HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2011. április 21.

Kuruckodunk vagy számolunk?

Dudás Gergely

(A szerző újságíró, az Index gazdaság rovatának vezetője)
 
Magyarország nem lépett be/nem írta alá/kimaradt, Orbán átlépte a Rubicont. A még hosszan sorolható, különböző érzelmi töltetű megfogalmazások is mutatják, meglehetősen ellentmondásos annak értékelése, hogy Magyarország nem csatlakozott a huszonhárom EU-tagállam által március 25-én aláírt versenyképességi paktumhoz.
 
Érdemes rögtön a számoknál maradni: 23 tagállam írta alá a megállapodást, azaz nem egyedül Magyarország döntött úgy, ahogy. A régióból a csehek, rajtuk kívül pedig a svédek és a britek sem írtak alá. Egyelőre.
 
Na nem mintha bármelyik kimaradó ország azt jelezte volna, hogy időt kér még, vagy később akar belépni. Mégis indokolt hangsúlyozni: egyetlen uniós megállapodás sem zárt, mindig lehet később csatlakozni. A versenyképességi paktum esetében pedig nem is csak arról van szó, hogy a körülmények változhatnak, politikai garnitúrák cserélődhetnek, hanem arról, hogy annak tartalommal való feltöltése bizonyos pontoknál még hátra van. A mostani aláírás részben egy szándéknyilatkozatnak tekinthető, de azt, hogy a legtöbb vitát kiváltó, az adóalap-harmonizációról szóló megállapodás pontosan mit is jelent majd, még nem tudni. Az, hogy milyen kedvezményeket kell kiirtani a csatlakozó országokban és mik maradhatnak, az további egyeztetéseken dől el.
 
Ezen egyeztetésekben persze a kimaradók nem vesznek részt - erre utalt a lengyel miniszterelnök is országa csatlakozását indokolva, mondván “ha nem az asztalnál ülsz, lehet hogy az étlapon vagy”. És persze nehéz is lenne azt gondolni, hogy a magyar kormány azért maradt távol, mert - az így biztosan nélküle kidolgozandó - részletek ismeretében kívánna dönteni; de nem is csak azért, mert a távolmaradás egyébként kiválóan beleillik a ‘Brüsszel ne diktáljon nekünk’ típusú kommunikációba-politikába.
 
A versenyképességi paktum ugyanis részben úgy tenné versenyképesebbé Európát, hogy a tagállamok közötti adóversenyt bizony ténylegesen korlátozná. Az adókulcsok maradhatnának eltérőek, de azt már előírnák, hogy az adóalap milyen tételekkel lenne csökkenthető: ez pedig sok esetben meghatározóbb, mint a hétköznapokban sokkal többet emlegetett adókulcs. A Magyarországon beruházó multik az elmúlt 20 évben a kormányok és az adórendszer változásaitól függetlenül a legkülönfélébb, részben egyéni alkukban érték el azt, hogy különböző kedvezményekkel - beruházások elszámolása stb. - a tényleges adóterhük a mindenkori kalkulálható adószintnél lényegesen enyhébb legyen. Ezzel - és persze az alacsonyabb adókulcsokkal – tudtuk ellensúlyozni, hogy idehozzák fejlesztési központjukat, pedig kevés az autópálya és koszosak a vonatok. (Meg persze, az alacsonyabb bérekkel, de ezek sem mindig kompenzálják az infrastrukturális lemaradást vagy más hátrányokat.) Az adókulcsok egyébként időközben maguktól is konvergálnak az EU-ban, fejlett középső országok folyamatos csökkentési kényszerben voltak a periféria feltörekvő államai miatt.
 
Azaz zajlik az adóverseny. De az adóverseny, bármilyen jó is, nem folytatható korlátlanul: ha azt akarjuk, hogy a németek mentsék meg szükség esetén az eurót és Európát, ahhoz nagy és erős állam, nagy és erős gazdaság kell, aminek vannak a költségei is. Túlzó a leegyszerűsítés nyilván, de nagyjából azt is lehet mondani, hogy el kell dönteni: az EU az USA-val, Kínával, majd egyre inkább Afrikával szemben akarja versenyképességét, - hát mondjuk - megőrizni, vagy el lesz foglalva azzal, hogy legfejlettebb országaiból távozó iparáért küzd a saját perifériájával, belső, de még korántsem egységes piacával. Például a mi régiónk országaival, amelyek egyébként mielőbb a nyugati bérszínvonalat szeretnék elérni, így versenyképességükből e tekintetben szükségszerűen veszítenek a következő tíz évben.
 
Ez már persze sokkal átfogóbb kérdés, és a válaszok sem egyértelműek. Magyarország álláspontja viszont igen. A magyar kormányfő stratégiai szempontból sem tartja jó ötletnek az európai adóverseny megszüntetését, hozzátéve, hogy a paktum másik öt pontját viszont aláírás nélkül is teljesítjük.
 
Az mindenesetre biztos, és jellemzően még a paktum alá nem írásának legélesebb kritikusai is elismerik: rövid távon Magyarország nyerhet a kimaradással, pláne úgy, hogy a térségből csak a csehek maradtak velünk egy hajóban. Simán aláígérhetünk a 23-aknak, és ez is nem titkolt célunk: “Európa legversenyképesebb adórendszerét akarjuk, ehhez független adórendszer kell“ - indokolta a kimaradást a miniszterelnök.
 
Hosszabb távon a döntés már megkérdőjelezhető: az adóalap-harmonizációt ugyan a cégek számára azért mondják előnyösnek, mert nem kell minden országban külön számolniuk, és erre stábot fenntartaniuk, de egy vonzó adórendszerrel aligha azon bukunk majd, hogy a multik a bonyolultabb számítások miatt levesznek minket a beruházási térképről. Legalábbis, ha megteszik, aligha az adórendszer eltérése miatt. A kérdés inkább az lehet, hogy a német-francia tengely támogatta megegyezésből való kimaradás milyen rosszalló pillantásokat eredményez még a későbbiekben, és Európa vezető politikusainak e pillantásait hogyan értelmezik majd a cégek, amikor beruházási döntést hoznak. Mennyi pénzt ér meg, ha Merkel összevonja a szemöldökét? A paktum ugyanis összességében egy komoly és fontos lépés az unió tényleges gazdasági integrációjában, és az EU jövője, gazdasági erejének fenntarthatósága szempontjából is meghatározó lehet. Nem elitklubból maradtunk ki, hanem a belső piac egységesítése felé tett lépésből, az ennek érdekében hozott közös áldozatvállalásból, egyfajta kölcsönös segítségnyújtásból. Megintcsak némi egyszerűsítéssel élve: a németek és franciák joggal várják el, hogy ha a válság idején a fél unió tőlük várja a mentőövet, egyébként pedig nettó befizetők, az ottani adókból állnak össze a felzárkóztatási alapok, akkor a másik pillanatban a megsegített országok - részben éppen az uniós támogatásoknak köszönhetően - is alacsonyabbra kalibrált adóterheikkel ne szipkázzák el a jól adózó cégeket.

Címkék: adó dudás gergely versenyképességi paktum

21 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tagokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr362844557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsyék néha jól döntenek 2011.04.21. 14:03:48

A Fidesz-kormány nemet mondott Németországnak, így hazánk nem csatlakozik az Európai Unió Versenyképességi Paktumához. A döntés nagyon helyes! Ritkán voltunk olyan helyzetben az utóbbi időben, hogy dicsérni tudjuk a kormány valamely gazdaságpolitikai...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotkodus 2011.04.21. 12:33:25

most kuruckodunk...

picurka viktorka külpolitikája nagyon hiteles, sikeres; erre fogunk építeni a jövőben...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.04.21. 12:40:02

nem érzem magam szakértőnek, és van egy dolog amit nem értek. Ha a versenyképességi paktum _alsó_ határokat akar kijelölni az adókban, akkor nekünk mi félnivalónk lenne a csatlakozáskor a környék legmagasabb adóival? Kábé a fejünk tetejére kellene állnunk, hogy valamelyik adónk túl _alacsony_ legyen. Vagy lemaradtam valamiről?

Most is megszorítás meg adóemelés van a konvergenciacsomagban, amennyire értem.

Nincs esetleg olyan passzusa vagy lehetősége ennek a versenyképességi paktumnak, ami _felső_ határokat szabna meg? Mert akkor érteném, hogy miért nem akarózik belépni a kormány.

Mayday 2011.04.21. 12:45:45

"Az, hogy milyen kedvezményeket kell kiirtani a csatlakozó országokban és mik maradhatnak, az további egyeztetéseken dől el."

tehát simán be is húzhatnak a csőbe, ahogy kb hosszú távon az eddigi összes eu-s gazdasági lépés nem a mi régiónk érdekeit szolgálta, ld. élelmiszeriparra vonatkozó szabályok, ingatlan, földvásárálások, stb.

Tessék már észrevenni hogy az EU bővítés, és a gyenge államok felzárkózatása nem az új tagoknak és az gyenge államoknak jó, hanem az EU-nak !!!!

Saboles 2011.04.21. 12:54:09

A helyzet az, hogy a nyugat európai cégek leányvállalatokat hoznak létre Magyarországon, amelyek legfőbb üzleti partnere az otthoni anyavállalat. Miután legfőbb eszközforrás és vevő egyben az anyavállalat, így nem nehéz a szerződéseken keresztül a belső elszámolást addig masszírozni amíg a magyarországi leányvállalat "0" adózás előtti eredméynt ér el és az összes megtermelt bevétel az anyavállalat adózás előtti eredményében jelentkezik. Rövden tömören: a nyugat európai országok vállalati szintű adóbevételt nem veszítenek, ha az ottani cégek "idetelepülnek". Az ottani foglalkoztatás és az ebből származó adóbevétel persze csökkenhet.

jolt 2011.04.21. 13:00:47

A poszt nagyon jó összefoglalása a kérdésnek, ha több ilyen lenne akkor még talán a Mayday és Orbán féle kurucok is megértenék talán hogy az EU az nem arról szol hogy fogd a pénzt és fuss...

Mayday 2011.04.21. 13:06:26

@jolt: de, arról. az EU fogja a mi pénzünket, amennyire lehet és fut vele.

ld autógyáraknak adott milliárdos támogatások, amikből kijön hogy egy munkahely megteremtése 4-6-8 millióba kerül.

vagy: mikor anno beléptünk, az élelmiszeripari üzemekben mindenhova kötelező volt kézmosót tenni plusz rozsdamentes - jó kva drága - acélból megcsinálni csomó szerszámot.
Ehhez képest akkor Németországban meg a franciáknál nyoma sem volt a kézmosónak és a töredékbe kerülő alumíniumot nyomták a rozsdamentes cucc helyett.
Meddig soroljam még hogy a hozzád hasonló labancok is felébredjenek?

Mayday 2011.04.21. 13:08:04

@jolt: nem tűnt még fel, hogy az eu nem nagyon támogat olyan dolgokat amivel a német/francia iparnak, gazdaságnak konkurrenciát tudnánk támasztani ?

vajon miért nem támogatják? miért csak azt, ami konzerválja a 10-20-30 év távolságot?

Kotkodus 2011.04.21. 13:34:06

@Mayday: nosza akkor, kurucos huszárvágással, lépjünk ki...

micsoda dolog az, hogy a köcsög németek és franciák nem a mi szekerünket tólják?
hogy képzelik ezt ezek a szemét egoista népek?

ehja 2011.04.21. 13:36:57

@Mayday: Azt te honnan tudod, hogy Németországban nem volt kézmosó az üzemben? Abban az országban ahol 500 éve még a sörfőzés feltételeit is törvénnyel szabályozták? Na ne blöfföljünk már mindenféle "én láttam azt aki hallota azt aki álmodta" mendemondákkal!

Mayday 2011.04.21. 13:39:47

@Kotkodus: semmi baj nincs azzal hogy nem a mi szekerünket tolják, miért is tennék? nyilvánvalóan a sajátjukat tolják, ami rendben is van, csak ezt fel kéne ismerni végre és nem odaadni neki egy család teljes 1-2 éves jövedelmét egy munkahelyért cserébe.

@ehja: ÉN láttam.

Kotkodus 2011.04.21. 13:41:22

@Mayday: lépjünk ki szerinted?
szerinted az előnyösebb az országnak?

Mayday 2011.04.21. 13:50:07

@Kotkodus: igy hogy bent vagyunk, már nem előnyösebb a kilépés, de a "mindenkinek benyalunk" (Audi támogatás, ide-oda állás, nulla önálló álláspont) és a "kihaénnem"(kimaradunk a paktumból, médiatv, alkotmány) magatartások mostani arányban és sebességgel való keverése a lehető legrosszabb, ami az országgal történhet.

Ugyanis se szavunk, se hitelünk, se becsületünk nincs.

90 óta ez megy, ennek okaként pl cukorból nem vagyunk önállátók, a liszt drágább itthon mint németországban, a lidl megteheti, hogy a brit áruházaiban olcsóbbak a cuccok, mint nálunk és így tovább.

Kormánytól függetlenül erős, konzekvens, öntudatos (nem kivagyi!!!) kiállásra van szükség, ahol nem kótyavetyéljük el a valódi értékeinket (oktatás, víz, termőföld, 35 évre elég gáz szeged mellett) hanem értékarányosan adjuk és cserébe elismerjük ha vmiben (szervezés, hatékonyság) nem vagyunk olyan jók.

Legyen már egyénisége az országnak!

Joooe 2011.04.21. 13:58:59

Nem értem, most kimaradunk mert rövid távon ez a jó, aztán ha odáig fejlődik a dolog hogy nem fasza kívül lenni akkor meg belépünk. Ha elbukik a dolog (esetleg az euróval együtt) akkor meg nem lépünk be. Win-Win. Hol itt a probléma?

Kotkodus 2011.04.21. 14:10:12

@Mayday: kecske is, káposzta is jó volna...

1. ha nem támogatjuk eléggé a multikat, nem jönnek ide (a magyar export több, mint 70%-át a multik generálják és jelenleg egyedül az export működik az országban...).
ideje észrevenni azt is, hogy az európai versenyben nem vagyunk kiemelkedő szereplők semmilyen tekintetben, sőt... büszkeségből pedig senki sem tudja eltartani a családját, sőt...

2. agrárgazdaságunk, oktatási politikánk, stb. 4 évente változik, mert politikai erőink nem képesek konszenzusra. hosszú távú - konszenzusos - stratégiára lenne szüksége az országnak, de ez nem egyezik nagybecsű pártjaink rövid távú érdekeivel (ezért mindannyian - politikai szerepvállalásuk arányában felelősek, szerintem).

3. az általad felsorolt értékek (oktatás, víz, stb.) már mind degradálódtak, a földgáz pedig nem elég az egész országnak (nettó importőrök vagyunk).

egyéniségünk az van... egyre inkább a balkáni országokhoz sorolnak minket... nyeurópában a kuruckodást így fordítják...

hajrá magyarország, hajrá magyarok!

Kotkodus 2011.04.21. 14:13:41

@Joooe: ezt hívják "free-rider" magatartásnak...

szerinted a bkv hogy áll a "potyautasokhoz"?

szerinted milyen lenne az eu, ha minden ország ezzel az opportunista magatartással közelítené meg a közösséget?

Joooe 2011.04.21. 14:27:16

Nem hiszem, hogy ez így működne... Megvan most nekünk a magunk baja, őket sem kényszeríti rá senki, hogy csinálják...
Azért kissé viccesen veszi ki magát, hogy nekünk korlátozva a mezőgazdaságunk, iparunkat felvásárolják piacért, aztán az ötszörös GDP-vel rendelkező német az mondja hogy jogtalan versenyelőny hogy csórók vagyunk, ezért írjunk alá valamit ami garantálja, hogy azok is maradunk.

Ez nem "free-rider" magatartás, csak nem vagyunk balekok. (Most épp ezzel... egyébként igen)

ben2 2011.04.21. 14:32:09

@Mayday:

Az a probléma ezzel az öntudatos magatartással, hogy a ballib megmondóemberek számára minden olyan gesztust, melynek nem a nyugatnak való csontig hatoló benyalás az eredménye "kihaénnem" gesztusnak számít.
Az általad felsoroltakat nézve pl. a "kimaradunk a paktumból" egyértelműen gazdasági érdek, a másik kettőhöz meg a többi országnak az égvilágon semmi köze nincs, mint ahogy nekünk sincs az ő alkotmányukhoz vagy médiatörvényükhöz. Ennek felismeréséhez nem hogy jobbosnak, de még eu-szkeptikusnak sem kell lenni.

konrada 2011.04.21. 15:16:47

Hát valahogy qrvára nem érdekelte nyugat-európát a versenyképesség, mikor a régi tagok mezőgazdaságát 2-4x nagyobb támogatásban részesítette és ezzel legyilkolta a magyarok versenyképességét. Akkor se érdekelte őket, mikor megalkották a kétsebességű koncepciót.

...hát egy kicsit most minket se érdekeljen az ő bánatuk.
Persze ha a gondjaink egyformák lesznek és nem kezelnek minket másodosztályúként, akkor ebben is lehet majd közösködni.

JohnLeCarré 2011.04.30. 02:02:07

A magyar mezőgazdaság versenyképességét az Antall-kormány gyilkolta le, amikor ideológiai megfontolásokból feloszlatta a mezőgazdasági nagyüzemeket, apró pici darabokra. Hogy Torgyán doktornak ezügyben ki súgott az EU-ból, ki nem, azt nem tudom, de nem lennék meglepve, ha a koncepció kívülről jött volna.
süti beállítások módosítása