HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. május 20.

Stresszes idők

Siposs Zoltán

(A szerző újságíró, az Energiaklub külső szakértője.)

Ez a hetes, nem az a hetes – mondja a magyar atomlobbi felkent apostola egy fórumon, sajátos számelméleti alapját adva annak, hogy miként is kellene a fukusimai hetes szintű balesetet látnunk. Matematikai relativizmusa, mely a „közvélemény megnyugtatását“ célozza, annak a pronukleáris hatalmi csoportnak az érdekeit szolgálja, amely már alig várja, hogy építhessen Pakson. Ő pontosan tudja, hogy az igazi csatát a propaganda frontján vívják: a gondosan megválasztott szavaknál nincs erősebb fegyver. Érvei mögött azonban felsejlik az aggódás, hisz ez a nem-is-az-a-hetes a lehető legrosszabbkor jött. Az atomenergia anti-reneszánszának rémét hozta el mindazok számára, akik továbbra is töretlenül és teljes szívvel hinni akarnak a nukleáris ipar mindenre megoldást kínáló üdvében.

 
Fukusima után kétségeim támadtak – nyilatkozta ezzel szemben a Spiegelnek Günther Oettinger, az unió energetikai biztosa. Ő az elmúlt hónapokban a legaktívabb szorgalmazója annak, hogy az európai atomerőműveket stressz-teszteknek vessék alá. Mint maga is bevallja, korábban teljes mellszélességgel támogatta az atomenergiát.
Nos, aki figyelte a fukusimai katasztrófa történetét, az jól láthatta: a japán politikusok és hatóságok, valamint az atomerőművet működtető cég vezetői között több ezer kilométerről is észrevehető repedések mutatkoztak a kölcsönös bizalom addigi sima és tükörfényes falán. A helyzet súlyosbodása ezt az új bizalmatlanságot csak tovább fokozta: egymásra mutogatás, a felelősség áthárítása, vádaskodások színesítik a Tokióból érkező híreket. Legutóbb épp a japán kormányfő és az egyik legnagyobb erőműtulajdonos között volt szamurájharc egy erőmű bezáratása miatt.
 
A tesztek szükségességét amúgy az európai politikusok többsége is elismeri – legalábbis szavakban. A leolvadt japán reaktor, a súlyosan szennyezett tengervíz, a kiterjesztett Zóna hírei következtében nem is lenne politikus másként viselkedni. Főleg egy olyan időszakban, amikor a szintén hetes szintű Csernobil negyedszázados évfordulójára emlékezett a világ. Az atomlobbi mindig is kulcsszóként használta a biztonság szót, ezért képviselőik, illetve a nukleáris energiát támogató tisztviselők, hatósági emberek mi mást tehetnének, mint hogy támogatják e biztonsági intézkedések végrehajtását.
 
A stressz-teszt hallatán amúgy nem valamifajta katasztrófavédelmi gyakorlatra kell gondolnunk. Ez kifejezetten elméleti munka. Úgy működne majd, hogy az egyes országokban működő illetékes hatóságok képviselői ismételten átnyálazzák az erőművek ezer oldalakra rúgó tervdokumentációit, meg a saját korábbi jelentéseiket, és „új szemmel“, az unió által megszabott stressz-szempontok szerint értékelik azokat. Tesztelni tehát kell, csak a szempontokat kell megtalálni hozzá.
 
Néhány nappal azelőtt, hogy a fukusimai reaktor egyes blokkjáról hivatalosan is beismerték, hogy már 16 órával a földrengés után leolvadt, Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kiadott egy nyilatkozatot, és ebben kiállt Oettinger kollégája mellett: az európai atomerőművek idén elvégzendő kockázati és biztonsági felmérésének ember okozta katasztrófákra, például terrorcselekményekre is ki kell terjedniük.
 
Az ENSREG (az európai nukleáris hatóságok csoportja) és az Európai Bizottság egyelőre nem tudott megállapodni arról, hogy Barroso javaslatát elfogadják-e. A tárgyalások azért szakadtak meg, mert a francia és a brit fél ragaszkodik ahhoz, hogy terror- és kibertámadások ne szerepeljenek a próbákon, mert szerintük ezek állambiztonsági ügyek, és nem egy erőmű dolgozóinak feladata a megakadályozásuk. A németek viszont, akik kinyilvánították, hogy 2021-re minden atomerőművüket leállítják, továbbra is harcosan kiállnak a magasabb követelményű tesztek mellett.
 
A magyar fél álláspontja minden bizonnyal a brit-francia tengelyt erősíti, hiszen Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese a Barrosso által felvetetteket egy nyilatkozatában “abszurdnak nevezte”, és úgy vélte hogy “egy nehézbombázó támadása ellen nem lehet felkészíteni semmit, így egy erőművet sem, és jelenleg nem is indokolt az atomerőművek ilyen szintű ellenőrzése.” Azt nem tudni, hogy mit gondol az Iránban garázdálkodó Stuxnet vírusról, ami jelentős károkat okozott az ottani nukláris létesítményekben.
 
A stresszteszt amúgy önkéntes, az unió ugyanis nem hozhat kötelező érvényű döntést, a lisszaboni szerződés alapján erre nincs módja, mint ahogy energia-mixük meghatározásának jogát is az egyes országok felelősségi körébe utalta. Az atomenergia létéről, vagy annak az energiateremelésben betöltött hányadáról szóló kérdésekbe tehát nem szólhat bele.
 
Míg az európai hivatalosságok megpróbálnak dűlőre jutni valamifajta közös jogalapban, Georgij Kasztcsijev fizikus, a Bécsi Tudományos Egyetem Biztonsági és Kockázati Intézetének munkatársa, (korábban évekig a bolgár nukleáris felügyelet vezetője) levelet írt Oettinger energiabiztosnak. Ebben azt állította, hogy “a most induló stresszteszteknek több tonna dokumentum előállításán túl semmilyen érdemi hatása nem lesz”. Szerinte nem várható el, hogy azok a nemzeti szakemberek, akik gyakran évtizedek óta felügyelik, üzemeltetik vagy építik az atomreaktorokat, objektíven vizsgálják felül azok biztonságosságát. De ennél sokkal tovább megy: a fizikus szerint az összes brit elsőgenerációs gázhűtésű MAGNOX reaktort, és az összes olyan reaktort, amelynél nincs valódi konténment vagy a fűtőelem-tároló medencéket a konténmenten kívül helyezték el, min-mind be kéne zárni. Ezzel a paksi típusú magyar, szlovák és cseh erőművek, illetve a régi német, spanyol, svéd és finn forralóvizes reaktorok leállítására szólít fel. Levelére igazi bürokrata választ kapott, érdemi tartalom nélküli, nesze-semmi-fogd-meg-jól mondatokat.
 
Jan Haverkamp, a Greenpeace európai uniós nukleáris szakértője az első körben a legveszélyesebb erőműveket állítaná le, így például azokat, amelyeknek nincs második védelmi vonaluk. (Ilyen reaktorok találhatók a Greenpeace szakértője szerint Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban.) Rebecca Harms, a zöldek európai parlamenti (EP-) frakciójának társelnöke is bezárattatná az 1980 előtt épült – a külső védőburkolat nélküli – illetve az úgynevezett forralóvizes reaktorokat működtető erőműveket. (Jellemző módon róluk mint riogatókról, aggódókról számolt be a magyar sajtó, és valahogy mindig előkerül valahonnan egy magyar szakértő, aki megnyugtató szavakkal elveszi az élét a “külföldi zöld” véleményének.)
 
A magyar nukleáris hatóság emberei, valamint a magyar politikusok széles köre Rogán Antaltól egészen Fellegi Tamásig továbbra is sine dubio beszélnek a nukleáris energia fontosságáról és Paks biztonságáról. Eleddig az LMP néhány képviselőjén kívül nem igazán beszéltek arról, hogy meg kellene vizsgálni, szükség van-e egyáltalán a paksi bővítésre.
Az unió szintjén tehát egyelőre a tesztelés módjának tesztelése folyik, a leendő papírmunka feltételeinek kijelölése sem lesz stresszmentes feladat. Ismerve az eddigi megosztottságot, azt sem lesz egyszerű kidekázni, hogy az amúgy önkéntes alapon elvégzendő vizsgálódást mi módon végezzék el az egyes hatóságok.
 
Pedig minden nukleáris ügyben érintett döntéshozónak és szakembernek számolni kell azzal, hogy Fukusima után már nem lehet ugyanúgy nukleáris reaktorokat működtetni, netán építeni mint annak előtte. Az unió vezető politikusainak nyilatkozatai nem lehetnek következmények nélküliek, s még az is előfordulhat, hogy a közeljövőben nem csak a németek zárják majd be atomerőműveiket.

Címkék: atomenergia siposs zoltán

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr232919379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camappa 2011.05.20. 16:55:23

Nagyon szép cikk, csak megint arról nem esik szó, hogy mi váltja, illetve fogja kiváltani a nukleáris erőműveket???

MI FOGJA KIVÁLTANI?

Netán az ITER? Majd 40 év múlva.

Szélerőművek? Ugyanmár, az egyre növekvő acél és fémárak mellett?!?!

Szén alapú tüzelőanyagok? Aszondják, hogy a co2 kibocsátás miatt változik a klíma.

Na, MI FOGJA KIVÁLTANI a nukleáris erőműveket?

tyberius 2011.05.20. 17:37:20

@Weöres Dániel: Ezt még ki lehetne egészíteni azzal, hogy a 9.0-s földrengés után az igazi bajt a cunami okozta... az pedig aztán végképp nem fenyegeti a legtöbb európai atomerőművet :)
Kíváncsi vagyok egyébként, mi maradna Európából egy 9.0-s földrengés után. Sztem kisebb gondunk is nagyobb lenne annál, leolvadnak-e a reaktorok.

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2011.05.20. 17:53:46

Egy elavult reaktor balesete, amit ráadásul a cunami okozott, nem a földrengés, milyen kérdést is vet fel?
Hogy ne építsünk 40 éves, elavult technológiával atomerőműveket a tengerpartra?

Azt hiszem ezt Európa nagy része tartani tudja, talán Észak-Koreát fenyegeti egyedül az a veszély, hogy elavult atomerőművet épít...

A mai reaktorok akkor sem olvadnak le, ha a sivatag közepén állva eltűnik minden hűtővíz.

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2011.05.20. 17:56:24

@Camappa: A nukleáris erőműveket a nukleáris erőművek fogják kiváltani ;)
Csak éppen urán és plutónium helyett tórium fogja hajtani őket. Egy sokkal nagyobb energiasűrűségű, nagyon gyors felezőidejű anyag, ami önmagában biztonságos.
Ma azért vannak urán és plutónium erőműveink, mert kellett a fűtőanyag a fegyverekbe. Most éppen a fegyverekből készül a fűtőanyag :)

Szakyster 2011.05.20. 18:10:16

Teljes mértékben egyetértek! Sőt, ez csak az első lépés, hiszen természetesen a több, mint 100 fős repülőgépeket is azonnal be kell tiltani, számtalan halálos áldozat a bizonyíték. És át kell gondolni azt is, hány hónap alatt lehet bezúzni a személygépkocsikat, halálozási statisztikák magukért beszélnek! Végre egy alapos, elemző, érzelmeknek nem felülő cikkíró, hogy mennyire hiányzott már egy ilyen!

2011.05.20. 18:28:03

Igazi sötétzöldek ülnek az energiaklubban.

Remélem hogy otthon gyertyafénynél nézitek a tv-t!

2011.05.20. 18:33:15

@yaffa: Kedvelem a hozzád hasonlókat, arra van szükség, hogy azok, akik _valóban_ ismerik ezt a technológiát mindenhol készen legyen cáfolni a sötétzöldek ferdítéseit és pánikkeltését.

ubu1 2011.05.20. 19:34:12

A csernobili és a fukusimai 7-es valóban nem ugyanaz. Egyszerűen csak nem olyan magas és nem olyan finom az INES skála, hogy a különbséget számszerűen tudja érzékeltetni. Úgyhogy én pszichológiai szempontból sokkal inkább a fukusimai 6-os besorolást támogatnám, még ha a definíció szerint ("Nagy területeken [...] súlyos egészségkárosító és környezeti hatásokkal") indokolt is a 7-es.

ubu1 2011.05.20. 19:38:14

A paksi bővítésre meg igenis szükség van. És amíg az atomenergia társadalmi támogatottsága ilyen magas marad Magyarországon, addig a politikusok sem fogják szerencsére másképp gondolni. Úgyhogy bele kell húzni. Legalább ebben az egy kérdésben nem vagyunk birkák. Ritka kivétel, és ki tudja, meddig marad ez így.
Aki meg nem ért egyet, élén a sötétzöld németekkel, az tényleg nézzen TV-t gyertyafénynél.

uluk4i 2011.06.16. 12:08:19

Kedves Siposs Zoltán, legyen szíves megmondani, hogy a fukusimai balesetben hányan haltak meg? Mármint közvetlenül a baleset miatt, az ott dolgozók és a mentésben részt vevők közül? Hogy mi? Senki sem? Egy ember sem halt bele? Ja, akkor miért és hogyan akarja Csernobilhoz hasonlítani? Azért, mert mindenki bepánikolt egy 9-es erősségű földrengést sértetlenül átvészelő atomreaktor miatt? Amikor a cunaminak 20000-nél több áldozata volt? Miért nem attól visszhangzik a világsajtó, hogy vessük stresszteszt alá a tengerparti településeket? Hiszen tenger alatti földrengések is majdnem olyan gyakran fordulnak elő, mint 7-es szintű atomerőműbalesetek. Vajon azért, mert az atomenergia színtelen, szagtalan, láthatatlan és szinte mindenki, aki erről nyilatkozik vagy szakért, semmit nem ért belőle?
Hú, nagyon sokáig lehetne ezt még folytatni, de gondolom az első pár sor után elkönyvelt az atomlobbi tagjának és a maradék már nem is regisztrált...

uluk4i 2011.06.16. 12:09:10

@ubu1: a súlyos egészségkárosítót ugye még ki se tudták mutatni, se valószínűsíteni, ezért marad a "nagy területen", mármint a tengervízben. Tényleg egyformák :D
süti beállítások módosítása