HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. január 10.

Orbánéknak jófejnek is kell tűnniük

Folk György

(A szerző újságíró. Három éve dolgozik Brüsszelben, jelenleg a HVG tudósítója.)

Tagok vagyunk? És akkor mi van? - teheti fel a kérdést cinikusan Orbán Viktor és csapata, amikor alig burkoltan üzeni a magyaroknak Európáról: az egy köldöknéző, a demokratikus politikai korrektség csapdájában vergődő, múltba révedő közösség, amely aligha tarthat lépést a felülről vezérelt, feltörekvő óriásokkal. Például Kínával vagy Oroszországgal.


Könnyen lehet, hogy egy tökéletesen érthető, sőt e sorok írója szerint is támogatható elképzelés vezérli a magyar kormányfőt. Például arra is gondol, hogy elég a másodosztályú európai állam státuszából. Vagy arra, hogy elég volt a részvényesi érdekek által mindent felülíró nyugati corporate befolyás mindenhatóságából, pláne, hogy e szempontokat demokrácia-védő köntösbe öltöztetik. A bejárt logikai út azonban mindössze eddig állja meg a helyét, és innen a nagypolitikát kicsit is követő polgár számára világosan látszik, hogy politikusaink a brüsszeli "szofisztikált politikai eszközválasztást" csak hírből ismerik. Eddig legalábbis kevés hajlandóságát mutattak ilyen formájú válaszokat adni az országot ostromló külföldi kételyekre.

Megbolondult a magyar kormány? Miért tettek ekkora ballépést a ringbe lépés előtti napokban? Tényleg államosították 3 millió nyugdíjbefizető megtakarításait? Akkor hogyhogy nincsenek a magyarok mind az utcán? - Ilyen és hasonló kérdésekkel bombáznak a külföldi újságíró kollégák mióta visszatértem a karácsonyi szabadságból Brüsszelbe. Érthetetlen számukra, hogy miért halmoz egymásra a piacokban, a nyilvánosságban és az európai politikusokban egyaránt bizalmatlanságot ébresztő lépéseket hazánk.

Tesszük mindezt akkor, amikor a legerősebb reflektorokat irányítja ránk Európa. Ebben a félévben hivatalosan nekünk kell "Európa arcát" mutatnunk, ráadásul 2004-es csatlakozásunk óta először.

Tény, hogy az új európai alapszerződés, a lisszaboni szerződés életbelépése óta az Európai Tanács soros elnökségét ellátó állam fontossága számottevően csökkent. A munka szürke, és legfontosabb részét a miniszterek, az államtitkárok, és még inkább a ritkán említett szakdiplomata gárda végzi, a különböző tanácsi ülések levezetésével. A soros kormányfő helyett a tanács állandó elnöke vezeti az állam- és kormányfők csúcstalálkozóit, és a félévek politikai tematizációja is jóval kötöttebb mint régebben. Értsd: nagyrészt a folyamatban lévő jogalkotási feladatok továbbvitelére korlátozódik.

A szakmai munka láthatatlansága miatt azonban még az eddigieknél is nagyobb reprezentatív felelőssége van a soros elnöknek. Lehet bármilyen gyakorlott és példaértékű az európai tanácsi munkában egy tagállam, ha a nagypolitika szintjén más felhangokat zengetnek meg lépései.

Ez történt 2009-ben a cseh elnökség idején. Akkor a híresen Európa-szkeptikus Vaclav Klaus elnökölte Csehország vezetésével a tanácsi feladatokat rutintalanul ugyan, de tisztességgel ellátta a félévnek nekiinduló ország. A Mirek Topolanek vezette prágai kormány azonban félidőben otthon elbukott, és ez veszélybe sodorta az elnökségi félév kimenetelét is. A cseh kormány kudarca azért nem gyűrűzött át a tanácsi munkára, mert a felkészült szakpolitikai gárdát nem cserélte le az új kormány, az végigvitte és különösebb botrányok nélkül átadta a soron következő franciáknak a stafétát. De a cseh kormány körüli otthoni hisztéria mégis beárnyékolta az egész elnökséget, akármi is történt szakmai alapon, a félév sajtómegítélésének mérlege inkább negatív lett.

Január elején, Orbán európai parlamenti bemutatkozása és a gyakorlati tanácsi munka - vagyis a közösségi törvényalkotás - folytatása előtt ezért a legkevésbé kifizetődő az otthon rutinszerűen alkalmazott sajtó-becsmérlés exportálása. Az Economist, a Reuters vagy más orgánumok sározása szerintem otthon is kontraproduktív, viszont a határainkon kívül konkrétan röhejessé tesszük vele magunkat. Ahhoz tehát, hogy a magyar elnökség legalább az “átment” minősítést kiérdemelje mind Brüsszelben, mind a sajtótól, be kellene látni, hogy Európában a Huszonhetek közösségének többé-kevésbé kiforrott, és kevés elhajlást elnéző rendszerében kell megállnia a kormánynak a helyét. Akkor is, ha otthon más játékszabályokhoz van szokva.

Címkék: sajtó kommunikáció eu elnökség magyar kormány folk györgy

23 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr392573553

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar EU-elnökség valódi tétje 2011.01.10. 12:14:35

Január 1-jétől Magyarország fél évig az Európai Unió soros elnöke. A magyar kormány ezzel egy óriási lehetőséget kapott, hogy helyreállítsa megtépázott reputációját. Ehhez azonban előbb változtatnia kell politikáján. Mi a soros elnök feladata? Elősz...

Trackback: Már a statisztikusok is ekézik az Orbán-kormányt 2011.01.10. 11:30:28

Talán már csak a süketnémák nem csináltak még viccet kormányunk idétlenkedéseiből, de lehet, hogy csak túl halk a szavuk. Mindenesetre tréfás kedvű statisztikusok stílszerűen venn-diagram formában adtak hangot az elégedetlenségüknek:

Trackback: Külföldi kritikák: A Heti Válasz átállt? 2011.01.10. 11:11:43

"Váratlan támogatást kapott Orbán" felcímmel, "Rólunk írták" cím alatt, első pillantásra a Fidesz látásmódját jól tükröző cikk jelent meg vasárnap délután a Heti válasz című kormányhű hetilap online kiadásában. A rövid öss...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.10. 11:04:15

Hát azért egy pártitkár apával, Kommunista Ifjúsági Szervezet titkári és liberális pártközösségi múlttal nehéz lesz elhitetni, hogy itt a múltat akarja felszámolni és nem visszahozni.

Így nem számíthat szerintem jó fejnek. Max álszentnek.

Egyébként 1998-ba rájuk szavaztam először és utoljára. Most nem mentem el szavazni. Ha megint egy modern köztársaság helyett egyházi hűbér és mutyiállamot kezdenek el építeni, mint tették 98-02 között, akkor törvényszerűen megint elbuknak.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.10. 11:17:35

hát ez a jófejség az, ami nem ment nekik eddig...

ostván 2011.01.10. 11:17:53

Kormányközeli források már egy évvel ezelőtt mondogatták, hogy nehéz a csehek teljesítményét alulmúlni (mármint az elnökségi munka terén), de erősen igyekszünk!

zoldx 2011.01.10. 11:20:31

@IGe: Igazad is van ! Hagyni kellett volna,hogy a liberós bolsevikok tovább rabolják ki az ország maradékát,valamint az IMF dramaturgia szerint, a lakosság további megsarcolásával teremtsék elő a szükséges milliárdokat ! Paracelsus

KG2000 2011.01.10. 11:21:31

Egészen elképesztő számomra, hogyan lehet ilyen homlokegyenest ellenkező módon értékelni tényeket.

Az a típusú magánnyugdíj, amit Orbánék el akarnak törölni, a 18 "régi" EU államban nem léteznek, Németországben egészen biztosan nem. csak az nem érti, miért nincsenek a magyarok az utcán, akik nem értik, milyen gigapopulizmus, gigakorrupció, gigacinizmus és igenis 2006-ban rendőri terror jellemezte az elmúlt 8 évet rövid kivételekkel.

Az Orbán-kormány választási vereségéről 2002-ben.
Teljesen egyértelmű, hogy az MSZP ezen három kampányeleme miatt vesztettek (csak kb. 2%-kal elmaradva az MSZP mögött, ez nagyon fontos!), körülbelül ebben a fontossági sorrendben:
- 50%-os fizetésemelés az állami szféra összességében
- 19 ezer Ft-os nyugdíjascsekk
- 23 millió román

Az, hogy az Orbán-kormány mindenféle kurzus miatt vesztett, vagy a stílusa miatt, az ökörség.

Ha valaki belegondol, hogy demokratikus párt NEM ÍGÉRHET 50%-os általános fizetésemelést, mert nyilvánvalóan a gazdaság ilyet képtelen kitermelni, akkor mindenki számára világos, miért is lett a demokrácia korlátozott az elmúlt 8 évben.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.10. 11:31:22

@zoldx: Nem figyelsz mit írtam. Az FMPSZ (Fidesz) a liberális pártunióba volt régebben integrálva. Továbbá Orbán Apja pártitkár volt, ő maga KISZ titkár. A jelenlegi kormány és a vezetés tele van volt MSZMP-és SZDSZ-esekkel. Ilyen anyagból itt aligha lesz csoda (bár én szurkolnék, ha arra haladnának a dolgok) 89-02 között ők is "raboltak" és jelenleg is "rabolnak" Csak a trükkjeik mások. Nem BKV és sportalapítványok, hanem nagy valószínűség szerint az egyházakon keresztül. (van erről egy elméletem)

vilagnezet.blog.hu/2010/12/30/egyhazallami_partmutyi_osszeeskuves_elmelet

dr kíváncsivagyok 2011.01.10. 11:47:34

Ez az írás miről szólt ? Semmiről !

fakopács 2011.01.10. 11:50:08

"A cseh kormány kudarca azért nem gyűrűzött át a tanácsi munkára, mert a felkészült szakpolitikai gárdát nem cserélte le az új kormány,"

- Matolcsy ugyebár novemberben kirúgta a brüsszeli gárdát és olyan fideszesek kerültek a helyükre akik Afrikában keresik Brüsszelt a térképen.

becike4 2011.01.10. 12:02:19

KG2000: Nem ökörség,hogy a stílusuk miatt vesztettek.98-ban rájuk szavaztam,de a zsebrebaszott kézzel,cinikus vigyorral olajbalhét 200 évre titkosító,az országra Torgyánt,és idióta bandáját rászabadító,nagyképű faszkalapokból lett sokad magammal elegem.És ezzel nem azt mondom,hogy ami utánuk jött az elfogatható a számomra.

Prussia 2011.01.10. 12:10:27

Gyerünk Fidesz trollok gyerünk.

A tények nem számítanak csak az erő és az egység.
Le a balliberikekkel:S.
Nah ezt hallgattam 8 évig..hisz normális gondolata nem volt a FITYESZNEK.
De most támogassuk ugye?
Támogassuk.Nyergelek élesítem a kardom oszt neki megyünk európának.
Komolyan a Fityesznél már csak a trollok dühítenek jobban.
Lehet tényleg használni kéne néha a kardot.

2011.01.10. 12:40:31

KG2000: 2006-ban miért nem nyertek? Lehet, hogy azt kellett volna mondani, hogy Fletó hazudik, nem pedig ez a rosszabbul élünk mint 4 éve duma... Ja igen a Fidesz is végighazudta azt a kampányt!

KG2000 2011.01.10. 12:47:49

@becike4: Elhiszem az őszinte szándékodat. Én 2002-ben is rájuk szavaztam, mert minden hibájuk ellenére az alternatívát (MSZP-SZDSZ) rosszabbaknak tartottam. Igazam is lett sajnos.

kormányzó 2011.01.10. 12:47:57

@KG2000: 50%-os béremelést ígérni,tényleg a pofátlanság netovábbja! A 400,az teljesen korrekt!

fitball 2011.01.10. 12:50:06

MIndenesetre aki Brüsszelben dolgozik kutya kötelessége lenne Mo -ot megvédeni ha fikázzák lecsillapitani a kedélyeket és ne uszitani tovább ! euz az ország minden állampolgárának önös érdeke hogy ne veszitsük el teljesen a presztisünket még ha bizonyos dolgokat másképp látunk mint a Fidesznyikek.Itt és most erről kéne hogy szóljon a történet!

KG2000 2011.01.10. 12:51:03

@Kult: Nem hazudott a Fidesz, hanem rossz kampányszöveget alkalmazott. Azt kellett volna mondania, hogy ha az MSZPre szavaztok, rosszabbul fogtok élni, mert választási győzelmük után megszorítanak.

Egyébként Orbán mondta a Fletó-Orbán vitában, hogy F. hazudik, de ti ezt Fletó győzelmének tudtátok be, mondván, lehengerelte, széttaposta, agyagba döngölte F. Orbánt. Hát most látjátok, hogyan is sikerült ez a bizonyos agyagba döngölés.

Egy hibája volt Orbánnak, a 14. havi nyugdíj ígérete. ezt el kell ismerni.

2011.01.10. 12:59:41

Persze a Fidesz nem ígérgetett minden baromságot össze-vissza... 14. havi nyugdíj? Megvan? :)
index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/igeretek/igeretek/

Én csak arra akarok itt kilyukadni, hogy kár reménykedni itt bármi jóban is...

becike4 2011.01.10. 13:00:04

@KG2000: Ha csak az az egy lett volna.

VoLk&StRoY 2011.01.10. 13:04:02

Ha OVI nem játszaná el megint a durcás, "most mindenért törlesztek" kisfiút, és engedményeket tenne EU-nak, saját népének, de legfőképpen a józan észnek, akkor most még nem csak hogy arcvesztés nélkül tehetné, de ezzel 2-3 ciklusra bebiztosítaná magát, lenullázva mostani gyengusz ellenzékét is. Viszont erre nem sok esély van. Fél-, de legkésőbb egy év múlva valószínűleg nagyobb (külső-belső) nyomás lesz a kormányon, mint GYF-en volt öszöd után!

Sir Galahad 2011.01.10. 13:18:09

Bocsánat, de most akkor a kormánynak kirakatpolitikát kellene folytatnia csak azért, hogy Brüsszelben megsimogassák Viktor buksiját? Bár én sem értek mindennel egyet, amit tesznek, de szerintem racionális az a megfontolásuk, hogy a kedvezőtlen visszhangú lépéseket a kormányzati ciklus elején kell meglépni, és a végén kell jófiúnak látszani. Ebből a szempontból az uniós elnökség persze rosszkor jött, de ez van.

puffatag 2011.01.10. 13:20:12

@KG2000: "Egyébként Orbán mondta a Fletó-Orbán vitában, hogy F. hazudik" - orbán végighazudta a vitát, például a bayer zsoca (aki az orgoványi erdőben ásik)nevezte panelproliknak a maszop szavazóit, ezt fletó felvetette orbánnak, aki kikérte magának a panelban lakó emberek nevében ezt a stílust... hát ilyen jó a vezír vitában, amikor nem a hívei előtt hablatyol... viszont a médiatörvény kapcsán a pofonfa rázogatása után egyik mélyértelmű mondását javasolnám neki: ha döglött a lovad, szálj le róla..

gorcsev54 2011.01.10. 14:21:59

Orbánnak csak egy bánata van:Csak Magyarország miniszter elnöke és nem Európáé!(bár ott is 15 millió embernek legalább is azt hiszi@becike4: )@Kult: "Egyébként Orbán mondta a Fletó-Orbán vitában, hogy F. hazudik, de ti ezt Fletó győzelmének tudtátok be, mondván, lehengerelte, széttaposta, agyagba döngölte F. Orbánt. Hát most látjátok, hogyan is sikerült ez a bizonyos agyagba döngölés." Röviden szarul!Nem örültem "Fletó" győzelmének" pláne annak ,hogy még négy év(bár volt aki 48 órás ultimátumot adott neki)de sajnos a tény attól még tény marad.Gyurcsány ugyanúgy lesöpörte
Orbánt, mint előtte Orbán Hornt.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.01.10. 14:27:53

Kolláth György alkotmányjogász szerint öt alapvető emberi jogot is sért a pénztárválasztási kötelezettség, amiért mindenképpen elmeszelheti azt az Alkotmánybíróság.

Az Országgyűlés orosz rulettet játszik az Alkotmánybírósággal, méghozzá teli tárral és úgy, hogy az első kört az Alkotmánybíróság kezdi – mondta Kolláth György. Úgy vélte, felelőtlen nyomásgyakorlás zajlik, ugyanis a jogban csak nagyon kevés eset kívánja meg például a személyes nyilatkozatot. Ilyen a házasságkötés, illetve az apasági nyilatkozat – tudósít a Klubrádió.

Az alkotmányjogász szerint ezzel az emberi méltósághoz való jog sérül. Mint mondta alapvető emberi jogot sért a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó is, hiszen ha valaki egyszer felvett pénzt, azt jogában állt elkölteni, vagyis őt megillette a szabad rendelkezés joga. Kolláth György úgy véli, az Alkotmánybíróság nem dönthet másként, minthogy megsemmisíti a vitatott törvényeket.

Kotkodus 2011.01.10. 14:29:30

@zoldx: naív vagy ha azt gondolod, hogy a fidesz nem sarcolja az állampolgárt...
szerinted a bankok és multik nem hárítják át a költségeiket?...

én csak reménykedem, hogy tudják mit csinálnak, de egyre kevésbé hiszek benne...

ja. és az hogy nem értek egyet a fidesz "erkölcseivel" módszereivel és lépéseivel nem jelenti azt, hogy elégedett voltam az előző kormánnyal...

nekem viktor példaképem volt 90-ben... mára csak sajnálom szerencsétlent... számomra ő forgatta a legtöbbet a köpönyegét az elmúlt 20 évben (még ibolyánál is rosszabb...)
süti beállítások módosítása