HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. szeptember 15.

Montenegrót kizárják az eurózónából

Bálint Csaba.

(A szerző újságíró.) 

Megy a horvát, a bosnyák meg a szerb... Istenem, hány vicc kezdődött így nagyanyám gesztenyefája alatt! A kis asztalnál mindig ült valaki, aki éppen csak egy kávéra ugrott be, mert amúgy siet, de a legújabb viccre persze volt idő. Magyarok, szerbek, montenegróiak szórták egymásról a vicceket az asztalnál, én meg kölyökként együtt nevettem velük, mutatva, hogy képben vagyok, bár sokat közülük csak évek múltán értettem meg. El kellett ahhoz mennem felnőtt fejjel is Montenegróba, hogy lássam: színigaz, amit a gesztenyefa alatt mondtak róluk.
 
Az exjugó humorban a szerbeknek jutott a bunkó, a horvátoknak a piperkőc, a bosnyákoknak a buta szerepe, a montenegrói viccek pedig kivétel nélkül a lustaságról szóltak, és persze a vitézségről.
 
Fekszik a montenegrói az udvarban. Egyszer csak elkiáltja magát:
- Asszony, hozd az ellenmérget!
- Csak nem kígyó mart meg?
- Még nem, de erre jön - válaszol a férj.
 
Na, ti se változtok - mormogtam magam elé, amikor a montenegrói külügyminisztérium honlapján kerestem az EU-val kapcsolatos terveiket. Az idevágó rész van vagy 10 sor, és kizárólag a “majd” jegyében íródott. Megkapták ugyan tavaly a tagjelölt státuszt, de úgy tűnik, azóta csak fetrengenek a strandon. Nem könnyű egy olyan országot ráncba szedni, mint Montenegró, de azért a semminél többre illett volna jutni a függetlenség óta. A nulladik lépcsőfokon, a “stabil demokratikus intézményrendszer kialakítása és az emberi és kisebbségi jogok védelme” szinten vannak. Kegyelemkettes.
 
Jól megúszták pedig a balkáni bajokat. Nem ragadt rajtuk a szerb átok, nem viselik a szemét agresszor bélyegét, inkább a kis cuki mediterrán sziesztás imidzs jutott nekik. Pedig Dubrovnikot a tengerről nem a szerbek lőtték ugye. Jószerivel kimaradtak a légicsapásokból, nem jutott nekik Hágából, SMS-ben szakítottak Szerbiával, és tiszta lappal heverészhetnek tovább a napon. Az EU-tól baromi messze vannak, de az eurózónához már nem lehetnének közelebb. Igaz, nem sokáig hősködhetnek.
 
Montenegró összedől, ha nem lehet eurója?
 
A térség bankjegyei a 2000-es évek elején általában annyit értek, amekkora a fűtőértékük volt. Hamar belátták hát, hogy nem érdemes montenegrói fabatkát verni, inkább a német márkát vezették be 1999-ben. Aztán amikor az megszűnt, az eurót kezdték el használni helyette. Németországban váltották be a sok márkát, az euró meg repülőgéppel érkezett helyette.
 
A számítások szerint akkoriban majd’ 500 millió euró landolt Podgoricában. Stabilizálta a gazdaságot, az oroszok könnyebben tudták felvásárolni az országot, a turisták nagy részének megfelelt, mindenki boldog volt. 
 
Mindehhez persze az EU hallgatólagos beleegyezésére is szükség volt, de úgy tűnt, hogy Montenegró hangyafasznyi gazdasága nem veszélyezteti az eurózóna stabilitását. Messze is van, kicsi is, az atlaszban se találjuk, kit érdekel?

Így is van, de a montenigrók lassacskán csatlakoznának. Akkor mi legyen?

Brüsszelben azt rebesgetik, hogy a csatlakozási tárgyalások idejére Montenegrónak saját fizetőeszközt kell kitalálnia, mert “nem lehet eurója, ha nem teljesíti a maastrichti kritériumokat”. De miért félnek Podgoricában saját pénzt használni?
 
Montenegrónak nagyon sokat jelent az euró. Szarnak az árfolyamra, a turistáknak is remek, a kereskedők és a vendéglátósok is imádják, és az ország eladása is könnyebb euróval, mint helyi tallérral lenne. Az illetékesek pedig aggódnak is, meg nem is.
 
A Montenegrói Nemzeti Bank elnöke szerint a saját fizetőeszköz elrontaná a külföldi (orosz - a szerk.) befektetők kedvét, megakasztaná a tőke beáramlását, a turistáknak megint az átváltással kellene bajlódniuk, és minden sokkal rosszabb lenne. Az infláció nőne, megerősödne a szürkegazdaság, az ingatag pénzügyi helyzetben leminősítésekkel kellene számolni, szóval mindaz, ami eddig növögetett, egy jó meredek csúszdára kerülne. Radoje Žugić szerint Montenegró, bár nem tagja az EU-nak, a maastrichti feltételek nagy részét jobban teljesíti mint a monetáris unió egyes tagjai. Bízik benne, hogy „a csatlakozáskor is erre koncentrálnak majd, nem a formaságokra” - tette hozzá, mielőtt elindult a strandra, és aligha izgatta, hogy országának adóssága a GDP 27 százalékáról 57 százalékra nőtt az elmúlt három évben.
 
Perun, perper?
 
Jó kérdés, hogy mi lehetne Montenegró fizetőeszköze az euró után, vagy inkább az euró között. Montenegróban a történelem során főleg a környező nagyhatalmak valutája volt használatban, az országnak csak két alkalommal volt saját pénze. Az a két alkalom is inkább másfél, hiszen az első próbálkozás rögtön kudarcba is fulladt. 1851-ben, Petar II. Petrović Njegoš idején vertek először aranypénzt, amely a perun nevet kapta, de ez soha nem terjedt el. Később, 1906-ban vezették be a perpert, de 1914-ben már ez a valuta is eltűnt.

 

Címkék: euró montenegró bálint csaba

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr663229145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2011.09.15. 13:26:15

57% még nem 60 és valószínűleg az infláció is alacsony, akkor meg miért cserélnének pézt?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.09.15. 13:39:26

@pefe: mert az EU-ban dogmákban gondolkoznak. na mondjuk, ezért is tart(unk) itt, ahol...

is 2011.09.15. 13:41:22

a bolgárok is hozzaragasztottak a levat az eurohoz, tehat egy olyan kvazi-penz, ami 1:1-ben az eurohoz van kotve, sot esetleg csak szamlapenzkent hasznaljak, keszpenzbol vernek mondjuk 100000 sorozatot, es a turistaknak aruljak szuvenirkent dupla aron, az teljesen mukodokepes. es lehetne hivni montenegroi renminbinek.

walter77 2011.09.15. 13:48:31

Mondjuk akkor kezdenék lázasan térre járni tüntetni az EU ellen ha ezt maffia államot bevennék így ahogy most van, pláne euróstul.

Arról nem is beszélve, hogy messze nem kapta meg ez a kis ország a kellő figyelmet atekintetben, hogy mekkora szemétláda is volt júgó széthullásakor és azt azt követő háborúban.

(Miért van a crnagorac ágya mellet egy szék? Hogy kipihenhesse magát miután felkelt az ágyból.)

frankodanko 2011.09.15. 13:50:03

Bosznia helyzete talan meg rosszabb a konvertibilis markaval.

walter77 2011.09.15. 14:00:06

@frankodanko:
Nem hinném, mert az mégiscsak egy az eurótól különböző pénznem. (Bár nem értek a pénzhez.)

Összességében persze Bosznia helyzete messze rosszabb, mint Montenegróé, de nem a pénznem miatt, hanem minden más miatt. (Többek között a montenegróiak miatt is.)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.15. 14:16:07

Jó 5let! Szerintem mi vezessük be a fabatkát, amit csak banki hitel törlesztésére lehetne használni. Ebből nyomtatnánk sokat és odaadnánk a bankoknak . Ők meg kenhetik, ahová tudják... ;)

cetnik 2011.09.15. 14:26:09

Na ehhez most mit lehet hozzá szólni?Aki nem szeret dolgozni annak legyen esze!Montenegró eddig ezzel élt.

stevie-w 2011.09.15. 14:29:59

Bulgáriában és Boszniában úgynevezett "valutatanács", szaknyelven currency board van érvényben, ennek egyik eleme a fix árfolyam. (Annak idején mindkét ország 1:1-ben kötötte a német márkához; az EUR bevezetés után így lett 1.953 az árfolyam.) A montenegrói (és koszovói) euró teljesen más történet.

Mikrobi 2011.09.15. 14:55:02

Az eRepub_likokon van montenegrói pénz, a MEP: www.erepub_lik.com/en/country/economy/Montenegro
Nem tudom, perun-e, vagy perper, de valami P-betűs.

Mikrobi 2011.09.15. 14:55:39

LOL, az e_Republik szó tiltott. Pedig nem is a referrer linket másoltam be.

Stoney Hill Billy 2011.09.15. 15:25:21

Montenegrói tízparancsolat:

1. Az ember fáradtan születik és azért él, hogy pihenjen.
2. Úgy szeresd az ágyad, mint tenmagad!
3. Nappal pihenj, hogy éjjel birjál aludni.
4. Ne dolgozz - A munka öl!
5. Ha látsz valakit pihenni, segíts neki.
6. Dolgozz kevesebbet, mint amennyit bírsz, és amennyit csak bírsz, a melóból passzolj át másnak.
7. A hűsölés nemesít, a lazsálásba még senki sem halt bele.
8. A munkába belebetegedhetsz, ne halj meg fiatalon.
9. Ha véletlenül megjönne a munkakedved, ülj le, várj egy kicsit, ne aggódj, hamar elmúlik!
10. Ha azt látod, hogy mások esznek és isznak, csatlakozz, ha dolgoznak, térj ki, nehogy zavarj!

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.09.15. 15:38:16

@Stoney Hill Billy: Nem tudtam, hogy ennyire lusták. Ez tényleg így van vagy csak kitaláltad?

Stoney Hill Billy 2011.09.15. 15:40:19

Nem is az ujjamból szoptam!
én bírom őket, jártam arra párszor, ezér elmentettem vhonnan...

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.09.15. 15:46:53

Állásinterún az személyzetis a bosnyáknak: sajnos nem tudjuk felvenni, mert sokat hallotuk, hogy maguk mennyire lusták.
Mire a bosnyák: öööö... a lusták a montenegróiak, mi a buták vagyunk!

bájgúnár 2011.09.15. 15:55:02

Biza a nagy eu semmit nemtudottkezdeni velük amikor elkezdték bevezetni az eurót.nekünk mi a fasznak kell ilyen -olyan téren megfelelni?Simán elkellene kezdeni használni az eurót.Először is mindenhol ahol vendéget fogadnak euróban kell kérni a szállásdijat.A többi jönne magától.Horvátok tömve vannak euróval.nekik sem lesz gond áttérni rá.Mi meg szívnk még jópár évig.Bár lehet hogy addigra már nemlesz sem eu sem euró!Adná az ég!

akiraly · http://index.hu 2011.09.15. 16:14:53

Miért van két kő a crnagorác ágya mellett? Egy leoltani a lámpát, a másik kinyitni az ablakot.

Druzse 2011.09.15. 16:16:16

Jó kis cikk. Én a helyükben visszakérném a Detschmarkot egy kis időre, hamár nagyon muszáj. Tuti megvan az még lenejlonzva valahol egy Berlini raktárban. Amúgy meg addig fognak ígérgetni, amíg az EU fejeseknek szétdurran a fejük és rá nem ütik a pöcsétet az EUR bevezethetőségére. Lako cemo...

delvideki 2011.09.15. 16:24:32

Megkérdezik a montenegróit, milyen állat képében szeretne ujjászületni.
- Kígyó szeretnék lenni!
-???
-Csak fekszik és mégis halad!

zum trucc 2011.09.15. 16:27:14

@is: De a leva árfolyama bármikor változhat. Ez a lényeg, ez a különbség, te nemigen érted, miről szól az egész.

coord 2011.09.15. 16:38:47

Imádom azt az országot! Legalább 5-ször voltam náluk már. Gyönyörű!!! Idén is.
Az euró remekül működik, nagyon kényelmes dolog, jól kezelik a dolgot.
Az emberek meg olyanok, mint ha tenyésztenék őket, magasak. A nők is és szépek is.

MTi 2011.09.15. 18:24:51

@coord: hát úgy látszik, tudnak ezek a montenegrói csajok valamit pl. lenyúlták Berlusconit:
www.blic.rs/Vesti/Svet/277167/Tri-sestre-iz-Crne-Gore-od-Berluskonija-uzele-750000-evra

dr. Trebitsch 2011.09.15. 18:30:29

Téves az egész alapja a blognak, ugyanis Montenegro nem tagja az eurózónának, ezért nem is lehet onnan kizárni. Magyarország is bevezethetné bármikot hasonló feltételekkel, vagyis egy eurót sem kap a központo banktól, nem szólaht bele semmibe, és magának kell annyi eurót beszereznie, hogy ellássa vele a piacot. Az ilyen kuncsaftok nagyon jók az eurózónának, mert ez olyan, mint egy kamat nélküli kölcsön a központi EUR banknak Montenegrótól....

SzCsaba 2011.09.15. 18:49:14

- Mennyi a montenegrói rekord 100 méteres síkfutásban?
- 60 méter

ombie 2011.09.15. 18:59:05

Szerintem vezessék be az orosz rubelt.

krausz2 2011.09.15. 19:31:15

Ha mindenki szabadon vehet,használhatja bízik benne mért kell más? USA dollárt is sok helyen használnak nem "hivatalosan" semmi baj vele mindenki bízik benne és kész.
A forint helyet is bevezethetnék ha már az EURÓT valakik "sajnálják" tőlünk.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.09.15. 19:32:49

be kell vezetni egy játékpénzt, amit azonnal hiperinflációba kell küldeni, így a nemzetközi piac nem fog bekavarni (nem vált senki olyat, mert bukik rajta). otthon meg szépen használják tovább az eurot.
igaz, a hiperinfláció miatt nem fognak tudni belépni az euro-zónába, és kénytelenek lesznek az eurot használni továbbra is.

pannonfunk 2011.09.15. 20:30:06

Bosnyákoknál is dajcsmark van. Vagyis konvertibilis márka. Szarajevói vendéglátóm is mosolygott rajta, amikor ismertette a pénzügyi dolgokat a reptérről befelé vezető úton. Boldog-boldogtalan váltja oda-vissza euróra 2:1 arányban. Teljesen jól működik.

is 2011.09.15. 22:09:59

@zum trucc: ja, felböfögted a tankonyvet. olvasd at még egyszer a tenyleges helyzetet:
- kell kb. 2,5 evre, amig a belepestol kezdve benyujtjak a ERMII-be a belépési nyilatkozat, meg eltöltenek benne két évet.
- a gazdaság elvan, a pénzben bíznak, infláció alacsony
- egyedül és kizárólag pro-forma problémája van annak is, akinek van
de jól van, első éves közgazdászként én is azt a kevés tudásomat fitogtatnám, a tankönyvből.

v2peti 2011.09.15. 23:10:45

Csak azt nem értem, hogy ez hogyan van. Görögországban Euró van, és tagja az eurózónának. Merkelnek meg Sárközynek meg fáj a feje miattuk. Montenegróban Euró van, de ez senkit sem zavar. Akkor hogyan is van ez? Nem lehetne a görögöket kivezetni a zónából? Lehetne továbbra is eurójuk, de a továbbiakban senkit sem érdekelne, ha csődbe mennek.

thelizardking 2011.09.16. 01:29:38

Mit szolnatok a magyar forinthoz kedves montenegroiak? :)

Zadam 2011.09.16. 01:59:03

Azt ne felejtsétek el, hogy nagyon minimális a gazdasága Montenegrónak, ezért engedték meg, hogy bevezesse az eurót. 600 ezer ember igazából nem oszt nem szoroz a teljes eurózónához képest (kb. 300 millióan használják hivatalosan).
Egyébként én úgy gondolom, hogy akkor fog az eurózóna újra felvenni tagokat vagy egyáltalán valaki csatlakozni hozzájuk, ha
A) tényleg elmúlik a világgazdasági válság és stabilizálódik a piac
B) egységes monetáris politikát fog bevezetni az Európai Unió (bár szerintem ez lenne a legjobb, de leginkább valószínűtlen)
C) nem igazán alternatíva, de azt is olvastam sok helyen, hogy eltörlik az eurót.

dr. Trebitsch 2011.09.16. 02:08:37

@v2peti: Bárki bevezetheti az eurót úgy, ahogy Montenegro.Nekik volt annyi saját devizatartalékuk, hogy egyszerűen lecserélték a hazai valutát euróra SAJÁT erőből. De mivel nem tagjai az eurózónának, nem kapnak onnan eurót, nem nyomtathatnak eurót, és nem is szólhatnak bele az euró-politkába, mint a görögök. De ehhez baromi erősnek kell leni valutailag, így a görögök, de a többi euro tag sem nagyon vezethette volna be az eurót.

dr. Trebitsch 2011.09.16. 02:12:17

@v2peti: ja és persze, amit még írsz.. hogy a görögöknek úgy legyen eurójuk, mint a montenegróiakanak, ahhoz vissza kellene adni az eurót, amit a bevezetéskor "ingyen" kaptak, és aztán saját erőből beszerezni, mint a monenegróiak. De a görögök még a belépés után felvett kölcsönöket sem tudják visszafizetni, nem hogy azt az eurót, amit az euróbevezetéskor kaptak cserébe a drachmájukért.

dr. Trebitsch 2011.09.16. 02:18:16

Szóval azért jelentős ám a különbség! Az eurózóna tagjai a bevezetéskor a saját valutájukat "beváltották" euróra, és most az köponti jegybank őrzi a valutájukat. Kilépéskor pl. a görögöknek ugyanazt az eurót vissza kellene adni a központi banknak, és megkapnák a drachmát, amit ott lettek. Montenegro viszont saját erőből halmozott fel annyi eurót a saját központi bankjában, hogy le tudja a saját pénzt cserélni euróra. Mivel nem tag, neki nem kell semmit "visszaadni", mivel nem kapott semmit, az ő régi valutája a saját központi bankjában dekkol, hacsak meg nem semmisítették.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.09.16. 07:15:55

@Trebitsch: A cikkből kiderül, hogy nem dekkol az sehol, mert utoljára 1914-ben volt.
Jugoszláv dínár, az volt. Aztán német márka. Azt meg beváltották. Nem volt ott semmilyen központi bank. :)

Maisie MacKenzie 2011.09.16. 10:15:51

"Brüsszelben azt rebesgetik, hogy a csatlakozási tárgyalások idejére Montenegrónak saját fizetőeszközt kell kitalálnia, mert “nem lehet HIVATALOSAN eurója, ha nem teljesíti a maastrichti kritériumokat”."

Szerintem Montenegró EU csatlakozására még kell várni min. egy évtizedet. Addig meg nyugodtan használhatja az €-t, (mások €-ját) a gazdaság állapotát lehet mérni mással is, nem csak a sajátpénz iflációjával.

Ha saját € érmét akarnának kiadni, és/vagy beleszólni (600 ezren?) az €-zóna monetáris politikájába, akkor lényeges a TELJES csatlakozás.

Szerintem Montenegrónak elég lenne schengeni egyezményhez csatlakoznia, vagy külön megállapodást kötni a határőrízetről.

zum trucc 2011.09.16. 11:55:31

@is: Figyelj, évtizedek óta tudományos pályán levőként tanácsolom neked, ezt a "böfögéses" érvelést tartogasd a szeretteidnek. Mert nem fogod sokra vinni ilyen modorral.
A valóságban meg, ha nézed a görög fejleményeket, még egyszer figyelmesen elolvasod, amit írtam, akkor talán elkezd valami neked is derengeni...mondjuk ötödéves korodra.
Addig pedig szerénység, nagy szerénység. Ha már észt ennyit és csak ennyit adott neked a Mindenható.

Maisie MacKenzie 2011.09.16. 12:05:02

Mi van Koszovóval? Vegyék át az albán leket? :-)

pannonfunk 2011.09.16. 12:35:48

@zum trucc: Szerintem azért böfög így, mert nem vitte sokra :)
Hagyjad, reménytelen a csóka. Kicsit magasabb az inteligenciája, mint az átlagnak, erre azt hiszi, hogy ő fújja a passzátszelet, aztán meg komplexitása van, amikor rájön, hogy mégsem...

coord 2011.09.16. 14:16:51

A személyes véleményem az, hogy ha van egy csöpp eszük, akkor marad minden úgy náluk, ahogy van és az EU-ba való belépést sem erőltetik. A turizmusból meg a ruszkikból remekül meg lehet élni. Ugyanez érvényes a horvátokra is. Így legalább nem kell olyan idióta szabályokhoz alkalmazkodni, amit kitaláltak Brüsszelben, de a Balkánon soha az életben nem lesz realitásalapja. Aki kicsit jobban szétnézett már a görögöknél, az láthatja, hogy ott is tesznek nagy ívben egy csomó mindenre, pedig ők már benne vannak jó ideje a tutijóban. A határokon már így is simán át lehet kelni, nem csesztetnek, látják, hogy turista vagy, pénzt fogsz költeni náluk, tárt karokkal várnak. Olyan is volt, hogy a horvát határon ahelyett, hogy elkérték volna az útlevelet, mi kaptunk térképeket, idegenforgalmi prospektusokat. Na valahogy így kell ezt!
Cserébe visszafelé a hazai vámosok még a két hetes gatyámat is átvizsgálták. Meg is alapozta a hazatérés hangulatát.

is 2011.09.17. 10:22:18

@zum trucc: a bagoly mondja verébnek. olvasd el te is bátran az első hozzászólaásod, amiben helyből személyeskedni kezdtél. onnan induljunk, mert az én hozzászólásomban nem volt egy árva személyeskedés.

miattam lehetsz te a Keynesbe oltott Friedmann is, akkor is az a helyzet, hogy félreértetted a hozzászólásom, bele sem gondoltál, hanem helyből te hoztad elő, hogy leszóljál másokat. amikor részletesen megindokoltam, akkor pedig maradt a személyeskedés, semmi, de semmi érv. ha több évtizedes szakmai múlt arra elég, hogy felszínesen ítélkezzél rossz meglátásokból, akkor arra én a helyedben nem lennék büszke. meg arra, hogy amit ítélkezel, az összetéveszthető egy elsőéves közgazdász tankönyvvisszaböfögésével.

mossál le kérlek szakmai érvekkel, vegyed a fárdságot, hogy sok évtizedes szakmai tudásodat átadd. hadd lássuk, milyen, amikor érvelsz, és nem személyeskedsz. próbáld meg cáfolni az általam leírtakat. érvekkel. bátran, fuss neki, állítólag még @pannonfunk: szerint is fel fogom fogni. ugye nem csak a szakmai gőgöt látjuk majd belőled?

is 2011.09.17. 10:25:03

@pannonfunk: "Szerintem azért böfög így, mert nem vitte sokra :)"

Hű apám, hogy te mekkorát csalódnál. Dehát higgyed, nekem nem fáj, annál én már öregebb vagyok, hogy ilyen, tizenéves szintű beszólásoknak felüljek.

zum trucc 2011.09.17. 10:27:26

@is: nem gondoltad, hogy a szemtelenkedésért cserébe ingyen korrepetállak? Amúgy nem olyan bonyolult a dolog, próbáld pannonfunkot lelejmolni, én unlak.

is 2011.09.17. 10:53:29

@zum trucc: tehát nem sikerült, megfutamodtál. én voltam az utolsó, aki érvelt, te azóta próbálsz elszaladni. öregebb vagyok én annál, hogy ezt ne ismerjem fel.

zum trucc 2011.09.17. 11:19:59

@is: idefigyelj, Öcsi.
Abból, amit eddig, habár lakonikusan, de leírtam, a dolog lényege (saját, de persze csak ex post rögzített árfolyam vs. euróhasználat vs. euróövezeti tagság)érthető. Persze kell hozzá némi előzetes ismeret, ennek hiányosságai esetén némi szellemi erőfeszítés. Te, mint gyengébb képességű, retardált egyén, részletes magyarázatot kérsz. Lehet ezt szemtelenül, te nyilván ezt szoktad meg otthon, meg lehet udvariasan.
Én viszont nem szánom rád azt a tíz percet, amibe ez a részletes magyarázat nekem belekerülne.
"öregebb vagyok én annál, hogy ezt ne ismerjem fel. "
Az imént meg azt írtad elsőéves vagy. Hány évesen ? 70? Netán összehordasz hetet-havat?

is 2011.09.17. 11:45:10

@zum trucc: "Az imént meg azt írtad elsőéves vagy."

na most már tényleg elvesztél a saját gondolataidban, feltevéseidben. semminek utána nem nézel. egyre jobban belekavarodsz, pődig ott a blogmotorban, itt a fejed fölött az összes info leírva. szerintem csináljál tabula rasat, aztán fuss neki még egyszer. még mindig az enyém az utolsó érvelés.

"Én viszont nem szánom rád azt a tíz percet, "
hanem inkább a saját magad dühöngésére, és a saját nicked legyalulására használod fel. én írtam még mindig az utolsó érveket.

zum trucc 2011.09.17. 12:02:02

@is: én ugyan nem dühöngök.
Amúgy adtam neked egy esélyt az imént, észre sem vetted: leírtam a három szereplőváltozatot, amelyek bizony szisztematikusan másképp viselkednek egy PIGS-típusú válsághelyzetben. Ahelyett, hogy elgondolkodtál volna, gyerekes sértegetéseiddel kísérletezel, ez érdektelen. Egyébként érvet még egyet sem nem írtál, csak sértegetést, dehát azt simán leszarom.
És nemcsak azért nem magyarázom el neked, hogy mi a különbség a bolgár leva, illetve a görög és montenegrói Euró között, mert nem vagyok a hülyék gyámola, hanem mert ideje megtanulnod a közgazdasági alaptételt: nincs ingyenebéd.

is 2011.09.17. 12:31:04

@zum trucc: menekülsz tovább. semmilyen monetenegroi PIGS válságehlyzetről nem beszélt itt senki. arról folyt a szó, hogy Montenegronak be kellene vezetni egy másik valutát a belépés idejére, max. 3 évre, pro-forma. a bolgároknak van az EU-ban az egyik legkisebb államadósságuk, te meg PIGS-válsággal meg görögökkel jössz, amikról szó sem volt, hátha ezt belekeverve kimászol a kakiból, amibe belemásztál. tessék, kiemeleztem a tökös-mákos réteses menekülési próbálkozásod. nem hiszem, hogy jobban jártál. nem véletlen, hogy a további személyeskedésre helyezted inkább a hangsúlyt.

az utolsó érvet még mindig én írtam, itt: @is: . nagyon szarul állhatsz, ha konkrét tagadásba kell menekülnöd érvek helyett.

zum trucc 2011.09.17. 12:35:32

@is: Te tényleg teljesen répa vagy, mindenáron a konfliktust keresed, gyorsan váltsál szakmát, menj politológusnak.
Tudod, nekem is van véleményem rólad, meg a levelezési stílusodról, de tekintve, hogy te semmiképp se vagy a blog témája, ezeket érdemben nem fejtem ki.

pannonfunk 2011.09.17. 12:52:48

@is: Nem tudom, de sok blogon sok hozzászólásodat olvastam, és nagyjából mindegyik arról szólt, hogy az átlagpolgár de hülye, bezzeg te milyen okos vagy. Szerinted ebből mire gondolnak az emberek? Lehet, hogy tévedek, és tökre meg vagy elégedve magaddal, csak akkor újra nyitott kérdés, hogy miért vagy ennyire frusztrált. Persze ez egy olyan kérdés, amit magadnak kell feltenned, és magadnak kell megválaszolnod.

pannonfunk 2011.09.17. 12:54:50

@is: @pannonfunk: Illetve pontosítsunk, mielőtt ebbe is belekötsz: helyesen "miért nézel ki ennyire frusztráltnak". Csak mielőtt futunk egy tök felesleges kört, hogy bezzeg te nem is vagy frusztrált...
süti beállítások módosítása