HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. június 23.

Jól betolták a görög falovat Brüsszelbe

Gyükeri Mercédesz

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa)

Csúnya pofont kapott az EU a görögöktől, és nincs garancia arra, az eddig alkalmazott módszerek megoldást jelenthetnek-e a déli ország adósságválságára, vagy akár a valutaunió megmentésére.

 
„Egy európai közös pénz tönkretenné a kontinens kevésbé versenyképes államait, mint Portugália vagy Görögország, ezzel pedig végveszélybe sodorná magát az egységes valutát is.” A ma már klasszikussá vált próféciával Margaret Thatcher brit miniszterelnök rontotta el mindenki – de főleg Jacques Delors európai bizottsági elnök – szájízét 1990 novemberében. A Vaslady makacs ellenállása akkor, 11 évnyi kormányzását követően miniszterelnöki székébe került, és országa ugyan nem lett a valutaunió tagja, ám a mondatot mostanáig mintha senki nem is hallotta volna meg.
 
A ma már 86-ik életévét taposó Thatcher a hírek szerint memóriazavarokkal küzd, ám a görög válság megmutatta, hogy az agg politikusasszony csöppet sincs ezzel egyedül. Mintha az európai politikusok is kegyesen megfeledkeztek volna a periféria országairól, de főleg a görögökre jellemző kormányzati „félrelépésekről”, amelyek ma valós veszélybe sodorták a szilárdnak tűnő, 11 éve működő valutauniót.
 
Például arról, mire is fordította Athén az 1981-es csatlakozása után igencsak bőkezűen csordogáló európai pénzeket. És itt nem is csak a kifizetéseket kísérő korrupcióra kell gondolni, hanem például arra is, hogy a növekedésnek köszönhetően gyarapodó kasszából mire költött a kormány. Az oktatás fejlesztése vagy a befektetések ösztönzése helyett például egy igencsak kedvező – 35 év utáni visszavonulást lehetővé tevő, 14-ik havi kifizetéseket is tartalmazó – nyugdíjrendszer fenntartására. Vagy éppenséggel egy olimpiára: a 2004-es játékok a kezdeti, 1,3 milliárd dolláros költségvetéshez képest hivatalosan 12 milliárd euróba kerültek, sőt, becslések szerint a beruházás 20 milliárd eurót vett ki az államkasszából.
 
Athén pedig pontosan tudta, hogy Brüsszelben döntéseikre legfeljebb felvonják a szemöldöküket. A kétkedőket – elsősorban a fenntartásainak időről időre hangot adó Eurostatot – is megnyugtatta a kormányzat azzal kapcsolatban, hogy igenis fenntartható gazdálkodást tud folytatni. Közhelyes már a hasonlat, de találó: a görögök a maguk trójai falovát rakták a brüsszeli EU-irodák elé. És igen, ezt a falovat az eurokraták nagy elánnal tolták be a kapukon.
 
Hittek Athénnak az ezredfordulón, amikor úgy döntöttek, 12-ik tagként Görögország is csatlakozhat az euróövezethez. 2002 januárjában aztán Athénban Kosztasz Szimitisz balodali kormányfő is a többiekkel együtt ünnepelhette az egységes pénz átvételét, miközben Brüsszelben egyszerre örültek annak, hogy Krétán euróval fizethetik a frappét, és hogy a görögök kisebb gazdasági csodát vittek véghez egy-két év alatt.
 
Csak hogy aztán kiderüljön, az egész úgy hazugság, ahogy van. Ha ma végignézzük az Eurostat tábláit, egyetlen évet sem találunk, amikor a GDP-arányos államháztartási hiányt az elvárt 3 százalék alá tudta volna szorítani Athén. 1999 óta a bruttó államadósság nemhogy az előírt 60 százalékos szintet nem közelítette meg, de a GDP 100 százaléka alatt is csak háromszor (1999-ben, 2003-ban és az olimpia évében, 2004-ben) járt – igaz, akkor is alig. De ami ennél is szomorúbb, 2004 után alig találunk olyan adatot, amelyiket ne vizsgáltak volna felül. Az állástalanok számáról pedig egész egyszerűen éveken keresztül nem szolgáltattak friss adatokat, így a jó időkben is 10 százalék körüli (jelenleg 14 százalékot meghaladó) munkanélküliség miatt sem állították pellengérre az országot.
 
Kérdéses persze, mit tehetett volna Brüsszel? Az euróövezetből való kizárás ugyanúgy nem része a rendszernek, mint a kilépés. Ennek megfelelően mindkettő tragikus következményekkel járna, nem csak Görögország, de az egész Európai Unió megítélése szempontjából. (Igen, kicsiben pont ezt éljük át most.) A most készülő hatos jogszabálycsomagban is előirányzott, a túl magas deficit esetén automatikus szankcionálást kilátásba helyező rendszer némi visszatartó erőt jelenthet. Majd. Talán.
Az más kérdés, miért is nem voltak képesek már az induláskor ehhez hasonló automatizmusokat beépíteni az euró alapító atyái.
 
Bánhatják, hiszen ha több mint húsz évvel később most végignéznek a rendszeren, ideges brókereken kívül azt a szürreális kép tárul eléjük, ahogy Thatcher asszony elismerően int a falónak, körülöttük pedig EU-alkalmazottak tízezrei tüzet oltanak.
 
A rendszer 2010 tavaszára vált tarthatatlanná, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap ekkor 110 milliárd eurós hitellel segítette ki Görögországot. Mára az is kiderült, ezzel nem hogy segítették volna a notóriusan rosszul gazdálkodó államot, hanem éppenséggel még nagyobb bajba sodorták.
 
Ám amikor azon vitatkoznak, hogy júliusban vagy szeptemberben, a magántőke bevonásával vagy anélkül szavazzanak-e meg újabb mentőcsomagot Athén számára, érdemes lenne elgondolkodni azon, segíti-e az országot a lassan már rutinná váló mentési rendszer. A görögök tavaly és idén is súlyos megszorításokat vállaltak a hitelkeret fejében. Az állandóvá váló utcai megmozdulások résztvevői nyugdíjuk csökkentésén, a 750 ezer állami alkalmazott kivételes jogainak megkurtításán túl a beruházások visszafogását is látják. Ezzel együtt pedig az állami bevételek csökkenését is, növekedés nélkül pedig aligha lesz képes elmozdulni az ország az államcsőd széléről. Sokatmondó: miközben tavaly Németország 4,8 százalékkal tudott növekedni, a görögöknél ugyanilyen arányú volt a visszaesés.
 
Az újabb, várhatóan a jövő héten elfogadandó megszorító csomag a következő három évre majdnem 30 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő, miközben Athén nagyszabású privatizációs programot indít el. Sok szó azonban ezúttal sem esik arról, ebből hogyan lesz bővülés. És azt is diszkrét homály fedi, mekkora pénz csorog el az adóelkerülés és a korrupció miatt. Az újabb mentésen ügyködők május végén azt is felvetették: talán az egyetlen járható út az lenne, ha az EU és az IMF a hitel fejében adóellenőröket vezényelne ki az országba.
 
A példa nélküli beavatkozás minden uniós szabályt felülírna. Thatcher asszony pedig vagy szívinfarktust kapna, vagy egy elégedett mosollyal konstatálná, ahogy az euróövezet megmentése érdekében lábbal tipornák egy nemzet szuverenitását.
 
Államháztartási hiány (a GDP százalékában)
Forrás: Eurostat
 
1995    9,1
1996    6,6      
1997    5,9
1998    3,8
1999    3,1
2000    3,7
2001    4,4
2002    4,8
2003    5,7
2004    7,4
2005    5,3
2006    6
2007    6,7
2008    9,8
2009    15,6
2010    10,4
 
 
Bruttó államadósság (a GDP százalékában)
Forrás: Eurostat
 
1999    94
2000    103,4
2001    103,7
2002    101,7
2003    97,4
2004    98,6
2005    100
2006    106,1
2007    105,4
2008    110,7
2009    127,1
2010    142,8

 

Címkék: görögország euró válság gyükeri mercédesz

51 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr173008237

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Végső megoldás: államcsőd, élet az EU-n kívül 2011.06.23. 13:38:09

Egyetlen igazi megoldás van: az államcsőd, valamint az euróövezetből, és esetleg az EU-ból való kiválás. Rossz és fájdalmas, de ettől még nem fog eljönni a világvége. (Fotó: AFP/Getty Images) A görög válság nemcsak, hogy nem akar megoldódni, de a hel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úviusz 2011.06.23. 11:37:16

Ha van egy kis esze az Eu-s főmuftiknak most ebben a pillanatban reaktiválják Thatchert és kinevezik az Eu diktátorának:)

Démonmac1 2011.06.23. 11:49:34

"A ma már 86-ik életévét taposó Thatcher a hírek szerint memóriazavarokkal küzd"
Többek között ezért lenne ez végtelenül nagy hülyeség.

Waldorf Rolandó 2011.06.23. 12:02:30

@Démonmac1: nem a memóriájára van szükség, az másnak sincs, ugye

delvideki 2011.06.23. 12:08:58

Görögországot le kell engedni a klotyón. Azt azért látni kell, hogy PIGS államok krízisei más-más jellegűek - Írországban klasszikus ingatlanbuborék, ami áttétellel átterjedt a bankokra, de az állam relatíve kevéssel tartozik, Spanyolország részben dettó, csak itt az állam is belehúzott, Portugáliát nem ismerem, a görögöknél meg szimplán ihaj-csuhaj & hazugság. Ergo mintha az Isten is a görögöket teremtette volna példát statuálni.
Persze lesznek vesztesei a dolognak (még a német bankok között is) de a veszteségminimalizációt kell szem előtt tartani.

*azta* 2011.06.23. 12:15:21

@delvideki: "Ergo mintha az Isten is a görögöket teremtette volna példát statuálni."

egy évvel ezelőtt meg arról szóltak a hírek, hogy ez a mi szerepünk volna...

"Thatcher asszony pedig vagy szívinfarktust kapna, vagy egy elégedett mosollyal konstatálná, ahogy az euróövezet megmentése érdekében lábbal tipornák egy nemzet szuverenitását."
továbbra is azt gondolom, ez a legnagyobb kérdés! ha nemzetállamok alkotják az eu-t és a valutauniót, akkor nem hiszem, hogy van az egésznek hosszútávon értelme. ha viszont erős európát akarunk, akkor a nemzetállam sztorit el kéne felejteni... szerintem.

szóldzsörr 2011.06.23. 12:16:05

Korrekt cikk, grat. a szerzőnek.

akakukk 2011.06.23. 12:16:14

Hu, de ez az EU-s adoellenor ez jo otlet! Szerintem nem az kellene, hogy automatikusan szankcionaljak a deficithatart tullepo orszagokat (hiszen ha fizettetnek veluk, csak meg nagyobb lesz a deficit), hanem automatikusan adoellenorok kezdik el jarni az orszagot, maximalis felhatalmazassal!

Homeoffice 2011.06.23. 12:43:02

Az a kérdés, hogy az euróval rendelkezúő országoknek meddig lesz szabad kapacitása finanszírozni ezeket a segélycsomagokat.
(PL: Szlovákia, amely privatizálni kénytelen emiatt komplett szektorokat)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.06.23. 12:48:50

@*azta*: tökéletesen igazad van. Az Euronak csak akkor lenne valós, hosszútávú szerepe, amennyiben Európában létrejönne az Európai Egyesült Államok, az USA mintájára.

delvideki 2011.06.23. 12:58:54

*azta*:
ami késik, az nem múlik :)
Jelenleg MO-t egyedül az export, azaz nevezzük nevén: a német export húzza - már amit ez húzni tud, fizetési mérleg, stb. Az összes többi dologban csend és hullaszag uralkodik. Nomármost egy lábon állni nem egy stabil pozíció...

Szeptim 2011.06.23. 13:09:53

Olyan országokkal nem szabad gazdasági szövetségre lépni, ahol populista és korrupt politikai hagyomány működik.
Ezt kb ahhoz lehet hasonlítani, mikor valaki közös céget alapít egy alkoholista szerencsejátékossal.
Szintén ezért nem lenne jó ha bevennék Magyarországot, csak az eurónak jelentene veszélyt.

Bilbo 2011.06.23. 13:29:31

@delvideki: "Jelenleg MO-t egyedül az export, azaz nevezzük nevén: a német export húzza"

de az húzza ... Mindig jobb, mint a semmi. Gyurcsany után örüjünk már ennek is.

vajon miért nincs fogyasztás? A devizahitelek miatt, ami ugye nem Orbánék bűne ...

XoniX 2011.06.23. 13:53:55

@Bilbo: "A devizahitelek miatt, ami ugye nem Orbánék bűne ..."
Hanem kié? Senki sem kényszerített senkit devizahitel felvételére, szabad választás kérdése volt. Én például nem vettem hitelt.

csoko20 2011.06.23. 14:13:46

@Bilbo: Mondjuk minden idők legalacsonyabb adókulcsa és a "senki nem jár rosszabbul" adóreform után sem lódult meg a fogyasztás...

delvideki 2011.06.23. 14:14:52

@Bilbo:
a Gyurcsány után jövő új garnitúrára tekintve _csak_ ennek örülhetünk. Semmi másnak.

is 2011.06.23. 14:36:43

@Bilbo: miert Gyurcsany utan? vagy te a vilaggazdasagi valsagot hivod Gyurcsanynak? vagy hogy kerul ide Gyurcsany? el tudod szabatosan magyarazni annak figyelembe vetelevel, hogy volt egy totalisan ertelmetlen, viszont nagyon is rombolo hulyenepszavazas 2008 marciusban, elotte 18 honap orultekhaza hangulatkeltessel?

is 2011.06.23. 14:38:43

@XoniX: @Bilbo: igen, erre a kerdesre varjuk a valaszt!! kinek a bune a devizahitel? bun-e, hogy a mai napig(!) a devizahiteles kevesebb osszeget fizet, mintha forintban vette volna fel ugyanazt az osszeget?

is 2011.06.23. 14:42:17

@poszt: a gorogok jol elswapoltak 10 evre a hianyukat a Goldmann Sachs segitsegevel. errol a tortenetrol egyszer sikerult valami kicsit olvasnom; egy ilyen cikkben, ahol a szerzo kulon kiirja magarol, hogy gazdasagi ujsagiro, vartam volna konkretabb adatokat. egy kicsit feluletes az Eurostat tablazatait szimplan benyomni, meg leirni, hogy rossz adatokkal tomte Gorogo az EU-t.

a GDP-csokkenes pedig nem osbun. igen, a gorogok szegenyek lesznek, ha mar 15 evig jol (a lehetosegeknek joval felette) eltek. a magyarok is szegenyek lesznek, miutan 6 evig (2001-2006) jol eltek. nem kell a hitelt kinoni. a hitelt vissza kell fizetni.

Kivancsi 2011.06.23. 14:46:04

nekunk is jo lenne par EU-ellenor, adoellenor..

Kezdhetnenek az allammal pontosan is a kepviselokkel, koltsegteritessel, kozbeszerzessel..
majd folytathatjak az utcan kisboltok, piacok, taxisok, parkoloorok, orvosok (halapiiz), stb..
Kene vagy 1000db ellenor...
:):):)

gpt32 2011.06.23. 14:51:09

Nem lehetne Orbánt és Szíjjártót odaküldeni, hogy védjék meg Görögországot?
Minket már annyi mindentől megvédtek.

Apafarkas 2011.06.23. 14:53:48

@Bilbo: Hát, a német gazdasági bővülésnek semmi köze a kommunistákhoz, akármennyire is rühellem őket, de még csak a naridroidoktól sem kér engedélyt...Számunkra egy befolyásolhatatlan külső tényező.

Csillagszemű Juhász 2011.06.23. 14:55:20

valaki magyarázza már el, mit jelent(ene) a gyakorlatban, ha egy ország csődbe megy! köszi

cukorrépa 2011.06.23. 15:03:09

jó a cikk!

és Magyarországra is EU-s adóellenőrök kellenének... agyatlan erős büntetőjogokkal. lenne itt olyan adómorál, mint a mesében.

persze előtte a politikussimlik ellenőreit is rá kellene küldeni az országra. abból meg új választások lennének és padlóra vágódnának a rendszerváltó pártok.

carbissian 2011.06.23. 15:24:45

Nagyon jo cikk! Koszonet a cikkironak! En azon a velemenyen vagyok,hogy a gorogoket hagyni kellene csodbemenni mielott meg tobb problemat okoznanak.
Penzt onteni egy olyan orszagba ami nagy valoszinuseg szerint soha nem fogja tudni visszafizetni a hitelei nagy reszet,nem old meg semmit.Nem igazan ertem hogy tudtak eurohoz jutni hazugsaggal atveressel hamis adatokkal,hogyhogy nem jottek ra erre az EU fejesek akkor? @Bilbo: A devizahitel nem bun csak egy opcio egy tipusa a hiteleknek. A baj az emberekkel volt, van, es lesz is sajnos mert nagyon sokan nem veszik tudomasul azt az egyszeru tenyt hogy egy hitel nagy felelosseg.Plusz devizahiteleknel ugye minden arfolyamingadozasbol eredo tobbletkoltseg a hitelfelvevot terheli ez benne is van a szerzodesben amit a felvevo alairt minden kenyszer nelkul.

delvideki 2011.06.23. 15:33:20

@Carbissian:
a hitel kérdéséhez még hozzátenném, hogy a devizahitelesek még most is, az árfolyam- és és költségemelkedések dacára is, kisebb részleteket fizetnek mintha a hitelt forintban vették volna fel. Akkor kinek is kéne segíteni?

szobatars 2011.06.23. 15:47:29

1. Amíg az EU nem lép túl a nemzetállamokon, addig kódolva van az ilyen válság. A németek is sértették már meg a közös gazdasági elveket, de az ő gazdaságuk könnyebben átvészelte.

2. Nagyon aggasztó, hogy a végletesen gyenge euróhoz képest is gyengül a forint, ergo a helyzetünk még az "EU"-nál is kínosabb.

carbissian 2011.06.23. 15:54:59

@delvideki: A gorogoknek semmikeppen csak elvesztegetett ido es penz! Azoknak az embereknek kellene segitseg akik teljesen tudataban voltak annak mit vallaltak amikor a hitelt felvettek mondjuk mert sajat otthont szerettek volna,es ugy gondoltak stabil munkahelyuk es forrasaik vannak ahhoz hogy a hitelt visszafizessek.Sajnos a valsagot senki nem latta elore( ok Roubini igen:)ezert nem kellene kulonbseget tenni devizaban es forintban eladosodottak kozott!

szobatars 2011.06.23. 16:00:47

@Csillagszemű Juhász:
pl. egyszer csak feleannyit ér a fizetésed, az árak az egekbe szöknek, áruhiány lép fel, a bankszámládat befagyasztják, kirúgnak a munkahelyedről, külföldre menni nem tudsz, mert a pénzed feleannyit ér és egyébként sem vehetsz fel egy limitált összegnél többet, hiába próbálsz megszabadulni a nagy házadtól és kisebbe költözni, mert a kutya nem veszi meg a tiedet, így a lakásrezsiden sem tudsz takarékoskodni (ráadásul a szolgáltató a duplájára emeli a víz, villany és gáz árát), stb...pl. a 2000-s évek elejének Argentinája.

Ipari-antidepresszió 2011.06.23. 16:02:58

Nekem az nem világos már jó ideje, hogy miért írják a költségvetéseket fix számokban, ahelyett, hogy a bevétel százalékos részéből oldanák meg a finanszírozást. Az egész EU rákfenéje a költségvetési hiány, ami ugye az éves államadósság növekedés. A költségvetések meg a kislányos vágyálmok kategóriájába esnek többnyire. Nemlétező bevételeket megsaccolnak és azt ki is fizetik, akár hitelből, akár adóemeléssel kisajtolva, de többnyire mindkettő. Az egész EU-ban gyakorlattá kell tenni a költségvetési-bevétel arányos kifizetéseket. Ez praktikusan változó béreket jelentene a közszférában, cserébe nem kellene elbocsátásoktól tartani, vagy fix. bér de változó létszámkeret. Lehet választani. A változó létszámkeret persze nyugdíjaknál nem lehetséges, ezért ott kizárólag 12 havi bevétel arányos kifizetések lehetségesek. Valami egyszerű integráló algoritmussal kisimíthatóak a változások, hogy ne ugráljon össze-vissza kifizetés, mert az adóbevételek sem folyamatosak. A jelenlegi hitelből pótoljuk a hiányt út nem tartható. Biztos csődhöz vezet.

*zsu 2011.06.23. 16:05:28

@Csillagszemű Juhász: @szobatars:
Azért lesz hirtelen minden drága a fizetésed meg kevés, mert az államcsőddel az ország többek között befagyasztja az országból kifelé történő fizetéseket, és ha nem fizetsz az importért ugye... áruhiány stb. amit szobatars leírt.

Csillagszemű Juhász 2011.06.23. 16:06:57

@Ipari-antidepresszió: köszi, szép kilátások... Gondolom egsész szektorokat, rengeteg ingatlant tudnának vásárolni gombokért a külföldi tőkések. Valaki ezen is kaszálna.

szobatars 2011.06.23. 16:26:06

@*zsu: ezt már nem is részleteztem, mert a mindennapi nehézségek mellett az ilyenekre már nincs idő figyelni államcsőd közben. Beszéltem Buenos Airesből idemenekült magyar-argentin házaspárral...mesélték, hogy az ismerős egyetemi tanár a kukákban turkált élelemért...

S megdöbbenve beszélgettünk arról (2007 tavaszán), hogy mi is ebbe az irányba rohanunk, de senki nem foglalkozik vele...

qccoss 2011.06.23. 17:18:45

szegény görögök. még jó, hogy itt van nekünk viktor, aki ha kell a vármegyéinkből sereget toborozva megvédi az országot, legyen az az unió, a csőd, vagy a sátán...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.23. 21:13:12

1/ valóban érthetetlen, miért költ többet bármelyik állam a bevételeinél, mikor annyira ellentmond a józan észnek
2/ még ennél is érthetetlenebb, miért szavazzák meg a képviselők az ilyen költségvetéseket
3/ legfőképp érthetetlen, miért nem zavarjuk el az összes kormányt, képviselőt, amelyik ezt teszi

Mr. Waszabi 2011.06.23. 21:24:47

@*azta*: ezzel egy baj van csupán. Nem az EU nevezte aki a nemzet államokat, mintegy irányvonalat. Azok valahogy jöttek a múltból, fene a belüket, és nagyon nemzetieskedtek igen sokáig bármiféle egyesülés ellen.
Nem hiszem, hogy Szt.István módszereivel, tűzzel-vassal megtérítik egy-kettőre a lakosaikat, hogy tessen már kigyógyulni a nemzeties sallangokból:)

Mr. Waszabi 2011.06.23. 21:28:57

@Ipari-antidepresszió: zseniális javaslat. Komolyan.
Talán be kéne terjesztened Tvrtkonak, elintézi, hogy hamar törvényjavaslat legyen belőle.

inreallife 2011.06.23. 22:15:51

@Ipari-antidepresszió: mert nem tanultál sose a gazdaság működéséről. ha csak a költségvetési egyenleget nézed, valóban siralmas a helyzet, de néha ez belefér, ez hogyan lehet? hát vannak más dolgok is serpenyőben, semmi sem olyan egyszerű. pl a működő tőke beáramlás kifejezetten a másik serpenyőben van, pár másik haverjával együtt. ez viszont viszonylag gyorsan kivonható, megállítható stb. probléma akkor van, ha nagyon kileng a mérleg.

feljebb olvastam valakitől, hogy európai egyesült államok a nemzetállamok helyett. pontosan arra haladunk, csak orbáni metaforával pont az ellenkezőjét állítják, így a nép sem hőzöng, azaz beveszi a nemzeti dumát és nem ellenkezik... tipikusan esa lesz itt, csak kell még hozzá vagy 40-50 év.

görögök meg csődben vannak. szerintem az időt azért húzzák, mert valamelyik isten háta mögötti svájci faluban már nyomtatják a drahmát, csak még fél év kell mire meglesz a megfelelő mennyiség.

a csőd azt jelenti, hogy az adósságot valamilyen szinten megtagadják. most 50%-ról beszélnek, de valszeg közelebb van a 80%-hoz. ha tökösek a görögök, mindent megtagadnak. persze kegyetlenül megszívják, mert ugye valutát váltani nem fognak tudni, fixálját a drahma érfolyamát, majd havonta 20%-kal leértékelik a valutát, amíg el nem érik a mélypontot, utána beáll az a szint, amit a görögök "érdemelnek".

pénzért venni jóideig semmit sem lehet, cirka 1-2 évig. sokkal többet ér a cserekereskedelem. külhoni görögök küldenek majd haza valutát, eszközöket stb, jellemzően a szegény családtagoknak. mint annó az írek, akik kivándoroltak amcsiba. ja, már rögtön az első hónapban az összes boltot kifosztják. európa bölcsője, nesze neked. ez az államcsőd.

Kaptabakta 2011.06.23. 22:33:25

@Bilbo:
Ne legyél már demagóg.
Orbánnak vagy Gyurcsánynak köze nincs a német exporthoz. Egész egyszerűen a német vállalatok az utóbbi 2x éveben nagy bázist építettek ki kishazánkba.
A devizahitelekbe meg megint ne menjünk bele, mert rohadt mindegy, hogy én nem tudom fizetni a deviza, vagy az állam nem tudja fizetni a bankoknak a dotálás miatti ráeső részt.
Utóbbiban mindkét kormány nyakik sáros. Nem kellett volna Orbánéknak elültetni a "mindenkinek lehet saját lakása" dumát és fizetni a kamattámogatást a bankoknak, a Medgyesi/Gyurcsány kormánynak meg a bankok segítségével belehajszolni az embereket a lakásásárlásba.
Meg persze -bármilyen csúnyán is hangzik- az embereknek is el kellett volna gondolkozni a lehetőségeken. ENNYI

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.06.23. 22:45:27

@Csillagszemű Juhász: Jön a csőd és senki nem tudja, hogy mi lesz. Így kezdődik. Az, hogy akadozik a fizetés, nem nagy újdonság a déli államokban, pár hónap csúszda sajnos belefér.
Aztán jön a BANKI SZÜNET. És vége a világnak. Ugye olyan Postabankos a dolog, állnak sorba az emberek és először udvariasak, aztán dühösek, aztán könyörögnek, de nem ad ki pénzt a bank, meghatározott ideig vagy ki tudja meddig. És akkor jön el az a pillanat, hogy hiába gazdag valaki, hiába vannak tartalékai, ha nem fér hozzájuk. Ha szegény, akkor meg pláne. És indul a fosztogatás. Ez történt Argentínában és Uruguayban. Ne tévesszen meg az, hogy messze vannak. Semmivel sem éltek rosszabbul, mint a magyarok vagy a görögök. Életminőséget tekintve. Én végignéztem igen közelről és ha csak elméleti lehetősége is felmerül a sztorinak, akkor az jár jól, aki retteg és az nagyon rosszul, aki azt hiszi, hogy minden rendben lesz. Próbálják elbagatellizálni, hogy ugyan már, majd kilépnek az EU-ból, de amikor azzal szembesül vki, hogy nincs pénz, nincs benzin, nincs kenyér, akkor mindent meg fog tenni a túlélésért.
Argentína:
www.youtube.com/watch?v=6lSkrQBP4gg
Ja, és rögtön utána sorban jött Brazília pár hónap alatt a pénz elvesztette az értékének 70%-át, pedig semmi baj sem volt ott, csak begyűrűzött.

Kaptabakta 2011.06.23. 22:46:31

@nexialista: @inreallife:
Mondjál légyszíves 15 szuficites államot.
Tudod az a gond, hogy az államnak ki kell fizetnie a nyugdíjakat (ez tetemes kiadás általában), a tanárokat, rendőrőket, túzoltókat stb... Az állam csak azt csinálha makróban amit a honfitársaink is mikróban. Kell vmi de nincs annyi pénzem felveszem a hitelt és megveszem (persze az állam ezt nagyban teszi).
Mint írtam a nyugdíj meg tetemes rész képez a kiadásban. Mit tehet az állam? Amit Orbánék bejelentettek? Egy részével egyetértek de van amivel nem, főleg, hogy emlékeim szerint a rendvédelmi szerveknél az előző Orbán kormány törölte el a beosztáshoz kötött szolgálati szorzót. Annak idején ha pl. ha katona voltál és olyan beosztásban volt (mondjuk hírszerző) volt egy talán 1,2-es szorzó a munkavisonyra, viszont egy irodistának vagy programozónak ez nem volt. És most ez a kormány tépi a száját...
Ugyan már... (persze a Medgyesi/Gyurcsány kormány se jobb)

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.06.23. 22:48:48

Viszont ismerek embert, aki békásmegyeri panel árából palotát vett Buenos Airesben. Más baja a te lehetőséged.

Ipari-antidepresszió 2011.06.23. 23:26:22

@inreallife: Ennél azért komolyabb érveket kellene felhoznod. Ott van pl. a görög államháztartási hiány mértéke az elmúlt 15 évben. Sosem sikerült eltalálni a számokat. Továbbra is tartom, hogy százalékban kellene a kiadási tételeket meghatározni, méghozzá a várható bevételek százalékában. Vannak persze fix kiadási tételek, mint pl. a törlesztő részlet, de ezek is kezelhetőek, ha alacsony az arányok az összes többi kiadási tételhez képest. Nincs olyan hogy fix közszféra bér és fix létszám. Nincs olyan, hogy fix nyugdíjemelés, pláne inflációval korrigált. Nincs olyan, hogy jósolható adóbevétel. Ezekkel a vágyálmokkal le kellene számolni.

Szabályozástechnikával ezek teljesen jól kezelhető esetek, megfelelő algoritmusok bevezetésével mindig tartható a nullszaldós költségvetés. Most egy csomó ország lakossága megszorításokról beszél, holott ha folyamatosan követné a költségvetési bevételeket az ő bérük, akkor pl. a mozgóátlagból már hónapokkal korábban láthatnák, hogy szűkösebb idők jönnek majd és arra fel tudnának készülni.

Összefoglalva, a költségvetési bevétel annyi, amennyi, azt kell beosztani.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.23. 23:33:55

@Kaptabakta: természetesen nem létezik 15 szufficites állam, de ezt csak az bizonyítja,
minden államszervezet tönkreteszi az állampolgárait...
folyton megy a "nyugdíj, oktatás, egészségügy költsége" mantra, ám kíváncsi vagyok, hányan tudják, milyen nagy hányad megy a rendvédelmi szervekre, ami ugyebár a pocsék államszervezet fenntartásának biztosítéka...

SvenH. (törölt) 2011.06.23. 23:42:29

"Az újabb mentésen ügyködők május végén azt is felvetették: talán az egyetlen járható út az lenne, ha az EU és az IMF a hitel fejében adóellenőröket vezényelne ki az országba."

szerintem meg a 2006os rendori -kis hazankban mar jol teljesitett- osztagat kellene kikuldeni

megszunnenek a tuntetesek hamarjaban

SvenH. (törölt) 2011.06.23. 23:44:35

a totocska penzugyminiszternek igaza volt amikor rakerdezett hogy biztos nekik be kell fizetni hiszen egy 3 muszakban melozo autoipari melos kevesebb penzt kap mint egy gorog nyugger...

a szlovakok is kuldhetnenek ki egy rendori kontingenst na, hat egyutt nevetunk es egyutt sirunk!!!

Jurganov 2011.06.27. 08:56:41

a cikk meglepően rossz :) a magyarázatok eléggé félrevezetőek, sőt. de a sok jómunkásember elhisz mindent.

vomit 2011.06.28. 18:19:35

@*azta*: ha viszont erős európát akarunk, akkor a nemzetállam sztorit el kéne felejteni

a nemzetallamoktol elvett jogok husss arctalan, felelossegre nem vonhato testuletek es szemelyek vissza nem szerezheto kivaltsagai lesznek. errol beszeltek a nagy EUSSR konstruktorok mar az 50-es evek ota, termeszetesen csak egymas kozott.
www.irishdemocrat.co.uk/window-on-the-eu/building-the-eu-by-stealth/
"...it would be necessary to conceal from the peoples of Europe just what was being done in their name until the process was so far advanced that it had become irreversible."
centurean2.wordpress.com/2009/08/15/the-great-deception-a-secret-history-of-the-european-union/

Viktus 2011.07.05. 22:38:03

@cukorrépa:

Ja meg mellé mesés államcsőd, mert ennyi betarthatatlan szabály, adóformula a világban nem sok helyen van ...
süti beállítások módosítása