HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. január 13.

Románia csalatkozása

Demeter Szilárd

(A szerző nagyváradi író, filozófus. Jelenleg Tőkés László EP-képviselő irodavezetője és a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa.)

A cím nem elütés, Romániában nagyban megy a szájkaraté azon hír erősödése kapcsán, hogy csúszhat a schengeni övezethez való csatlakozás. A huszonkétmilliós ország (államfői adat 2011-ből) 2007-ben nyert felvételt az Európai Unióba, azóta is ezen hüledezik a romániai européer [!] értelmiség, nagyon nem értették, hogy miért volt jó az EU-nak a szerintük elsietett és formális integráció.

 
A mindenkori román kormányok pedig nyelték az uniós szabályozásokat, mint kacsa a nokedlit, kritikátlanul átvettek bármit, amit kértek tőlük. Érdemben nem tartottak be semmit, viszont a – számunkra, magyarok számára félelmetesen – sikeres küldiplomáciájuk eredményeképpen a legutóbbi időkig alig döccent a szekér. És bár az országjelentésekben rendszerint előkerült a korrupció és az igazságszolgáltatás reformjának ügye, a fiúk megnyugtatóan jelezték kifelé: dolgoznak a problémán.
 
Ez a külügyi sikersztori bicsaklott most meg: a német és a francia belügyminiszter levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB), amelyben Románia és Bulgária ez év márciusára tervezett schengeni csatlakozásának elhalasztását kérték, mivel szerintük a két országban nem sikerült felszámolni a korrupciót, nem vitték végig az igazságügyi reformot, és a külső határok őrzése is problémás. Romániának és Bulgáriának coki, tessenek hazamenni és megcsinálni a házi feladatot a fent említett témákban.
 
Lett is égszakadás-földindulás, a román vezetők testületileg felhorgadtak, szomorúan röhincsélünk, nincs annál tragikomikusabb, mint egy olyan tagállam izmozása, amelynek egymást követő inkompetens kormányai a csőd szélére sodorták az országot, és amely az IMF lélegeztetőgépén kókadozva – nagyon úgy néz ki – nettó befizetője lesz az EU-nak, ennyit az európai alapok felhasználásáról.
 
Másfelől az sem díjazható, hogy az Unió mintaállamai csatlakozás után akarják számon kérni mindazt, ami fölött a felvétel eufóriájában szemlesütve átsiklottak, az ütemkésés megbosszulta magát.
 
Talán ezzel magyarázható, hogy Romániában valamiért nem hiszik el: valóban a jelzett problémák miatt húzta le a rolót a két vezető tagállam. Elismerik, hogy nem számolták fel a korrupciót, és erre a bukaresti francia nagykövet, Henri Paul rátromfolt, miszerint maga az államelnök sírt e témakörben, de erre ellenérvként a köztes jelentéseket idézik, melyek szerint a határvédelem stb. technikai feltételeit teljesítették, akkor meg mi a baj?! Enyhén triviális a válasz, de elfogadható: lehet világszínvonalú a felszerelés, ha az azt kezelő személyzet korrupt.
 
A határkérdés egészen érdekes fejleményeket produkált: EU-s diplomaták Szófiára húzták volna rá legutóbb a vizes lepedőt a bolgár-török határ miatt, mire Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök azt válaszolta, hogy Bulgária határai biztonságosabbak, mint a hasonló görög határszakasz, hát nem ott duvad be egy rakás illegális bevándorló?! És ez igaz, a görögök már kerítést építenének, de ez ellen tiltakozik az EU, Christos Papoutsis bevándorlásügyi miniszter ezt viszont álszent álláspontnak tartja. Hogy kerek legyen a kép: román publicisták a Moldova Köztársaságból és Ukrajnából csempészett cigarettákról regélnek.
 
Mindezek ellenére Romániában úgy vélik, hogy felkészültek a határvédelemre, pont.
Hogy pontosan mi okból zárnák ki Romániát az „elit klubból”, az a román sajtómunkások és politikusok szösszeneteiből nem derül ki egyértelműen. Nem is nagyon gondolkodnak rajta, erőből próbálják megoldani a kérdést: zsarolnak.
 
A román külügyminiszter, Teodor Baconschi rúgta be először az ajtót, ő nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a bukaresti hatóságok egyoldalúan felmondhatják az igazságügyi reform folyamatának megfigyelésére hozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, sőt feltételeket szabhatnak Horvátország EU-csatlakozása elé is, ha „kettős mércét” alkalmaznak Romániával szemben a schengeni csatlakozás terén, mondta. Más képviselők pedig a lisszaboni szerződés módosítását vétóznák.
 
A Schengen-hisztéria kommunikációs vezérhímje viszont a népszerűségét az utóbbi időben jócskán letornászó államfő, Traian Băsescu, aki vállalta a politikai felelősséget a buktáért, ugye, ha már a belügy és a külügy lapít, akkor valakinek csak kell vállalnia valamit. Ide lőjetek, állt ki a médiatűzbe, hogy azután jó érzékkel előadja az „egy legény van talpon a vidéken” figurát. A román elnök elvi alapokon revolverezi az Uniót, diszkriminációt kiált (bezzeg a régebbi Schengen-aspiránsok esetében nem volt módi a játékszabályok meccsközbeni felülírása, jelentette ki). Ugyanakkor letácsolta a külügyért, újságírók szerint a „rossz zsaru-jó zsaru” játékát erőltetve leszögezte: Románia zsarolásként nem mondhatja fel egyoldalúan az ellenőrzési mechanizmust, és Horvátország uniós csatlakozását sem késleltetheti. De hogy ne aludjanak nyugodtan az európaiak, hozzátette: ha most nem kellünk a schengeni övezetnek, akkor a határerősítésre szánt 271 milliónyi eurót átirányítják a kis- és középvállalkozások számára, és majd ha lesz fogadókészség, akkor a legeslegutolsó technológiára előszednek valami pénzt.
 
Ebben csak az a poén, hogy a fenti összeget az EADS cégcsoportnak fizették volna ki kütyükre, és ebben a cégcsoportban a fő befektetők: a franciaországi Sogeade és a németországi Daimler, ha tetszünk érteni.
 
Ebben a hisztérikus állapotban nem csoda, hogy vezető hír lett Pintér Sándor magyar belügyminiszter „halasztós” nyilatkozata, félre is értelmezték, ahogy illik. Pintér csupán eshetőségként beszélt a halasztásról, mondván, hogy ha a schengeni országok nem támogatják száz százalékosan, Románia és Bulgária csatlakozása nem történik meg; és hiába emelte ki, hogy „a magyar elnökség egyik legfontosabb prioritása Románia és Bulgária schengeni övezethez való gyors csatlakozása”, alig csitultak a kedélyek.
 
Hiszen, mondja Traian Băsescu, „a románoknak joguk van a Schengen-övezethez tartozni. Nem lehet így kezelni 22 millió románt”. Kár hogy ezt az alanyi jogot nem így gondolja Németország és Franciaország – és a legutóbbi információk szerint még legalább egy tucat EU-tagállam.

 

Címkék: románia schengen demeter szilárd

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr192580806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Augustus 2011.01.13. 12:12:56

Vicces és egyben tragikus is.

Mr Garrison 2011.01.13. 12:22:22

Szegény, szegény románok... Mindjárt elsírom magam...:D

gig-big 2011.01.13. 12:22:22

A franckarikák meg a friccek még elérik, hogy egymás nyakába boruljunk az oláhokkal...(mi sem vagyunk konformak a médiaTV miatt). Tényleg tragikus, hogy jártatják a pofájukat, csak mert 60 évvel ezelőtt kimásztak a nácizmus vagy kolonializmus pöcegödréből, és verik magukat, mert nigger meg török rabszolgákkal felépítették a demokrácia karikatúráját...

Kövér_Agár 2011.01.13. 12:38:28

Mi is, ti is csak piacnak kellünk, ne legyenek illúzióid. A lényeg, hogy ők diktálhassák a szabályokat. Aki pedig nem áll be a sorba, szopóágra kerül. :-(

céerem 2011.01.13. 13:02:08

Nem lehetne nagyobb a betütípus? Kifolyik a szemem...

Megértem az ellenérzéseket a csatlakozásokkal kapcsolatban, aki csak egy kicsit is tájékozott azügyben, hogy a két ország VALÓBAN hogy áll és hogy kommunikál, akkor nem gondolhatja komolyan, hogy csatlakozzanak a schengeni övezethez.
A csatlakozás után, 2007-ben voltam bulgáriai vidékfejlesztési körúton mint D.Szilárd egyik elődje, és bár azóta nem voltam, csak ismerősök beszámolóiból tudom, hogy hogy állnak, azért nagyon messze voltak/vannak még Európától. Nem annyira, mint pl. mi Bécstől, hanem sokkal-sokkal messzebb.

Radnóti Henrik 2011.01.13. 13:19:36

Aki járt márt a román-magyar határon, az láthatta, hogy gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés sincs. Arra jó az egész, hogy a rendszeresen közlekedőket feltartsák, pár percre, meg pár-száz embernek maradjon meg a munkahelye egyenlőre. Ezt mélységi ellenőrzésekkel is meg tudnák oldani, és talán hatékonyabb is lenne. Az egész csak gumicsont, jó a német és francia politikusuknak egy kis népszerűségnövelésre, mert a "románozásra" nem csak nálunk, hanem arrafelé is van igény.

David Bowman 2011.01.13. 13:21:23

Én már azt sem értem, minket hogyan vehettek föl?

The_Goat 2011.01.13. 13:44:36

Romániát a Franciák hozták létre. egyék meg amit főztek.
Ha maradt volna Magyarország eredeti keleti határa, vagy a 38-45 közötti, Románia sose lett volna az EU tagja.

Nem oda valók.

záporjózsi 2011.01.13. 14:02:02

@Mr Garrison: Szegény magyarok inkább... Az, hogy Schengen választ el bennünket, attól még Romániával, Bulgáriával és Horvátországgal egy cipőben evezünk. Az utóbbi mindenképpen tag lesz, mert kell a kikötő és a légtér.

Ronald 2011.01.13. 14:22:13

@The_Goat: Az Osztrák-Magyar monarchia határairól beszélsz?
Mert hogy az már kissé elavult a XX-ban.
.

tanti-mama-lu'-Nelutzu · http://fingdex.blogspot.com/ 2011.01.13. 14:30:10

@Radnoti: tenyleg nincs semmi ertelme. Azzal, hogy megnezik vkinek az utlevelet nem oldanak meg semmit, nem keresik egy adatbazisban az esetleges bunozoket. Lofing az egesz Schengen hatar errefele.

Amugy arrol hogy itt nalatok van igeny "románozásra" csak a bal-lib "fuggetlen" mediumok almodoznak meg a szanalmas "fuggetlen" de inkabb fingetlen magyarorszagi (nem feltetlenul magyar) ertelmiseg nagy resze (a -szerintuk- "szalonkepes" ertlmiseg). 10 eve elek itt es sem most sem akkor amikor meg egyaltalan nem beszeltem magyarul nem tapasztaltam.
Es mielott lemelymagyaroznanak sem apam sem anyam sem az allampolgarsam nem magyar. Vagyis echte olah vagyok. Hajra magyarok!

romaniarulez! 2011.01.13. 14:52:01

Románia sem az EU-tagságra, sem Schengenre nem készült fel, ez teljesen egyértelmű. Nyilván azért vették fel idejekorán (ezt akkor is mindenki tudta), nehogy az oroszok érdekszférájába kerüljön. Persze azt nem gondolták tovább a brüsszeli nagyokosok, hogy ez kötelezettségekkel is jár... A határvédelem nem megfelelő állapotától való félelem teljesen jogos, a románoknak viszont teljesen igazuk van abban, hogy nem diszkriminálhatók.
Megoldás: fel kell venni őket a schengeni övezetbe, az okosoknak Brüsszelben le kell nyelni azt, hogy eddig letojták, hogy Romániában még mindig feudális államberendezkedés van sok szempontból, e tekintetben saját maguknak be kell ismerjék, hogy elkúrták, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a moldáv meg az ukrán csempészáru kisebb mértékben áramoljon be az EU-ba.

gig-big 2011.01.13. 15:08:08

@Ronald: azért frissítsél te is: XXI. sz. van már; az OMM még vastagon XX. századi konstrukció

The_Goat 2011.01.13. 15:35:10

Ronald: a XXban igen de a XXI-ben amiben vagyunk ott nem :)

Viccet félretéve: én az etnikai határról beszéltem, nem feltétlenül az 1920 előttiről. Pl. a 38-45 közötti határok szerintem korrektek voltak etnikailag.

tréfás kedvű felhasználó 2011.01.13. 17:44:12

@FinGdexTOyou: ha te echte olah vagy, akor marha jol beszelsz magyarul! gratulalok hozza!

David Bowman 2011.01.13. 19:42:36

@záporjózsi: Meg hát ott a legkékebb a tenger. Sóhaj ...

David Bowman 2011.01.13. 19:45:15

Különben az EUnak már akkor lőttek, amikor felvették Görögországot. Azóta ez csak 1 elhúzódó haláltusa.

ORGASMUSFORSCHER 2011.01.13. 19:55:11

Szerintem a 2007-es román belépés, miként a bolgár is, teljesen elhamarkodott volt s teljesen lenullázta a magyarok, csehek, lengyelek "hurrá" érzését. Hurrá, hogy mi benn vagyunk. Hogy lehet EU-tag egy olyan ország, ahol a település 40%-ában nincs vezetékes víz, csatornázás, alig vannak utak? A politikában tolonganak volt szekusok, komcsik, stb? Ez demokrácia? Amúgy nem is csoda, hogy Románia ott áll ahol, mert egy mesterségesen összetákolt állam, elég csak ránézni Európa geográfiai térképére. Nehogy már a ne lássa az ember, hogy mennyire profin lett a történelmi Magyarország kialakítva. A fejlett Erdélyt mindig csak visszahúzták az elmaradt román fejedelemségek, ma is. Amúgy ha valaki igaz magyar, nem sok választása van, csodálnia kell a román nép vezetőit (most mindegy, hogy ezek a vezetők románok-e etnikailag, vagy külföldről importáltak, mint pl. a királyi család), mert ilyen ország nincs még egy a világon: kétszer a mi oldalunkon kezdték a világháborút, kétszer a győztesek oldalán fejezték be, kétszer megkapták Erdélyt, s jó tudni, hogy a kapott terület NAGYOBB, mint ami a maradék Magyarország területe!!! És képesek lehazudni minden csillagot az égről: az öreg Ceaucescu-t ünnepelte a "fejlett" nyugat, hiszen különutas politikát nyomatott, eltért Moszkvától, stb. Az meg kit érdekel, hogy leállatiasította a népét. Mit számít egy kelet-európai??? Szupergyorsan benn voltak az EU-ban, pl. egyből kulturális főváros volt Nagyszeben, közben már 2003-ban mondott le román miniszter EU-s pénzek saját családhoz való továbbításáért, stb. Most Schengen: persze, miért ne? Szerintem már holnap legyenek tagok.

Szóval ezektől mi magyarok RENGETEGET tanulhatunk s jó lenne mihamarabb elkezdeni, mert Nagyrománia nyugati határa a Tisza, mint azt mindenki tudhatja; s az alapján, amilyen szemérmetlenül adja a román állam a román útlevelet a moldávoknak, s nyomul Moldávia bekebelezéséért, lehet hogy utána Kelet-Magyarország jön.

nem nemsiker_s 2011.01.24. 22:30:56

Én is azt mondtam mindig, hogy a románok Bizánci stílusú külpolitikája piszok jól működött, és működik ma is.
Tanulni kéne tőlük.

donlouis 2011.01.31. 15:50:47

Én tudom a megoldást. Csak szólni kell a főnöködnek, Tőkés Lászlónak, hogy adjon elő egy újabb habzószájú felszólalást az EP-ben az autonómiáról, az máris segíteni fog a román integrációnak!
süti beállítások módosítása