HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. január 31.

Meló Írben

Galántha Gergely

(A szerző történész és szerencselovag.)

„Hazudni kell. Te magyar történész vagy, neked ez menni fog, ez a szakmád!” – bíztatott egyik jólelkű ismerősöm, amikor az ír munkavállaláshoz szükséges hivatalos adminisztráció elintézése felől érdeklődtem. Ki gondolta volna, hogy ezzel megtaláltuk a közös pontot a történészekben és a tinédzser leánykákban! És valóban, a magyar bürokráciához képest minden meglepően könnyedén ment, az ír hivatalnokok még csak virágnyelven sem fejezték ki kételyeiket állítólagos személyi körülményeimmel kapcsolatban.

Kelta anabázisom első állomása a dublini Trinity College közelében fekvő fénymásoló szalon lett. Különös módja a sorsnak, hogy megpróbálja a dolgozó ifjút! Első hallásra a gépek „start” gombjának pénzért történő nyomogatása nem tűnhet nehéz feladatnak a Nyájas Olvasó számára. És az Olvasó nem téved! Ennek ellenére hamarosan szembe kellett néznem a szabad verseny vasöklével. Következő munkahelyemet már rutinos hazugságokkal sikerült megszereznem, életrajzomból csákánnyal cenzúrázva ki mindent, amely csak ellent merne mondani a buta pincér olyannyira keresett imázsának. És a siker így nem maradhatott el! Baszk kollégámmal és kínai főnökömmel hónapokig álltam a sarat a helyi születésű konyhai személyzet bűnös intrikáival szemben, bár néha ütközetet is veszítettem, amikor késve érkeztem a személyzeti étkezésre, és már csak a kéjes örömet találtam a séf arcán a szemétbe kidobott ebéd felett. Igyekeztem társadalmi megfigyeléseimet alkalmi munkákkal is kiegészíteni. Így került sor hot-dog árusi pozíciómra a történelmi angol-ír rögbi meccsen a Croke stadionban, amely írországi tartózkodásom tengerszint feletti csúcspontjának tekinthető. Igaz, kivételes helyzetemet alantas célokra is felhasználtam; a mértéktelenül fogyasztott ingyenkajától viszont napokig rosszul voltam.

 
Az EU keleti bővítése után százezrek éltek a lehetőséggel, hogy munkát vállaljanak nyugaton. Kezdetben csak három régi tagállam, Írország, Nagy-Britannia és Svédország nyitotta meg munkaerőpiacát az újak előtt. 2006-ig Írországba több mint 200 ezer ember ment dolgozni a régióból, több mint felük Lengyelországból, és különösen sokan a balti államokból. A magyarok aránya az első években 3 százalék körüli volt. 2008 óta a gazdasági válság miatt jelentősen csökkent a kint dolgozó vendégmunkások száma.  
 
„De hát, de hát” - hallom a Nyájas Olvasót nyamvadtan maga elé motyogva, mi lesz a dolgozó ifjú intellektuális fejlődésével?? Ennek is eljött az ideje, mégpedig akkor, amikor mind átvitt, mind szó szerinti értelemben megérkeztem az európai társadalom peremvidékére. Miután ugyanis a szolgáltatóiparban megspórolt jövedelmemet elfecséreltem a pesti... (nem éjszakákban!), hanem levéltárakban, ismét elfogott a kilátástalansággal vegyes kalandvágy olyannyira ismerős érzése, és megvettem újabb repülőjegyemet.
 
Ekkor azonban valami másra, valami többre vágytam még a pincérek életénél is. Nem is palástoltam tovább beteges vonzalmamat az óceán iránt, és keresztbe szeltem a zöld szigetet az atlanti partig. Itt lényegében vérszerződést kötöttem két békazabáló szörfössel, akik a part mentén utaztak, és minden olyan ponton megálltak, ahol jó hullámokat véltek felfedezni, majd mérgezett egérként rohantak be a vízbe. Így meglehetősen akadozva haladtunk dél felé, a közismerten gondtalan, meleg és száraz ír időjárásban, míg végül megérkeztünk Dingle városkáig. Itt elváltam alkalmi útitársaimtól, és ismét a munkakeresés rémséges bugyraiba vetettem magam.
 
Emlékeztem arra, hogy itt ér véget a Dublin környékéről induló egyik híres vitorlásverseny, tehát egy igazi óceáni yachtkikötőt vártam, nyilvánvalóan megannyi vitorlás munkalehetőséggel a dolgozó ifjúk számára! Az ifjú azonban alig akart hinni szemének, amikor a balatonföldvárihoz képest negyedakkora vitorláskikötőt meglátta. Igaz, a vízszintes eső sem igazán járult hozzá, hogy bármiféle vitorlás karriert lehessen a helyszínbe belelátni. Már-már a csalódottság vehetett volna erőt a dolgozó ifjú lelkületén, de ekkor felidézte olvasmányemlékeit a régmúlt idők kikötői prostituáltjairól. Kiderült, hogy a vitorláskikötőn kívül Dingle halászközpont is, komoly ipari kikötővel. És akkor a dolgozó ifjú elkezdte árulni magát a különböző hajókapitányoknak.
 
A halászat talán az egyetlen ágazat, ahol a felvétel során nem kérnek életrajzot, a beszélgetés viszont minden esetben azonos kérdéssel kezdődik: dolgoztam-e korábban halászhajón.
 
A halászutak közti szünetekben összebarátkoztam a kikötő dolgos népével. Én ugyan különös módon olyan hajóra kerültem, ahol a legénység többi tagja helyi (értsd: ír, angol, wales-i) volt, a többi hajón azonban kelet-európai vendégmunkások ténykedtek. Legbarátiabb viszonyba egy Pjotr nevű lengyellel kerültem, aki csak 100 eurómat nyúlta le. Ott voltak viszont a volt Szovjetunió útkeresői is. Az egyik litván srác egykoron bokszbajnok volt, ifjúkori szocializációja valószínűleg egyedül az edzőteremhez kötődött, ugyanis olyan szinten volt kigyúrva, hogy nemcsak a legalapvetőbb mozdulatok, de szemmel láthatólag a puszta lélegzés is nehezére esett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezen a hajón szolgált a szerző.
 
Ott volt egy egykori orosz hajóskapitány, aki ugyan csak negyvenvalahány éves volt, de hatvannak nézett ki. Egy állítólagos görög szintén gyanúsan anyanyelvi szinten beszélt oroszul. Valószínű különben, hogy mindegyikük görög okmányokkal nyomta, hiszen tudomásom szerint Oroszország uniós csatlakozása még e tanulságos beszámoló leadásakor sem tekinthető lezárt aktának.
 
És itt kanyarodhatunk vissza az Olvasó korábbi felvetéséhez. Ha nem számítjuk William Blake költészetében való elmélyedésemet, dilettáns versfordításaimat, valamint az ír történelemmel való ismerkedést és különösképpen nyomasztó ír novellák olvasását, akkor emlékezetem mélyenszántó, ámde semmitmondó pillanatokat és arcokat idézhet csak fel írországi tartózkodásomból. Közös füvezés lengyeloroszokkal egy kiégett halászhajó rakterében (persze őket még a fűvel is átvágták, közönséges dohányt szívtunk, de ezt senki sem merte bevallani); turistaszállók földalatti kamráiban élő, nemhogy angolul, de semmilyen nyugati nyelven a legalapvetőbb kulcsszavakat sem ismerő lengyelek; utazó kanadai zenészek; ausztrál tini lánycsapat hálidéjen Európában; olajos képű spanyol dzsigoló lakótárs, akinél egymást váltják a különböző nemzetiségű lányok. Mi minden szépet és gondolatébresztőt lehetne írni e fiatal vendégmunkások multikulti világáról! De nem írok. Azt a néhány mozaikot, amely netán üresen maradt volna, nyugodtan rábízhatom az európai életformák iránt érdeklődő Nyájas Olvasó fantáziájára.

 

263 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr992627443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.pupak30 2011.02.01. 14:57:54

@GoVegan: tanulni. egy programozási nyelv megtanulásához és aztán egy vállalkozás létrehozásához nem kell iskolába járni

dr.pupak30 2011.02.01. 14:59:16

@Tirpákia rózsája: te személyeskedsz folyton, miközben ugyanezt kifogásolod a magyarban. ja, hogy magyar vagy és kell neked még 20 év, hogy átalakulj. a vér nem válik vízzé na :)

GoVegan (törölt) 2011.02.01. 15:01:03

@pupak30: na igen. akkor egyrol beszlunk. :)

azonban ne felejtsd el, hogy ezt a hozzaallast nem mindenki tudja elsajatita es kellenek a beleszocializalodott semak, amik mint letrafokok feljebb es feljebb tornassza magat.

aszem' Csanyi Vilmos mondta egyszer egy riportban: egyetemre olyanoknak kell jarniuk, akik nem tudjak maguktol megtanulni a dolgokat.

dr.pupak30 2011.02.01. 15:02:06

@Tirpákia rózsája: mivel te igen művelt vagy és sok emberrel találkoztál már. nem mondták neked az írek még, hogy jó harminc éve nem volt olyan easy going az élet a gazdasági problémák miatt ? szeritnem jobb ha keresel magadnak másik országot, mert hamarosan jön az igazi gazdasági fekália

dr.pupak30 2011.02.01. 15:05:07

@GoVegan: ezzel egyetértek. de szerintem sokan rájönnek hamarosan, mert magyarországon rá vannak kényszerítve. itt nincsenek, mert a a viszonylagos jólétben mindenki jól elvan abban a langymeleg hugyban ami a munkahelyeken van.

GoVegan (törölt) 2011.02.01. 15:33:18

@pupak30: hat akkor lassan indul be az a gepezet, mert majd 10 eve varok arra, hogy rajojjenek. :) amugy meg pont a langyos allapot miatt huzodik el a felismeres. kifogasokat konnyu talalni a maradasra es az egyhelyben toporgasra.

GoVegan (törölt) 2011.02.01. 15:41:17

@GoVegan: en a magyar viszonyokra is latom am a langymeleget. igy ertettem amit irtam.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 15:46:43

@alibiman: Te nem ezt mondtad, hanem aki lelép, azért teszi, mert lusta otthon tenni a közjóért. Olvasd el szépen miket írtál. És senki nem szarozta az országot, sem én, sem más, hanem a bugristákat szidtuk, az irigy niemandokat, akik senkit nem hagynak érvényesülni. Idáig csak azt nem értetted, amit én írtam, de úgy látom, már tényleg a saját szavaidat sem...

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 15:56:56

@pupak30: én nem te vagyok, aki a pénznek él, nincsenek emberi kötelékei és úgy vált hazát, mint alsógatyát. Érzelmi és gazdasáig okok miatt hagytam ott a szülőhazámat. A választott hazám sokkal több lehetőséggel, kiteljesedési lehetőséggel és biztonsággal ajándékozott meg, mint a Mo, ezért maradok itt, bár a gyerekeimbe magyarságtudatot szándékozok nevelni. Veled ellentétben számomra a pénzt nem cél, hanem legfeljebb eszköz, ezért nem lépek le, hanem a fentiekért cserébe mindent megteszek azért, hogy olyan vállalkozást indítsak, ami munkahelyeket teremt és segít, hogy ezt a gyönyörű országot újra talpraállítsuk. Az emberi erőforrás meg van hozzá.

dr.pupak30 2011.02.01. 16:03:44

@GoVegan: persze van olyan. de a többség rá van kényszerítve, hogy képezze magát vagy így vagy úgy. és ehhez ma már nem kellenek iskolák. és ahhoz sem kell túl sok, hogy valaki ma milliomossá váljon, akár magyarországról is. csak mindenki rinyál, hogy magyarország így szar úgy szar, meg a magyarok ilyenek meg olyanok, a helyett, hogy használná a fejét. :)

dr.pupak30 2011.02.01. 16:07:06

@Tirpákia rózsája: te nagyon naív vagy. magyaarságot plántálni a gyerekeidbe egy idegen országban? ez utópia. nem fog sikerülni. a gyerekeid írnek fognak születni és nem magyarnak, legfeljebb túristák lesznek majd otthon. erre majd emlékezz vissza. én országot váltottam ugyan a magyart ennek ellenére kifejezetten kedvelem és rühellem az olyanokat mint te akik a jólétükben sem általlanak rúgni egyet visszafelé, a helyett hogy segítenének. teljesen igaza van alibiman-nak. minden szava igaz.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 16:09:07

@pupak30: te jó ég, kikkel veteted körül magad? Gyanítom nem voltál a Trinity College-ban a zöld találmányi kiállításon, sem az iskolások tudományos kiállításán. Olyan az agyuk, mint az ekrazit. Világelsők szoftverekben, ződdógokban (lett légyen szó energiaforrásokról, építőipari, orvosi vagy háztartási megoldásokról). A művészetekről már nem is beszélek, világelső kutatásaik vannak a UCD-ben és a Trinityben. Az ország adottságai is páratlanok. Örülök, ha a magadfajták lelépnek és nem kell a nyavalygásotokat hallgatni, legalább nyugtunk lesz.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 16:17:05

@pupak30: te tuti, hogy odaqrod a kölkeidet a valtdizni elé suttyulni. Föl is lehet nekik olvasni magyar meséket, meg Arany János memoriter sem árt. Nyaranta meg, ha diznilendi hülyülés helyett egy kézműves vagy tánctáborba szalajtanád őket 3 hétre Erdélybe, már máshogy viselkednének. Tipikus, olyan vagy, mint egy ólomgolyó, csak húzod lefele az embert. Na, ezért szar neked mindenhol, mert ez a pesszimista, savanyú nyavalygás miatt nem jut Mo. sehova. Merjé kicsi lenni! Óvass Móriczot, oszt magadra ösmeröl!

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 16:37:48

@GoVegan: hát, nem tudom, orvos, építész, ügyvéd, ha ezekről van szó, csak olyanokban bízom, akiknek papírja van. Pupák sztem vmi betanított munkán lehet, mint a kiszervezett melósok többsége vmi "analiszt" állásban, az jól cseng, de nem mond semmit. Az a helyzet, hogy szakirányú papír nagyon sok helyre kell. Ahol nem alapfeltétel a szakirányú, csak a bármilyen, mint pl. multik, ott olyan is a közeg, ezért hagytam abba az ilyen trógerolást. Itt nem ugrálnak a papírért, a lényeg, hogy értsél hozzá. De ostoba az, aki a trendet nem ismeri föl, utána meg szidja a világot maga körül. Én tanultam az egyetemen, és nem azért mert sötét vagyok. Persze lehet 3 hetente online tanfolyamra járni 20x annyiért elismerést nem jelentő papírért ahelyett, hogy egy tisztességes diplomára tenne szert az ember. Én pl, ha ennek a diplomának a tananyagát akarnám elsajátítani, kb. 30 tanfolyam anyagát kéne benyalnom 50x annyiért. És még jól is cseng a neve, szóval nem mindig értelmetlen. A mai világ más, mint 20 éve, most már a munkaköröd neve nem jelent semmit, ami elképesztő. A bolonyai rendszer, na az a legkártékonyabb ötlet, ebben igazad van. Most már azért kell még a titkárnőnek is egyetemi business diploma, mert a főnök melójának a felét ő csinálja, ez a nagy büdös helyzet.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 16:45:23

@GoVegan: nem ment, ki sőt, felhúzott. Nem olvassa el, amit írok, hanem rögtön elkezd eszeveszetten sértegetni, milyen dolog ez?

dr.pupak30 2011.02.01. 16:50:42

@Tirpákia rózsája: sosem lesznek a gyerekeid magyarok. félsz bevallani magadnak, hogy magyarországon kudarcot vallottál, ezért el kellett onnan jönnöd. a saját kudarcodat kivetíted mindenki másra. lelkiismeret furdalásod is van, mert itt jól mered érezni magad. fogd fel, magyar vagy és az is maradsz, hiába leszel itt állampolgár, annak minden előnyével és hátrányával együtt. a gyerekeid sosem lesznek magyarok, mert egy kultúrát a nyelv tökéletes ismerete és mindennapi gyakorlása nélkül nem tudunk magunkba szívni. a gyerekeid sem fogják tudni sosem, hiűába erőlködsz. tinédzser korában inkább nézi majd hurlinget vagy gaelic futballt a tévében, minthogy megtanuljon pl. vizilabdázni. sosem fognak kötődni magyarországhoz, erőfeszítéseid már most kudarcot vallottak.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 16:50:51

@pupak30: komolyan dühíted az embert: egy orvos itteni napi díja több, mint az otthoni havija! Nem azért jöttek el az emigránsok, mert túl hülyék vagy lusták otthon érvényesülni, és még te oktatsz ki, hogy visszafelé köpködök?! Te bezzeg nem mondod el, miért léptél le. Talán csak a fasiszta íreknél lehetsz okostojás? Miért nem maradtál otthon "segíteni", ahogy te mondtad. Legalább ne hazudozz össze-vissza, tessék felnőttként kommentelni, őszintén!

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 17:02:30

@pupak30: Te tényleg egy beteges, megkeseredett energiavámpír vagy. Honnan vannak kényszerképzeteid, ne vetítsd ki a saját kis nyomorodat másra. Azok a vidékiek viselkednek így, akik Bp-en nem tudnak soha beilleszkedni, mert nem értékelik a vidéki gyökereiket, hanem megjátszák magukat. Nem vallottam kudarcot, kiváló munkaerő voltam mindenhol, van ahol évek múltán is emlegetik a rendszert, amit kiépítettem. Annak nem lesznek magyar gyerekei, aki maga sem marad magyar. Neked nem sikerült, nekem menni fog, nem fehér holló ez, van rá elég példa, csak elcseszted. Én sosem rejtegettem a magyarságomat, veled ellentétben, büszke vagyok rá. A gyerekek megtanulnak szépen magyarul, írni, olvasni, néptáncolni, énekelni és 1-2 évre cserediákként is hazamennek, no meg az iskolai szünetekben. Vizilabda, ez a magyar identitás fokmérője :D Ritka egy rosszindulatú, megkeseredett ember vagy, hogy ennyi rosszat kívánsz, de sebaj, lepereg, mi meg a kis magyar szigetünkkel (az otthonunk) szépen el leszünk az ír tengerben. Nősülj meg, vagy nemtommi, el vagy te veszve...

dr.pupak30 2011.02.01. 17:06:40

@Tirpákia rózsája: buta vagy te mint a feketeföld, nem is értem az írek miért nem vetnek ki maguk közül. Vizilabda igen. Mert mi érdekli a tinédzsert te szerencsétlen ha nem sport ? különösen írországban. Vagy még a saját kölkeidet sem ismered ?

dr.pupak30 2011.02.01. 17:07:39

@Tirpákia rózsája: egy szerencsétlen frusztrált némber vagy te. szerintem keress egy orvost gyorsan :))

dr.pupak30 2011.02.01. 17:09:18

@Tirpákia rózsája: de ha a magyar mentalítás annyira utálatos ahogy leírod, miért küldöd szerencsétlen kölkeid haza abba a fertőbe ? a végén még eltanulnak valami förtelmet.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 17:22:31

@pupak30: Én túl sok kislánnyal még nem találkoztam, aki érdekel a vizilabda... De felétek ez biztos másképp van :D Fejezd be a nyavalygást és ne köpj bele más levesébe! Nagyon sokunknak bejött, ez érzelmi intelligencia kérdése is. Mi örülünk, te nem. Te lenézed a fajtádat és próbálsz másnak látszani, mi nem. Mi vegyes házasságban élünk, te nem. Mi magyarok maradtunk, te nem. Aki ki akar jönni, ne hallgasson pupákra, ez egy tuti hely, 1 éven belül iszonyatos munkaerő-hiány lesz, ezért várunk mindenkit szeretettel, aki nyitott és hajlandó beilleszkedni. Magyar közösség van, a követség összefogja az ittenieket. És vannak magyar üzletek is, tehát a túrúrudi-ellátmány nem gond ;o) Ha nem érzitek otthon jól magatokat, nem lesztek hazaárulók, bár sokan itt azt mondják, gyertek nyugodtan és ha tetszik, maradjatok! Megyek, a vacsora nem főzi meg magát. Te meg pupák, kerüld a szemkontaktust a tömegközlekedésen, nehogy megruházzanak az írek, amiért magyar vagy :D Ilyen ökörséget, méghogy leköpnek...

dr.pupak30 2011.02.01. 17:28:46

@Tirpákia rózsája: jó isten de nagy hülye vagy te. amit csinálsz, az már közveszélyes. hogy mered a válság kellős közepén azt mondani, hogy jöjjön ide bárki? ki akarsz csábítani még több szerencsétlent aki majd nem fog munkát találni, mert most a kutyának nem kell? azt akarod, hogy a maradék pénzüket is elbukják, mint ahogy tették többen az elmúlt 2 évben mert nem találtak munkát? milyen ember vagy te? mert te széteszed a lábad akárkinek és bejön az élet nem kéne másokat is átverni. ne jöjjön ide most senki mert a gazdasági szituáció rossz és még az írek sem tudják hogy fognak ebből kimászni. nem véletlenül mondott le a kormány. mert nem tudják hogy mi kiút a válságból. felfogtad te ezt ? tudsz a sorok között olvasni te szerencsétlen ? most aki ki akar menni valahová az várjon májusig és mehet egész európában oda ahová akar mert nyitnak a többi országok is.

dr.pupak30 2011.02.01. 17:34:28

@Tirpákia rózsája: nem sokkal találkoztál? nagy magyar létedre biztos azt sem tudod, hogy a magyar női vizilabda a világ élvonalába tartozik, olimpián rendre pontszerző helyen végeznek. a vizilabda pedig a magyar kultúra része a magyar identítás egyik meghatározó eleme, amit a világon mindenki elismer. ennyit a kultúráltságodról

pimpalini 2011.02.01. 18:25:00

@Walmer:

Érdeklődéssel vegyes szánalommal figyelem az újkori népbutítás eredményeként jelentkező nyílt történelem hamisítást, múlt megtagadást. Nem gondoltam volna, hogy ilyen méreteket ölt, bár látva az index egyes újságíróinak ténykedését, sajnos most már eljutottunk arra a szintre, mikor komolyan kell venni ezt a jelenséget.

@alibiman:

Ez vonatkozik w-betűs butuskának is:

Szóval: a mai Horvátország területének jelentős része, olykor egésze az Árpád-kortól kezdve részét képezte a történelmi magyar államnak, a Magyar Királyságnak. A horvátok egészen a 19. század közepéig egyáltalán nem törődtek ezzel, nem ágáltak ellene, nem óhajtottak függetlenedni.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a horvát báni tisztség, amely a király, a trónörökös (herceg, árpádkor), a nádor, az országbíró, s az erdélyi vajda után a 4-5. magyar főméltóság volt. Csak jusson eszetekbe az idősebbik vagy az ifjabbik Zrínyi, kik horvát bánként magyar ügyekért, Magyarországért küzdöttek, egy országnak, egy népnek tartva magukat velünk.

Az a baj, hogy manapság sokan a mai, illetve múlt századi viszonyok alapján konstruálják, értelmezik félre a múltat, a történelmet. Sajnos inkább tudok róluk rosszindulatú szándékosságot, tudatos züllesztést feltételezni, mint szimpla butaságot.

pimpalini 2011.02.01. 18:32:58

@pupak30:

Bármit is mondasz - s túlzások fellelhetők nálad, s vitapartnerednél is - de ez itt a lényeg:

"persze szemtől szembe mindegyik aranyos, mert nem merik a szemedbe mondani, hogy alig várják, hogy külföldiként elhúzz innen. persze ennek ellenére még mindig könnyedebb a légköt mint otthon "

Megkérdezném: a képmutatás és burkolt idegengyűlölet ellenére elmagyaráznád értelmesen, miért véled úgy, hogy ott még mindig könnyedebb a légkör, mint itthon?
Ha szerinted is ez a valóság, akkor miért is baj az, ha valaki Tirpákiának tartja kishazánkat? Azt a hazát, ahol bizonyos embereknek, politikusoknak (nem emberek) már a saját történelmük sem szent? Inkább azt is megtagadnák, csakhogy zavaros ideológiai háttérrel támaszthassák alá nem létező legitimitásukat, valami skizofréniába hajló ideológiával palástolják hataloméhségüket?

pimpalini 2011.02.01. 18:38:04

@Walmer: @alibiman:

Köszönöm, hogy elismertétek a saját hülyeségeteket.:)

MErt ugye az alapvetés az volt alibiman-nél, hogy a történelmi Magyarország térkép hülyeség. Bebizonyítottátok, hogy nem. Hívjátok bárhogy is, a horvát területek részét képezték Nagy-Magyarországnak, tehát aki kiteszi a térképet a szobája falára, a kocsija szélvédőjére, a farkára, stb... nem hülye, s nem téved semmiben.

dr.pupak30 2011.02.01. 18:46:13

@pimpalini: nincs itt semmi baj. valakinek itt jön be az élet valakinek máshol. én azt a mentalítást nem szeretem, amikor valakik minden fórumot megragadnak arra, hogy elmondják, ők milyen sértettek és mennyire utálják a magyar gondolkodást, miközben a nyelvet beszélik, magyar fórumokon blogolnak stb, és ott sosem felejtik el kifejteni, hogy mi magyarok mekkora férgek vagyunk. én csak próbáltam elensúlyozni a képet, hogy más országban is van sok szar és mi magyarok egyáltalán nem vagyunk rosszabbak mint más. a könnyedebb légkör annak köszönhető, hogy a munkahelyeken nem élet halál harc megy a melért és a jólét miatt az emberek kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak. a rasszizmus itt létezik, meg kell kérdezni bármely feketét vagy akár lengyelt. ezek nem mindennapos események, de léteznek.

pimpalini 2011.02.01. 18:53:14

@alibiman:

"Látom a srácokon, hogy itthon el nem mennének a mekibe egy kis kiegészítő lóvéért, mert az alantas. Kint meg szart lapátolnak éhbérért."

Akkor mivel van a gond? Nem a mentalitással? Vagyis közvetve, de elismered a másik fél igazát, akinek sommás véleménye van az itthoniakról?

dr.pupak30 2011.02.01. 19:00:36

@pimpalini: itt nem ez a fő probléma. hanem az, hogy hasonló problémák máshol is léteznek, csak néhány "honfitárs" ezt nem akarja látni és elvakultságuk saját fajtájának ledegradálásában kerül kifejezésre. ez ugyanolyan lehúzás mint amiért úgy kiabálnak és nem szeretnek. csak ezt már nem veszik észre. így köpik szembe saját magukat és nemzetüket is ahová pedig a saját gyerekeiket küldik haza nyaralni. mint mondhat ez otthon amikor a gyereke megy magyarországra ? gyerekem magyart csinálok belőled, mert én is magyar vagyok, de vigyázz az emberekkel magyarországon, mert rosszindulatúak, depressziósak, és lehúzóak. szánalmas.

pimpalini 2011.02.01. 19:01:19

a@pupak30:

Megértelek, védd meg az országot, régen én is ilyen voltam. Csakhogy Te is összefoglalod a lényeget:

"a könnyedebb légkör annak köszönhető, hogy a munkahelyeken nem élet halál harc megy melért és a jólét miatt az emberek kiegyensúlyozottabbak és nyugodtabbak. "

Valamit akkor itthon nagyon elbasztak, nem? Mert azért vonjunk párhuzamot:
- mindkét ország alapvetően mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik,
- mi inkább vagyunk tranzitország - ezáltal kereskedelmi szempontból komparatív előnnyel rendelkezők - mint Írország,
- ott anyanyelvi szinten beszélnek angolul, itt nem,
- ahogy leírjátok, sok ott a bugris, igénytelen ember, mégis csak a munkáját nézik, nem a kinézetét, származását, barátait.

Akkor mivel van a gond? Talán az emberekkel. Meg az erkölcsök széttiprásával. Nehéz ügy ez, oldalakat kívánna, de röviden és pongyolán annyit:
ezt köszönhetjük annak az impotenciának, mit úgy hívnak: rendszerváltás. A régi bűnösök elő nem vétele gyakorlatilag nemcsak őket és vagyonszerzési módszereiket legalizálta, hanem érvényesülésük módszerét, erkölcsi nívójukat is. MErt ha a gátlástalan emberfajta lehetőséget lát és nem koppintanak az orrára, mindent tönkretesz a saját érvényesüléséért. Nincs benne közösségi szellem, erkölcsi tartás, empátia. Csak magát szereti. Neki semmi sem drága. S ezt az emberfajtát hagyták helyzetben 89-90-ben. Köszönjük szépen!

Nem véletlen, hogy a tehetség elmegy. Menjen is. Az a plusz 4-11 év, amit kinn élhet a kisebb stressz miatt, megéri.

Callidus 2011.02.01. 19:03:01

Hat ez is elsüllyedt. Viszlat.

pimpalini 2011.02.01. 19:12:05

@Callidus:

Hát ez lenne itt a lényeg. Erről eszembe jutott egy kis szösszenet. Régen sokat ingáztam távolsági busszal, vonattal a főváros és a lakóhelyem között. Nálam fiatalabb srácok álltak a buszon,s dumáltak. Ez 2002-ben volt. Az egyik annyit mondott a másiknak (nyilván a szövegkörnyezet is lényeges lenne): "Hazajöttem, erre visszaszavaztuk a szocikat... megyek is vissza..." (külföldre)
Mondom, ez 2002-ben volt. Nem akarok politizálni, de minden mindennel összefügg. Fejétől bűzlik a hal. Sok mindent láttam már ebben az országban, de egyre kevésbé tetszik. S lassan, lassacskán igazat kell adjak azoknak, akik szidják.:(

pimpalini 2011.02.01. 19:20:32

@Callidus: @pupak30:

"egyszerű ez. 1. nyelvtudás. 2. technológiai tudás. 3. vállalkozások létrehozása. szóval tanulás, tőke, vállalkozószellem. ez kellene "

Vállalkozószellem van. Lassan már több lesz a (kényszer) vállalkozó, mint az alkalmazott.

A nagy harci helyzet az, hogy:
1. Egyre több ember kerül kilátástalan helyzetbe, mert egyszerűen a megélhetését sem tudja biztosítani.
2. Az oktatás helyzete siralmas. Most csak egy példa: a tanárok javadalmazása.
3. Az árszínvonal és az bérek közötti drasztikus különbség. Egyszerűen nem tudsz felhalmozni, hacsak nem csalsz adót, vagy nem teszel más törvénybe ütközőt. Munkából nem tudsz meggazdagodni. Sokszor munka sincs, ha meg van, több ember helyett dolgozol potom pénzért.
4. Kevés a példakép.
5. Az átlagember számára nincsenek érvényesülési csatornák, lehetőségek. Ezért megy ki értelmiségi, egyetemet végzett ember Dublinba mosogatni.
6. Főváros centrikusság. Az új munkahelyen nagyobb része a fővárosban nyílik meg. Vidéken szinte semmi sincs. S most nem az aprófalvakról beszéltem.
De ezt lehetne folytatni. A végtelenségig.

pimpalini 2011.02.01. 19:29:23

@Callidus:

"Nagyjabol ezekbol kovetkezik a legtobb problema. A otlettelenseg, az elkeseredettseg, a kilatastalansag, es az ebbol fakado irigyseg.
Otthon senki sem gondolja hogy sokat tanulok es okos leszek, es akkor jo munkam lesz. Helyette a nok kenytelenek a testukre koncentralni, mert tudjak azzal tudjak a karrierjuket gyorsan es biztosan felepiteni. Karriert ami raadasul magyarorszagon csak es kizarolag a penzkereseti lehetoseget jelenti. Nem foglalkozhatsz azzal amit igazan szeretsz, vagy amihez ertenel, mert az otthoni munkak 50%abol keptelenseg megelni.
Itt egy szobafesto tobbet keres mint egy irodista. "

Hát igen. Gyakorlatilag nem érdemes tanulni, mert tudományos kutatóként (amiért összesen tanultál 8+4+5+3 évet) keresel fele annyit, mint egy szaki, akinek van pofája elkérni 30 000 forintot egy fél négyzetméteres ablakért.

Vagy:

Inkább elmész rúdtáncosnak, vagy örömlánynak, mert mindkettővel hatszor annyit keresel, mintha profi sportolóként naponta 3-4 órát edzel.

Vagy:

A diákoknak, tanulóknak nem tudsz olyan példát felmutatni, amivel magas szintű teljesítményre sarkallhatod őket, ezáltal motiválva őket arra, hogy tanuljanak. Nem. Mert mindenki látja kinek van nagy kocsija, kinek van szép háza, s ez beszél. Te meg mondhatsz bármit arról, hogy legyen diplomája, legyen általános műveltsége a gyereknek, mert ez kell az embernek. Frászt. Az arcodba fog nevetni.

Kontraszelekció, kapcsolatok, nagy pofa, pofátlanság, kereskedelem. Ezek kellenek az érvényesüléshez, s nem a tudás. Hiába vagy fasza, ha senki sem ismer.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 19:31:07

@pimpalini: Talán valami létező dokumentummal, stb. alátámasztanád az kijelentésed. Amíg ilyet nem tudsz előrántani, addig senki nem vesz komolyan. Ilyen alapon Krétát is az országhoz csatolhatjuk. :-)) Amíg keresgélsz, addig itt van egy kis olvasnivaló:

Az eredti szerződést úgy hívták, hogy PACTA CONVENTA. 1102-ben jött létre. Itt olvashatsz róla:

www.zum.de/whkmla/region/balkans/croat11021301.html

De ez lehet, hogy kimerítőbb:

en.wikipedia.org/wiki/Pacta_conventa_%28Croatia%29

Bár ez csak megelőzte az Arany Bullában lévő ide vonatkozó passzusokat, és nem pontosan a horvát állam státuszáról szólt.

en.wikipedia.org/wiki/History_of_Croatia

Persze van aki ezzel vitatkozik, pl. itt:

hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1torsz%C3%A1g_t%C3%B6rt%C3%A9nelme

De hát már csak ilyen a történelem. B

Aztán egy másik,
www.croatianhistory.net/etf/et01.html#dukes

Ebből kiemeltem azt a részt, ami ide vonatkozhat.

From 1102 the Croats had shared together with Hungarians a newly built state under common Hungarian and Croatian Kings. The Kings were crowned twice: with the Hungarian and the Croatian crown.

Igazából - szerintem - egy egész csapat történésznek adhatna munkát pusztán a valamikori Magyar-Horvát uniósság kérdése. Viszont amíg mind a két állam történésze nem ismeri pontosan, hogy mi történt, hogy volt, addig én a rendelkezésre álló dokumentumok alapján azt mondanám, hogy Horvátország nem volt integráns rész a Magyar Királyságnak.

pimpalini 2011.02.01. 19:33:02

@Callidus:

Már megbocsáss, de ez egy baromi rossz duma. Pénz nélkül éhen halsz. Ez van. Próbálj meg pénz nélkül élni. S igen, ha dolgozol, értéket teremtesz, akkor is kiszúrják a szemed éhbérrel, mert az általad teremtett érték nagyobb részét mások fölözik le.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 19:33:45

@pimpalini: Lehülyézés nem volt, én azt állítom, hogy nem jogos, mert rendelkezésre álló történelmi dokumentumok ezt nem támasztják alá. Ráadásul - és ez fontosabb - megalázó, arrogáns viselkedés horvát szomszédainkkal szemben.

pimpalini 2011.02.01. 19:35:48

@alibiman:

Ahogy fentebb olvastam, már megcáfolták ezen vélekedésed. Mert ez csak vélekedés. Ne is haragudj, de inkább hiszek a magyar történészeknek, akadémikusoknak, mint a wikipédiának, amit ki tudja ki szerkeszt. Akár szerkesztheti a sarki fűszeres is atomfizika tárgykörben, meg egy térképész az olimpiák témakörében.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 19:45:04

@pimpalini: Mond csak kedves pimpalini, te csak mantrázod a vágyaidat, vagy olvasol is? Ha fáraszt az angol szöveg, akkor itt van egy egész jó írás, egy magyar szerzőtől, aki kicsit össze is veti a horvát és magyar történelem könyveket:

www.opkm.hu/konyvesneveles/2004/2/6Jenyikne.html

Ez jól ábrázolja azt a kontrasztot, ami a két állam történelemírása és -tudata között van.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 19:49:04

@pupak30: ez hiányzott, hogy lekurvázz, micsoda egy primitív ember vagy! Menj a kurucinfora, neveletlen! A következő az antiszemita ill. homofób lesz. Óvasni tudol? Aszontam EGY ÉVEN BELÜL. Sok téren munkaerőhiány van. Látom, te csak kőművesekben gondolkodsz. Pl. pénzügy és IT terén rengeteg állás van, sőt sok cég azért települ ki, mert nem talál elég szakembert. De lassan mondom, hogy te is megértsd: EGY É-VEN BE-LÜL NEM LESZ E-LÉG ME-LÓÓÓÓÓÓÓS. Ugyanis mindenki lelép. Sok ismerősöm jön vissza. És hála Istennek, nem mindenki olyan szűklátókörű, mint te és tudják a multiknak sanyi, ezért az új kormány kis- és középvállalkozásokra épít.
A kormány meg nem azért mondott le, mert nem tudja, mi a megoldás, hanem mert csak így tudják a párt becsületét megmenteni. Hallgasd meg Micheál Martint! Nem árt követni mi a dörgés a Fianna Fáil háza táján! Hiányosak az ismereteid. De beteges agresszív állat, soha senkit nem vernék át, én idáig rengeteg karitatív munkát végeztem rászoruló magyaroknak - te gyanítom nem. Lépj le, mert ez a fórum egy kultúrált vitának van fenntartva nem a magadfajta kisebrendűségi beteges hazudozóknak. Még egyszer ITT NINCS FAJGYŰLÖLET.
Ami meg a hülye megjegyzésedet illeti, ismét nem olvastál: soha életemben nem találkoztam olyan kislánnyal, aki vizilabdamániás lett volna és egy ismerősöm sem. Ha szerinted ennek az ellenkezője sztenderd odahaza, te tényleg valami kifordult helyről jöhetsz. RSG-s, tornász, atletikás, karatés érdeklődés annál gyakoribb. A női vizilabda, nem gyermekligás vizilabda. Nem azt vitattam, hogy hol vannak a világranglistán. Az hogy vezetünk egy sportban nem azt jelenti, hogy 10-ből 8 ember űzi. Nem vitatkozom veled, mert idáig egyetlen épeszű megnyilvánulásod nem volt, csak szidtad a környezeted, az embereket kinn és odahaza, lehülyézted azokat, akik nem milliomosok Mo-n és verted hencegtél, hogy milyen sok pénzed van. Ha annyi van, küldd haza a Ferge Zsuzsa néninek, hogy etessed az éhező gyerekeket, ha már engem leszóltál látatlanban, hogy nem segítem Mo-t. N.B. én segítem, csak nem hencegek vele. Éretlen...

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 19:53:21

@pimpalini: TIRPÁKIA=NYÍRSÉG! Ugyanis onnan származik a család fele. SZÁLLJATOK MÁR LE RÓLAM! Az a barom, aki nem tudja, hogy a tirpák egy nemzetiség. Ha már valaki olyan buta, hogy nem tudja, akkor miután megmagyaráztam, ne folytassa a sértettséget! OLVASD AZ ELŐZMÉNYT. Még egyszer megkérdezem, ha zsidó létemre Hebron rózsájának hívnám magam, mocskos antiszemita lennék? Itt mindenki ilyen beteg???

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:03:33

@pimpalini: pupák szerint, ha nem tudsz otthon érvényesülni, akkor hülye vagy alibiman szerint pedig lusta. Nem ismerik a hazai viszonyokat, hiába magyarázod nekik... Nem elég okosnak lenni - márpedig abba igen jók vagyunk -, kell zsozsó is és olyan infrastruktúra, ami nem csak élni hagy, de még segít is. Itt a fasiszta íreknél,ahol pupák szerint leköpnek, mert a homlokodra van írva, hogy magyar vagy, a vállalkozók az első két évben nem adóznak. A második év után fizetnek csak adót visszamenőlegesen, ami hihetetlenül nagy segítség. Ezen felül a parasztok adómentesek, ami szintén remek, mert nem kell egy csorda adminisztrátort eltartaniuk. Tanulhatnánk...

dr.pupak30 2011.02.01. 20:06:29

@Tirpákia rózsája: mondtam már buta vagy. az legegyszerűbb gazdasági összefüggéseket sem érted. Írország SOSEM fogja elérni az évekkel ezelőtti gazdasági teljesítményét. nem lesz munka csak a magasan kvalifikált hiány szakmákban. légyszíves ne hazudj annak, akinek fogalma sincs az írországi helyzetről

dr.pupak30 2011.02.01. 20:08:18

@Tirpákia rózsája: pontosan így van. ha otthon nem tidsz érvényesülni buta és lusta vagy. ez ilyen egyszerű. nincs elég eszed, hogy az otthoni körülmények között megtaláld az utad. vagy más hiányzik belőled. ez ilyen egyszerű

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:08:53

@alibiman: én nem tudom, a kunok, jászok, palócok, tótok, ruszinok, TIRPÁKOK sosem panaszkodtak a magyar fennhatóságra (saját nyelvvel rendelkező etnikumok). A sokacokról nem tudok nyilatkozni. A jugó nemzetek eredetével komolyabban tisztában kéne lenni ahhoz, hogy a függetlenségi törekvéseiket megértsük.

dr.pupak30 2011.02.01. 20:10:31

@pimpalini: ne haragudj, de egy nemzetközileg jól látogatott honlapot nem nehéz összedobni és már csak a bannerhirdetésekből lehet keresni. ehhez pedig csak internet kell. nem kellenek utak, nyóc egyetemi diploma és hat nyelvtudás

dr.pupak30 2011.02.01. 20:14:50

@Tirpákia rózsája: még olvasni sem tudsz én azt mondtam, hogy a hátad mögött köphetnek. és ezt nem csak szó szerint kell érteni, hanem átvitt értelemben is lehet. saját szememmel is láttam már ilyet és meséltek is történeteket.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:16:35

@pupak30: attól, hogy te nem találsz munkát, ez még nem általános. A férjem cége pl. képtelen elég szakembert találni. Ezért alapítanak leányvállalatokat külföldön amellett, hogy mindenkinek szóltak a cégnél, kap 1500 eurót az, aki - a la Vektorunk - hoz még egy embert magával. Otthonról rengeteg szakembert próbálok kicsalni, de senki nem jön, csak otthon nyomorog. Az összes szakmabéli haverja panaszkodik, hogy nem találnak elég munkatársat és hetente kapnak új állásajánlatokat, mert akkora a hiány. De ez a helyzet pénzügyesekkel is, és a magasan képzett nehézipari gépkezelőkkel ill. liftkezelőkkel és fémipari szakmunkásokkal is. A várost járva rengeteg helyen látok kinn hirdetést, már most is lehet állást találni üzletben, étteremben.

dr.pupak30 2011.02.01. 20:17:30

@Tirpákia rózsája: vizilabda = magyar kultúra része. mint egy Ady vers. felfogtad ?

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 20:21:28

@Tirpákia rózsája: Ha jól tudom így van. Kivételt képeznek a felvidéken élő tótok, akiket azért elég sok sérelem ért. Általában a tört. Mo-n élő nemzetiségeket nem igazán sikerült megnyerni magunknak, és ezzel sok mindent elbuktunk. Annak ellenére, hogy sokszor évszázadokon keresztül kevesebben voltunk, mint a többi nemzetiség, nem figyeltünk oda rendesen erre a kérdésre. Egyszer értük el az 50.02 (vagy hasonló) százalékot, asszem 1902-ben. És hiába alkottuk meg a világ legkorszerűbb nemzetiségi törvényeit, ha azt helyi szinten senki nem tartotta be.

Én azt mondom, mégis jó volt, hogy ilyen sok nemzetiség élt az országban, mert ennek köszönhetjük az egyedülálló, színes kultúránkat.

alicecooper 2011.02.01. 20:22:51

@pimpalini: Azért választottam "Alicecooper"-t, mert az egyik kedvencem! De Te sem a saját neved használod! A véleményemet, úgy gondolom kultúráltan fogalmaztam meg, de továbbra is fent tartom! A véleményeink különbözhetnek, de erről szól a demokrácia! Szép napot Neked!

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 20:24:05

@Tirpákia rózsája: "magasan képzett nehézipari gépkezelőkkel ill. liftkezelőkkel és fémipari szakmunkásokkal is. "

Hát ezekkel itthon sem rózsás a helyzet, amióta nincs rendes szakmunkásképzés. A liftkezelőt gondolom elgépelted.:-)

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:24:47

@pupak30: én kultúremberekkel dolgoztam, éltem, barátkoztam világ életemben. És te vagy az első az elmúlt 6 évben, akitől ilyet hallok. A megnyilvánulásaidból itélve egy öntelt, megkeseredett, agresszív, neveletlen és éretlen suhanc vagy, akinek csak a pénz számít és ez kiül az emberre, ezért simán lehet téged utálni. Egy ír legfeljebb egy távol-keletit egy négertől meg tud különböztetni, de azt a baromságot, hogy a homlokodra van írva, hogy magyar vagy és ezért utálnak - a te szavaid -, nem veszem be és mindenkinek javaslom, ő se tegye. Próbáld megismerni a hazádat és kultúrádat, ezáltal megszereted és a büszkeség majd eltörli belőled azt a kisebbrendűségi érzést, ami mindenben elvakít. "Szerencsétlen volna, ki a napba nézvén annak fényességét nem látná meg". A'szem a kacsintós költőnk...

dr.pupak30 2011.02.01. 20:27:37

@Tirpákia rózsája: miről beszélsz te? 30% közeli költségvetési hiányuk volt, az euró zónában 3% lenne a megengedett. a bankokat már kétszer is fel kellett tőkésíteni mert elkurták a gazdálkodást. azt mind hitelből fogják, amit az IMF még oda sem adott, mert nincs kormány és parlament nem fogadta el az új költségvetési törvényt. szerinted mi fog történni, ha pl az AIB bankot mégegyszer fel kell tökésíteni és tömegek az utcára vonulnak, hogy szarják le az egészet inkább bukjon a bank. megy a levesbe a megtakarításod, mert a bank szarja le, hogy te nem kapod meg. ha nincsenek megtakarítások csak hitelből lehet beruházni, vagyis munkahelyet teremteni, de már így sem biztos, hogy kapnak többet. most emeltek adót, ami a belső fogyasztást is csökkenti, vagyis csökken a cégek nyeresége így le fognak építeni. a munkanélküliség 14% körül van és nem is fog csökkeni ebben az évben. miről beszélsz te? olvasol újságot ? honnan veszed ezeket az infókat ?

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:29:13

@alibiman: nem, sokat keresnek, iszonyú hiány van és ez csak fokozódni fog, mert az ausztrálok meg a szakmunkákra indítottak munkavízum-programokat. Már az EU-n kívülről hozzák be őket, a fehéroroszoktól, törököktől, mert a mieink leléptek. A lengyelek pl. szinte teljesen eltűntek, pedig piszok jól dolgoztak (egy lengyel barátnőm mondta, 2 hete, hogy 58 lengyel barátjából EGY maradt itt). Itt gyakorlatilag nincs szakmunkásképzés már vagy 20 éve, a briteknél meg vagy 50 éve.

dr.pupak30 2011.02.01. 20:33:18

@Tirpákia rózsája: saját magadnak mondasz ellent. most akkor hiper szuperek itt az iskolák vagy nem. úgy tűnik mégsem, mert a külföldiekre kell támaszkodniuk

dr.pupak30 2011.02.01. 20:34:37

@Tirpákia rózsája: így is tesznek az únióra rá, már egyszer szavaztak ellene. ezeknek egy lépés kell, hogy kilépjenek a túróba és akkor a védőernyő is megy a fejük fölül

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 20:38:26

@pupak30: Én a nemzetközi sajtót szoktam olvasgatni, és bizony aggódnak az ír gazdaság miatt. A CDS pl. sokszor magasabb a magyarnál. Nem lesz ez jó senkinek...

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:41:55

@pupak30: akkor most elmondom pupáknak is mindenkinek, akit érdekel, hogyan bukott be az ír gazdaság - ezt itt mindenki tudja, aki olvas újságot, és nem az indekszből értesül...
Az ír gazdaság mesterségesen felturbózott húzóágazata az építőipar volt. Óriási svnindlikkel (telekátminősítések haveroknak) tetemes virtuális vagyonra tettek szert a spekulánsok ill. az érintett politikusok. Mikor a lufi kilukadt, létrehoztak egy kincstári ügynökséget (NAMA), ami ezen jóemberek adósságát/veszteségét átvállalta. Ennek az összege az IMF-hitel. Erre rájönnek apróbb dolgok, mint EGY DARAB bank (Anglo Irish Bank), ahonnan a főnökök kilopták a zsozsót. Miután a bankok hiteleztek a spekulánsoknak a miniszterelnök személyes utasítására, buktak a barátainkkal együtt. És minekutána ők bankok, ergo valahonnak ők is kapják a zsozsót, erre még kamat is jött. A bankok kvázi járulékos vesztesei az egésznek, de ahelyett, hogy a kormány bedöntötte volna a spekulánsokat és azt az egy bankot, tovább pumpálta a nyugdíjalapból és egyéb helyekről a lét. Oszt most itten vónánk. Pupák, az ingyenes metro újság nem éppen a legjobb hírforrás :D

dr.pupak30 2011.02.01. 20:42:17

@alibiman: nem egyáltalán nem. és gazdasági problémákat tetézi, hogy nem úniópártiak, mert azt hiszik nekik egyedül is megy majd. egyszer már leszavazták az úniós alkotmányt. jelen idő szerint bármi megtörténhet. mint ahogy ezt pedzegetik is sokan. van aki ezt mondja már idén lesznek akik elhagyják az eurózónát, annak meg ki tudja milyen hatása lesz az únióra

pimpalini 2011.02.01. 20:43:08

@alicecooper:

Szia!:)

Én is nagyon komálom Alice-t, bizonyos korongjait ronggyá hallgattam. Számomra az egyik legnagyobb valaha élt előadó.:)

Tiszteletben tartom a véleményed, csak azért írtam, mert már annyiszor hallottam ezt az mszp-től jövő "ellopják", "lenyúlják" dumát, hogy herótom van tőle.

dr.pupak30 2011.02.01. 20:46:36

@Tirpákia rózsája: és szerited a pénzt rajzolják te szerencsétlen ? majd rajzolnak 5 billiót ha már senki nem akar fizetni vagy mi ?
nem veszed észre hogy az írek nagy része szarja le a bakok baját mert még azt sem értik, ha fizetésképtelenné válnak a saját megtakarításaikat is bukják, már ha van nekik ? azért mentek az utcára tüntetni novemberben, mert nem akarták, hogy felvegyék a hitelt az IMF-től amit pedig a bankokra kell fordítani. nem látod a legegszerűbb összefüggéseket sem ? ebben az országban csak te vagy optimista a gazdasági helyzetet illetően. olvass újságot, mert vannak itt okos emberek akik leírják az igazságot és nem rózsaszín ködben repülnek mint te

pimpalini 2011.02.01. 20:48:18

@alibiman:

Szerintem pont azért ért minket csalódás, hátba szúrás nemzetiségi téren, mert túl toleránsak voltunk. A franciák megtehették, s keményen végre is hajtották az asszimilációt. Nekünk is ezt kellett volna tenni.

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:51:46

@alibiman: egy ilyesztő hír: a helyiek csesztették a kormányt már 3 éve, hogy valami nem kóser a bankok táján. Erre az EU küldött egy delegációt 2008 szeptemberében és mindent "rendben talált". Novemberre hivatalosan bedőltünk!!! Ugyanaz a tróger szocialista brigád, akik a portugáloknál, spanyoloknál, görögöknél elszabdták a dógokat és bátorította Fletót, hogy adja be a hamis jelentést. Na, ezért fognak az írek kilépni, de először is azért, mert az EU nyomta őket, hogy hozzák létre a NAMA-t, aztán beáldozták őket, mert ha nemet mondanak, az egész eurózóna bedőlt volna. Pupák, csak a konzumidióták hiszik azt, hogy csak az EU-n kívül van élet. Norvégiáról hallottál már? Amikor a lengyelek szarba voltak, és az EU ugatott, hogy egy fillért sem kapnak és megszorításokat erőltettek volna rájuk, Putyin bejelentette, hogy egy héten belül kifizeti helyettük a teljes államadósságot. Rá néhány órára már az EU a spájzban volt és érdekes, nem került sor megszorító intézkedésekre. Ha nagyon szarban leszünk, kérünk a ruszkiktól vagy Katartól zsozsót, Brüsszel meg tehet egy szívességet :D

Tirpákia rózsája 2011.02.01. 20:55:29

@pupak30: látom már nem beszélni madzsar: a NAMA összege az IMF hitel. Ergo, nincs NAMA, nincs államcsőd. Ennél egyszerűbben nem lehet fogalmazni.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2011.02.01. 21:00:10

@pimpalini: Hát toleranciáról én nem sokat hallottam. Kőkemény magyarosítási törekvésekről viszont igen. Most elmesélek egy történetet, ami jellemző volt ránk.

Zágráb főterén áll Jellasics lovas szobra, kard van a kezében. Eredetileg felénk mutatott, de a horvátok később udvariasságból megfordították. Kérdem a horvát havert, hogy ez a lúzer meg hogy kapott lovas, kardos szobrot, egy csatát nem nyert meg? Röhögött, és azt mondta, mindenki tudja ezt, nem is azért kapta. Hanem azért mert 188x-ben (20 évvel a kiegyezés után) a magyar kormány végre hozzájárult, hogy a horvátok használhassák az anyanyelvüket a közintézményekben, horvátul tanulhassanak az iskolákban, stb. Ezt Jellasics kitartásának köszönheti a horvát nép. Ezért kapott szobrot. Égett a pofám, de nem lepődtem meg, mert hallottam egyéb, hasonló felvidéki és erdélyi sztorikat is.

dr.pupak30 2011.02.01. 21:35:51

@Tirpákia rózsája: meg sem kapták még az IMF hitelt, mert nem fogadták el az új törtvényt. miért hazudozol ?

dr.pupak30 2011.02.01. 21:39:01

@Tirpákia rózsája: te feltételezéseket puffogtatsz, mert nem értesz a számokhoz, mert buta vagy. unión kívül is van élet. szerinted a norvégoknak miért van? hallottál már a norvég olajról ? hogy lehetsz ennyire ostoba ?

dr.pupak30 2011.02.01. 22:05:39

"The authorities have informed us that while parliamentary approval of the EU-IMF support package is not legally required, the Irish Government has put the motion before parliament to strengthen political support for the agreement. In deference to Ireland’s parliamentary process, the IMF has decided to postpone consideration by its Board of the proposed loan under the Extended Fund Facility until after the debate. Assuming parliamentary support for the package, the Managing Director could recommend approval by the IMF Executive Board of the proposed €22.5 billion IMF loan as early as December 16."

ha tudsz új híreket ezzel kapcsolatba tírpákia rózsabimbója oszd meg velünk mert én nem találok

failte 2011.02.01. 22:06:39

Tirpák, te teljesen agyatlan vagy. Először is szállj le a magas lóról! Annyi hülyeséget hordtál itt össze, hogy azt sem tudom, mire reagáljak! Egy a lényeg, pupáknak igaza van: aki külföldre akar menni dolgozni, az most inkább ne ide jöjjön, feleslegesen felélni a megtakarításait. Hatalmas a munkanélküliség, tirpákon kívül mindenki látja ebben az országban, hogy nagy a baj és ez nem is fog változni évekig.

Azért nem kéne lenézni az alsóbb osztálybeli íreket. Ahogy egy vicc is mondja: egy rossz környékről származó ír ellopja a pénztárcádat. A jó környékről jövő ellopja a nyugdíjadat.

Amúgy sejtem, ki vagy (nagykövetségi eseményekről), így különösen röhej, amit itt vergődsz. :)

Aki elégedett/boldog/sikeres, az nem itt bizonygatja mindenkinek, hogy mennyire király élete és fizetése van és főleg nem fikáz agresszívan másokat, hogy jobban érezze magát. Szánalmas.

Callidus 2011.02.02. 15:00:35

@pimpalini:
"Már megbocsáss, de ez egy baromi rossz duma. Pénz nélkül éhen halsz. Ez van. Próbálj meg pénz nélkül élni. S igen, ha dolgozol, értéket teremtesz, akkor is kiszúrják a szemed éhbérrel, mert az általad teremtett érték nagyobb részét mások fölözik le."

Nem penz nelkul halsz ehen, hanem ennivalo nelkul.
Ez a kommented egyebkent egy kivalo peldaja mindannak amirol Jacque Fresco beszel.

www.youtube.com/watch?v=n9sWqYcVTqQ

De ez a tema mar tenyleg olyan tema amit Magyarorszagon elve, a tulelesert kuzdve keptelenseg megerteni. Pedig pont azoknak a problemaknak a megertese vezetett ehhez az elkepzeleshez amirol itt diskural mindenki. Ez az alapja.

www.youtube.com/watch?v=wDJ18m6KUW4&feature=related

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 15:35:15

@pupak30: 2 NAPJA HÍVTÁK LE AZ ELSŐ 5 MILLIÁRDOT!!!!!

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 15:38:30

@pupak30: Itt meg van turizmus (Európában a leglátogatottabb ország), mezőgazdaság, halászat, szoftver, világhírű egyetemek és zöld-technológia. Az írek a legnagyobb exportőrök a világon. Olaj, hol élsz??? Mondhattam volna Svájcot is, arra mit lépsz?

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 15:52:00

@failte: EGY ÉVEN BELÜL. Szerinted ez mit jelent? Fentebb írtam, mikből van hiányszakma. Utána lehet nézni. Almaszedőkre persze már/még nincs szükség, de lesz. Egyébként aki családostul, minden nélkül kimegy egy országba, nyelvtudás, ismeretek nélkül, az meg is érdemli. Újat mondok neked. google.com. Ott utána nézhetsz, milyen és mennyi egy adott országban a lakhatás, milyen munkák vannak. Értelmes ember ezt teszi, és ez alapján dönt.
Kit néztem le? Funkcionális analfabéta lehetsz, mert nem érted a mondatot, csak a szavak értelmét. Pupák azt mondta, aki otthon nem milliomos, az barom, erre írtam le, hogy itt mennyivel másabb, ugyanabban a munkakörben 10x annyit keresni. És ő hencegett a zsozsóval, el is hallgatott, amikor megtudta, más is keresett annyit, mint ő.
És kit néztem le? Nem tudsz idézni. Alibi és pupák néztek le mindenkit. Ja, hogy ők férfiak, ezért velük nem mersz kötözködni!
A követségről ismerhetsz, sok ismerősöm van, aki a magadfajták miatt nem jár, mert szidják az itteni viszonyokat és csak mások vérét szívják ill. spicliskednek meg fúrják egymást. Igenis a követségre nem ingyen kajáért kell menni. És nem mackóban kell megjelenni. És fürödni sem árt. Meg lehet ezért vetni, de akinek volt gyerekszobája, egyetért.
Még egyszer mondom, a magad fajta gyengébbek kedvéért: EGY ÉVEN BELÜL - magyarán az elkövetkezendő 12 hónap folyamán - munkaerő hiány lesz, már most is van bizonyos területeken. Szoftvereseknek (elsősorban JAVA-soknak) nagyon szívesen segítek állást keresni, ha tudnak angolul.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 15:52:34

@Tirpákia rózsája: úgy értem Java-sok már most is könnyedén találnak állást.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 15:57:15

@pupak30: Már a Seanadon is átment, ergo elfogadták. Egyébként a Dáil 27-én írta alá. Te sztem nem is Írországban vagy, hanem vmi képzelt világban...

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 16:00:29

@pupak30: az egyetlen, ami nem tiszta, az a kondíciók. A volt pénzügyminiszter kétnaponta hazudozta az ellenkezőjét, ezért senki nem tudja, mi a dörgés és ugyanúgy stikában egyeztettek, mint Feltóék. Egyébként közlöm veled, hogy tegnap az államelnök feloszlatta a parlamentet. Csak mert idáig SEMMIBŐL nem volt naprakész infód...

pimpalini 2011.02.02. 16:06:14

@Callidus:

Most elszámoltam tízig, s lecsillapodtam. Különben kaptál volna az arcodba, az tuti.

Mekkora undorító, cinikus farok vagy te? Már megbocsáss. Ez a szöveged vagy mélységes rosszindulatról, vagy hatalmas butaságról tesz tanúbizonyságot:

"Nem penz nelkul halsz ehen, hanem ennivalo nelkul. "

Mégis hol a francban élsz te?

Szerinted ha nincs pénzed, honnét szerzel ennivalót?:))) Megtermeled a hátsó kertben? Miközben minden kurvára drága? De tételezzük fel, van akkora földed, ami egy minimál élethez elég. Raktározni akkor is kell. Fűteni akkor is kell.
Egy családi költségvetés nagyobb része nem kajára megy el, hanem rezsire. Villany, víz (ami nálunk szinte ingyen kellene, hogy legyen, baszottul drága), gáz. De a gázhelyettesítők is iszonyatosan drágák. A fa, a szén. S ne gyere nekem a zöldházakkal. Több millió forint egy ilyen beruházás. Honnét szeded elő?

Szóval ne gyere nekem a zeitgeist-tel, meg a többi elméleti faszsággal. Mindenki ismeri a hitelpénzrendszer és a közpénzrendszer hívők közötti vitát. Semmire sem mész vele. Csak duma. Miközben mindent lehúznak rólad, amit csak lehet ebben a szánalmas, tetű országban.

Egyszerűen nem is értem, á, inkább abbahagyom, mielőtt elküldelek a büdös pi**ába...

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 16:07:12

SZÁZ SZÓNAK IS EGY A VÉGE: ez egy gyönyörű ország, befogadó emberekkel. Az emigráció egyelőre irtó nagy, ami miatt év vége felé általános munkaerő hiány lesz. Addig még érdemes otthon angolozni egy kicsit, de ír álláskereső oldalakon már most is sok állás van és nem rasszisták, aki a legjobb, azt veszik fel és mindenki ugyanannyit kap, mint a helyiek. Könnyű beilleszkedni, van magyar iskola is (hétvégi), ahol a gyerekek szinten tarthatják magukat. Tutira meg úgyis csak az jön ki, akinek biztos állása van. Már ha nem hülye az illető, de az olyanok mindenhol veszélyben vannak... Ja, még valami, idáig sehová nem kértek papírt, ez most már egy kicsit változóban van. Multikhoz még most sem, de azok nem is fizetnek túl jól.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 16:18:07

@pimpalini: Egy dolgot azért érdemes megjegyezni - alibiman mondta, akinek ezen kívül egy értelmes gondolata sem volt, csak szidott, mint a bokrot, mert nem tud olvasni -: odahaza rengeteg ember önhibájából van ...ban. Nem tudom az arányt, de sokan egyszerűen nem tesznek semmit. Te sztem nem ez a kategória vagy, de van egy fajta apátia odahaza, ami miatt az emberek csak sírnak és nem csinálnak semmit. Én az első 3 évben KÖNYÖRÖGTEM barátoknak, volt kollégáknak, jöjjenek ki. Nálam ingyen lakhattak volna egy hónapig, szereztem volna nekik állást, angoloztam volna velük. De egy sem jött ki, csak sírt. És nem azért mert vad hazafiak. Miért van ez?

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 16:24:40

@pupak30: Nem csak én vagyok, hanem mindenki, aki tudja, mik az ország tartalékai. Kis- és középvállalkozók, kutatásfejlesztéssel foglalkozók, és mindazok, akik nem csak mutogatnak vkire, hanem megoldásokban gondolkodnak. Koránt sem vagyunk olyan nagy cuccban, mint gondolják. De amíg elhitetik, hogy csak alamizsnán fogunk tengődni, addig könnyű minket csicskáztatni. És az a nemzetközi hitelintézetek és minősítők célja. Nem kell ehhez összeesküvés-elmélet. De aki csak bulvár szinten olvas, az csak azt látja, hogy gáz van.

Callidus 2011.02.02. 17:14:57

@pimpalini: Mondtam hogy keptelen leszel megerteni. A sajat nyomorod elkepzelni sem engedi amirol beszelek. Pedig epp annak a rendszernek az abszurditasarol szol ami ezt a keseru duhot szuli amiben elsz.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 17:20:36

@Callidus: vhol ott lehet az igazság, amit írtam fentebb, hogy egy bizonyos depresszív hatás után már önsorsrontó lesz az ember. Egyes népeknél - mint mi - ez a küszöb igen alacsony, mások meg egyenesen elpusztíthatatlanok. Ezért érdemes külföldre menni, mert ott az ember kénytelen leleményes lenni és nem érzelgősködik annyira, csak teszi a dógát.

failte 2011.02.02. 18:18:51

@Tirpákia rózsája: Kedves Tirpák,

Nem idézek senkitől, mert van életem és nem érek rá visszakeresgetni. Azért nézd már vissza, mit összehisztiztél itt ma megint, szerintem komolyan segítségre van szükséged, addig is szedjél Xanax-ot!

Amit írtam, fenntartom: jelenleg nem érdemes ide jönni és még egyszer leírom, hogy te is értsd, ez még évekig így is lesz. Ebbe beletartozik az egy év múlva is.

Az, hogy félnék a férfiaktól annyira nevetséges, hogy inkább bele sem megyek.

Amit a követségen ingyen evős, melegítős emberekről írtál: most ez hogy jön ide? Mi köze van hozzám? Azt is megkérdezném, mikor fikáztam a helyieket és a helyi viszonyokat? Furán venni ki magát a dolog, főleg, hogy ír párom van. :)

Amúgy most már tutira tudom, ki vagy. Egy közröhej tárgya a követségen, akit már évekkel ezelőtt le akartak venni a levelező listáról. Most nyugodtan kezdj el megint szapulni, lepereg rólam, viszont szórakoztatsz, úgyhogy hajrá! :)

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 18:35:34

@failte: Ha vkit vádolsz vmivel indokolni kell, erre mondtam, hogy idézz! Nem tetted meg, ergo hiteltelen vagy. ÉN SEM MONDTAM, HOGY MOST JÖJJÖN BOLDOD-BOLDOGTALAN. Nem értesz magyarul, látom. 5x leírtam fentebb, még mindig szajkózod. Nekem lesz igazam, mert már most ez a trend, olyat pedig csak irigyek mondanak, hogy sose gyere ide! Kövesse mindenki az eseményeket, de már most sok lehetőség van.
A követségi dolgot arra jeegyeztem meg, hogy az ottani vendégsereget kritizáltam egyedül, ergo szted ez volt indokolatlan.
Íreket szidókról: aki szidja az íreket, meg sem szólítod, számomra érthetetlenül, pláne, hogy ír a párod. De ez téged jellemez... Én meg csak a mackónadrágos ingyenélőket, és beszólsz. Ez is téged jellemez.
Összekeversz azzal a bizonyos hölggyel. Tudom, kire gondolsz. Minden követségivel jó viszonyban vagyok, egyedül egy vkivel nem - őt folyamatosan áthelyezgetik -, de vele is csak azért, mert vki, aki nagyon sok magyarral van kapcsolatban, nem akarom rontani a jó hírnevét, bár a tetű megérdemelné, hogy keveri a szart -elkezdte mindenféle baromsággal etetni, hogy én ezt meg azt mondtam a követségiekről. Én biztosítottam róla, hogy vagyok annyira szuicid, hogy mindig az illető képébe mondom, ha vmi nem tetszik. Egyébként az ilyen szarjankókra utalt a norvégiai kommentelő is, hogy a magyarok odakint is csak egymást ...tatják. Ja, olyannyira nem igaz, hogy utálom a követségieket, hogy a választások környékén megkerestem a nagykövetnét, hogyha esetleg át akarnák őket helyezni, szívesen indítok petíciót és elküldöm a külügybe, mert fantasztikusan végzik a munkájukat. Kérdezd meg Melindát, így volt. Nem vagyok idegroncs, csak fentebb leqrváztak nem egyszer és folyamatosan olyanok írogattak, akik már maguk sem értik, mi a dörgés. Ennyit a magyar kultúráról. Soha nem olvastam még olyan blogot, ahol az emberek ne anyáztak volna rögtön. És ez nem azért van, mert odahaza éhbérért dolgoznak. Itt is ez megy. Sztem nálam több pozitívumot és tényt senki nem írt, a többség csak anyázni jött ide, márpedig sztem ez a blog arra szolgál, hogy Írországot jobban megismerje a nagyérdemű.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 18:41:48

@failte: egyébként a skandináv betelefonálónak senki nem szólt be, hogy miért szidja a fajtáját, érdekes...
Az idióta nőt olyannyira ismerem, tudom, hogy két követségi levelezési lista létezik: az egyiken rajta van, a másikon nincs. Sajnos itt nincs kényszergyógykezelés, pedig MINDEN ROSSZINDULAT NÉLKÜL ráférne szegény nőre. Egyébként súlyos elmebeteg, nem kéne bántani. De ez is érzelmi kultúra kérdése...
És mindenkit utál vki a követségen, sokat sokan, mert ez sajnos tipikus...

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 19:22:38

Kár, hogy a többség alpári. Kiléptem, mert ide csak afilantrópok írnak, akik csak azt nézik, kinek mit sírhatnak el és kit hogy bánthatnak. Maradok inkább a valós társalgásnál, az anonimitás sokakat bevadít. Minden jót mindenkinek! :o)

dr.pupak30 2011.02.02. 20:01:28

@Tirpákia rózsája: na megjött a némber a fajtájának szégyene. svájc = bankrendszer, norvégia = olaj te nyomorult. még arra is lusta vagy, hogy kiwikipédiázd. egy nyomorult vagy te. milyen turizmus te nagyon hülye, folyamatosan zárnak be a hotelek mert mennek csödbe? hol élsz te te magyarok szégyene, te nyomorult? az új kormány első lépése az lesz, hogy újratárgyalja a csomagot ez van mindenhol a sajtóban. még olvasni sem tudsz te isten barma ?

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 20:56:08

@pupak30: Megjöttem? El sem mentem ;o) A wikipédia, mint hiteles hírforrás :D Ezért nem vagy naprakész. Lehet, hogy épp te szerkeszted, fentebb már kiröhögtek vkit, mert erre hivatkozott.
Milyen hotelek? A szörfturizmus dívik, Galway mindig is tele van amcsikkal. Dublinban egyet sem láttam, ami bezárt volna. Egyedül É-on volt gond, de ott is azért, mert a segély miatt nem érte meg dolgozni. Tavaly már a szállodaszöv. tiltakozott emiatt, mert egyszerűen nem találtak már részmunkaidőst sem és feketén meg senkit nem mertek alkalmazni a retorzió miatt és ezért sorra zártak be - most már éhbér a munkanélküli. Egyébként ők pattintották ki azt a botrányt is, amit az itteni adóhivatal vissza is igazolt: a Revenue 80 ezer (sic!) É-írről tud, akik Donegal-megyébe vannak hamisan nyilvántartva, és illegálisan segélyt kapnak. És ezek azok, akikről tudnak, de a teljes valós számot akkor min. a 2x-esére tippelte az illetékes elvtárs. Tudok olvasni. Nem vagyok nyomorult, piszok jól érzem magam, végre esik az eső is, ami jót tesz a vízkészletnek, miután télen leapasztották. Remekül élek egy nem magyargyűlölő közegben :D

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 21:11:13

@pupak30: a recesszió egyébként jót tett a belföldi turizmusnak, mert nem igazán repkedett a jónép külföldre. Odahaza is ez kéne, csak a Tékozló Homárt olvasva erre még nem adottak a feltételek, bár kétségtelen, hogy előbb megy el az ember Krétára, mint Hévízre, és nem csak amiatt, mert Kréta olcsóbb.
Nyugodj le egy kicsit, nem kell dühöngeni és azt a bizonyos poharat félig üresnek látni. Rileksz ;o)
A recesszióról máig sincsenek valós adatok és nagyon kevesen őszinték. Mindenki túl volt fizetve a csúcson, ami nem volt fenntartható. Az azért abszurd, hogy egy átlag vízvezetékszerelő 1800 eurót keresett HETENTE. Nem tudom azokat sajnálni, akik 6x-os áron vettek házat, meg évente cserélték a land rovert, most meg emigrálniuk kell, mert felélték mindenüket.

Tirpákia rózsája 2011.02.02. 21:15:01

@pupak30: egyébként az ECB főnök - az olasz krapek, most nem tudom a nevét - kerek perec megmondta a Fine Gael delegációnak, nem lesz újratárgyalás. Ez nem volt a wikipédiában? ;o) És különben is honnan tudod, ki lesz kormányon? Koalíciós kormány lesz, sztem te tényleg nem olvasol újságot...

pimpalini 2011.02.02. 21:16:36

@Callidus:

Nézd öregem: én már 15 éve úgy élek ebben a rendszerben, hogy látom a visszásságait, hiányosságait, szóval ne kezd el itt most a tanárbácsist játszani, miután megnéztél 3 videót az interneten. Rosszul áll a próféta szerep is, melyben kinyilatkoztatod a lényeget, s azt, aki gyakorlati fenntartásaival jön elő, "értelmetlenséggel", "értetlenkedéssel" szereled le.
Lépj már át az elmélet lila-rózsaszín bárányfelhőjéről a gyakorlat saras, nyirkos mezejére!

A kizsákmányolás olyan szintű, mint a legrosszabb rabszolgatartó időkben. Érik egy új egyenlősítő rendszer, a jelenlegi embert és anyagi természetű erőforrásokat kizsákmányoló, profithajhászó gazdasági rendnek szép lassan vége. Vége kell legyen. Csak baromira fontos lenne addig kibírni valahogy...:)

pimpalini 2011.02.02. 21:24:13

@Tirpákia rózsája:

Nézd: a helyzet az, hogy a hagyományos érvényesülési csatornákon nem jutsz semmire sem. Ez szüli az apátiát, amiről beszélsz. Itt nem lehet normális módon meggazdagodni, tisztességesen félretenni. Csak ha vállalkozó vagy, csak ha átbaszod az alkalmazottad, a megrendelőd, az államot, s még sorolhatnám. Rá vagy kényszerítve arra, hogy farkasabb legyél a farkasoknál.
Nincs olyan lehetőség, amire azt tudnád mondani, hogy ha rálépsz az útra, a végén eléred a célod. Másik oldalról nézve viszont lehetsz az isten legnagyobb barma, egy tudatlan faszkalap, de ha van ismeretséged, bárki, bármi lehet belőled. A normál, intelligens ember meg kénytelen eltűrni a vadbarmok ugatását, a hülyék terelgetési kísérleteit, mert ők ülnek fölötte, neki meg kuss van.
Akkor ott van a fúrás, a munkahelyi hangulat. Csapatmunka helyett egymást irtják az emberek.
Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb:
az embernek nemcsak pénz kell, hanem értelmes munka, hivatás. Hát ebből van a legkevesebb. Illetve aminek még értelme is lenne, azt nem fizetik meg.

pimpalini 2011.02.02. 21:27:26

@Tirpákia rózsája:

Nézd: a helyzet az, hogy a hagyományos érvényesülési csatornákon nem jutsz semmire sem. Ez szüli az apátiát, amiről beszélsz. Itt nem lehet normális módon meggazdagodni, tisztességesen félretenni. Csak ha vállalkozó vagy, csak ha átbaszod az alkalmazottad, a megrendelőd, az államot, s még sorolhatnám. Rá vagy kényszerítve arra, hogy farkasabb legyél a farkasoknál.
Nincs olyan lehetőség, amire azt tudnád mondani, hogy ha rálépsz az útra, a végén eléred a célod. Másik oldalról nézve viszont lehetsz az isten legnagyobb barma, egy tudatlan faszkalap, de ha van ismeretséged, bárki, bármi lehet belőled. A normál, intelligens ember meg kénytelen eltűrni a vadbarmok ugatását, a hülyék terelgetési kísérleteit, mert ők ülnek fölötte, neki meg kuss van.
Akkor ott van a fúrás, a munkahelyi hangulat. Csapatmunka helyett egymást irtják az emberek.
Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb:
az embernek nemcsak pénz kell, hanem értelmes munka, hivatás. Hát ebből van a legkevesebb. Illetve aminek még értelme is lenne, azt nem fizetik meg. Akit meg valamennyire megfizetnek, azt három ember helyett dolgoztatják, ideje nincsen semmire. Mert tudják, hogy bármikor lesz jelentkező a helyére.

failte 2011.02.02. 22:23:16

@Tirpákia rózsája: Figyelj, nevezz hiteltelennek, engem kicsit sem zavar, akkor sem fogom visszaolvasni a több száz kommentet, hogy idézzek neked. Ahogy már írtam korábban: van életem, úgyhogy ilyen hülyeségekre nincs időm.

Most sértegetés nélkül, tudod ki jut rólad eszembe? Torzonborz a Süsüből. Link a kis dalról, ami eszembe jutott, ahogy a nekem szóló kommentedet olvastam:
www.youtube.com/watch?v=cSIyH-c-61M

A legnagyobb badarságra reagálnék csupán, a többi szót sem érdemel: nem hiszem, hogy nekem kéne megvédenem az íreket bárki előtt is, csak azért, mert ír a párom. Engem kicsit sem érdekel senkinek a véleménye, mindenki azt gondol, amit akar. A magyarokat sem védem pont emiatt. Megvan a saját véleményem dolgokról, de ezt nem fogom másokra erőltetni. Jó lenne, ha ezt te is átgondolnád.

Most jöhet megint a km hosszú alázásod, hadd kacagjak még egy kicsit!

Tirpákia rózsája 2011.02.04. 00:41:29

@pimpalini: Minden szavaddal egyetértek! Ezért akartam minél több ismerőst otthonról kirángatni, mert azt reméltem, hogy ha már nem belülről szenvedik el a helyzetet, hanem kicsit lazítanak, látni fogják az otthoni dolgok abszurditását, mellesleg érvényesülni, de legalábbis élni tudnak. De nem így lett. A kinti magyarok többsége ugyanabban a nyomorban él itt is, pszichésen és lelkileg - látszik a hozzászólásokból, félreolvastak vmit, de egyik sem kért bocsánatot. Ezért jutottam arra a következtetésre, hogy nálunk az emberekkel van a baj. Nem a magadfajtákkal, akiknek vannak erkölcsi normáik, hanem azokkal, akik puszta sportból is akár kikészítenek másokat. Döbbenettel láttam, hogy képtelenség otthon egy retkes sztrájkot összehozni, mert a sztrájktörők önként jelentkeznek két órán belül. Hiába voltak otthon kezdeményezéseim, semmi közösségi szellem nincs az emberekben, de anélkül nem megy. Ez egy öngerjesztő folyamat. Nem vártam el soha, hogy kivételezzenek velem, csak hogy ne tegyenek keresztbe. Amikor láttam, hogy az itteni más k-európaiak milyen példásan működtetik a közösségüket, sírva fakadtam.

Tirpákia rózsája 2011.02.04. 00:49:11

@failte: egy tipp: Ctrl F és kidobja amit keresel. Mellesleg, ha olvastál tőlem vmit és reagálsz rá, gyanítom, tudod, hol olvastad. Ha meg nem, akkor meg ne hivatkozz rá. Vszínű azok egyike vagy, akik minden fórumon ott van, és csak kipécéz vkit, hogy levezesse a napi gőzt vagy csak mert perverz, az ilyenek miatt nem lehet kultúráltan blogolgatni.
Tetszik a link :D, bár sztem akikre reagáltam sokkal durvábbak és vulgárisabbak voltak. Persze elszáll az agyam, mikor lekurváz vki, meg ostobának nevez, miközben a wikipédiával érvel. Jó, röhöghettem volna, ebben igazad van, biztos alacsony volt a vércukrom és vérszemet kaptam ;o)

Tirpákia rózsája 2011.02.04. 00:56:03

@failte: azt meg hogy gondolod, hogy megtiltod a kommentelést? Ezért van a blog ezen funkciója. A múzeumban is rászólsz a jónépre, hogy ne nézelődjön? Ha nem akarsz írni, ne tegyed! Ha valótlanságot állít vki és ezzel többeket dezinformál, teljesen normális, hogy cáfolnak - nem csak én, ezt jóérzésű emberek más fórumokon is megteszik.

failte 2011.02.04. 22:21:34

@Tirpákia rózsája: Vazze, te tényleg beteg vagy, ki tiltotta meg neked a kommentelést? Idézzél már légy szíves! "egy tipp: Ctrl F és kidobja amit keresel" Úgyis marhára ráérsz...

???
süti beállítások módosítása