még sem az elmúlt fiatalság iránti nosztalgia, sem a gondoskodó állam és biztos munkahely emléke nem játszhat szerepet, hiszen akkor még gyerekek voltak. A jólétet meg maximum a külön 6 négyzetméteres gyerekszoba jelentette a békásmegyeri panelban, vagy a családi ezeröcsi, mert a szomszéd farmotoros 120-asához képest presztízsautó volt. Esetleg az évi kéthetes lellei nyaralás apu vállalati üdülőjében.
Nem, ez nem a szegénység miatt van, ez az ország mindig is csóró volt, hozzászokhattunk. A lényegi különbség az, hogy akkoriban más volt a mentalitás, egy jóval normálisabb társadalom volt, bár már akkor elindult a romlás útján.

AlbaZen 2012.04.24. 09:20:10

@hattyú: Nem akartam senkit sem bántani. Mivel egyszerű lakótelepi családból jövök, és saját erőből küzdöttem fel magam vállalati jogtanácsossá, ezért hiszek az akarat és a szorgalom erejében. Nem hiszem el, hogy a szegényeknek nincs pénzük tankönyvre a gyerekeknek, ha mondjuk a cigiről meg a piáról lemondanának.

A kesergő, cigiző és piáló proli réteget meg valóban nem sajnálom. Az alulfizetett, de becsületesen dolgozó pedagógusokat viszont igen.

Igenis szét kell választani az useless és a useful embereket. A useless emberek közül, akit ki lehet emelni, vagy meg lehet menteni, azt meg kell menteni, de a többieknek sajnos nincsen sok jövőjük, olyan szinten leépült már az agyuk a sok semmittevéstől és piálástól, hogy sajnos sok a visszafordíthatatlanul useless ember. Bár ne lenne.

Crescendo 2012.04.24. 10:04:08

@Illés Béla: szokasos trukk, hogy a szavak jelentesenek elferditesevel zavarjak ossze a polgart.
Kapitalizmus? Itthon? Ahhoz kellene a magantulajdon szentsege, valamint az allam nem beavatkozasa a piacba.
Ami itt van ugy hivjak korporatizmus (a mussolini fele fasizmus lebutitott valtozata). A nagyobb cegek az allamot, ill. annak eroszakmonopoliumat a sajat hasznukra hajtjak. A politika es a nagyipar, bankok, kereskedelem elvalaszthatatlanul osszefonodik a tobbseg karara.
Ebbol a perspektivabol van ertelme a dolgoknak. Ha a belso korben vagy aranyelet, ha nem akkor szolgai szenvedes.

debreceni.blog 2012.04.24. 10:26:55

Közben pedig épül szépen a saját gazdasági birodalom….
„Debrecenben is terjeszkedik a köztudottan jobboldali „kedvencnek” számító magyar üzletlánc, a CBA-csoport. Eddig 8 üzlete van a városban, de már a Vénkertben is kinézett magának egy ingatlant. Amit, persze, a helyi képviselőktől meg is kap majd. „www.vagy.hu/tartalom/cikk/2141_cba_helyezkedni_tudni_kell

Mária 2012.04.24. 11:22:15

@Anti Anyag:

És milyen igazad van :)

Hol van a beígért 1.000.000 új MUNKAHELY időarányos része?

Mária 2012.04.24. 11:32:11

A posztból hiányolom a releváns szövegközi hivatkozásokat (linkeket).

10.000 egyéni látogatóval számolva - átlagosan a látogatók 8%-a kattint legalább egy hivatkozásra - most velem együtt kb. 800 kíváncsi ember tombol, mert gúglizás nélkül nem tud utánaolvasni egyik posztbeli állításnak sem.

Ajánlanám ezért ezt a 68 oldalas PDF tanulmányt a mélyszegénységről 2011-ből:

www.hazaeshaladas.hu/ftp/elso_tanulmany/tanulmany.pdf

Mária 2012.04.24. 11:39:40

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►:

"Kellett az EU? Itt van a kánaán, köszönjük meg szépen!"

El lehet költözni Észak-Koreába, vagy Kubába.

FPéter 2012.04.24. 11:41:02

@p0wer: Mi lenne ha végre valaki az ELKÖVETKEZŐ NYOLC ÉVről kezdene beszélni?

Dr. Cica75 2012.04.24. 12:31:03

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: Nem az EU csatlakozas MIATT vagyunk szarban, hanem ANNAK ELLENERE.

ioi (törölt) 2012.04.24. 13:50:23

imhol a szerző által nem linkelt, de hivatkozott Eurostat közlemény

epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-08022012-AP/EN/3-08022012-AP-EN.PDF

elég felületes ez a poszt, legalább érdemes lett volna tisztázni, hogy mit jelent ez a súlyos szegénység az Eurostat fogalmai szerint, és még számos érdesség látszik a statban --- a nagy általános okoskodások helyett ezeket is be lehetett volna mutatni

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.04.24. 13:55:09

@Anti Anyag: mucikám, nem az a baj, hogy nem oldotta meg. Hanem hogy tovább súlyosbítja, miközben kábszeres víziói vannak arról neki és agyhalott híveinek, hogy milyen kurvajól megy a szekér.

ioi (törölt) 2012.04.24. 13:58:28

Ezek a fogalmak tényleg érdekesek.

Amit a szerző hivatkoz, miszerint "Magyarországon 2010-ben a lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg", arra ez a fogalom vonatkozik:

Severely materially deprived persons have living conditions constrained by a lack of resources and experience at least 4 out of the 9 following deprivation items: cannot afford 1) to pay rent/mortgage or utility bills on time, 2) to keep home adequately warm, 3) to face unexpected expenses, 4) to eat meat, fish or a protein equivalent every second day, 5) a one week holiday away from home, 6) a car, 7) a washing machine, 8) a colour TV, or 9) a telephone (including mobile phone).

Hmm, eddig nem éreztem magam súlyos anyagi nélkülözésben, pedig ezek szerint a határán volnék.

Van egy másik mérés, ez már számszerű:
Persons at-risk-of-poverty are those living in a household with an equivalised disposable income below the risk-of-poverty threshold, which is set at 60% of the national median equivalised disposable income (after social transfers)...

Ebben mindjárt nem is vagyunk utolsók, sőt ellenkezőleg.

pcomment 2012.04.24. 18:01:29

Valóban, elég szomorú a helyzet. Fizetésemelés pedig a versenyszférában alig-alig lehetséges, mert ez tovább rontana a magyar cégek (amúgy sem rózsás) versenyképességén. És sajnos mindkét oldalnak igaza van... (munkáltató és munkavállaló)

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2012.04.24. 18:06:51

@Illés Béla: Szerintem, ha erőforrás alapú nem is, de pártok nélküli még simán lehet(ne), sőt:
vilagokarca.blog.hu/2012/04/23/titeket_mar_kerdeztek

Parasite 2012.04.24. 19:02:44

@bastian: szavazzunk akkor a sutyerák, fenyítgetős, falhozcsapkodós, agyhalott idiótákból álló jobbikra! sokkal jobb lesz nekünk! :D

Mesterlövész 2012.04.24. 19:48:54

@Anti Anyag: Erre csak annyit tudok mondani, hogy akinek nem inge, nem veszi magára :))))))). De ha te ezt magadra vonatkoztatod, hát legyen :)

Madár István 2012.04.24. 19:54:53

Attila,

szabad egy kicsit kötözködni? :)

Tudni vélem, melyik statisztika alapján született az írásod, de szerintem az interpretáció kicsit félrecsúszott. Abban ugyanis a mi hátulról számított negyedik helyünk egy abszolút szegénységmérce alapján készült, amiben olyanok szerepelnek, mint hogy legalább kétnaponta egyen valaki húst stb. Egy ilyen mérce sok mindenre jó nyilván, de tegyük fel magunknak a kérdést: hányadiknak kellene lennünk egy ilyen abszolút mérce alapján az EU-ban? Merthogy mintha ez a mutató erősen korrelálna az országban megfigyelhető jövedelemszinttel (ahogy írod is). És akkor számoljunk visszafelé: Bulgária, Románia, Lettország, Litvánia... talán még Lengyelország... és ennyi. Eddig stimmt, ezt kb. Te is írod, de miért nem lehet, hogy inkább Lengyelországban van valami nagyon máshogy, mint általában?

Ennél jobb pozícióba egy abszolút szegénységi listában akkor jutnánk, ha
1. több jövedelmet állítana elő az ország, de hát ezt tekinthetjük most talán adottságnak, illetve
2. a javak elosztása egyenlőtlenebb ("igazságtalanabb"), mint máshol.

Itt ugye a második az érdekes a lengyel példa miatt, és hopp, azt látjuk, hogy a magyar társadalomban az átlagjövedelem 60%-ánal alacsonyabb szinten európai összevetésben sem élnek sokan. Hm... Pedig még a jövedelemeloszlás is eléggé balra ferde.

Vagyis, lehet, hogy nincs olyan óriási elosztási kudarc a magyar társadalomban? (A Gini mutatók is ezt sejtetik...) Jó, azért olyan nagyon elégedettek nem lehetünk, de talán a probléma máshol van, nem az elosztásban (legalábbis a 2010-es adatok szerint, a 2012-es már lehet, hogy itt is mást mutatna...).

Nem nagyon gondolom, hogy a mélyszegénység jelensége ott fogható meg, hogy "A magyar gazdasági szereplők ugyanis ma extrém mértékben bizalmatlanok, bizonytalanok. A lakosság fogyasztása, a vállalkozások beruházási aktivitása és ezekkel összefüggésben a pénzintézetek hitelezési tevékenysége jelenleg rendkívül visszafogott, ezzel részben maguk a pesszimista várakozások képezik a fellendülés gátját, jóformán ördögi kört hozva létre." Sőt, azt sem, hogy a l'art pour l'art béremelés ezt leszámítva jó kezelési mód lenne.

Nem akarom húzni, a lényeg, hogy szerintem pont az nem hangzik el, hogy a mélyszegénység fő oka a társadalom legszegényebb rétegének katasztrofális foglalkoztathatósága. Vannak hasonló mintáink más régiós országokban is, de általában ez a réteg vagy vékonyabb, vagy valamiért jobban foglalkoztatható. Ráadásul ami eredményt ez ügyben elértünk az utóbbi időben (szakmunkás képzésig elterelés) sem ért sokat, mert erre meg ott kezdett el romlani a foglalkoztathatóság. Ez szerintem nem a bizalom ördögi köréről szól, hanem hatalmas oktatási, szocializálási erőfeszítésről, amit a 4-10 éves korosztályban valahogyan újra kellene szervezni ebben a társadalmi szegmensben. Különben a segélyfüggőség és az inaktivitás újratermelődik.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.04.24. 21:06:52

@Parasite: "szavazzunk akkor a sutyerák, fenyítgetős, falhozcsapkodós, agyhalott idiótákból álló jobbikra! sokkal jobb lesz nekünk! :D"
Te inkább költözz a cigányputriba ahová való vagy! Falhozcsapkodni való barom.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.04.24. 21:08:14

@Mária: Nosza, oda való vagy!

@Dr. Cica75: Te barom, ők tették tönkre a hazádat. Jobban, mint a kommunista rezsim.

2012.04.24. 21:09:39

@Jack__Bauer: magas jegybanki alapkamat = erősebb forint árfolyam. magyar jegybanki alapkamat = drága a forinthitel.

neked kéne azon törpögni, hogy ne szólj bele máskor olyanba, amihez annyit se értesz, mint egy szobanövény.

2012.04.24. 21:10:11

@ruskyy: nekem meg gépelni kéne megtanulnom sötétedés után. az a magyar az magas akart lenni.

Illés Béla 2012.04.24. 21:20:35

Az én véleményem az ,hogy ez a rendszer(globálisan) megbukott,nincs tovább és ezt rendkívül "felkészült" "vezetőink" is tudják,és nekünk fognak utoljára szólni erről az tuti.
A föld erőforrásai a rendelkezésünkre állnak majd,még akkor is ha ez a spekulatív nyerészkedés(amit most gazdaságnak hívunk)összeomlik.
Attól még nőni fog a búza,paradicsom,fa,lesz víz,szőlő,disznó,csirke... stb.
A technológiánk már alkalmassá tesz minket ,hogy nagyban könnyítsük munkánkat.

Jack__Bauer 2012.04.25. 00:21:17

@ruskyy: picit majd gondolkozz el az alapkamat, infláció és a valutaárfolyam kapcsolatán is, te zsebközgazdász! :D

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.29. 19:35:03

Még szegényebbek leszünk!!!
süti beállítások módosítása