HTML

A posztok szerzőit azért kérjük fel, mert jól értenek valamihez, ami az EU-val kapcsolatos. A magyarok csaknem fele látja értelmét annak, hogy tagok vagyunk. Ha már azok vagyunk, akkor lássuk, hogy mi végre, miért érdekes, mit tartogat. A blogot az Európai Bizottság megbízásából Martin József Péter szerkeszti.
A szerkesztő függetlenségét a megbízási szerződéshez csatolt szerkesztőségi charta garantálja. A blog tartalma nem tekinthető az Európai Bizottság álláspontjának. Kapcsolat: tagokv_KUKAC_gmail.com

2012. május 18.

A Tagokvagyunk elköltözött

eublog

Kedves Látogató!
 
A Tagokvagyunk blog elköltözött, ezentúl a www.tagokvagyunk.postr.hu oldalon jelenik meg. Minden korábbi poszt és komment is elérhető az új felületen.
 
Üdvözlettel,

A Tagokvagyunk szerkesztője  

Címkék: költözés

Szólj hozzá!

2012. április 27.

Francia elnökválasztás: a félelem az úr

Ablonczy Bálint

A szerző újságíró, a Heti Válasz rovatvezető-helyettese
 
„Franciaország unatkozik” – írta híressé vált cikkében 1968. március 15-én Pierre Viansson-Ponté a Le Monde-ban. A megfogalmazás ugyan eredetileg Alphonse de Lamartine-tól származik (a mi Petőfinket is inspiráló romantikus költő a júliusi monarchia rendszerét jellemezte így), de a később a párizsi diáklázadások egyik megjósolójaként emlegetett Viansson-Ponté páratlan éleslátással írta le Charles de Gaulle tábornok meszesedő rendszerének Franciaországát.

Címkék: franciaország elnökválasztás sarkozy le pen hollande mélenchon

4 komment · 2 trackback

2012. április 23.

Döbbenetesen nagy a szegénység Magyarországon

Bartha Attila

A szerző közgazdász, az MTA kutatója
 
A magyar népesség jelentős hányada úgy érzi, rosszul él. A szegénység mérésével foglalkozó európai statisztikák alapján úgy tűnik, nem is nagyon téved ebben: az Eurostat idén februárban közzétett adatai szerint Magyarországon 2010-ben a lakosság 22 százaléka súlyos anyagi nélkülözést élt meg. Ezzel a 4. helyen álltunk az Európai Unió országainak anyagi szegénység szerinti rangsorában, előttünk csak Lettország, Románia és az EU legszegényebb államának számító Bulgária foglalt helyet.

Címkék: szlovákia szegénység lengyelország foglalkoztatás közép és kelet európa

60 komment · 2 trackback

2012. április 19.

Gasztrotrendek: a vikingek már a spájzban vannak

Iván Viktória

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese
 
A Tetovált lány és a skandináv krimik után az északi gasztronómia is világot hódít. Korábban popzenét exportáltak, majd átvették az uralmat a krimiirodalom bestsellerlistáinak élén. Most megmutatják, milyen finom a moszat, és hányféle változata van az egyszerű vajaskenyérnek – végtelen.

Címkék: eu skandinávia dánia gasztronónia

Szólj hozzá!

2012. április 16.

Eldől-e a spanyol dominó?

Joób Kristóf.

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője

 
Ismét felerősödött a pánikhangulat az euróövezeti hitelválság kapcsán. Ezúttal főleg Spanyolország miatt idegeskednek a pénzpiacok, és sokan már arra számítanak, hogy Madrid még az év vége előtt mentőcsomagra szorul.

Címkék: spanyolország franciaország olaszország rajoy draghi

40 komment

2012. április 03.

Mit takar az EU új ágyékkötője?

Folk György

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója
 
Mindössze egy fügefalevél az unió ágyékán – így jellemzik kritikusai az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-től életbe lépő, a közvetlen részvételi demokráciát segítő eszközét. A hivatalos beharangozó szerint az új instrumentummal bárki mozgásba hozhatja az európai döntéshozatali rendszert – egymillió, legalább a tagállamok harmadából összegyűjtött aláírással.

Címkék: orbán viktor európai parlament lisszaboni szerződés demokratikus deficit európai polgári kezdeményezés

5 komment · 1 trackback

2012. március 29.

Az EU nem tudja felszámolni a magyar korrupciót

Alexa Noémi.


A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója
 
Nemzetközi módszertan alkalmazása, hosszas elemzés, ezer ellenőrzés és vita után azt mondja ki tanulmányunk, hogy érdekcsoportok fogságába került az állam Magyarországon. Ez nagyjából annyit tesz, hogy ma az intézményeink nem képesek kivédeni egy új típusú, centralizált korrupciós mintát. Hiányoznak azok a független szervek, amelyek jó eséllyel fel tudnak lépni ellene.

Címkék: korrupció európai bizottság transparency international alexa noémi

8 komment · 2 trackback

2012. március 25.

Oroszország nyeri a szerb választásokat?

Bálint Csaba.

A szerző újságíró
 
Vajon milyen hatással lesznek a május eleji szerbiai választásra a Koszovó ügyében tett lépések és az EU-tagjelöltség megszerzése? A két téma tulajdonképpen egy, amely az egész elmúlt ciklusban uralta a közbeszédet Szerbiában.

Címkék: eu oroszország szerbia koszovó tadic nikolic

Szólj hozzá! · 1 trackback

2012. március 18.

Kövér Berta és a majomcirkusz

Joób Kristóf.

 

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője
 
Tényleg komoly veszekedés folyik az Európai Központi Bank (EKB) élén, vagy csak műbalhéról van szó? Immár két hete folyamatosan cikkezik a sajtó a Mario Draghi EKB-elnök, illetve Jens Weidmann, a német Bundesbank első embere közötti feszült viszonyról, ami az uniós jegybank hatékony működését is veszélyeztetheti. Már önmagában a széthúzásról szóló találgatások is ártanak az euróövezettel kapcsolatos, amúgy sem bombabiztos pénzpiaci bizalomnak.

Címkék: ekb monetáris politika draghi weidmann

12 komment

2012. március 09.

Jóllét az EU-ban – miért boldogtalanok a francia nők?

Iván Viktória

A szerző újságíró, az Európai Fiatal Újságíró Díj 2010. évi nyertese
 
Egy francia popegyüttes már a nyolcvanas években megénekelte, hogy emancipált nőnek lenni nehéz dolog. Úgy tűnik, a Cookie Dingler-dal újrafeldolgozása 2012-ben is aktuális lenne, mert a sokat irigyelt francia nők szerint férfinak lenni jobb. Vajon mit szólna ehhez Simone de Beauvoir?

Címkék: franciaország nők egyenjogúság strauss kahn születésszám

6 komment

2012. március 05.

Észak-Európa lemond a mediterrán országokról?

Bartha Attila

A szerző közgazdász, az MTA kutatója

 
Baj van Dél-Európával. Görögország lényegében csődbe jutott: hiába az újabb és újabb megszorítások, hiába az újabb és újabb mentőcsomagok – a görög gazdaság talpra állása még középtávon is halvány remény csupán. Aztán ott a félelem: sikerül-e összeomlás nélkül megúsznia a mostani válságot az euróövezet nagy országai közé tartozó két mediterrán tagállamnak, Olaszországnak, illetve Spanyolországnak?
 

Címkék: olaszország németország portugália dél európa észak európa

14 komment · 2 trackback

2012. február 22.

Mit gondolnak Magyarországról az eurokraták?

Folk György

A szerző a HVG brüsszeli tudósítója
 
A tények és a médiafolyamból a fejekben lerakódó részletek általában jó, ha köszönőviszonyban vannak egymással. Vajon mi rögzült a brüsszeli buborékban élőkben a Magyarországot övező felfokozott figyelemből?

Címkék: orbán viktor brüsszel európai bizottság megítélés

91 komment · 11 trackback

2012. február 07.

Itt a német-francia antant?

Joób Kristóf.

A szerző a Nézőpont Intézet elemzője
 
Bizarr kifejezésnek tűnhet a „német-francia antant” vagy a „Berlin-Párizs tengely” annak fényében, hogy milyen szövegkörnyezetben használták az „antant” és a „tengely” szavakat a gyászos emlékezetű 20. századi háborúk során. Ennek ellenére mindkettővel találkozni lehet az uniós hitelválságról szóló újságcikkekben, elsősorban azt illusztrálandó, hogy mennyire szoros az együttműködés Németország és Franciaország között az euróövezet megmentéséért folytatott küzdelemben.

Címkék: merkel sarkozy barroso fiskalis paktum

28 komment · 2 trackback

2012. február 02.

Miért nem lehet végre lezárni a magyar ügynöksztorit?

Lőke András.

A szerző újságíró, az ittlakunk.hu főszerkesztője, a nyomozó újságírást támogató Soma-díj kuratóriumi elnöke
 
A kétharmad jó lehetett volna néhány dologra. A fiúk megmutathatták volna, hogy kell jól, nyálas és szövevényes kompromisszumok nélkül kormányozni. Nem szükséges a tiszta A vagy B megoldás helyett a kettő életképtelen, gazdaságtalan és logikátlan keverékét előállítani, nem kell odadobni az ellenzéknek a konc harmadát-negyedét, nem kell osztozni Sávoly szégyenén és az MFB-n.

Címkék: magyarország eu ügynök titkosszolgálat

88 komment · 1 trackback

2012. január 29.

Magyarországon statuálhat példát az EU

Magyari Péter

A szerző újságíró, az Index.hu munkatársa
 
A pénzügyminiszterek tanácsa január 24-én jóváhagyta, hogy a Bizottság kezdje el tervezgetni, hogyan büntessék meg Magyarországot a stabilitási és növekedési egyezmény notórius megszegéséért. A szankció a kohéziós támogatások befagyasztása lehet, jövő januártól.

Címkék: európai bizottság barroso szankciók

94 komment · 4 trackback

2012. január 18.

Megbünteti-e Európa Magyarországot?

Izsák Dániel

(A szerző külpolitikai újságíró, a BBC volt munkatársa)
 
 
Érdekes értelmezési különbségre világít rá az Európai Bizottság – továbbá elsősorban Németország és Franciaország – és a magyar kormány között kibontakozott vita. Míg az előbbiek alapelvekről és normákról beszélnek, addig az utóbbi jogszabályokat, tágabb értelemben a szuverenitás kérdését emlegeti. 

Címkék: magyarország európai bizottság normatív hatalom

4 komment · 1 trackback

2011. december 27.

EKB: sok galamb héját győz?

Joób Kristóf.

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Nehezen „bírják idegekkel” az Európai Központi Bank vezető német tisztviselői a frankfurti pénzintézetben rájuk nehezedő nyomást. Idén már két kulcspozíciót betöltő pénzügyi szakember, Axel Weber és Jürgen Stark is a távozott az EKB-től. Weber, az EKB elnöki székének egykori várományosa, illetve az uniós jegybank főközgazdásza, Stark is azzal sokallt be, hogy bizonyos tagállamok egyre gátlástalanabbul igyekeznek beleszólni a pénzintézet működésébe. A probléma ugyanakkor korántsem értelmezhető pusztán az új helyzetekhez alkalmazkodni képtelen, fafejű német banktisztviselők duzzogásaként. A személyes ellentétek valójában a lassan az egész euróövezetet élesen megosztó központi kérdés lecsapódásai: mekkora és milyen szerepet kaphat az EKB a válság kezelésében.

Címkék: euró válság ekb joób kristóf

Szólj hozzá!

2011. december 20.

Megtagadta gyermekét az euró atyja

Gyükeri Mercédesz

(A szerző a újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)
 
Mintha az intenzíven ápolt édes fia vastüdejébe rúgott volna egyet apja, amikor Jacques Delors a Telegraph egyik decemberi számának azt nyilatkozta: az euró a kezdetektől elhibázott volt. Kérdés, bölcs dolog-e a monetáris unió atyjának tartott, 86 éves politikus részéről ilyen kemény szavakkal ostorozni egyik fő művét.

Címkék: euró válság gyükeri mercédesz jacques delors

12 komment

2011. december 13.

Nehezebb lesz lopni, az is valami

Bálint Csaba.

Péntek délelőtt az EU tagállamainak vezetői és a horvát miniszterelnök aláírták a csatlakozási szerződést. Horvátország hamarosan az EU tagja lehet. Aminek néhány éve még felhőtlenül örültek volna, ma már inkább aggodalmat okoz, és vitákat gerjeszt. Nem mintha eddig kevés lett volna az izgalom az Adria partján: az EU csatlakozás éppen a horvát választások, és Ivo Sanader korrupcióval gyanúsított volt miniszterelnök bírósági hírei közé ékelődött.

Címkék: bővítés horvátország bálint csaba

1 komment

2011. november 28.

Kína bevásárol és kioktat

Joób Kristóf.

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

A valutatartalék a „a nép vére és izzadsága, amit arra használnak, hogy megmentsék belőle a falánk és lusta görögöket” – háborgott egy kínai blogger a pekingi kormány európai kötvényvásárlási tervei miatt. A bejegyzés heves hangvétele több érdekes tanulsággal is szolgál. Egyfelől jól érzékelteti, hogy a kínai közvéleményt is élénken foglalkoztatja, hogy mekkora szerepet vállal Peking az euróövezeti hitelválság megoldásában. Másrészt az ilyen jellegű bejegyzések tömeges megjelenése arra is utal, hogy a pártvezetés immár nem ignorálhatja teljes mértékben az európai befektetésekkel kapcsolatos lakossági ellenállást.

Címkék: kína válság joób kristóf

72 komment · 2 trackback

2011. november 18.

Korai még az eurót temetni

Folk György

(A szerző újságíró, a HVG brüsszeli tudósítója)
 
Lehet hogy az Unió lassú és körülményes az euróválság kezelésében, viszont a közös valuta végét holnapra és holnaputánra jósolók olyan túlzásokra ragadtatják magukat, amelyeknek sokszor még kevesebb köze van a valósághoz, mint a méltán kritizált európai politikusoknak. De akkor hol az arany középút, tehetjük fel a kérdést?

3 komment

2011. november 07.

Háborús fenyegetés Európában

Babarczy Eszter

(A szerző kultúrakutató, publicista)

Az amerikai, német, angol és francia sajtó véleményrovatát és riportjait 2011. októberében három fő téma uralta: az euro-krízis, az „arab tavasz” és következményei, és az Occupy Wall Street mozgalom (OWS). Különösen érdekesnek találtam a „háború” metaforát. Az elmúlt ötven évben felnevelkedetteknek a „háború” bevezetése a közbeszédbe egészen abszurdnak tűnik. Persze, persze, volt a Balkán, és Oroszország se túl udvarias a szomszédaival, de... Itt? Az euró miatt? Viccelnek, ugye?

Címkék: valsag haboru babarczy eszter

48 komment · 4 trackback

2011. november 04.

Minden görög agyhalott?

Rónai András.

(A szerző filozófus, újságíró.) 

Egy demokratikus ország miniszterelnöke bejelentette, hogy egy kérdésben, sőt, bízvást mondhatjuk, egy Sorskérdésben népszavazást akar kiírni. Az EU vezető demokráciáinak vezetői hisztériás rohamot kaptak, a piac pedig fogta magát és összeomlott ijedtében.

Címkék: görögország demokrácia válság rónai andrás

344 komment · 4 trackback

2011. október 28.

Az angolok az új németek?

Gyükeri Mercédesz

(A szerző újságíró, a Világgazdaság munkatársa.)

Igazán senki nem vádolhatja meg az Európai Uniót azzal, hogy az unalmasabbik arcát mutatná a világ felé: a görög válság elmélyülésével együtt lassan minden diplomatikus mázat levetkőzve anyáznak a közösség vezető politikusai.

Címkék: nagy britannia david cameron gyükeri mercédesz

8 komment

2011. október 22.

Mindenki mindenki ellen

Joób Kristóf.

(A szerző a Nézőpont Intézet elemzője.)

Roppant feladat előtt állnak a kettős uniós válságcsúcsra készülő európai vezetők. A vasárnapi és szerdai találkozótól azt várják a befektetők, az EU-n kívüli nagy nemzetgazdaságok, a közvélemény és még ki tudja, hogy ki mindenki, hogy varázsütéssel tegyen rendet az érdekellentétek átláthatatlan szövevényében. Az euróövezeti hitelválságban immár nemcsak az eladósodott déli államok állnak szemben az őket kényszerűen kisegítő gazdag északiakkal, de a bankok a politikai vezetőkkel, és Németország Franciaországgal is. Az óriási elvárások pedig, amelyeket nagy erővel, de csekély sikerrel igyekszik tompítani a berlini kabinet, magukban hordozzák az óriási csalódás veszélyét is, ami legkésőbb a csütörtöki tokiói tőzsdenyitáskor éreztetni fogja hatását.

Címkék: görögország euró joób kristóf

11 komment

süti beállítások módosítása