HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2012. március 29.

Az EU nem tudja felszámolni a magyar korrupciót

Alexa Noémi.


A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója
 
Nemzetközi módszertan alkalmazása, hosszas elemzés, ezer ellenőrzés és vita után azt mondja ki tanulmányunk, hogy érdekcsoportok fogságába került az állam Magyarországon. Ez nagyjából annyit tesz, hogy ma az intézményeink nem képesek kivédeni egy új típusú, centralizált korrupciós mintát. Hiányoznak azok a független szervek, amelyek jó eséllyel fel tudnak lépni ellene.
 
Az ilyen modellről általában a balkáni vagy az orosz példa jut eszünkbe, mivel automatikusan azt gondoljuk, hogy az Európai Unió sztenderdjei kivédik ezeket a kockázatokat. Látva azonban a Berlusconi vezette Olaszországot, a görög csődhelyzetet és a hazánkban történteket, úgy tűnik, az EU nem elég erős védőpajzs.
 
Amikor a Fidesz akkori frakcióvezető-helyettese lett az Állami Számvevőszék elnöke, írtam szerb kollégámnak. Megkérdeztem, mit tesz olyankor a Transparency International, amikor a kormányt és a politikai pártokat ellenőrző legfontosabb intézmény már nem független a kormánytól és a politikai pártoktól. Nemanja Nenadic válasza meglepett. Azt mondta, fogalma nincs, mit kell ilyenkor tenni, mert mivel náluk EU-csatlakozási tárgyalások zajlanak, ilyesmi elő sem fordulhat. És tényleg, emlékszem rá, 2004 előtt mennyire igyekeztünk mi is átvenni az acquis communautaire-t, hány bizottság jött folyamatosan kifogásolni mindenfélét, amiről mi már azt gondoltuk, hogy rég jól van úgy. Általában ez a trend megmutatkozik a korrupcióérzékelési indexen is: a csatlakozás előtti években javul a tagjelölt államok mutatója.
 
A tagsággal azonban a kontroll jóval lazábbá válik, valójában nagyon kevés eszköz áll a Bizottság vagy a Parlament rendelkezésére, hogy betartassák az acquis-t. Nem mintha akkor megszűnne a korrupció, de azért a keretek megakadályoznák bizonyos helyzetek előfordulását. Például, Bulgária nem juthatott volna el odáig, hogy az uniós források elosztásáért felelő ottani nemzeti fejlesztési ügynökségét be kelljen zárni. Azt is kizártnak tartom, hogy egy csatlakozás előtt áll országban olyan kontrollt gyakoroljanak a média felett, mint Berlusconi a már réges-régen EU-tag Olaszországban. A görög költségvetést se lehetett volna ennyire kozmetikázni. Sokkal árgusabb szemekkel figyelik tehát a tagjelöltek minden lépését, mint a tagokét.
 
A fent említett problémák egyrészt demokratikus deficitet tükröznek az adott államokban, másrészt azonban a közpénzek felhasználásának torzulását és a versenyképesség csökkenését vonják maguk után. Épp ezért indult el az az uniós kezdeményezés, melynek célja, hogy antikorrupciós szempontból kétévente minden országot átvilágítsanak, és ajánlásokat fogalmazzanak meg a kockázatok kivédésére. Az ötlet a svéd elnökség alatt öltött papírformát, azóta pedig akciótervvé alakul, de amúgy uniós módon, elég lassan.
 
Mindenesetre most van egy kiindulópont, hiszen a Magyarországról nem túl jó képet mutató nemzeti integritás tanulmányt 25 tagállamban készíti el a Transparency International, és tavasz végére egy európai összehasonlító jelentés is a kezünkben lesz. A helyzet feltárása után azonban nem sok eszköz áll az unió rendelkezésére arra, hogy a tagállamokban orvosolják az intézmények hiányos működését. Mindig bízhatunk azonban az éppen csatlakozó államokban, ahol egy ideig még kitart a kultúra, amit a csatlakozási tárgyalások alatt elsajátítanak.
 
De a csatlakozás után nyolc évvel valóban azt gondoljuk, hogy Magyarországon az Európai Bizottság eljárásai szükségesek a hiányosságok orvoslására?! Saját jól felfogott érdekünk lenne olyan állami intézményrendszer működtetése, amelyben érvényesülnek az átláthatóság és számonkérhetőség kritériumai, és sértetlen a fékek és ellensúlyok rendszere. Ha ezek a pillérek meggyengülnek, az kiszámíthatatlanságot eredményez az üzleti életben is, ami csökkenti a versenyképességet és lassítja a gazdaság fejlődését.
 

Számot kell vetnünk azzal, hogy a kötelezettségszegési eljárások ellenére az EU nem fog minket „kikényszeríteni” a saját problémánkból, azt nekünk kell megoldanunk. Mégpedig  saját jól felfogott érdekünkben. 

Címkék: korrupció európai bizottság transparency international alexa noémi

8 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr884348930

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 06:53:30

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mulire92 · http://bit.ly/H9LE4o 2012.03.29. 23:48:07

Az EU képviselők nagyon tudják mit kellene nálunk megváltoztatni és kikényszeríteni tőlünk, bezzeg saját hazájukban nem teszik meg ugyanezt. Hogy van ez? "Más szemében a szálkát is a saját szemében a gerendát se" Tegyünk valamit a jövőnkért mi magunk mondjuk velük: kmdholding.com/huot0c6

Wilbourg Theodor 2012.03.30. 01:33:28

A szőnyegbombázáson kívül nem tudok elképzelni hatásos megoldást. Sajnos aki itt nőtt fel (velem együtt) annak a vérében van a zavarosban halászás. Ha nem okosba csinálod akkor hoppon maradsz.De élni kell, az elvekkel nem lehet jóllakni. Itt mindenki "rokon", vagy az lesz.

guszti 2012.03.30. 01:39:12

A probléma inkább az európai szintű demokrácia kiépületlensége, illetve az, hogy az uniós választáson szavazó polgár is csak hazai jelöltekből választhat. Így nincs demokratikus módon felelőssé tehető (leváltható) politikai és gazdasági vezetése az uniónak, a tagállamok választópolgárai a saját politikai elitjükből választott delegáltaktól értelemszerűen azt várják, minél több pénzt és egyéb előnyt harcoljon ki a közös fórumokon.
Bár verbálisan sokan bírálják a jelenlegi magyar kormány antidemokratikus lépéseit, nyilvánvalónak tűnik, hogy pl. Sarkozit sokkal jobban aggasztják a nálunk befektető francia vállalatok mérlegkilátásai, mint mondjuk a sajtószabadság helyzete itt e lángoktól ölelten. Hisz hazája gazdasági eredményeiért tartozik közvetlen felelősséggel a választói felé, a magyarokat meg csókoltatja, üzeni hogy hajrámarinéni.
Vajon a most mégoly szigorú Nicolas vagy Angela miért nem ágált, amikor az elemzőitől megkapta az adatokat arról, mekkora túlkötekezést és lopást finanszíroz kedvenc uniójuk Budapesten 4-es metró projektcím alatt? Vajon ágáltak volna-e abban az esetben, ha történetesen nem az Alstom és Siemens nevű vállalatoknál költi el az akkori korrupt hazai elit az értelmetlenül rongyrázós beruházásra kapott pénz nagyobbik részét?
Vagyis ez a kétszintű nagy uniós demokrácia valahol eleve el van rontva, közvetlen visszacsatolás hiányában a tagországok kormányai és a központi vezetés szükségképpen egymásnak asszisztálnak a korrupció növelésében. További probléma, hogy egy olyan (elittel szembeni) bizalmi válságban, mint amiben jelenleg mi is vagyunk, az uniós demokráciában való részvételi kedv is joggal hagy alább. Persze, látszólag van demokrácia, ha hőbörgő kopasz idióta lennék, bejuttathatnék akár az EP-be egy hőbörgő kopasz idiótát, pár percig akár még vicces is lehetne a műsor, bár mostanában a szánalmas produkciók egyre rövidebb ideig tudnak szórakoztatni. Mivel nem vagyok a fent leírt állatfajtából való, ha ez marad a menü ami most látszik, könnyen lehet hogy én sem látom majd értelmét a szavazásnak. Ha lenne közös étlap, szivesen szavaznék a Híd-Most-ra vagy a svéd kalózpártra, a lengyel PP jelöltjeire. A helyben érthetetlenül sikeres populisták meg néznének nagyokat az eredmények láttán...

minorita 2012.03.30. 02:11:47

A gond az, hogy a sajtószabadság, vagy éppen a jegybank elnökének a fizetése, vagy a bíróság éppen mondvacsinált függetlensége sokkal jobban érdekli az eu-t, mint a korrupció. Nyilván azért, mert korrupció ott is van,ezért a közös szennyest nem illik kiteríteni. Eu hallgat a korrupcióval szemben, pedig az országok gazdaságát ez veti vissza. Brüsszel körül tele vannak lobbicsoportok, amelyek szintén sokszor a korrupció irányába viszik az ügyek menetét. Látható, hogy a Siemens nagy múltu nemzetközi cég, a német precizitás és pedantéria hazájában a korrupciót nemzetközi tökélyre fejlesztette. Itthon semmi sem történt, mégcsak vizsgálatok sem, hogy feltérképezzék a korrupció hazai láncolatát.
a korrupciónak csak a sajtó tud teret engedni, és a nyilvánosság. Az a gond, hogy a civilszervezetek is sokszor sok mondvacsinált dolgokkal foglalkoznak, marginális és olykor szélsőséges érdekeket képviselnek. Márpedig legfontosabb harcot a korrupció ellen kell megtenni, mert ez nemcsak hitvány dolog, de egy társadalmat demoralizál, fusztrálttá tesz, értéktelenséget és tisztességtelenséget visz az egyének és a társadalom életébe. A legfőbb harc a napi küzdelem. A tüntetések, a minden fórumon ez ellen való felszólalások, az ellenzék képviselőinek naponta kell, újra és újra a kormánypártoktól rákérdezni a korrupció gyanús ügyekre. A korrupció szigorú büntetése, és mindazokat eltávolítani a közéletből, akikre a korrupció gyanúja vetül. Az adóvizsgálatok kiterjesztése, enélkül nem megy.

Admiral. 2012.03.30. 03:54:10

Ahogyan nem lehetett egyik naprol a masikra piacgazdasagot, demokraciat teremteni, eppen ugy nem lehet a korrupciot, uram - batyam vilagot rovid idon belul felszamolni.
Oldalakat lehetne errol irni, a lenyeg az, hogy eretlenek vagyunk az EU normak betartasahoz.
Igyekeztem diszkreten fogalmazni. .-)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2012.03.30. 07:13:26

az emberekben nincs meg a belső késztetés. akik a szabályokat írják, saját ügyleteikben azok sem tartják be. a szabályok a kirakatnak készülnek.
majd ha az ovitól kezdve nem a feltétlen mindenen átlépő érvényesülés fog számítani, talán akkor.

szanalmas 2012.03.30. 08:30:51

Na, megint egy kamu szervezet, ami azonkívül, hogy az összekuncsorgott pénzből eltart 10-20 embert és általánosságban blablablázik, az ég világon soha, semmilyen eredményt nem fog felmutatni...

2012.03.30. 08:38:41

Jaj de érdekes, a liberrált sorstalanok újabb gittegyletet uszítottak ránk.

/ásít
süti beállítások módosítása